Liity verkostomme!

Israel

Israelin huipputoimittaja: "Meidän pitäisi lopettaa sota vain yhdellä ehdolla: jos Sinwar luopuu panttivangeista" 

SHARE:

Julkaistu

on

Ron Ben-Yishai on yksi Israelin johtavista ulko- ja puolustuspolitiikan asiantuntijoista sekä arabi-muslimimaailman asiantuntija. Tällä hetkellä kansallisen ja kansainvälisen turvallisuusasioiden kommentaattori sekä sota- ja sotilasasioiden kirjeenvaihtaja Israelin päivälehdelle Yediot Aharonot, hän on viimeisten neljän vuosikymmenen aikana käsitellyt kaikkia Lähi-idän ja maailman suuria konflikteja kentällä.

Hän näytteli itseään Ari Folmanin animaatiodokumentissa "Waltz with Bashir", joka valittiin Cannesin elokuvajuhlille ja palkittiin parhaan ulkomaisen elokuvan Golden Globe -palkinnolla ja parhaan ulkomaisen elokuvan Césarilla vuonna 2009.

Hän toimi useiden vuosien ajan Bonnissa sijaitsevan Israel Broadcasting Authorityn (tv ja radio) kiertokirjeenvaihtajana Euroopassa.

Lokakuun 7. päivästä lähtien hän on ollut useita kertoja Gazan alueella Israelin armeijan, IDF:n, kanssa.


Ron Ben-Yishai on kansallisten ja kansainvälisten turvallisuusasioiden kommentaattori sekä sota- ja sotilasasioiden kirjeenvaihtaja israelilaisessa Yediot Aharonotissa, kuva EIPAsta.
Ron Ben-Yishain Brysselissä vierailun yhteydessä European Jewish Press ja EU Reporter haastattelivat häntä.

Toimiiko Gazan operaatio sotilaallisella tasolla?

Mainos

Kyllä se toimii, mutta se vaatii aikaa. Israelin armeija voi hyvin, mutta kapinanvastaisen sodan käyminen on erittäin vaikea tehtävä. Koska sinun on kohdattava vihollinen, kun vihollinen, toisin kuin tavallinen armeija, ei etsi sitoutumista kanssasi. Se kiertää sitä, joten sinun täytyy etsiä niitä ja saada heidät tulemaan pintaan tunneleista, jotka ovat Hamasin tärkein sotilaallinen voimavara Gazassa. He ovat rakentaneet hyvin kehittyneen joukon tunneleita kaikkialle Gazaan ja piiloutuvat sinne, joten sinun on etsittävä niitä. Sota maanalaisessa on hyvin hidasta. Eli pähkinänkuoressa, kapinallissotaa vastaan ​​taisteleminen hybridiarmeijaa vastaan, joka käyttää sissitaktiikoita ja sotamenetelmiä, mutta jolla on tavallisen armeijan varusteita. Joten sinun on oltava erittäin innokas ja asiantuntija tunnelitaistelussa, joka on erittäin vaikea taistelu ja ennen kaikkea tarvitset aikaa…

Kuinka paljon aikaa?

Mielestäni kuukausia. Tänään he ovat sanoneet, että he (IDF) hallitsevat jo Philadelphi Corridoria (Egyptin ja Gazan kaistan raja etelässä), mikä tarkoittaa, että Israel katkaisee nyt Hamasin muualta maailmasta aseiden salakuljetuksen vuoksi. Kyllä se menee hyvin.

Luuletko, että Hamas todella tuhotaan?

Ei kokonaan, mutta todellakin kyllä. Se tarkoittaa, että se, mitä Israel yrittää tehdä, on heikentää 75/80% Hamasin valmiuksista taistella. Se tarkoittaa sen toimihenkilöiden tappamista, useimpien heistä, suurimman osan sotilaallisen infrastruktuurin tuhoamista, mutta kukaan ei toivo tappavansa viimeisiä Hamasin toimihenkilöitä Gazassa. Meidän pitäisi varmistaa, että Hamas ei toipu armeijan heille aiheuttamasta tuhosta. Siksi meillä on oltava vaihtoehtoinen hallitus Gazassa, eikä tämä ole tekeillä, koska Netanyahun hallitus ei poliittisista syistä halua tehdä mitä sen tarvitsee tehdä.

Huolimatta Israelin suuresta tuesta Gazan hyökkäykselle, ovatko ihmiset sitä mieltä, että hallituksen olisi pitänyt asettaa panttivankien vapauttaminen etusijalle suostumalla vankien vaihtoon?

No, hallitus on suostunut vankien vaihtoon. Se ei ole vankien vaihdon ongelma. Ongelmana on saada Hamas vakuuttuneeksi siitä, että emme aio lopettaa sotaa sitä vastaan. (Palestiinalaiset) vangit eivät ole ongelma. Israel on valmis vapauttamaan niin monta kuin he pyytävät. Ongelmana on, että Sinwar asetti seuraavan vaihtosopimuksen ehdoksi Hamasin vastaisen sodan täydellisen päättymisen, IDF-joukkojen vetäytymisen Gazasta ja amerikkalaisten takeet siitä, ettei Israel palaa. Ja tämä on nyt suurin este vaihtokaupalle. Mutta Israelissa ei ole asiasta yksimielisyyttä. Toki panttivankien perheet haluavat sitä ja monet israelilaiset tukevat sitä. He sanovat: "Jos meidän pitäisi lopettaa sota, meidän pitäisi tehdä se hinnalla millä hyvänsä saadaksemme panttivangit takaisin." Mutta monet israelilaiset, pääasiassa koalitiota tukevasta oikeistosta, vastustavat sitä. Armeija sanoo, että "voimme lopettaa sodan nyt, olemme saavuttaneet tarpeeksi ja voimme löytää tilaisuuden saada päätökseen Hamasin kanssa". Tämä on enemmän tai vähemmän Israelin asema. Mutta pelkään, ja tämä on monien asiantuntijoiden mielipide, että Sinwar ei koskaan luovuta kaikkia panttivankeja. Hän pitää ainakin osan niistä vakuutuksensa. Joten uskon, että jos voimme vapauttaa niin monta panttivankia kuin pystymme, meidän pitäisi. Mutta meidän ei pitäisi antaa Hamasin jäädä Gazaan.

Ovatko viime kuukausien tapahtumat tehneet lopullisen rauhansopimuksen enemmän tai vähemmän todennäköiseksi?

Vastaus on lyhyt: vähemmän todennäköistä. Lopullinen rauha lokakuun 7. päivän jälkeen on paljon epätodennäköisempää kuin ennen sitä.

Onko Israelin kansainvälisen kritiikin voima yllättänyt sinut?

Rehellisesti sanottuna kyllä! Olin yllättynyt ruohonjuuritason yleisen mielipiteen intensiivisyydestä ja julmuudesta. Minua käytetään israelilaisena toimittajana kritisoimaan Israelia jatkuvasti, poliitikkojen tai toimittajien toimesta, mutta tällä hetkellä se on enemmän ruohonjuuritason riveissä, ja tämä hämmästyttää ja suututtaa minua. Luulen, että maailma ei ymmärrä, että kaikki Gazassa näkemäsi tuho, kaikki uhrit ovat seurausta siitä, että Hamas taistelee Gazan vapaasta väestöstä. Ne ovat Hamasin ihmiskilpiä, mutta pikemminkin eräänlainen ihmisten linnake, josta Hamas lähtee ja tulee takaisin. He eivät käytä väestöä panttivankeina ja haluavat heidän tappavan voidakseen syyttää Israelia.

Ajatus kahden valtion ratkaisusta on nostanut Yhdysvaltojen, EU:n ja muiden poliittisen agendan. Onko se edelleen realistinen idea, jos se koskaan on ollut?

Mielestäni se on realistinen ajatus. Mutta lokakuun 7. päivän jälkeen se vie pitkän matkan, koska emme voi hyväksyä Palestiinan valtiota sellaisena kuin se on nyt, jolloin Hamas johtaa Gazaa ja Abou Mazenin kyvytön hallitus johtaa Länsirantaa. Meillä on oltava uusi johtajuus palestiinalaisten keskuudessa ja uusi johtajuus Israelissa, jotta se toteutuisi. En näe lähitulevaisuudessa johtajuuden muuttuvan molemmissa leireissä. Tästä syystä en usko, että se toteutuu kovin pian.

EU puhui aiemmin tällä viikolla ajatuksesta kansainvälisen rauhankonferenssin järjestämisestä yhdessä arabikumppaneiden kanssa. Mitä mieltä olet nyt tällaisesta ideasta?

Edellisen kerran rauhankonferenssi pidettiin Madridissa vuonna 1991…. Mitä Madridista tuli? Nolla ! Se selviää kansainvälisestä konferenssista: tulee hienoja puheita, mukavia päätöksiä, mutta niin kauan kuin Hamas on paikalla ja niin kauan kuin kannattajia, kuten Qatar, on paikalla ja niin kauan kuin Israelilla on oikeistohallitus, jota johtaa Netanjahu. En näe sitä. Se on peli. Suurin osa Euroopan unionin tähän päivään liittyvistä toimenpiteistä tämän sodan yhteydessä on julistavia, ärsyttäviä Israelin näkökulmasta, mutta niillä ei ole käytännön merkitystä. Vain Sinwarin rohkaisemiseksi. Itse asiassa Euroopan unionin ainoa saavutus päätöksessään on tiukentaa Sinwarin kantaa panttivankeihin.

Mitä Israelin pitäisi tehdä ICJ:n päätöksen jälkeen? 

Kansainvälinen tuomioistuin on osoittautunut järkeväksi. Israelille on hieman epämiellyttävää saada tällaisia ​​päätöksiä, mutta nykyisessä tilanteessa ne eivät ole epäreiluja. Israel on ICJ:n jäsen toisin kuin ICC. Mielestäni Israelin pitäisi yrittää vakuuttaa ja sanoa kerta toisensa jälkeen: teemme mitä pyysimme. Halusitte humanitaarista apua ja lisäsimme sitä. Halusit avata maaristeyksiä, ja teimme sen. Meidän pitäisi ilahduttaa heitä ja sanoa, että kunnioitamme heidän mielipidettään. Mutta meidän on jatkettava sotaa. Meidän pitäisi lopettaa sota vain yhdellä ehdolla: jos Sinwar luopuu panttivangeista.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa