Liity verkostomme!

Saksa

Komissio hyväksyy Saksan 2.98 miljardin euron ohjelman vihreän kaukolämmön edistämiseksi

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Euroopan komissio on hyväksynyt EU:n valtiontukisääntöjen mukaisesti Saksan 2.98 miljardin euron ohjelman uusiutuvaan energiaan ja hukkalämpöön perustuvan vihreän kaukolämmityksen edistämiseksi. Toimenpide edistää Saksan kansallisen energia- ja ilmastosuunnitelman täytäntöönpanoa ja EU:n Green Dealiin liittyvät EU:n strategiset tavoitteet, erityisesti EU:n vuoden 2050 ilmastoneutraaliustavoite.

Kilpailupolitiikasta vastaava varatoimitusjohtaja Margrethe Vestager sanoi: "Tämä 2.98 miljardin euron järjestelmä edistää Saksan kaukolämpöalan viherryttämistä tukemalla tehokkaampien kaukolämpöjärjestelmien rakentamista ja olemassa olevien hiilidioksidipäästöjen vähentämistä. Tällä toimenpiteellä Saksa pystyy lisäämään uusiutuvan energian ja hukkalämmön osuutta lämmityssektorilla, mikä vähentää merkittävästi päästöjään. Tänään hyväksymämme Saksan tukitoimenpide edistää EU:n Green Deal -tavoitteiden saavuttamista ja auttaa Saksaa saavuttamaan ympäristötavoitteensa rajoittaen samalla mahdollisia kilpailun vääristymiä.

Saksan kaava

Saksa ilmoitti kesäkuussa 2022 komissiolle aikomuksestaan ​​ottaa käyttöön uusiutuvaan energiaan ja hukkalämpöön perustuvaa vihreää kaukolämpöä edistävä järjestelmä.

Järjestelmä, joka on voimassa 30 asti, on avoin kaukolämpöverkko-operaattoreille ja operaattoreille, jotka eivät tällä hetkellä tarjoa tätä palvelua markkinoilla. Tuki myönnetään suorina avustuksina. Toimenpide tukee kaukolämpöverkkojen rakentamiseen ja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen liittyviä toteutettavuustutkimuksia ja muutossuunnitelmia. Järjestelmän puitteissa kaukolämpöverkko-operaattorit voivat saada investointitukea myös:

  • uusien kaukolämpöjärjestelmien rakentaminen, joissa uusiutuvan energian ja hukkalämmön osuus on vähintään 75 %;
  • olemassa olevien kaukolämpöjärjestelmien hiilestä poistaminen ja parantaminen uusiutuvan energian ja hukkalämmön pohjalta; ja
  • uusiutuvan lämmön ja aurinkolämmön tuotantolaitosten, lämpöpumppujen ja lämpövarastojen asentaminen sekä hukkalämmön integrointi kaukolämpöjärjestelmiin.

Lisäksi kaukolämpöverkko-operaattorit voivat saada toimintatukea uusiutuvan lämmön tuotantoon aurinkolämpölaitteistojen ja lämpöpumppujen avulla.

Toteutettavuustutkimusten ja muutossuunnitelmien tuki kattaa jopa 50 % niiden kustannuksista. Investointituen osalta tuen määrä tuensaajaa kohti kattaa enintään 40 prosenttia tukikelpoisista investointikustannuksista. Toimintatuen osalta tuki lasketaan tuotetun uusiutuvan lämmön määrän perusteella. Tuen myöntävä viranomainen varmistaa, että tuki ei ylitä rahoitusvajetta (eli tuen määrää, joka on tarpeen sellaisten investointien houkuttelemiseksi, joita muutoin ei tapahtuisi).

Mainos

Tämän valtakunnallisen järjestelmän odotetaan tukevan noin 681 MW:n uusiutuvan lämmöntuotantokapasiteetin asentamista vuodessa, mikä vähentää kasvihuonekaasupäästöjä noin 4 miljoonalla tonnilla hiilidioksidia.2 vuodessa.

Komission arvio

Komissio arvioi järjestelmää erityisesti EU:n valtiontukisääntöjen mukaisesti 107 artiklan 3 kohdan c alakohta Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (jäljempänä "SEUT") säännökset, joiden mukaan EU-maat voivat tukea tietyn taloudellisen toiminnan kehitystä tietyin edellytyksin. Ilmaston, ympäristönsuojelun ja energian valtiontuen suuntaviivat 2022.

Komissio totesi seuraavaa:

  • Apu on tarpeellista ja tarkoituksenmukaista kaukolämpöalan hiilestä poistamiseen Saksassa ja että sillä on "kannustava vaikutus". Koska fossiilisilla polttoaineilla on kustannusetu uusiutuviin ja hukkalämpöön verrattuna, ilman tukea kaukolämmön tuotantolaitoksiin tehtävät investoinnit perustuisivat fossiilisiin polttoaineisiin ja heijastisivat siten Saksan nykyistä energiavalikoimaa, jolle on ominaista kaasukattiloiden ja yhteistuotannon suuri osuus. asennukset. Lisäksi ilman tukea investointeja uusiin kaukolämpöverkkoihin ja olemassa olevien verkkojen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen ei todennäköisesti tehdä tällaisten investointien korkeiden kustannusten ja alhaisten tulojen vuoksi. Lopuksi, ilman tukea järjestelmän edunsaajilla ei olisi riittäviä kannustimia suunnitella uusien kaukolämpöverkkojen rakentamista ja olemassa olevien hiilidioksidipäästöjen vähentämistä kustannustehokkaalla tavalla.
  • Apu on oikeasuhteisia ja rajoitettuja välttämättömään vähimmäismäärään. Vaikka tuen taso ei perustu kunkin tuensaajan yksittäiseen rahoitusvajeen määrään, myöntävän viranomaisen on varmistettava, että tuki ei ylitä rahoitusvajetta. Lisäksi lämmöntuotannon tukea valvotaan vuosittain myöntävän viranomaisen toimesta, jotta rahoitusvaje ei ylity.
  • - avun myönteisiä vaikutuksia kaukolämpöjärjestelmien hiilestä poistamisesta Saksassa ylittää mahdolliset negatiiviset vaikutukset kilpailusta ja jäsenvaltioiden välisestä kaupasta. Järjestelmä tukee Saksan kaukolämpösektorin hiilidioksidipäästöjen vähentämistä kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi. Euroopan vihreä sopimusvääristämättä tarpeettomasti kilpailua sisämarkkinoilla.

Tällä perusteella komissio hyväksyi Saksan ohjelman EU:n valtiontukisääntöjen mukaisesti.

Tausta

Komissio Ilmaston, ympäristönsuojelun ja energian valtiontuen suuntaviivat 2022 antaa ohjeita siitä, kuinka komissio arvioi ympäristönsuojelun, mukaan lukien ilmastonsuojelun, ja energiatukitoimenpiteiden yhteensopivuuden, joihin sovelletaan SEUT-sopimuksen 107 artiklan 3 kohdan c alakohdan mukaista ilmoitusvelvollisuutta.

Uudet, tammikuusta 2022 alkaen sovellettavat suuntaviivat luovat joustavan, tarkoitukseen sopivan kehyksen, joka auttaa jäsenvaltioita tarjoamaan tarvittavaa tukea Green Deal -tavoitteiden saavuttamiseksi kohdistetulla ja kustannustehokkaalla tavalla. Säännöt edellyttävät yhdenmukaistamista tärkeiden EU:n tavoitteiden ja Euroopan vihreän kehityksen sopimuksessa asetettujen tavoitteiden ja muiden viimeaikaisten energia- ja ympäristöalan sääntelymuutosten kanssa, ja niissä otetaan huomioon ilmastonsuojelun lisääntynyt merkitys. Ne sisältävät osia energiatehokkuustoimenpiteistä, puhtaan liikkuvuuden tukemisesta, infrastruktuurista, kiertotaloudesta, saastumisen vähentämisestä, biologisen monimuotoisuuden suojelusta ja ennallistamisesta sekä toimenpiteistä energian toimitusvarmuuden varmistamiseksi tietyin edellytyksin.

Suuntaviivojen mukaan jäsenvaltiot voivat tietyin edellytyksin tukea lämmön tuotantoa kaukolämpösektoriin liittyvistä yhteistuotantolaitoksista. Näiden sääntöjen tarkoituksena on auttaa jäsenvaltioita saavuttamaan EU:n kunnianhimoiset energia- ja ilmastotavoitteet mahdollisimman pienin veronmaksajille aiheutuvin kustannuksin ja ilman kohtuuttomia kilpailun vääristymiä sisämarkkinoilla.

Energiatehokkuusdirektiivistä Vuonna 2018 asetettiin EU:n laajuinen sitova energiatehokkuustavoite, joka on vähintään 32.5 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Eurooppalainen vihreän kaupan tiedonanto Vuonna 2019 komissio vahvisti ilmastotavoitteitaan ja asetti tavoitteeksi kasvihuonekaasujen nettopäästöttömyyden vuonna 2050. Euroopan ilmastolaki Kesäkuussa 2019 hyväksytty strategia, jossa vahvistetaan vuoden 2050 ilmastoneutraaliustavoite ja otetaan käyttöön välitavoite vähentää kasvihuonekaasujen nettopäästöjä vähintään 55 prosentilla vuoteen 2030 mennessä, luo pohjan "Sopii 55" komission 14. heinäkuuta 2021 hyväksymät lainsäädäntöehdotukset. Näistä ehdotuksista komissio on esittänyt muutoksen Energiatehokkuusdirektiivistä kehittää kunnianhimoisempi sitova vuositavoite energiankäytön vähentämiselle EU:n tasolla.

Ei-luottamuksellinen toisinto päätöksestä on saatavilla tunnuksella SA.63177 vuonna valtiontukirekisteri komissiolle Kilpailu verkkosivuilla, kun luottamuksellisuusasiat on ratkaistu. Uudet julkaisut valtiontukipäätöksistä Internetissä ja virallisessa lehdessä on lueteltu Kilpailun viikoittaiset e-uutiset.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa