Liity verkostomme!

Euroopan parlamentti

Daphne Caruana Galizia -journalismipalkinto - Ehdotusten jättäminen 

SHARE:

Julkaistu

on

3. toukokuuta, Maailman lehdistönvapauden päivänä, Euroopan parlamentti käynnisti virallisesti ehdotuspyynnön Daphne Caruana Galizia -journalismipalkinnon saajaksi.

Palkinto palkitsee vuosittain erinomaista journalismia, joka edistää tai puolustaa Euroopan unionin perusperiaatteita ja arvoja, kuten ihmisarvoa, vapautta, demokratiaa, tasa-arvoa, oikeusvaltioperiaatetta ja ihmisoikeuksia.

Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola sanoi: "Todellisuus on, että epämiellyttäviä totuuksia tutkivat toimittajat joutuvat työnsä kohteeksi. Vaikka kaikki tehtiin Daphnen hiljentämiseksi, häntä ei koskaan unohdeta. Joka vuosi Daphnen nimeä kantava palkinto kunnioittaa hänen muistoaan. Se on voimakas muistutus Euroopan parlamentin sitoutumisesta lehdistönvapauden ja toimittajien turvallisuuden turvaamiseen.

Palkinto on avoin ammattitoimittajille ja ammattitoimittajien ryhmille kaikista kansallisuuksista lähettääkseen syvällisiä teoksia, jotka on julkaistu tai lähetetty jossakin Euroopan unionin 27 jäsenvaltiosta. Tavoitteena on tukea ja korostaa ammattijournalismin merkitystä vapauden ja tasa-arvon turvaamisessa.

Riippumaton tuomaristo, joka koostuu lehdistön ja kansalaisyhteiskunnan edustajista 27 Euroopan jäsenvaltiosta sekä tärkeimpien eurooppalaisten journalistiliittojen edustajista, valitsee voittajan. Palkintojenjakotilaisuus järjestetään vuosittain noin 16. lokakuuta, jolloin Daphne Caruana Galizia murhattiin.

Palkinto ja 20 000 euron palkintoraha ovat osoitus Euroopan parlamentin vahvasta tuesta tutkivalle journalismille ja vapaan lehdistön tärkeydelle. Parlamentti on muutaman viime vuoden aikana varoittanut yrityksistä heikentää tiedotusvälineiden moniarvoisuutta sekä EU:ssa että sen ulkopuolella.

Euroopan parlamentin jäsenet ovat tuominneet toimittajiin kohdistuneet hyökkäykset, erityisesti poliitikkojen taholta. ja kehotti komissiota esittämään lainsäädäntöä väärinkäytösten estämiseksi. Viime vuonna esitettiin ehdotus toimittajia ja aktivisteja vastaan ​​suunnattujen haitallisten oikeudenkäyntien torjumiseksi, ja tämä on parhaillaan lainsäätäjien käsissä.

Mainos

Toimittajat voivat lähettää artikkelinsa online 31. heinäkuuta 2023 klo 12:XNUMX (CET) mennessä.

Kuka oli Daphne Caruana Galizia?

Daphne Caruana Galizia oli maltalainen toimittaja, bloggaaja ja korruption vastainen aktivisti, joka raportoi laajasti korruptiosta, rahanpesusta, järjestäytyneestä rikollisuudesta, kansalaisuuden myynnistä ja Maltan hallituksen linkeistä Panama Papersiin. Häirin ja uhkailujen jälkeen hänet murhattiin autopommin räjähdyksessä 16. lokakuuta 2017. Viranomaisten murhantutkinnan käsittelystä koitunut kohu johti lopulta pääministeri Joseph Muscatin eroon. Euroopan parlamentin jäsenet, jotka olivat kriittisiä tutkimuksen epäonnistumisista, vaativat joulukuussa 2019 Euroopan komissiota ryhtymään toimiin.

Lokakuussa 2022, viisi vuotta hänen salamurhansa jälkeen, Parlamentti pani merkille oikeusmenettelyjen edistymisen ja Maltalla hyväksytyt uudistukset. Mepit kuitenkin pahoittelivat sitä, että tutkimukset ovat johtaneet vain kolmeen tuomioon, ja vaativat, että kaikki asianosaiset kaikilla tasoilla on saatettava oikeuden eteen.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa