Liity verkostomme!

Maatalous

EU:n kriisinhallintakehyksessä on asetettava viljelijät etusijalle kasvavien haasteiden keskellä

SHARE:

Julkaistu

on

Äskettäin pidetyssä Agrifish Councilin kokouksessa 27. toukokuuta Euroopan unionin maatalousministerit korostivat kiireellistä tarvetta tehostaa maatalousalan kriisinhallintavälineitä ja puolsivat budjetin lisäämistä ja joustavuuden lisäämistä. Tämän Belgian maatalousministerin David Clarinvalin johtaman kriittisen liikkeen tarkoituksena on suojella maanviljelijöitä lukemattomilta ilmastollisilta, taloudellisilta ja geopoliittisilta riskeiltä, ​​joita he kohtaavat. Clarinval korosti kestävän ja eteenpäin suuntautuvan kriisinhallintajärjestelmän tarvetta, jossa tutkimus ja innovaatio ovat keskeisessä asemassa.

Tämä kehitys on todella ajankohtainen. EU:n yhteinen maatalouspolitiikka (YMP) tarjoaa tällä hetkellä erilaisia ​​välineitä maanviljelijöiden auttamiseksi kriisien aikana, mukaan lukien tuki monipuolistamiseen, poikkeukset kilpailusäännöistä, sijoitusrahastot, vakuutustuki, julkinen markkinainterventio ja vuosittainen 450 miljoonan euron kriisivaraus. Kuten viimeaikaiset keskustelut kuitenkin osoittavat, nämä toimenpiteet eivät ehkä enää riitä kasvaviin haasteisiin.

Kutsu tehostettuun kriisinhallintaan

Puheenjohtajavaltio Belgian muistiossa, joka käynnisti ministerien keskustelun, korostettiin tarvetta arvioida uudelleen ja tarvittaessa mukauttaa olemassa olevia kriisinhallintavälineitä sekä YMP:n sisällä että sen ulkopuolella. Euroopan maitolautakunnan mielenosoitus Brysselissä, jossa vaadittiin pysyvää kriisimekanismia maidontuotannon säätelemiseksi ylitarjonnan aikana, korostaa entisestään asian kiireellisyyttä. Tämä kehotus toistaa vuosien 2016–2017 maitokriisin aikana hyväksyttyjä väliaikaisia ​​toimenpiteitä, jotka osoittautuivat tehokkaiksi, mutta ovat riittämättömiä pitkän aikavälin vakauden kannalta.

Kriisireservin budjetin lisääminen on pakottava tarve. Nykyinen 450 miljoonan euron rahasto, joka aktivoitiin ensimmäisen kerran vuonna 2022 Venäjän hyökkäyksen jälkeen Ukrainaan, on todennäköisesti riittämätön tulevia kriisejä varten. Clarinval itse ehdotti merkittävää budjetin lisäystä korostaen tarvetta saada vahvempaa taloudellista tukea hädässä oleville maanviljelijöille.

Lisäksi "de minimis" -tuen käsite, jonka avulla jäsenvaltiot voivat myöntää pienimuotoisia tukia maanviljelijöille ilmoittamatta siitä komissiolle, on saanut kannatusta. Tällä hetkellä enimmäisraja on 20,000 50,000 euroa yritystä kohti kolmen vuoden aikana, ja tämän enimmäismäärän nostamista XNUMX XNUMX euroon kannatetaan voimakkaasti, kuten edellisessä Agrifish Councilin kokouksessa ehdotettiin. Tämä lisäys on ratkaisevan tärkeä, kun otetaan huomioon kriisien nopea kasautuminen, mikä tekee nykyisestä enimmäismäärästä tehottoman.

Mainos

Nutri-Score: häiriötekijä ydinongelmista

Vaikka keskittyminen kriisinhallintaan on myönteinen muutos, on välttämätöntä käsitellä toista kiistanalaista kysymystä, joka on ohjannut huomion ja resurssit muualle: Front of Pack (FOP) -merkin yhdenmukaistamiseen. Nutri-Score on pakkauksen etuosan etiketti, joka käyttää värikoodattua järjestelmää osoittamaan elintarvikkeiden ravitsemuksellista laatua. Tarkoituksena on auttaa kuluttajia tekemään terveellisempiä valintoja. Sitä on kuitenkin oikeutetusti kritisoitu sen epäjohdonmukaisesta ja usein harhaanjohtavasta algoritmista, joka ei tarjoa selkeitä ohjeita ja vaikeuttaa eurooppalaisten ostopäätöksiä.

Portugalin äskettäinen päätös luopua Nutri-Scoresta, jonka maan uusi maatalous- ja kalastusministeri José Manuel Fernandes ilmoitti, on merkittävä askel kohti läpinäkyvän ja tehokkaan elintarvikehallintajärjestelmän palauttamista. Tämä on seurausta muiden Euroopan maiden vastaavista toimista, jotka ovat pitkään vastustaneet Nutri-Scorea, koska se suosii yliprosessoituja tuotteita perinteisten, laadukkaiden elintarvikkeiden sijaan. Nutri-Scoren yksinkertainen lähestymistapa johtaa usein kuluttajat harhaan luulemaan, että tietyt elintarvikkeet ovat terveellisempiä kuin ne ovat, samalla kun se rankaisee perinteisiä ja usein ravitsevampia vaihtoehtoja.

Italian maatalousministeri Francesco Lollobrigida ylisti Portugalin päätöstä voittona avoimuuden ja kuluttajansuojan puolesta. Nutri-Scoren suosion lasku Ranskan, Saksan, Sveitsin, Espanjan ja Romanian kaltaisissa maissa viittaa laajempaan eurooppalaiseen järjestelmän hylkäämiseen.

EU:n on korkea aika luopua Nutri-Scoren kaltaisista merkintäjärjestelmistä, jotka ovat osoittautuneet tehottomiksi. Sen sijaan olisi keskityttävä antamaan kuluttajille tiedot ja resurssit, joita he tarvitsevat tehdäkseen tietoisia ruokavaliovalintoja itse. Kuluttajien luottaminen kouluttautumaan ja tekemään terveellisiä päätöksiä ilman liian yksinkertaistettuja merkintöjä edistää aidompaa ja kestävämpää lähestymistapaa terveellisempään ruokailutottumukseen.

Kohti Euroopan maatalouden kestävää tulevaisuutta

Vahvemman kriisinhallintakehyksen pyrkiminen on askel oikeaan suuntaan. Kriisivarausbudjetin lisääminen ja "de minimis" -tuen enimmäismäärän nostaminen ovat välttämättömiä toimenpiteitä, joilla voidaan tarjota välitöntä apua maanviljelijöille. Näitä toimia on kuitenkin täydennettävä pitkän aikavälin strategioilla, jotka asettavat etusijalle kestävät maatalouskäytännöt ja innovaatiot.

Investoiminen tutkimukseen ja kehitykseen maatalouden vastustuskyvyn parantamiseksi ilmastonmuutosta vastaan, kattavan kattavuuden tarjoavien vakuutusjärjestelmien kehittäminen sekä julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuksien edistäminen innovaation edistämiseksi ovat tärkeitä askelia. EU:n on myös virtaviivaistettava sääntelykehystään tukeakseen nopeita reagointimekanismeja kriisien aikana ja varmistaakseen, että viljelijät saavat oikea-aikaista ja riittävää tukea.

Viimeaikaiset keskustelut Agrifish Councilissa korostavat sitä, että EU:n ministerit tunnustavat yhä enemmän tarpeesta suojella maatalousalaa pahenevilta kriiseiltä. Asettamalla kestävyyden ja kestävyyden etusijalle EU voi varmistaa maanviljelijöilleen vakaan ja vauraan tulevaisuuden ja vahvistaa maatalousalan elintärkeää roolia Euroopan taloudessa ja elintarviketurvassa.

Vaikka kriisinhallintavälineiden parantaminen onkin myönteinen kehityssuunta, EU:n on viime kädessä säilytettävä sitoutumisensa avoimuuteen ja innovointiin. Tähän sisältyy siirtyminen viallisista merkintäjärjestelmistä, kuten Nutri-Score, kuluttajien luottamiseen tietoon perustuvien valintojen tekemiseen ja viljelijöille resurssien antaminen menestyäkseen. Vastaamalla sekä välittömiin että pitkän aikavälin haasteisiin EU voi edistää kestävämpää ja kestävämpää maatalousalaa, joka pystyy kestämään tulevat kriisit ja jatkamaan menestymistä yhä monimutkaisemmassa globaalissa ympäristössä.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa