gtv-20151021170202-s-w620-h300-q100-m1445439722Georgian riippumaton televisioasema Rustavi 2 on monien vuosien ajan ollut sananvapauden majakka maassa. Mutta hälyttävässä uudessa kehityksessä se on joutunut ennennäkemättömän hyökkäyksen kohteeksi, kirjoittaa James Wilson.

Hallitseva koalitio Georgian Dream, jota miljardööri entinen pääministeri Bidzina Ivanishvili manipuloi ja johtaa varjosta, yrittää murskata Rustavi 2: n kaksisuuntaisella varkauskampanjalla. Nyt pelätään, että hallitus voi pakottaa muuttamaan toimituksellista käytäntöä tai jopa sulkea aseman kokonaan.

Hallituksen kampanjan ensimmäinen osa on poistaa kanavan tulolähde muuttamalla televisiomainontaa koskevia lakeja. Rustavi 2 on epätavallinen Georgian televisiomarkkinoilla, koska se on aina nauttinut terveellisestä kassavirrasta ja mainostuloista. Muut kansalliset televisioasemat tukeutuvat yleensä omistajiensa antamaan suojelukseen toiminnan tukemiseksi. Tämän dramaattisen lainsäädännön muutoksen myötä monet muut asemat ovat vetäytyneet poliittisista keskusteluohjelmistaan ​​ja julkisten asioiden ohjelmistaan ​​salaperäisissä olosuhteissa.

Mainos

Vaikka Georgia on dynaaminen ja kukoistava talous, jossa digitaalinen viestintä on hyvässä käytössä, Georgian yhteiskunta luottaa edelleen hyvin voimakkaasti televisioon paikallisten uutisten lähteenä. Rustavi 2 on aina pitänyt avointa toimituksellista politiikkaa, joka on mahdollistanut poliittisten keskusteluohjelmien kukoistamisen ja kansalaisjärjestöjen ilmaisemaan mielipiteensä julkisena areenana, jossa Georgian Dream -puolueen opposition ja kriitikoiden äänet voivat vapaasti keskustella mielipiteistään.

Juuri tämä kannustava keskustelu ja rakentavan kritiikin foorumi on saattanut Rustavi 2 -kanavan ristiriitaan hallituksen kanssa.

Hallitus painottaa Tbilisin tuomioistuinten välityksellä Rustavi 2: ta vastaan ​​tehtyä varkaushyökkäyksen toista linjaa tarttumaan yrityksen enemmistöosuuden hallintaan väärän asian takia. Kantaja on yksi sen entisistä omistajista, liikemies Kibar Khalvashi, joka oli Rustavi 2: n TV-osakkeenomistaja vuosina 2004-2006. Hän on pyytänyt tuomioistuinta jäädyttämään lähetystoiminnan harjoittajan omaisuuden odotettaessa tuomioistuimen lopullista päätöstä aseman osakkeiden omistuksesta.

Mainos

Keskustelin Georgian kristillisdemokraattisen liikkeen johtajan Giorgi Targamadzen kanssa hänen huolestuneisuudestaan. "Georgia on kehittyvä demokratia, ja se, mitä täällä tapahtuu, vaikuttaa koko alueeseen", hän sanoi.

"Ensi vuoden eduskuntavaalien edessä on ehdottoman tärkeää, että kaikki puolueet pystyvät tavoittamaan äänestäjät television välityksellä. Tässä maassa on joukko pieniä poliittisia puolueita, ja jos hallitseva hallituskoalitio tukahduttaa sananvapauden, millekään oppositiopuolueista ei ole mitään mahdollisuuksia vaaleissa. "

Targamadze tietää aivan liian hyvin, mitä voi tapahtua, kun hallitus pakottaa sulkemaan TV-aseman, koska hän oli poliittinen johtaja TV-asemalle Imedi, joka ryöstettiin ja suljettiin vuonna 2007.

"Georgian länsimielisen linjan ylläpitämiseksi on ratkaisevan tärkeää, että suojelemme lehdistön vapautta täällä", hän jatkoi

Kansainvälisen toimittajien liiton (API) puheenjohtaja Tom Weingartner sanoi: "Tiedotusvälineiden vapaus on jatkuvasti uhattuna. Kaikissa demokratioissa on elintärkeää, että on olemassa useita erilaisia ​​ääniä, jotka voivat ilmaista mielipiteensä pelkäämättä minkäänlaista pakottamista ja ilman poliittista tai valtion puuttumista asiaan. "

Tuomioistuimen päätöksen Rustavi 2: n omistuksesta odotetaan tällä viikolla. Mutta Kafka-tyylisessä käänteessä puheenjohtaja tuomari on havainnut, että hänen äitiään tutkitaan väitetysti hyökkäävän poikaansa (tuomarin sisaren aviomies kirveellä). Tuomari vaatii, että tämä tutkimus ei vaikuta hänen päätökseensä Rustavi 2 -tapauksessa, mutta Tbilisin asiaa käsittelevät poliittiset kommentaattorit ovat ilmaisseet varauksensa tämän rinnakkaistuomioistuimen mahdollisesta vaikutuksesta hänen puolueettomuuteensa.

Yhdysvaltain ulkoministeriö ja EU: n edustusto Tbilisissä seuraavat tarkasti kehitystä.

James Wilson on kansainvälisen säätiön paremmalle hallinnolle perustaja ja johtaja