Liity verkostomme!

Etusivu

Kazakstan: Vaiheittain hoidetut vaalit taustalla viranomaisten erimielisyyksien torjumiseksi

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Mielipiteen Open Dialog -säätiö
Ennenaikaiset presidentinvaalit muistuttavat järjestettyä näytelmää demokratian julkisivun alla. Kilpailuttomat vaalit ovat tapa Nazarbajeville vakiinnuttaa autokraattinen valta. Vaalien aattona presidentin poliittiset vastustajat ovat joko vankilassa tai maanpaossa; riippumattomat tiedotusvälineet ovat suljettuja, aktivisteja pelotellaan, ja mikä tahansa kansalaistoiminta voi johtaa rikosoikeudelliseen vastuuseen. Vaalitulokset on ennalta sovittu, mutta kansainvälisen yhteisön on muistutettava Nazarbajevia poliittisten vankien kohtalosta ja korostettava sitä, ettei ihmisoikeuksien alalla voida jättää huomioimatta velvoitteita.

Presidentin neuvoa-antava elin Kazakstanin kansankokous ehdotti 14. helmikuuta 2015 ennenaikaisten presidentinvaalien järjestämistä. Se mainitsi päätökselle seuraavat syyt: säännöllisten presidentinvaalien ja parlamenttivaalien aikataulujen sattuma; monimutkainen geopoliittinen tilanne; maailmanlaajuinen taloudellinen ja jopa "ideologinen" kriisi. 1 Presidentti Nazarbajev tuki 25. helmikuuta 2015 sanoillaan "kansan halua" ja järjesti ennenaikaiset presidentinvaalit 26. huhtikuuta 2015. Aikataulun mukaan nämä vaalit oli tarkoitus pitää joulukuussa 2016.

Mainos

Nazarbajev valitaan uudelleen virkaansa kuudennen kerran. Hänet valittiin kahdesti säännöllisissä vaaleissa (vuosina 1991 ja 2005). Kaksi kertaa hän järjesti ennenaikaiset vaalit (vuosina 1999 ja 2011) ja kerran hän järjesti kansanäänestyksen valtuuksiensa laajentamiseksi (vuonna 1995). Vuonna 2000 annettu laki: '' Kansan johtajalta '' vapautti Nazarbajevin rikosoikeudellisesta vastuusta, määritteli perheensä omaisuuden loukkaamattomuuden, sääti muistomerkkien asentamisesta hänen kunniakseen ja otti käyttöön tiukat seuraamukset hänen kunniansa loukkaamisesta. Vuoden 2010 perustuslain muutokset mahdollistivat Nazarbajevin valitsemisen kansan johtajana rajoittamattoman määrän kertoja. 74-vuotias entinen kommunistijohtaja on hallinnut maata melkein 25 vuotta.

Vuonna 2005 ja 2011 Nazarbajev valittiin voittaneen 91% ja 95% äänistä; kuitenkin, Kansainväliset tarkkailijat eivät ole tunnustaneet yhtään vaaleista vapaiksi ja oikeudenmukaisiksi. Etyj ja USA merkitsivät edelliset vaalit vaatimusten vastaisiksi, ja panivat merkille kilpailun puutteen ja hallinnollisten resurssien laajan käytön. Viimeaikaiset tapahtumat ovat vahvistaneet, että tulevat vaalit eivät eroa edellisistä.

27 ehdokkaasta vain kolmasosa pystyi läpikäymään monimutkaisen rekisteröintiprosessin eli läpäisemään kazakstaninkielisen kokeen, keräämään 93,000 1 allekirjoitusta (XNUMX% kaikista äänestäjistä) ja tekemään talletuksen. Nazarbajev kilpailee kahden vähän tunnetun ehdokkaan kanssa: Presidenttiä kannattavan puolueen jäsen Abelgazi Kusainov ja hallitusta kannattavan Kommunistisen kansanpuolueen jäsen Turgun Syzdykov, joka ylisti presidenttiään kokouksissaan äänestäjien kanssa.

Mainos

Kansalaisyhteiskunnan edustajat uskovat siihen viranomaisten kriitikoilla on vain vähän mahdollisuuksia rekisteröityä, koska rekisteröintiä käytetään poliittisena välineenä hankalien ehdokkaiden "siivilöimiseksi". Kielikoe pidetään suljettujen ovien takana, ja se koostuu esseestä, lukemisesta ja julkisesta puhumisesta. Arvioinnille ei ole selkeitä kriteerejä. Kansalaisyhteiskunnan aktivistit Esenbek Ukteshbayev ja Ualikhan Kaisarov olivat niiden 11 ehdokkaan joukossa, jotka eivät läpäisseet koketta. Komission puheenjohtaja kertoi Ukteshbaeville, että hänellä 'ei ole aavistustakaan, mitä hän kirjoittaa', ja Kaisarovilta evättiin mahdollisuus nähdä virheensä.2 Itseehdokkaat Kanat Turageldiev ja Khasen Kozha-Akhmed kieltäytyivät osallistumasta vaaleihin silloinkin, kun he olivat läpäisseet kokeen. Kozha-Akhmed totesi sen "Edes puolueet eivät voi kerätä 93,000 XNUMX allekirjoitusta viidessä päivässä, ellei viranomaiset auta niitä".3

Etyjin 16. huhtikuuta 2015 antamassa väliraportissa todetaan, että Nazarbajev on virassa ollessaan kokouksissa koko maassa, kun taas muiden ehdokkaiden kampanja-aineistoa 'ei näy'. Etyj totesi, että vaalikampanja on "Käytännössä näkymätön", ja "jotkut hallituksen kriitikot ovat vankilassa tai maanpaossa ”.4

"VALINNAN ESITTELY: KILPAILIJOIDEN POISTAMINEN JA KANSALAISYHTEISKUNNAN PRESSI

Monien hallintovuosiensa aikana Nazarbajev on eliminoinut vaikutusvaltaiset oppositiopoliitikot ja tukahduttanut sortamisen kautta kriitikot kansalaisyhteiskunnasta. Jokainen vaali merkitsee uutta poliittisen vainon aaltoa.

Vuonna 2002 vaikutusvaltaisen oppositioliikkeen "Democratic Choice of Kazakhstan" perustajat Mukhtar Ablyazovin että Galymzhan Zhakiyanov, vangittiin. Herra Ablyazovin läheinen ystävä, Mukhtar Dzhakishev on edelleen baarien takana. Tällä hetkellä poliittinen pakolainen Ablyazov odottaa Ranskan viranomaisten päätöstä luovuttamisesta Ukrainalle tai Venäjälle. Ihmisoikeusjärjestöt ja kymmenet parlamentin jäsenet totesivat, että Kazakstan on todellinen luovuttamispyyntöjen päämalli ja kehottivat estämään hänen luovuttamisensa.5 Maat, kuten Espanja, Italia, Tšekki, Puola, Iso-Britannia, Itävalta, Latvia ja Sveitsi kieltäytyivät luovuttamasta syytettyjä Ablyazovin tapauksessa, joka myönsi heille poliittisen turvapaikan.

Merkittävä poliitikko 12. marraskuuta 2005, kolme viikkoa ennen presidentinvaaleja Zamanbek Nurkadilov, joka oli syyttänyt presidenttiä korruptiosta, tapettiin. Virallisen version mukaan hän teki itsemurhan ampunut kaksi kuvaa hänen sydämeensä, ja lopullinen, 'vakuuttava' laukaus - hänen päähänsä.6 Kolme kuukautta myöhemmin, 13. helmikuuta 2006, turvallisuusneuvoston entisen sihteerin elin Altynbek Sarsenbajev, joka oli aiemmin liittynyt oppositioon, löydettiin kuolleena ammuttuina.

Huhtikuussa 2011 pidettyjen vaalien jälkeen Nazarbajev aloitti poliittisen ja media-alueen täydellisen keräämisen. Venäjän rauhanomaisen mielenosoituksen leviämisen seurauksena öljytyöntekijät Zhanaozenin kaupungissa Joulukuussa 2011 ainakin 17 ihmistä kuoli virallisten lukujen mukaan. Tuomioistuimet ovat jättäneet huomiotta 22 öljytyöntekijän lausunnot julman kidutuksen käytöstä. Kidutuksen seurauksena yhden tuomitun ruumiiseen muodostui kasvain, Maksat Dosmagambetovja hänelle tehtiin vasemman silmän leikkaus sen poistamiseksi. Hänet vapautettiin ennenaikaisesti, mutta hänen terveydentilansa on vakava. Yhden öljytyöntekijöiden ja kidutuksen uhrin ennenaikainen vapauttaminen Roza Tuletajeva, oli mahdollista pitkittyneen kansainvälisen paineen vuoksi.

Oppositiopoliitikko Vladimir Kozlov, joka edusti Zhanaozenin öljytyöntekijöiden etuja Euroopassa, tuomittiin 7.5 vuodeksi vankeuteen 8. lokakuuta 2012. Hänet tunnustettiin poliittiseksi vangiksi. Viranomaiset eivät vain jättäneet huomiotta EU: n vaatimuksia Kozlovin vapauttamisesta, mutta he jopa kieltäytyivät siirtämästä häntä siirtokuntaan, jolla on vähemmän tiukka hallinto. Kozlovia vastaan ​​joulukuussa 2012 annetun tuomion perusteella oppositiopuolue Alga! että 34 vaikutusvaltaa valtiosta riippumattomissa tiedotusvälineissä kiellettiin. Heitä syytettiin "sosiaalisen erimielisyyden yllyttämisestä". Samalla ihmisoikeusaktivisti Vadim Kuramshin tuomittiin 12 vuoden vankeuteen; jo nyt hän valittaa painostuksesta, jota häneen kohdistettiin Kazakstanin vankilassa.

Nazarbajevin entinen vävy, 24. helmikuuta 2015, Rakhat Alijevin, löydettiin ripustettuna itävaltalaisesta vankilasta. Hän valmistautui kumoamaan Kazakstanin perimät rikosoikeudelliset syytteet ja paljastamaan korruptiotapauksia. Alijevin liittolaiset ehdottavat Kazakstanin osallistumista hänen kuolemaansa.

Isku kansalaisyhteiskunnalle oli uudessa rikoslainsäädännössä, joka tuli voimaan 1. tammikuuta 2015. Kazakstan käänsi selkänsä Etyjin, Euroopan parlamentin ja ihmisoikeuksien puolustajien suosituksille. Tällä hetkellä Kazakstanin lainsäädännössä säädetään rikosoikeudellisesta vastuusta kunnianloukkauksesta; osallistuminen laittomaan kokoukseen tai "avustaminen" sen järjestämisessä; 'sosiaalisen erimielisyyden yllyttäminen'; "puuttuminen valtion elinten toimintaan"; ja provosoi jatkuvaa osallistumista lakkoon.

Jopa pienten levikkien hankalat tiedotusvälineet keskeytettiin pienten teknisten rikkomusten vuoksi. Syyttäjä voi keskeyttää sosiaalisten verkostojen ja verkkoresurssien työn ilman oikeudenkäyntiä. Kaikki tämä luo erittäin kielteisen ilmapiirin kansalaisyhteiskunnalle ja tiedotusvälineille, mikä johtaa vaalikampanjan yksipuoliseen esittelyyn.

Ihmisoikeuksia koskevat suorat kysymykset ovat Nazarbajeville erittäin hankalia. Heinäkuussa 2013 Nazarbajev kertoi brittiläiselle toimittajalle: "Olemme kiitollisia neuvoista ja ehdotuksista; kenelläkään ei kuitenkaan ole oikeutta kertoa meille, kuinka rakentaa kansaa ja miten elää".7 Joulukuussa 2014 Nazarbajev vastasi ankarasti ranskalaiselle toimittajalle: "Täällä ei ole sensuurikysymyksiä, ei poliittisia vainoja." (...) Vaikka rkunnioittaen maailmassa vallitsevaa demokratiaa, siirtymällä siihen suuntaan, emme halua menettää omaa identiteettiä.8 Vuonna 2014 Ranskan geopoliittinen rikostutkintakeskus myönsi Nazarbajeville vuoden diktaattorin palkinnon. 9

Venäjän ja Euroopan välisten suhteiden kriisi vaikuttaa Kazakstaniin, joka on Venäjän lähin taloudellinen ja poliittinen liittolainen. Vaikka Nazarbajev onnistuu estämään taloudellisen tilanteen heikkenemisen, on hänelle edullista järjestää ennenaikaiset vaalit hallituksen vahvistamiseksi ja mahdollisesti valmistaakseen hedelmällisen maaperän vallansiirrolle.

Kazakstan on laiminlyönyt täysin EU: n ja YK: n suositukset tukahduttavan rikoslain täytäntöönpanossa. Tästä ei kuitenkaan ole tullut estettä laajennetun yhteistyösopimuksen allekirjoittamiselle EU: n ja Kazakstanin välillä. Euroopan komission varapuheenjohtaja Federica Mogherini ilmoitti 21. huhtikuuta 2015, että EU kehotti ihmisoikeusvuoropuhelun yhteydessä Kazakstania toteuttamaan ihmisoikeuksia koskevat suositukset, jotka Kazakstan oli hylännyt. YK: n yleisen määräaikaiskatsauksen käsittelyn aikana.10

EU yhtenä suurimmista sijoittajista Kazakstanissa ei voi jälleen kerran sallia Kazakstanin viranomaisten toimien huomiotta jättämistä ilman oikeudellisia tai poliittisia seurauksia. Selvän kannan puuttuminen heikentyneestä ihmisoikeustilanteesta Kazakstanissa johtaa edelleen autoritaarisen hallinnon säilymiseen, mikä johtaa EU: n luotettavan ja ennakoitavan talouskumppanin menetykseen. Vaalien aattona kehotamme teitä paitsi rekisteröimään rikkomukset perusteellisesti vaaliprosessin aikana, myös käyttämään kaikkia mahdollisia vipuja kansalaisyhteiskunnan sortamisen lopettamiseksi ja poliittisten vankien vapauttamiseksi: Vladimir Kozlov, Vadim Kuramshin , Aron Atabek ja Mukhtar Dzhakishev.

EU: n on myös estettävä Kazakstanin oppositiopoliitikko Mukhtar Ablyazovin luovuttaminen, koska se olisi vastoin kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia. On välttämätöntä estää Kazakstanin uudet yritykset väärinkäyttää EU: n lainvalvontajärjestelmiä.

Talous

Vihreiden joukkovelkakirjojen liikkeeseenlasku vahvistaa euron kansainvälistä asemaa

Julkaistu

on

Euroryhmän ministerit keskustelivat euron kansainvälisestä roolista (15. helmikuuta) Euroopan komission 19. tammikuuta antaman tiedonannon "Euroopan talous- ja rahoitusjärjestelmä: vahvuuden ja sietokyvyn edistäminen" jälkeen.

Euroryhmän puheenjohtaja Paschal Donohoe sanoi: "Tavoitteena on vähentää riippuvuutta muista valuutoista ja vahvistaa autonomiaamme eri tilanteissa. Samalla valuuttamme lisääntynyt kansainvälinen käyttö merkitsee myös mahdollisia kompromisseja, joita jatkamme. Ministerit korostivat keskustelun aikana vihreiden joukkovelkakirjojen liikkeeseenlaskun mahdollisuutta parantaa euron käyttöä markkinoilla ja myötävaikuttaa samalla ilmastotavoitteemme saavuttamiseen.

Euroryhmä on keskustellut asiasta useita kertoja viime vuosina joulukuun 2018 eurohuippukokouksen jälkeen. Euroopan vakausmekanismin toimitusjohtaja Klaus Regling sanoi, että liiallinen riippuvuus dollarista sisälsi riskejä ja toi esimerkkeinä Latinalaisen Amerikan ja 90-luvun Aasian kriisin. Hän viittasi myös vinosti "uudempiin jaksoihin", joissa dollarin määräävä asema tarkoitti sitä, että EU: n yritykset eivät voineet jatkaa yhteistyötä Iranin kanssa Yhdysvaltain pakotteiden edessä. Regling uskoo, että kansainvälinen rahajärjestelmä on hitaasti siirtymässä kohti monipolaarista järjestelmää, jossa kolme tai neljä valuuttaa ovat tärkeitä, mukaan lukien dollari, euro ja renminbi. 

Mainos

Talouskomissaari Paolo Gentiloni oli samaa mieltä siitä, että euron roolia voitaisiin vahvistaa laskemalla liikkeeseen vihreitä joukkovelkakirjoja, mikä parantaa markkinoiden euron käyttöä ja myötävaikuttaa myös seuraavan sukupolven EU-varojen ilmastotavoitteidemme saavuttamiseen.

Ministerit olivat yhtä mieltä siitä, että euron kansainvälisen aseman turvaamiseksi tarvitaan laaja-alaisia ​​toimia euron kansainvälisen roolin tukemiseksi, mukaan lukien muun muassa talous- ja rahaliiton, pankkiunionin ja pääomamarkkinaunionin edistyminen.

Mainos

Continue Reading

EU

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tukee Saksaa Kunduzin iskutapauksessa

Julkaistu

on

By

Saksan komentaja määräsi Saksan tutkimuksen Afganistanin Kunduzin kaupungin lähellä vuonna 2009 tapahtuneesta tappavasta ilmaiskusta, jonka mukaan saksalainen komentaja noudatti elämään liittyviä oikeuksiaan, Euroopan ihmisoikeustuomioistuin antoi tiistaina 16. helmikuuta päätöksen. kirjoittaa .

Strasbourgissa sijaitsevan tuomioistuimen tuomio hylkää Afganistanin kansalaisen Abdul Hananin, joka menetti kaksi poikaa hyökkäyksessä, valituksen, jonka mukaan Saksa ei täyttänyt velvollisuuttaan tutkia tapausta tehokkaasti.

Syyskuussa 2009 Naton joukkojen saksalainen komentaja Kunduzissa kutsui yhdysvaltalaisen hävittäjän iskuun iskemään kaksi polttoaineautoa lähellä kaupunkia, jonka Naton mielestä Taleban-kapinalliset olivat kaapanneet.

Afganistanin hallitus ilmoitti, että silloin surmattiin 99 ihmistä, joista 30 oli siviilejä. Riippumattomien oikeuksien ryhmät tapettiin arviolta 60-70 siviiliä.

Mainos

Kuolleiden määrä järkytti saksalaisia ​​ja pakotti puolustusministerin lopulta eroamaan syytöksistä siviiliuhrien peittämisestä Saksan vuoden 2009 vaaleja edeltävänä aikana.

Saksan liittovaltion yleinen syyttäjäviranomainen oli todennut, ettei komentajalla ollut rikosoikeudellista vastuuta lähinnä siksi, että hän oli vakuuttanut ilmaiskun määräämällä, ettei siviilejä ollut paikalla.

Jotta hän olisi vastuussa kansainvälisen oikeuden nojalla, hänen olisi pitänyt todeta toimineensa tarkoituksella aiheuttaa liiallisia siviilejä.

Mainos
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tarkasteli Saksan tutkimuksen tehokkuutta, mukaan lukien se, perustiinko se tappavan voimankäytön. Se ei ottanut huomioon lentotapahtuman laillisuutta.

Afganistanissa olevasta 9,600 Naton joukosta Saksalla on toiseksi suurin joukko Yhdysvaltojen takana.

Talebanin ja Washingtonin välinen vuoden 2020 rauhansopimus kehottaa ulkomaisia ​​joukkoja vetäytymään 1. toukokuuta mennessä, mutta Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin hallinto tarkistaa sopimusta Afganistanin turvallisuustilanteen heikkenemisen jälkeen.

Saksa valmistautuu jatkamaan Afganistanin sotilasoperaationsa toimeksiantoa 31. maaliskuuta tämän vuoden loppuun asti, jolloin joukkojen taso pysyy jopa 1,300 XNUMX: ssa, Reutersin näkemän asiakirjaluonnoksen mukaan.

Continue Reading

EU

EU: n oikeusjärjestelmien digitalisointi: Komissio käynnistää julkisen kuulemisen rajat ylittävästä oikeudellisesta yhteistyöstä

Julkaistu

on

Euroopan komissio käynnisti 16. helmikuuta a julkisen kuulemisen EU: n oikeusjärjestelmien nykyaikaistamisesta. EU pyrkii tukemaan jäsenvaltioita niiden pyrkimyksissä mukauttaa oikeusjärjestelmiään digitaaliseen aikakauteen ja parantaa niitä EU: n rajat ylittävä oikeudellinen yhteistyö. Oikeusasioista vastaava komissaari Didier Reynders (Kuvassa) sanoi: "COVID-19-pandemia on edelleen korostanut digitalisaation merkitystä, myös oikeusalalla. Tuomarit ja asianajajat tarvitsevat digitaalisia työkaluja voidakseen toimia yhdessä nopeammin ja tehokkaammin.

Samalla kansalaiset ja yritykset tarvitsevat verkkotyökaluja oikeudenkäytön helpottamiseksi ja avoimemmaksi pienemmillä kustannuksilla. Komissio pyrkii edistämään tätä prosessia ja tukemaan jäsenvaltioita niiden pyrkimyksissä muun muassa helpottamaan yhteistyötään rajat ylittävissä oikeudellisissa menettelyissä digitaalisilla kanavilla. " Joulukuussa 2020 komissio hyväksyi viestintä hahmotellaan toimet ja aloitteet, joilla pyritään edistämään oikeusjärjestelmien digitalisointia kaikkialla EU: ssa.

Julkisessa kuulemisessa kerätään näkemyksiä EU: n rajat ylittävien siviili-, kauppa- ja rikosoikeudellisten menettelyjen digitalisoinnista. Julkisen kuulemisen tulokset, johon voi osallistua laaja joukko ryhmiä ja yksilöitä ja joka on käytettävissä tätä 8. toukokuuta 2021 saakka, osallistuu rajat ylittävän oikeudellisen yhteistyön digitalisointia koskevaan aloitteeseen, jonka odotetaan olevan tämän vuoden lopussa, kuten Komission työohjelma vuodelle 2021.

Continue Reading
Mainos
Mainos
Mainos

Nousussa