Liity verkostomme!

Sukupuolten tasa-arvo

"Perheväkivalta on varjopandemia" Jacinda Ardern

Julkaistu

on

Tämän vuoden kansainvälisen naispäivän (8. maaliskuuta) kunniaksi Euroopan parlamentti korostaa naisten ratkaisevaa roolia COVID-19-kriisin aikana. Uusi-Seelanti on yksi menestyneimmistä viruksen leviämisen torjunnassa - pääministeri Jacinda Ardern käytti eliminointia pikemminkin kuin Euroopassa laajalti hyväksyttyä tukahduttamisstrategiaa.

'Mene kovasti ja mene aikaisin'

Uudessa-Seelannissa viiden miljoonan kansalaisen elämä on melkein palannut normaaliksi. Baarit, ravintolat, urheilu- ja konserttisalit ovat avoinna, ja pääministeri toivoo rokottavansa koko väestön ennen rajavalvonnan lieventämistä. 

Mainos

Talous on sujunut paremmin kuin muualla, mikä osoittaa, että viruksen tehokas hallinta on ollut kukoistavan talouden ennakkoedellytys talous- ja terveystoimien huolellisen kompromissin sijaan. Ardernin johtajuutta on arvostettu laajalti hänen johtajuudestaan ​​ja hänen 'Go hard and go early' -viestistään, joka on tarkoittanut erittäin matalaa tartuntatasoa ja alle 30 kuolemantapausta.

Ardern sanoi Euroopan parlamentissa: "Uudessa-Seelannissa lähestymistapamme COVID-19: n torjunnassa on ollut osallisuutta ajatus, että jokaisen on tehtävä osansa suojellakseen toisiaan, etenkin haavoittuvimpia. Puhun usein siitä, että väestömme on 5 miljoonan joukkue. Kun siirrymme rokotusvaiheeseen, emme ole 5 miljoonan, mutta 7.8 miljardin joukkue. Yksittäisten maiden tai alueiden menestys tarkoittaa vain vähän, ellei me kaikki onnistu. "

Ardern huomautti myös, kuinka naiset ovat kärsineet tämän kriisin kärsimyksestä: ”Naiset ovat COVID-kriisin torjunnassa eturintamassa. He kuuluvat lääkäreiden, sairaanhoitajien, tutkijoiden, tiedottajien, hoitajien ja etulinjan työntekijöiden joukkoon, jotka kohtaavat tämän viruksen tuhoja ja haasteita päivittäin. Sen lisäksi, että virus itse vaikuttaa suoraan siihen ja sen välittömiin vaikutuksiin toimeentulollemme. Olemme myös lisääntyneen perheväkivallan kohteena. Tämän ilmoitetaan olevan varjopandemia kaikkialla maailmassa. "

Mainos

Parlamentti väittää, että naiset ovat olleet koronaviruspandemian torjunnan eturintamassa osittain siksi, että heillä on hallitseva asema terveydenhuollon alalla. Monet ovat kärsineet myös pahasti epävarmoissa tai epävarmoissa töissä, jotka ovat kadonneet tai muuttuneet kriisin myötä. Lisäksi jatkuvat sulkemiset ovat johtaneet perheväkivallan lisääntymiseen. Parlamentti on vaatinut näiden eriarvoisuuksien poistamista.

Naiset COVID-19-etulinjassa

EU: n 49 miljoonasta hoitotyöntekijästä, jotka ovat alttiimpia virukselle, noin 76% on naisia.

Naiset ovat yliedustettuina välttämättömissä palveluissa aina myyntitiloista lastenhoitopaikkoihin, jotka olivat edelleen auki pandemian aikana. EU: ssa naisten osuus kaikista kassanhoitajista on 82 prosenttia ja kotitalouksien siivous- ja kotiapupalvelujen työntekijöiden osuus on 95 prosenttia.

Naisten työturvallisuuden matala taso

Noin 84 prosenttia 15–64-vuotiaista työskentelevistä naisista työskentelee palveluissa, mukaan lukien tärkeimmillä Covidin kärsimillä aloilla, joilla työpaikat menetetään. Karanteeni on vaikuttanut myös sellaisiin talouden sektoreihin, joissa perinteisesti enemmän naisia ​​on työskennellyt, mukaan lukien lastentarhat, sihteeristö ja kotitalous.

Yli 30% naisista EU: ssa työskentelee osa-aikatyössä ja työllistää suuren osan työpaikoista epävirallisessa taloudessa, jolla on yleensä vähemmän työoikeuksia, vähemmän terveyden suojelua ja muita perustavanlaatuisia etuja. He ottavat myös paljon todennäköisemmin vapaata lasten ja sukulaisten hoidosta, ja lukkojen aikana heidän oli usein yhdistettävä etätyö ja lastenhoito.

Naisiin kohdistuvan väkivallan lisääntyminen

Noin 50 naista menettää henkensä perheväkivallan vuoksi viikoittain EU: ssa, ja tämä on lisääntynyt työsulun aikana. Rajoitukset ovat myös vaikeuttaneet uhrien apua.

Euroopan parlamentti

Sukupuolten palkkaeron ymmärtäminen: määritelmä ja syyt

Julkaistu

on

Työssäkäyvät naiset ansaitsevat EU: ssa keskimäärin 14% vähemmän tunnissa kuin miehet. Selvitä, miten tämä sukupuolten palkkaero lasketaan ja sen syyt. vaikkakin sama palkka samasta työstä -periaate Rooma-sopimus otettiin käyttöön jo vuonna 1957, niin sanottu sukupuolten palkkaero jatkuu itsepäisesti, kun viime vuosina on saavutettu vain marginaalisia parannuksia. yhteiskunta 

Mikä on sukupuolten palkkaero ja miten se lasketaan?

Sukupuolten väliset palkkaerot ovat ero naisten ja miesten keskimääräisessä bruttotuntitulossa. Se perustuu palkkoihin, jotka maksetaan suoraan työntekijöille ennen tuloverojen ja sosiaaliturvamaksujen vähentämistä. Vain kymmenen tai useamman työntekijän yritykset otetaan huomioon laskelmissa. EU: n keskimääräinen sukupuolten palkkaero oli 14.1% vuonna 2019.

Mainos

Jotkut syyt sukupuolten palkkaeroon ovat rakenteellisia ja liittyvät työllisyyden, koulutustason ja työkokemuksen eroihin. Jos poistamme tämän osan, jäljellä oleva osa tunnetaan sukupuolten mukautettuna palkkakuiluna.

Sukupuolten palkkaero EU: ssa

Koko EU: n alueella palkkaerot eroavat suuresti, joka on korkein seuraavissa maissa vuonna 2019: Viro (21.7%), Latvia (21.2%), Saksa (19.2%), Tšekki (18.9%), Slovakia (18.4%) ja Unkari (18.2%). Pienimmät luvut vuonna 2019 löytyvät Puolasta (8.5%), Sloveniasta (7.9%), Belgiasta (5.8%), Italiasta (4.7%), Romaniasta (3.3%) ja Luxemburgista (1.3%).

Mainos

Lukujen tulkinta ei ole niin yksinkertaista kuin miltä näyttää, koska pienempi sukupuolten palkkaero tietyssä maassa ei välttämättä tarkoita suurempaa sukupuolten tasa-arvoa. Joissakin EU-maissa pienemmät palkkaerot johtuvat yleensä siitä, että naisilla on vähemmän palkattuja työpaikkoja. Suuret erot liittyvät yleensä siihen, että suuri osa naisista työskentelee osa-aikaisesti tai keskittyy rajoitettuun määrään ammatteja. Joitakin sukupuolten palkkaerojen rakenteellisia syitä voidaan kuitenkin tunnistaa.

Sukupuolten palkkaeron syyt

Keskimäärin, naiset tekevät enemmän tunteja palkatonta työtä, kuten lastenhoito tai kotityöt. Tällainen sukupuolten välinen ero palkattomassa työajasta löytyy kaikista EU-maista, vaikka se vaihtelee kuudesta kahdeksaan tuntiin viikossa Pohjoismaissa yli 15 tuntiin Italiassa, Kroatiassa, Sloveniassa, Itävallassa, Maltalla, Kreikassa ja Kyproksessa, vuoden 2015 lukujen mukaan.

Tämä jättää vähemmän aikaa palkkatyöhön: vuoden 2018 lukujen mukaan, lähes kolmasosa naisista (30%) työskentelee osa-aikaisesti, kun taas vain 8% miehistä työskentelee osa-aikaisesti. Kun otetaan huomioon sekä palkaton että palkattu työ, naiset työskentelevät enemmän tunteja viikossa kuin miehet.


Naiset ovat myös todennäköisemmin niitä, joilla on urakatkoja, ja he vaikuttavat joihinkin heidän uravalintoihinsa hoito ja perhevelvoitteet.


Tietoa meistä 30% kaikista sukupuolten palkkaeroista voidaan selittää naisten yliedustuksella suhteellisen matalapalkkaisilla aloilla kuten hoito, myynti tai koulutus. Vielä on tieteen, tekniikan ja tekniikan aloja, joilla miespuolisten työntekijöiden osuus on erittäin suuri (yli 80%).


Naisilla on myös vähemmän johtotehtäviä: alle 10% huippuyritysten toimitusjohtajista on naisia. Jos katsomme eroa eri ammateissa, naisjohtajat ovat suurin epäedullisessa asemassa: he ansaitsevat 23% vähemmän tunnissa kuin miespäälliköt.


Mutta myös naiset kohtaavat syrjintä työpaikoilla, kuten palkka vähemmän kuin miespuoliset kollegat, joilla on sama pätevyys ja jotka työskentelevät samoissa olosuhteissa ja ammattiryhmissä tai alennetaan palattuaan äitiyslomalta.

Joten naiset ansaitsevat paitsi vähemmän tunnissa, mutta tekevät myös enemmän palkatonta työtä ja vähemmän palkallisia tunteja ja ovat todennäköisemmin työttömiä kuin miehet. Kaikki nämä tekijät yhdessä tuovat eron miesten ja naisten kokonaistuloissa lähes 37 prosenttia EU: ssa (vuonna 2018).

Kuilun kaventaminen: Köyhyyden torjunta ja talouden vahvistaminen

Sukupuolten palkkaerojen pienentäminen lisää sukupuolten tasa-arvoa vähentäen samalla köyhyyttä ja elvyttäen taloutta.

Sukupuolten palkkaero kasvaa iän myötä - uran aikana ja lisääntyvien perhetarpeiden ohella, kun taas naisten työmarkkinoille tulo on melko pieni. Koska säästöihin ja sijoittamiseen on vähemmän rahaa, nämä aukot kerääntyvät ja naisilla on siten suurempi köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen riski vanhemmalla iällä. Sukupuolten eläke-ero oli EU: ssa noin 29 prosenttia vuonna 2019.

Tasainen palkka ei ole vain oikeudenmukaisuuden kysymys, vaan se myös edistäisi taloutta, kun naiset saisivat enemmän viettämään enemmän. Tämä lisäisi veropohjaa ja vapauttaisi osan hyvinvointijärjestelmien taakasta. arvioinnit osoittavat, että sukupuolten palkkaeron pienentäminen yhdellä prosenttiyksiköllä lisäisi bruttokansantuotetta 0.1%.

Parlamentin toimet sukupuolten palkkaerojen torjumiseksi

Parlamentin jäsenet hyväksyivät 21. tammikuuta 2021 a päätöslauselma sukupuolten tasa-arvoa koskevasta EU: n strategiasta, jossa kehotetaan komissiota laatimaan kunnianhimoinen uusi sukupuolten palkkaeroja koskeva toimintasuunnitelma, jossa EU: n jäsenvaltioille olisi asetettava selkeät tavoitteet sukupuolten palkkaerojen vähentämiseksi seuraavien viiden vuoden aikana.

Lisäksi parlamentti haluaa helpottaa naisten ja tyttöjen opiskelua ja työskentelyä miesten hallitsemat sektorit, joustavat työaikajärjestelyt ja myös palkkojen ja työolojen parantaminen vuonna XNUMX voimakkaasti naisvaltaisilla aloilla.

Lue lisää mitä parlamentti tekee sukupuolten palkkaerojen poistamiseksi että edistää sukupuolten tasa-arvoa yleensä.

Lue lisää 

Continue Reading

Yhtäläiset mahdollisuudet

Palkan läpinäkyvyys: Komissio ehdottaa toimenpiteitä, joilla taataan sama palkka samasta työstä

Julkaistu

on

Euroopan komissio on esittänyt a ehdotus palkkojen avoimuudesta sen varmistamiseksi, että naiset ja miehet saavat saman palkan samasta työstä EU: ssa. A poliittinen prioriteetti Presidentti von der Leyenin ehdotuksessa esitetään palkkojen avoimuutta koskevia toimenpiteitä, kuten työnhakijoiden palkkatiedot, oikeus tietää samaa työtä tekevien työntekijöiden palkkatasot sekä sukupuolten palkkaeroja koskevat raportointivelvoitteet suurille yrityksille. Ehdotus vahvistaa myös työntekijöiden työkaluja oikeuksiensa puolustamiseen ja helpottaa oikeussuojan saatavuutta. Työnantajat eivät saa pyytää työnhakijoita palkkahistoriastaan, ja heidän on annettava palkkaan liittyvät nimettömät tiedot työntekijän pyynnöstä. Työntekijöillä on myös oikeus korvaukseen syrjinnästä palkassa.  

Uudet toimenpiteet, joissa otetaan huomioon COVID-19-pandemian vaikutukset sekä työnantajiin että naisiin, jotka ovat kärsineet erityisen voimakkaasti, lisäävät tietoisuutta yrityksen palkkaedellytyksistä ja antavat lisää työkaluja työnantajille ja työntekijöille palkkasyrjintä työssä. Siinä käsitellään useita merkittäviä tekijöitä, jotka vaikuttavat nykyiseen palkkaeroon, ja se on erityisen tärkeä COVID-19-pandemian aikana, joka vahvistaa sukupuolten epätasa-arvoa ja asettaa naiset suuremmalle köyhyysriskin riskille.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi: "Tasa-arvoinen työ ansaitsee saman palkan. Ja samaan palkkaan tarvitset avoimuutta. Naisten on tiedettävä, kohtelevatko heidän työnantajansa heitä oikeudenmukaisesti. Ja kun näin ei ole, heillä on oltava valta taistella takaisin ja saada ansaitsemansa. "

Mainos

Arvot ja avoimuusjohtaja Vera Jourová sanoi: ”On korkea aika, että sekä naisilla että miehillä on oikeus vaatia oikeuttaan. Haluamme antaa työnhakijoille ja työntekijöille mahdollisuuden vaatia oikeudenmukaista palkkaa sekä tuntea ja vaatia heidän oikeuksiaan. Siksi työnantajien on oltava avoimempia palkkapolitiikkansa suhteen. Ei enää kaksinkertaisia ​​standardeja, ei enää tekosyitä. "

Tasa-arvoasioista vastaava komissaari Helena Dalli sanoi: "Palkkojen avoimuutta koskeva ehdotus on merkittävä askel kohti periaatetta, jonka mukaan samasta tai samanarvoisesta työstä maksetaan samanarvoista työtä. Se antaa työntekijöille mahdollisuuden valvoa oikeuttaan samaan palkkaan ja johtaa sukupuolten välisen palkkaehtoisuuden lopettamiseen. Se mahdollistaa myös ongelman havaitsemisen, tunnustamisen ja käsittelemisen, jonka halusimme poistaa Rooman sopimuksen hyväksymisen jälkeen vuonna 1957. Naiset ansaitsevat työnsä asianmukaisen tunnustamisen, yhdenvertaisen kohtelun ja arvon, ja komissio on sitoutunut varmistamaan, että työpaikat täyttävät tämän tavoitteen. "

Palkkauksen avoimuus ja saman palkan parempi täytäntöönpano

Mainos

Lainsäädäntöehdotuksessa keskitytään samapalkkaisuuden kahteen pääelementtiin: toimenpiteisiin, joilla varmistetaan palkkojen avoimuus työntekijöille ja työnantajille sekä palkkasyrjinnän uhrien oikeussuojakeinojen parantaminen.

Palkkaa avoimuutta koskevia toimenpiteitä

  • Palkkaa avoimuutta työnhakijoille - Työnantajien on annettava tiedot alkuperäisestä palkkatasosta tai sen vaihteluvälistä ilmoituksessa tai ennen työhaastattelua. Työnantajat eivät saa kysyä mahdollisilta työntekijöiltä heidän palkkahistoriaansa.
  • Työntekijöiden oikeus tietoon - Työntekijöillä on oikeus pyytää työnantajalta tietoja heidän henkilökohtaisesta palkkatasostaan ​​ja keskimääräisestä palkkatasosta sukupuolittain eriteltyinä saman tai samanarvoisen työn tekevien työntekijäryhmien osalta.
  • Sukupuolten palkkaeroja koskeva raportointi - Työnantajien, joilla on vähintään 250 työntekijää, on julkaistava tiedot nais- ja miespuolisten työntekijöiden palkkaeroista organisaatiossaan. Sisäisiä tarkoituksia varten heidän olisi myös annettava tietoa nais- ja miespuolisten työntekijöiden palkkaeroista saman tai samanarvoisen työn tekevien työntekijäryhmien mukaan.
  • Yhteinen palkka-arvio - Jos palkkailmoituksessa paljastuu vähintään 5 prosentin sukupuolten välinen palkkaero ja kun työnantaja ei voi perustella kuilua objektiivisilla sukupuolineutraaleilla tekijöillä, työnantajien on suoritettava palkka-arvio yhteistyössä työntekijöiden edustajien kanssa.

Paremman oikeussuojan saatavuus palkkasyrjinnän uhreille

  • Työntekijöille maksettavat korvaukset - sukupuolipalkkojen syrjinnän kohteeksi joutuneet työntekijät voivat saada korvausta, mukaan lukien palkkojen ja niihin liittyvien palkkioiden tai luontoisetuuksien periminen takaisin.
  • Todistustaakka työnantajalle - Työnantajan, ei työntekijän, on oletusarvoisesti todistettava, että palkkaa ei ole syrjitty.
  • Seuraamukset sakkojen sisällyttämiseksi - Jäsenvaltioiden olisi vahvistettava erityiset seuraamukset samapalkkaisuuden säännön rikkomisesta, mukaan lukien sakkojen vähimmäistaso.
  • Tasa-arvoelimet ja työntekijöiden edustajat voi toimia oikeudellisissa tai hallinnollisissa menettelyissä työntekijöiden puolesta sekä johtaa samapalkkaisuutta koskevista kollektiivisista vaatimuksista.

Ehdotuksessa otetaan huomioon työnantajien tämänhetkinen vaikea tilanne, erityisesti yksityisellä sektorilla, ja säilytetään toimenpiteiden suhteellisuus samalla kun tarjotaan joustavuutta pienille ja keskisuurille yrityksille ja kannustetaan jäsenvaltioita käyttämään käytettävissä olevia resursseja tietojen ilmoittamiseen. Työnantajien vuosittaisten palkkailmoitusten kustannusten arvioidaan olevan 379–890 euroa tai yritysten, joissa on yli 250 työntekijää.

Seuraavat vaiheet

Tämänpäiväinen ehdotus menee nyt Euroopan parlamentin ja neuvoston hyväksyttäväksi. Hyväksynnän jälkeen jäsenvaltioilla on kaksi vuotta aikaa saattaa direktiivi osaksi kansallista lainsäädäntöä ja toimittaa asiaankuuluvat tekstit komissiolle. Komissio suorittaa ehdotetun direktiivin arvioinnin kahdeksan vuoden kuluttua.

Tausta

Oikeus naisten ja miesten samaan palkkaan samasta tai samanarvoisesta työstä on ollut Euroopan unionin perusperiaate Rooman sopimuksesta lähtien vuonna 1957. Vaatimus yhdenvertaisen palkan varmistamisesta on vahvistettu SEUT-sopimuksen 157 artiklassa ja Direktiivi miesten ja naisten yhtäläisten mahdollisuuksien ja yhdenvertaisen kohtelun periaatteesta työllisyyden ja ammatin alalla.

Euroopan komissio hyväksyi a Suositus miesten ja naisten samapalkkaisuuden periaatteen vahvistamisesta avoimuuden avulla maaliskuussa 2014. Siitä huolimatta tämän periaatteen tehokas täytäntöönpano ja soveltaminen käytännössä on edelleen suuri haaste Euroopan unionissa. Euroopan parlamentti ja neuvosto ovat toistuvasti vaatineet toimia tällä alalla. Kesäkuussa 2019 neuvosto kehotti komissiota kehittämään sitä konkreettisia toimenpiteitä lisätä palkkojen avoimuutta.

Presidentti von der Leyen ilmoitti sitovista palkkojen avoimuutta koskevista toimenpiteistä yhtenä hänestä poliittisia prioriteetteja tälle komissiolle. Tämä sitoutuminen vahvistettiin uudelleen Tasa-arvostrategia 2020--2025 ja tänään komissio esittää asiaa koskevan ehdotuksen.

Lisätietoja

Kysymykset ja vastaukset - Palkkojen avoimuus: Komissio ehdottaa toimenpiteitä saman palkan takaamiseksi samasta työstä

Ehdotus direktiiviksi palkkojen avoimuudesta samapalkkaisuuden periaatteen vahvistamiseksi

Vaikutuksen arviointi

Tiivistelmä - Vaikutusten arviointi

Tietolomake - Palkkojen avoimuus: naisten ja miesten sama palkka samasta työstä

EU: n toimet samapalkkaisuuden takaamiseksi

Continue Reading

EU

Sukupuolten tasa-arvo: Komissio varmistaa huippuosaamisen ja parantaa sukupuolten tasapainoa kaupan ja investointien välimiesmenettelyssä

Julkaistu

on

Euroopan komissio on ottanut käyttöön uuden järjestelmän välimiesten nimittämiseksi, joita kutsutaan myös tuomareiksi EU: n kauppa- ja investointisopimusten mukaisten riitojen käsittelemiseksi. Tämän uuden järjestelmän avulla pyrimme tehostamaan kauppasopimusten täytäntöönpanoa ja puuttumaan sukupuolten välisen tasapainon puutteeseen EU: n nykyisessä välimiesjoukossa ja varmistamaan samalla, että kaikki välimiehet täyttävät korkeimmat ammatilliset ja eettiset normit.

Näiden ponnistelujen lisäksi komissio on allekirjoittanut Tasa-arvoinen edustus välimiesmenettelyssä, jonka tavoitteena on lisätä naisten edustusta kansainvälisessä riitojenratkaisumenettelyssä. ”Etsimme erinomaisia ​​ja päteviä ehdokkaita kauppakiistojen ratkaisemiseksi. Osana tämänpäiväistä kutsua olemme sitoutuneet parantamaan sukupuolten tasapainoa välimiesyhteisössä. Tämä sitoumus on osa Euroopan komission pitkäaikaista sitoutumista sukupuolten tasapainoon kaikilla työn ja elämän alueilla - yksi vakaimmin pidetyistä arvoistamme. Kiinnitämme tarkkaa huomiota myös maantieteelliseen tasapainoon ”, totesi varatoimitusjohtaja ja kauppakomissaari Valdis Dombrovskis. "Erinomaisten välimiesten turvaaminen riitoja varten on osa yleistä prosessiamme, jolla päivitämme kaupan valvontavälineitämme ja -mekanismejamme." Lehdistötiedote on saatavilla verkossa.

Continue Reading
Mainos
Mainos
Mainos

Nousussa