Päätöksenteon keskittäminen Venäjän talouteen heijastaa sitä, miten talouden myllerryksen rasitus on luonut vahvoja hallitusten välisiä rajoja, joita vain Putin voi hallita.

23-heinäkuussa Venäjän varapääministeri Arkadii Dvorkovich sanoi, että liittovaltion budjettimenotukset 2016-18ille tehtäisiin yhteistyössä presidentti Vladimir Putinin kanssa. Luonnollisesti Putin osallistui jo talousarviomenettelyyn, mutta ainakin virallinen liittovaltion talousarvio on hallituksen, ei presidentin hallinnon vastuulla. Dvorkovichin ilmoitus merkitsee yhä yleistyvän käytännön puoliksi muodollista institutionalisointia. Se on merkki sekä talouspoliittisten päätösten lisääntyvästä vaikeudesta että eliitin sisäisten konfliktien voimakkuudesta resurssien kohdentamisessa.

Hallitusten sisäinen jako

Mainos

Siihen asti, kun presidentti esitti liittovaltion yleiskokoukselle vuosittaisen budjettikohdan laajat painopisteet, hallitus esitti periaatteessa yksityiskohtia ja esitti luonnoksen lainsäädäntöä varten. Tämä menettely on toistaiseksi lakannut, ja epävirallisen kuulemisen käytäntö presidentin kanssa talousarvion laatimisprosessin aikana on tullut yhä useammin.

Viimeisin kiistanalainen kysymys liittyi maataloustukien tasoon. Valtiovarainministeriö halusi leikata tämän takaisin 2016iin ja tehdä niin myös nimellisarvoina korkean inflaation aikana ja kun monien elintarvikkeiden tuontikiellon laajentaminen oli juuri ilmoitettu. Sen jälkeen, kun tämä oli annettu tiedoksi Putinille, maataloustuki jätettiin koskemattomaksi.

Tämä on ominaista sille, miten valtiovarainministeriö on yhä enemmän ristiriidassa muiden viranomaisten kanssa menojen suhteen. Usein talouskehitysministeriö on ollut menojen osastojen puolella, mutta on myös ollut ongelmia, joissa rahoitus ja talouskehitys ovat olleet ristiriidassa hyvinvointi- ja eläkejärjestelyjen "sosiaalisen blokin" kanssa.

Mainos

Muita viime vuonna epätavallisen ongelmallisia asioita ovat puolustusmenojen kasvuvauhti, joka on viime aikoina ollut varsinkin terveydenhuollon ja koulutuksen rahoituksen kustannuksella, Venäjän Kaukoidän kehitykseen ja tasoon. budjettikeskuksen tuki - ongelma, joka kärsii Putinin toukokuun 2012-sitoumuksesta julkisen sektorin palkka- ja sosiaalietuuksien nostamiseen. Tämä loi rahoittamattomia menovelvoitteita alueille ja kunnille, joita valtiovarainministeriö on kieltäytynyt kompensoimasta.

Näiden riidanalaisten toimenpiteiden yhteinen piirre ei ole yllättävää, että ne aiheuttavat voittoja ja tappioita erilaisista eduista. Voimakkain esimerkki on National Welfare Fund -rahaston lainaus. Rahaston ilmoitettu tarkoitus on tukea pitkällä aikavälillä kansallista eläkerahastoa. Tätä tarkoitusta varten sen on tarkoitus sijoittaa varoihin, jotka lupaavat kohtuullisen tuottoasteen keskipitkällä aikavälillä. Toisin kuin vararahastossa, joka on olemassa liittovaltion budjettivajeen rahoittamiseksi, kun öljyn hinta on alhainen, ja joka on investoitava turvallisiin, likvideihin ja alhaisen tuoton kohteisiin. Kumpikaan rahasto ei ole tarkoitettu tarjoamaan edullisia lainoja vaikeuksissa oleville valtionyhtiöille, mutta juuri juuri Igor Sechinin Rosneft ja muut ovat hakeneet kansallista hyvinvointirahastoa. Kuinka paljon tukea he saavat, ovat erittäin kiistanalaisia, ja ne asettavat raskaita tavaroita kuten Sechinia virkamiehiä vastaan, erityisesti valtiovarainministeriöstä.

Poliittiset huolenaiheet

Putinin kasvava osallistuminen Venäjän talousarvioiden yksityiskohtiin on neljä poliittista huolta.

Ensinnäkin nykyinen taantuma ja pitkän aikavälin hidas kasvunäkymä tekevät poliittisista päättäjistä erittäin herkkiä taloudellisen tyytymättömyyden mahdollisuudelle. Tämä edistää poliittisia päätöksiä, jotka suosivat varovaisuutta, mutta valtiovarainministeriön vastarinta ajaa ne "poliittiselle" tasolle eli presidentille.

Toiseksi, kovat ajat pahentavat jännitystä eliitin sisällä, koska öljyn vuokrien jakaminen muuttuu pahemmaksi. Richard Sakwan lausekkeessa käytetään lopullista "ryhmittymien johtajaa" välttämättömäksi.

Kolmanneksi, talouden hallintokokonaisuus - lähinnä talous- ja talouskehitys - vastustaa edelleen johdon nykyistä läntisen anti-länsimaiden asenteeseen liittyvää vuoropuhelua. Tämän vastarinnan voittaminen edellyttää johdon toimia.

Lopuksi, vaikeina aikoina presidentin aiempi käytäntö, jossa etukäteen ilmoitetaan etukäteen, tekee tällaisista ilmoituksista panttivankeja omaisuudelle. On mahdollista, että toukokuun 2012in presidentin lupausten lyöminen on oppinut: on turvallisempaa puuttua asiaan ad hoc ja vähemmän julkisella tavalla talousarviomenettelyn myöhemmässä vaiheessa.

Venäjän taloudellinen ja poliittinen hallintojärjestelmä on vakavassa rasituksessa. Joillakin tavoin rasitus on suurempi kuin vuosien 2008–09 kriisissä. Putinin vahvistunut rooli budjettiprosessissa on yksi vihje järjestelmän nykyisistä vaikeuksista.