Liity verkostomme!

Azerbaidžan

Euroopan pitäisi nopeuttaa "keskikäytävän" täytäntöönpanoa

SHARE:

Julkaistu

on

Kazakstanin presidentti vierailee näinä päivinä Azerbaidžanissa. Kaspian alueen kaksi valtiota vahvistavat poliittisen yhteistyön lisäksi myös liikenneyhteyksiä, mikä on erityisen tärkeää Euroopalle Ukrainan sodan ja Irania-myönteisten huthien hyökkäysten yhteydessä eurooppalaisia ​​aluksia vastaan ​​Punaisellamerellä.

Sen jälkeen kun Venäjä aloitti sotilaallisen hyökkäyksen Ukrainassa, Aasian ja EU-maiden perinteiset liikenneyhteydet katkesivat. Lisäksi Punaisellamerellä tehdyt huthien hyökkäykset ovat vaikuttaneet suuresti tuontiin ja vientiin Euroopasta.

Marraskuusta joulukuuhun 2023 maailmankauppa putosi lähes 1.5 % Houthi-militanttien hyökkäysten vuoksi. Tilanne paheni tammikuussa 2024, kun Yhdysvallat ja sen liittolaiset käynnistivät sotilaallisen operaation Jemenissä. Laivojen kauttakulku Suezin kanavan läpi väheni 30 prosenttia tammikuuhun 2023 verrattuna.

Tämä on johtanut merenkulun hintojen voimakkaaseen nousuun maailmassa. Taloustieteilijät ovat arvioineet, että nykyisillä toimitushäiriöillä Punaisenmeren yli on ollut suurempi vaikutus merenkulkuun kuin COVID-19-pandemialla.

Kuljetusvaikeuksien vuoksi tavaroiden hinnat nousevat erittäin nopeasti, mikä iskee tavallisten eurooppalaisten taskuihin, joiden suuttumus huolestuttaa Brysselin byrokraatteja etenkin ennen ratkaisevia europarlamenttivaaleja.

Vaihtoehtona Euroopan unionille Trans-Kaspian International Transport Route tai Middle Corridor tarjoaa merkittävää potentiaalia.

Ajatus «Uusi Silk Road» on tarkoitettu Kiinasta tulevien tavaroiden nopeaan kulkemiseen Kazakstanista Kaspianmeren rannikolle. Lisäksi tavarat saapuivat Euroopan unioniin Azerbaidžanin ja Georgian kautta. Kaikesta tästä on tarkoitus keskustella Bakussa Kazakstanin presidentin K.Tokajevin keskusteluissa kollegansa presidentti I.Alijevin kanssa.

Mainos

Liikenneasiantuntijoiden mukaan liikenteen määrä tällä käytävällä kasvoi 86 % ja oli 2.8 miljoonaa tonnia, kun se vuonna 1.5 oli 2022 miljoonaa tonnia. Tämä on merkittävä kasvu verrattuna vain 586 tuhanteen vuonna 2021.

Siksi Kazakstanista ja Azerbaidžanista on tulossa tärkeitä Aasian ja Euroopan välisiä liikenteen solmukohtia. Molemmilla valtioilla on kuitenkin myös omat etunsa hankkeen toteuttamisesta.

Esimerkiksi Kazakstan voi lähettää öljyä, uraania ja vehnää Eurooppaan. Erityisesti kehitetään hanketta valokuituyhteyden rakentamisesta Kaspianmeren pohjalle. Bakulle puolestaan ​​on myös tärkeää laajentaa Keskikäytävän kapasiteettia ja rakentaa optinen linja Kaspianmeren pohjalle.

On huomattava, että Kazakstan näyttää olevan Bakulle tärkeä kumppani Keski-Aasiassa. Kazakstanissa on rekisteröity yli 900 azerbaidžanilaista pääomaa käyttävää yritystä, jotka toimivat pääasiassa kaupan ja välitystoiminnan, tien- ja pääomarakentamisen, jalostuksen ja logistiikan alalla.

Azerbaidžanissa puolestaan ​​toimii noin 150 kazakstanilaista yritystä, jotka toimivat teollisuuden, maatalouden, kaupan, palveluiden, rakentamisen ja liikenteen aloilla.

Ymmärtääkseen vaihtoehtoisten liikennereittien kehittämisen tärkeyden Euroopan unioni järjesti ensimmäisen sijoittajafoorumin Brysselissä 29.-30. tammikuuta tänä vuonna osana EU:n ja Keski-Aasian välisiä liikenneyhteyksiä koskevaa Global Gateway -aloitetta.

EU:n pääkaupungissa Euroopan komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis ilmoitti, että eurooppalaiset ja kansainväliset rahoituslaitokset ovat sitoutuneet investoimaan 10 miljardia euroa (noin 10.8 miljardia dollaria) kestävien liikenneyhteyksien kehittämiseen Keski-Aasiassa.

Keskikäytävän kehityksen vaikutukset tuntuvat myös muissa Keski-Aasian valtioissa, jotka ovat sisämaassa mutta kiinnostuneita laajentamaan kauppaa Euroopan kanssa.

Joten Uzbekistanilla ja Turkmenistanilla, toisin kuin Kazakstanilla, ei ole rautatieyhteyksiä Kiinan kanssa. Pekingin ehdottama Kiina-Kirgisia-Uzbekistan-rautatiehanke on asiantuntijoiden mielestä erittäin kallis ja monimutkainen alueen vuoristoisen maaston ja korkeiden poliittisten riskien vuoksi.

Kun tämä tekijä otetaan huomioon, Kazakstanilla on pitkällä aikavälillä Keski-Aasian tärkeimmän kauttakulkualueen asema, ja Azerbaidžanin tulisi säilyttää tarvittavat mahdollisuudet vahvistaa "keskikäytävää".

Bakun ja Astanan kahdenväliset suhteet saavat strategisen yhteistyön luonteen ottaen huomioon lupaavat liikenneyhteydet sekä turkkilaisten valtioiden poliittisen liiton.

Tässä yhteydessä asiantuntijat uskovat, että Euroopan unionin on lisättävä nopeasti ja määrätietoisesti investointeja "keskikäytävään" varmasti, jos Bryssel haluaa säilyttää geopoliittisen asemansa Keski-Aasiassa.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa