Liity verkostomme!

ympäristö

Green Deal on "kallis ekstravagantti".

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Green Deal on EU:n tärkein lippulaivapolitiikka, mutta sen sijaan, että se olisi kasvun väline, se on leimattu "Kallis Extravaganza".

Yhden Euroopan parlamentin valtavirran ryhmistä esittämä väite on ajankohtainen, koska se tulee sen jälkeen, kun Euroopan komissio julkaisi äskettäin viimeisimmän "tiedonannon" vuoden 2040 ilmastotavoitteistaan.

Makrotalouden epäsuotuisasta tilanteesta kärsivä sellun ja paperin tuotanto Euroopassa väheni jo vuonna 2023, ja ennustetaan vielä pahempaa, ellei Green Deal -ohjelmaa harkita vakavasti.

Tulokset osoittavat, että vuonna 2023 paperi- ja kartonkiteollisuuden tuotanto supistui toisena peräkkäisenä vuonna ja laski 12.8 %. Tuotannon lasku vuonna 2023 on edelleen voimakkaampaa kuin se oli Covid-19-kriisin aikana (-4.7 % vuonna 2020).

Ei vain paperiteollisuudella ole huolta.

Samoin tekevät kuluttajaryhmät, kuten Euroopan kuluttajaliitto, jonka mukaan komission pitäisi yrittää yhdistää kuluttajapolitiikka paremmin Green Dealin täytäntöönpanoon "parhaan tuloksen saavuttamiseksi".

Siinä sanotaan myös, että Green Deal ei tunnusta tarvetta varmistaa suurempaa johdonmukaisuutta EU:n eri politiikkojen välillä, mukaan lukien maatalous, terveys, ympäristö ja kauppa.

Mainos

Euroopan parlamentti sanoo, että Green Dealin muutosvauhti edustaa "ennennäkemättömän nopeaa teollista vallankumousta", jolla on "merkittäviä" vaikutuksia bruttokansantuotteeseen (BKT), investointeihin, työllisyyteen, kilpailukykyyn, jakeluun, julkiseen talouteen ja rahatalouden vakauteen.

Se varoittaa: "On olemassa negatiivisten lyhytaikaisten vaikutusten riski, jos kulutus ja tuotanto vähenevät."

Muualla kehitysmaista peräisin olevan tuonnin edistämiskeskus varoittaa, että on todennäköistä, että kustannukset kasvavat, kun siirrytään kestävämpiin jalostus-/tuotantotoimintoihin. On myös todennäköistä, että tähän voi sisältyä esimerkiksi kierrätyssisältöä sisältävien materiaalien mahdollisesti korkeat hinnat.

EU on tehnyt Green Dealista – laajasta politiikasta ilmastonmuutoksen ja ympäristön pilaantumisen torjumiseksi – todellisen poliittisen prioriteetin. Sen tavoitteena on saavuttaa hiilidioksidipäästöt nollaksi vuoteen 2050 mennessä, ja EU sanoo, että Green Deal on "pelastusköysi COVID-19-pandemiasta".

Siitä huolimatta joillakin tahoilla on nopeasti kasvavaa vastustusta, ja kriitikot väittävät, että kyseessä ei ole pelkkä "vihreän lyönnin" tapaus, sillä termillä tarkoitetaan poliittista ja yhteiskunnallista vastareaktiota "vihreää" politiikkaa vastaan.

Vihreää sopimusta koskevat kriittiset lausunnot ovatkin vaihdelleet hallitusten päämiehistä laajamittaiseen yhteiskunnalliseen vastustukseen – tai skeptisyyteen ympäristöpolitiikkaa kohtaan.

Paikallisella tasolla on nähty vastustusta, kun kansalaiset vastustavat puhtaan liikkuvuuden politiikkaa, kuten kansallisen tason ruuhkamaksuja, esimerkkinä keltaliiviliike, jonka laukaisi Ranskan yritys korottaa hiiliveroaan.

EU-tasolla Elisabetta Cornago, arvostetun Euroopan uudistuskeskuksen vanhempi tutkija, sanoo, että olemme nähneet Euroopan parlamentin keskustaoikeistopuolueiden yrityksiä "tappaa" Green Deal -politiikkaa, kuten sisäisen palamisen vaiheittaista lopettamista. moottoriajoneuvot tai luonnon ennallistamislaki.

Sekä Ranskan presidentti Emmanuel Macron että Belgian pääministeri Alexander De Croo ovat aiemmin vaatineet uusien eurooppalaisten vihreän politiikan aloitteiden keskeyttämistä. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun EU:n uusien politiikkojen "aalto" otettiin käyttöön vuoden 2030 ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.

"Macron ja De Croo väittivät, että hallitukset ja yritykset tarvitsevat aikaa ottaakseen nämä uudet säännöt käyttöön ja mukautuakseen niihin", Cornago sanoo.

Viestiä toistaa Euroopan paperiteollisuus, joka sanoo, että joukko ilmastoon liittyviä tavoitteita on kiireesti asetettu liian nopeasti ja ilman kunnollista harkintaa niiden mahdollisia vaikutuksia.

Euroopan sellu- ja paperiteollisuutta edustavan Cepin pääjohtaja Jori Ringman sanoo olevansa "täysin samaa mieltä" Green Dealin yleistavoitteista, jotka ovat myös alan yhteisiä. Ongelma tulee hänen mukaansa siirtyessä "vanhasta aikakaudesta uuteen aikakauteen".

Se, mitä hän kutsuu "kauheiksi asioiksi", ovat mahdollisia, ja seurauksena on "valtavia ja syvällisiä sivuvaurioita" paperiteollisuudelle. Niin paljon muuttaminen lyhyessä ajassa voi helposti johtaa "sopimattomiin ja odottamattomiin" tuloksiin ja seurauksiin, hän huomauttaa ja lisää: "Tätä tarkoitan sivuvahingoilla, ja tätä haluamme epätoivoisesti välttää."

Miltä tämä "sivuvahinko" sitten näyttää?

Paperipakkausteollisuuden mukaan se tarkoittaa, että Eurooppa saattaa menettää suuren osan tuotantokapasiteetistaan ​​ja osaamisestaan ​​ja olla vielä riippuvaisempi tuonnista.

Se väittää, että muualla tästä on todisteita siitä, mitä tapahtui aurinkopaneelialalla, kun Aasiasta peräisin oleva halvempi tuonti tuhosi Euroopan tuotannon.

Paperiteollisuus haluaa epätoivoisesti välttää tämän tapahtuman alalleen, mutta varoittaa, että näin voi käydä Green Dealin vaikutuksesta.

Puolan entinen pääministeri Mateusz Morawiecki ja Unkarin pääministeri Viktor Orbán ovat myös hyökänneet eurooppalaisiin energiamuutospolitiikkaan Morawieckin vaatiessa EU:n päästökauppajärjestelmän määräämien hiilidioksidin hintojen rajoittamista.

Viime aikoina olemme tietysti nähneet meluisia ja toisinaan väkivaltaisia ​​mielenosoituksia maanviljelijöiltä, ​​jotka sanovat, että tietyt Green Deal -politiikat voivat vaikuttaa haitallisesti heidän taloudellisiin etuihinsa.

Joidenkin tahojen vastareaktio Green Dealia vastaan ​​jatkuu nopeasti, ja ilmastotoimien kustannukset ja sen oikeudenmukainen jakautuminen huolestuttaa myös yleisöä. Tämä pelko ilmeni Project Tempon viime marraskuussa tekemässä kyselyssä.

Cornago sanoi, että havainnot korostavat sitä tosiasiaa, että "äänestäjät, jotka jo tuntevat olevansa taloudellisesti epävarmoja ja vieraantuneet politiikasta, ovat ajaneet viimeaikaista vastareaktiota vihreää politiikkaa vastaan".

Tutkimustulosten perusteella vihreiden politiikkojen "väsymys" on myös tärkeä teema kevään eurovaalien alla.

Paperipakkausteollisuus jakaa monet näistä huolenaiheista sanoen, että EU ei ole täysin ymmärtänyt taloudellisia haasteita, jotka liittyvät kunnianhimoisten hiilidioksidipäästöjen vähentämistavoitteiden saavuttamiseen, erityisesti ennustettavuuden tarpeeseen vihreiden investointien vapauttamisen edellytyksenä.

Yksi esimerkki on biogeenisen hiilen talteenotto- ja hyödyntämisteknologian käyttöönotto, joka näkyy myös komission äskettäin julkaisemassa teollisen hiilen hallintaa koskevassa tiedonannossa. Siirron hintalappu on korkea, koska komissio arvioi, että 1.5 biljoonaa euroa vuodessa tarvitaan käyttöön, varoittaa teollisuus.

Ensimmäinen asia, ala vaatii, on säilyttää "made in Europe" -teollisuus investoimalla paikallisesti teollisuuspolitiikan avulla, joka toimisi kokonaisvaltaisena investointiystävällisenä kehyksenä.

Paperiteollisuus kertoo saaneensa oman talonsa kuntoon ja huomauttaa, että noin 85 prosenttia sen raaka-aineista tulee Euroopan unionin sisältä ja 92 prosenttia sen käyttämästä vedestä palautetaan hyvässä kunnossa ympäristöön. Se sanoo myös olevansa kierrätyksen "maailmanmestari" 71.4 prosentilla.

ECR-ryhmän toinen johtaja Nicola Procaccini on vaatinut "epädogmaattista ja realistista lähestymistapaa, joka "asettaa kansalaiset keskipisteeseen" ja lisää: "Kun tarkastelemme vihreää sopimusta, huomaamme, että siitä on tullut hyvin eripuraa Euroopan parlamentissa. . Tämä ei ole vihreän ideologisen radikalismin aika, vaan teknologianeutraalin lähestymistavan aika”, lisää italialainen varajäsen.

Hänen ryhmäjohtajansa EU-parlamentissa, prof Ryszard Legutko, lisää: "Epäonnistuneet maahanmuuttopolitiikat ja vihreä sopimus kokevat kielteisiä vaikutuksia kansalaisiin päivittäin."

Puolalainen Euroopan parlamentin jäsen jatkaa: "Green Deal, komission lippulaiva, sen sijaan että se olisi kasvun väline, on kallis ekstravagantti, joka maksaa yli 300 miljardia euroa vuoteen 2030 mennessä, ja elinkustannukset kasvavat, energialaskut ja muut epämiellyttävät näkökohdat kasvavat. komission ja parlamentin fantasioita. Komissio on ollut yllättävän hiljaa tästä asiasta.

EU kuitenkin huomauttaa, että European Green Deal on EU:n "strategia ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi ja Euroopan tekemiseksi ilmastoneutraaliksi vuoteen 2050 mennessä".

Paketti sisältää aloitteita, jotka kattavat ilmaston, ympäristön, energian, liikenteen, teollisuuden, maatalouden ja kestävän rahoituksen. Tavoitteena on, että EU:n ilmasto-, energia-, liikenne- ja veropolitiikka soveltuu vähentämään kasvihuonekaasujen nettopäästöjä vähintään 55 % vuoteen 2030 mennessä vuoden 1990 tasosta.

EY:n tiedottaja sanoi: "European Green Deal on pelastusköysi COVID-19-pandemiasta."

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa