Liity verkostomme!

Euroopan parlamentti

Huolet kasvavat Unkarin puheenjohtajakauden vaikutuksesta EU:hun

SHARE:

Julkaistu

on


Unkari on ottanut Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajuuden yhtenä EU:n ja muun maailman vaikeimmista ajanjaksoista viime aikoina. Se otti vastuun EU:n ohjauksesta seuraavan kuuden kuukauden ajan 1. heinäkuuta. Belgia oli ollut puheenjohtajamaa tammikuusta lähtien. Mutta se, että juuri Unkari on viime vuosina usein joutunut kiistaan ​​EU:n kanssa, on herättänyt kiistaa.

Euroopan parlamentin vasemmisto on ilmaissut "syvän huolen ja suoran tuomitsemisen" Unkarin puheenjohtajakauden mahdollisista vaikutuksista EU:hun "ja sen perusarvoihin".

Unkari kiertävänä puheenjohtajamaana on vastuussa EU:n ja kansainvälisen yhteisön ohjaamisesta myrskyisän ajanjakson läpi, mukaan lukien tämän viikon vaalit Yhdistyneessä kuningaskunnassa, toinen äänestyskierros Ranskassa sunnuntaina ja tulevat vaalit Yhdysvalloissa.

Näytelmässä kuuluisasta Donald Trumpin lauseesta, Unkarin sloganista neuvoston puheenjohtajuuskaudelle "Make Europe Great Again".

Mutta Manon Aubry, vasemmistoryhmän toinen johtaja, on pessimistinen tulevaisuudennäkymistä ja sanoi: "Unkarin puheenjohtajakausi Euroopan unionin neuvostossa loukkaa itsessään arvoja, joita Euroopan unioni olettaa edistävän, ja solidaarisuuden arvoja kohtaan. , humanismi ja demokratia, joita vasemmisto edustaa."

Aubry lisäsi: "Kuuden seuraavan kuukauden aikana tässä parlamentissa pysymme äärioikeiston vastaisen taistelun eturintamassa". 

Hän sanoi, että vasemmistoryhmä "tuomitsee yksiselitteisesti" Unkarin hallituksen saavutukset Orbánin aikana, "joka on järjestelmällisesti murentanut demokraattisia normeja, hiljentänyt riippumattomia tiedotusvälineitä, heikentänyt oikeuslaitoksen riippumattomuutta samalla kun se on loukannut naisten ja liikkeellä olevien ihmisten perusoikeuksia. ja LGBTQIA+ -yhteisön jäseniä."

Mainos

Hän lisäsi: "Nämä toimet ovat jyrkästi ristiriidassa EU:n demokratian, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion perusarvojen kanssa.

Martin Schirdewan, myös vasemmistoryhmästä, on samaa mieltä ja toteaa, että "Viktor Orbán on johtanut Unkaria 14 vuotta ja on sittemmin muuttanut maan itsevaltaiseksi. 

"On tapahtunut antidemokraattisia perustuslain muutoksia, medialakia on rajoitettu, oikeusjärjestelmää on muutettu ja vähemmistöjä ja pakolaisia ​​pidetään toisen luokan kansalaisina. Vasemmisto ja EU:n parlamentti ovat oikeutetusti kehottaneet komissiota lopettamaan maksut Unkarille, koska Orbán on rikkonut oikeusvaltioperiaatetta.

”Unkari yrittää sotkea EU:n toimielimiä. Olisi ollut mukavaa, jos EU:n hallitukset olisivat tunnustaneet tämän etukäteen ja siirtäneet neuvoston puheenjohtajuuden välittömästi Puolalle. 

Lisää huolestuneisuutta ilmaisee Zselyke Csaky, johtava Brysselissä sijaitsevan ajatushautomon Centre for European Reform -tutkija.

Csaky sanoi: "Unkarin puheenjohtajakaudella on rajallinen vaikutus EU:n politiikkaan - mutta isku unionin maineelle voi olla merkittävä. 

"EU:n neuvoston kiertävää puheenjohtajuutta kuvataan usein "vastuuksi ilman valtaa". Kumpi tahansa jäsenmaa ohjaa EU:n lainsäädäntöohjelmaa ja edustaa neuvostoa neuvotteluissa EU:n muiden lainsäädäntöelinten kanssa. 

”Puheenjohtajuudella ei kuitenkaan ole kovia valtuuksia, ja EU:n päätöksenteon monimutkaisuuden ja yksimielisyyden vuoksi sen painopisteet usein vesistyvät tai jäävät kriisien ja odottamattomien tapahtumien alle.

"Unkarin tuleva puheenjohtajakausi on huolestuttava."

Csaky lisäsi: "Pääministeri Viktor Orbánin vuosia jatkunut johdonmukainen politiikka EU:n yhtenäisyyden heikentämiseksi Ukrainan ja muiden asioiden suhteen sai monet pohtimaan, pitäisikö Unkarin ottaa rooli. 

”Unkarilaiset ovat puheenjohtajuus välittömästi EU-vaalien jälkeen ja kun komission keskeisistä tehtävistä neuvotellaan vielä. Tämä ja puheenjohtajavaltion tehtävien tekninen luonne, mukaan lukien kokousten suunnittelu ja puheenjohtajuus, rajoittavat suuria poliittisen tason vahinkoja. Suurimmat riskit kohdistuvat jokapäiväiseen toimintaan ja EU:n maineeseen.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa