Liity verkostomme!

Maailma

Yhdysvaltain taantuminen on epätodennäköistä: Kullatun ajan oppitunteja

SHARE:

Julkaistu

on


Kung Chan ja Zhijiang Zhao Pekingin ajatushautomoilta ANBOUND

Nykyisen globalisaation vastustamisen myötä maailma on todistamassa merkittäviä rakenteellisia muutoksia. Herää mielenkiintoinen kysymys: kun globaali markkinatila voi murtua alueelliseksi tai suhteellisen itsenäiseksi markkina-alueeksi, jolloin syntyy erilaisia ​​alueellisia hegemoniaa. Johtaako paluu isolaationismiin siihen mennessä USA:ta taantumaan? Historia saattaa toimia tässä oppitunnina, ja Amerikan historian kulta-aika saattaa opettaa meille jotain. 

Kullattu aika tarkoittaa yleensä ajanjaksoa 1870-luvulta 1900-luvulle, joka oli Amerikan sisällissodan päättymisen ja Yhdysvaltojen ulkomaille laajentumisen alkamisen välistä aikaa. Termi "kullattu aika" on johdettu Mark Twainin samannimisestä romaanista. Twainin satiiri kuvaa Yhdysvaltojen pinnallista talouskasvua sekä korruptiota ja sosiaalista epätasa-arvoa, mikä heijastaa myyttiä vauruudesta Yhdysvalloissa tänä aikana.

Tänä keinottelun ja varallisuuden kertymisen täyttämänä aikakautena Yhdysvaltain talous todisti valtavaa vaurautta, joka syntyi rautateiden, teräksen ja öljyn kaltaisilla aloilla, mikä synnytti monia aikansa tunnettuja teollisuusmagnaatteja, kuten rautatiemagnaatti Cornelius Vanderbilt, öljytycoon. John D. Rockefeller ja teräspohatta Andrew Carnegie.

Merkittävää on, että kullattu aika merkitsi "länsilaajentumisen" huippua Yhdysvalloissa toisen teollisen vallankumouksen synnyttämänä, ja kansakunta kaksinkertaisti pyrkimyksensä viljellä läntisiä alueita. Etenkin Great Plains koki nopean muutoksen. Tämä ei ainoastaan ​​toiminut kotimarkkinoiden, ravinnon ja raaka-aineiden tärkeänä lähteenä amerikkalaiselle kapitalismille, vaan myös vauhditti nopeaa kehitystä kuljetusinfrastruktuurissa. Lisäksi se keräsi huomattavia ulkomaisia ​​investointeja, mikä katalysoi samanaikaista ja voimakasta kasvua eri aloilla, kuten kaivosteollisuudessa, maanviljelyssä, rautateiden rakentamisessa ja muilla aloilla.

Kulta-ajan aikana Yhdysvallat noudatti pääasiassa isolaationistista ulkopolitiikkaa. Tuon ajan poliittiset johtajat asettivat kotimaan politiikan kansainvälisten asioiden edelle. Kaiken kaikkiaan Yhdysvallat säilytti ystävällisen ja liittoutumattoman asenteen ulkosuhteissaan tänä aikana. Kansakunnan talouden ja voiman kasvaessa se kuitenkin siirtyi vähitellen pois eristäytymisestä diplomatiassa, siirtymävaiheessa, joka usein liittyi ensimmäisen maailmansodan puhkeamiseen. Presidentti Woodrow Wilsonin kannattaminen liberaalin demokratian puolesta Euroopassa merkitsi poikkeamaa kultaisten isolaationistisesta politiikasta. Ikä nostaa USA:n globaalille näyttämölle.

Globalisaation aikakaudella amerikkalainen valmistus laajeni ulkomaille pääomalogiikan vetämänä päästäkseen uusille markkinoille. Samaan aikaan kansakunta vei voimakkaasti kulttuuriaan ja ideologiaansa. Nykyään eristäytymisen puolesta puhumista pidetään usein regressiivisenä ja Amerikan tulevaisuuden piittaamatta jättämisenä. Useat maat ja kansainväliset järjestöt pitävät amerikkalaisen isolaationismin äskettäistä uudelleen nousua, josta ovat esimerkkinä esimerkiksi Donald Trumpin kaltaiset luvut, globaalina poliittisena ja taloudellisena riskinä, joka on samanlainen kuin konfliktit, kuten Venäjän ja Ukrainan välinen konflikti tai Israelin ja Hamasin välinen sota.

Mainos

Siksi nykyisellä deglobalisoitumisen aikakaudella Amerikan paluu isolaationismiin nähdään eräänlaisena "irrotuksena", joka ei ainoastaan ​​häiritse globaalia järjestystä, vaan myös myötävaikuttaa sen omaan rappeutumiseen.

Tilanne ei kuitenkaan välttämättä ole niin yksiselitteinen. Vaikka Yhdysvallat palaa eristäytymiseen ja "irrottaa" globaalista näyttämöstä, sen viime vuosisadan aikana keräämät laajat maailmanlaajuiset investoinnit ja vaikutusvalta viittaavat siihen, että välitön heikkeneminen on epätodennäköistä. Lisäksi Yhdysvalloista on kehittynyt kulta-ajasta nykypäivään, ja se on noussut valtavaksi teolliseksi voimaksi, jolla on tuotantoinfrastruktuuri, jota muiden on edelleen vaikea jäljitellä.

Vaikka Yhdysvallat saattaa kohdata haasteita kotimaisten kokoonpanotehtaiden ja ammattitaitoisen keski- ja alaluokan työvoiman suhteen, tämä ei tee tyhjäksi sen tuotantokykyä tai vankkaa teollista perustaa. Olisi ennenaikaista hylätä amerikkalaisen valmistusteollisuuden mahdollinen elpyminen tai sen kyky saada takaisin johtava asema globaalissa teollisuudessa. Jopa skenaariossa, jossa Yhdysvallat omaksuisi isolaationismin, konservatiiviset ryhmittymät todennäköisesti edistävät voimakkaasti erilaisia ​​perinteisiä tuotantomenetelmiä ja yhdistävät konservatiivisuuden teknologisiin innovaatioihin ja tuotantoprosesseihin tavoitteenaan uusi taloudellinen menestys.

Deglobalisoitumisen yhteydessä on yhä todennäköisempää, että "Made in USA" -merkinnällä varustetut tuotteet yleistyvät, mikä on merkki amerikkalaisen valmistusteollisuuden uudelleen noususta. 

Amerikkalaisilla on mahdollisuus taloudelliseen hyvinvointiin jopa heidän omassa itsenäisessä maailmassaan, kuten on tapahtunut kullatulla aikakaudella.

Kung Chan on pekingissä toimivan riippumattoman ajatushautomon ANBOUNDin perustaja, joka on erikoistunut julkisen politiikan tutkimukseen, joka kattaa geopolitiikan ja kansainväliset suhteet, kaupunki- ja yhteiskuntakehityksen, teollisuuskysymykset ja makrotalouden.
Zhijiang Zhao on ANBOUNDin geopoliittinen strategia -ohjelman tutkija.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa