Liity verkostomme!

maahanmuutto

Selviääkö eurooppalainen siirtolaispolitiikka Brysselissä sijaitsevassa uudessa parlamentissa?

SHARE:

Julkaistu

on

Hafed Al Ghwell, johtaja North Africa Institute, SAIS, Johns Hopkins University

Jos mielipidemittauksia on uskoa, vaikutusvaltaisemman äärioikeistoblokin mahdollisella syntymisellä Euroopan parlamentissa voi olla merkittäviä seurauksia EU:n maahanmuuttopolitiikkaan. Historiallisesti äärioikeistopuolueet ovat kampanjoineet tiukoilla maahanmuuttoalustoilla ja kannattaneet tiukempia rajatarkastuksia ja tiukempia turvapaikkapolitiikkaa. Näiden puolueiden huomattava läsnäolo Euroopan parlamentissa johtaisi todennäköisesti voimakkaampiin keskusteluihin ja mahdollisesti poliittisiin muutoksiin, jotka kuvastavat niiden kovia näkemyksiä maahanmuutosta.

Kun otetaan huomioon Eurostatin raportoimien turvapaikkahakemusten lisääntyminen ja ukrainalaisten pakolaisten runsaus konfliktin alkamisen jälkeen, muuttoliike on edelleen keskeinen kysymys EU:ssa. Äärioikeiston vaikutus riippuu kuitenkin suurelta osin heidän kyvystään muodostaa yhtenäinen ryhmittymä ja suhteista muihin parlamentin poliittisiin ryhmiin. Skenaarioissa, joissa keskustapuolueet ja jopa keskusoikeistopuolueet omaksuvat ankarampaa maahanmuuttopolitiikkaa, näennäisesti heijastaen äärioikeistolaistensa vetovoimaa, lainsäädäntötulos voi nojautua rajoittavampiin toimenpiteisiin äärioikeistopuolueiden kannattaman politiikan mukaisesti. Tämä näyttää olevan joidenkin valtavirtapuolueiden strateginen siirto, kun ne yrittävät hyödyntää vaalihyötyjä, joita on havaittu esimerkiksi Frederiksenin johtaman Tanskan sosiaalidemokraattisen puolueen kaltaisissa tapauksissa.

Äärioikeiston keskittyminen maahanmuuttokysymyksiin resonoi eurooppalaisen äänestäjien osajoukon kanssa, joka pitää EU:n siirtolaisuuden käsittelyä riittämättömänä. Oikeistovirtojen nousu ja kovan linjan politiikan toteuttaminen eivät välttämättä tarkoita muuttoliikkeen lopettamista, vaan pikemminkin kontrolloitua ja valikoivampaa lähestymistapaa. Tämä näkökulma on linjassa Italian Georgia Melonin pyrkimysten kanssa solmia sopimuksia Pohjois-Afrikan maiden kanssa, mikä osoittaa, että suora ulkomainen sitoutuminen on osa laajempaa strategiaa hallita muuttovirtoja niiden lähteellä.

Äärioikeiston lähestymistapa muuttoliikkeeseen saattaa kuitenkin koetella Euroopan yhteenkuuluvuuden rakennetta. Euroopan unioni viihtyy solidaarisuuden ja kollektiivisen hallinnon perusperiaatteilla, mutta oikeistoideologian tukemat erilaiset kansalliset politiikat voivat rasittaa Euroopan sisäistä toimintaa. EU:n katsoessa eteenpäin yhteistyötä korostavaa maahanmuuttosopimusta, kovan linjan maahanmuuttoasentojen kylvämä erimielisyys voi osoittautua haitalliseksi sopimuksen kaavaillun vapaaehtoisen järjestelmän kannalta.

Vaikka maahanmuuttosopimuksessa hahmotellaan toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on tehostaa ja hallita muuttovirtoja tehokkaammin, näiden politiikkojen toimeenpano voi pirstoutua tilanteessa, jossa yksittäiset jäsenvaltiot oikeistopolitiikan vaikutuksesta toteuttavat omia agendojaan. Tätä haastetta pahentaa EU:n oikeudellinen rakenne, jossa huomattava valta maahanmuuttopolitiikasta jää jäsenvaltioille eikä eurooppalaisille. 

Lopullinen vaikutus Euroopan koheesioon ja siirtolaisvirtojen hallintaan muodostuu äärioikeistopuolueiden kyvystä muodostaa vaikutusvaltaisia ​​liittoutumia Euroopan parlamentissa ja sovittaa politiikkansa yhteen EU:n olemassa olevien oikeudellisten puitteiden ja sitoumusten kanssa.

Mainos

Pohjois-Afrikan pääkaupungeissa uteliaille silmille Euroopan parlamentin lisääntyvä kallistuminen oikealle voi muuttaa merkittävästi EU:n ja Pohjois-Afrikan suhteiden dynamiikkaa ja vahvistaa transaktioisempaa ja pragmaattisempaa lähestymistapaa muuttoliikeasioiden ja laajempien geopoliittisten etujen käsittelyyn. Tämä suuntaus kallistuisi kohti poliittista kehystä, jossa tiukka maahanmuuton valvonta asetetaan etusijalle laajempien ihmisoikeusnäkökohtien sijaan, ja se voisi johtaa siihen, että EU osallistuu avoimemmin hallintoihin, joilla on kyseenalainen ihmisoikeustilanne.

Yksittäiset EU-maat voivat kansallisen vaalipolitiikan ja äärioikeistopuolueiden vaikutuksen vetämänä tehdä omia kahdenvälisiä sopimuksiaan Pohjois-Afrikan maiden kanssa nopeana keinona hillitä maahanmuuttajien saapumista. Tämä lähestymistapa heikentäisi työehtosopimusneuvotteluvoimaa ja EU:n yhtenäistä ääntä Brysselin ilmaisemana. 

Tämä hajanainen lähestymistapa uhkaa luoda tilkkutäkki sopimuksia, jotka voivat olla tehokkaita lyhyellä aikavälillä vähentämään maahanmuuttajien saapumista tiettyihin maihin, mutta ovat vähemmän tehokkaita kokonaisvaltaisesta pitkän aikavälin näkökulmasta. Lisäksi EU uhkaa alistamalla ihmisoikeudet ja demokratisoitumisen tärkeysjärjestykseen Pohjois-Afrikan hallitusten autokraattiset suuntaukset, koska ne voivat saada Euroopan tukea ilman merkittäviä paineita parantaa hallintoa tai ihmisoikeustilannetta.

Tämän paradigman muutoksen vaikutukset vaikuttavat eniten maahanmuuttajiin ja pakolaisiin. Näille ryhmille äärioikeistoisten ideologioiden kanssa enemmän linjassa oleva EU voi merkitä ankarampia matkustusolosuhteita, tiukempia rajatarkastuksia ja vähemmän mahdollisuuksia lailliseen uudelleensijoittamiseen tai turvapaikkaan. Lisääntynyt yhteistyö autokraattisten hallitusten kanssa voi myös tarkoittaa, että kotimaissaan vainoa tai konflikteja pakenevat siirtolaiset saattavat pitää Pohjois-Afrikan kauttakulkumaita vähemmän vieraanvaraisina ja vaarallisempina, mikä saattaa jäädä pidätyssykliin tai pakottaa heidät takaisin vihamielisiin ympäristöihin ilman riittävää suojelua.

Lisäksi Pohjois-Afrikan maiden paikallisväestö voi myös kokea haitallisia vaikutuksia. Koska EU:n tuki saattaa riippua yhä enemmän maahanmuuton hallinnasta laajempien kehitystavoitteiden sijaan, talouskehityksen, koulutuksen ja terveydenhuollon kaltaiset asiat saattavat saada vähemmän huomiota. Tämä voisi pahentaa muuttoliikkeen perimmäisiä syitä, kuten köyhyyttä ja epävakautta, mikä ironista kyllä ​​johtaa lisääntyneisiin muuttopaineisiin pitkällä aikavälillä.

Keskittyessään tiukasti hillitsemiseen ja sitoutumalla itsevaltaisiin hallintoihin vaatimatta laajempia uudistuksia, EU vaarantaa paitsi maineensa maailmanlaajuisten ihmisoikeuksien puolustajana myös maahanmuuttopolitiikkansa tehokkuuden ja kestävyyden.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa