Liity verkostomme!

Euroopan parlamentin vaalit 2024

Ääniä lasketaan edelleen, mutta vaalien jälkeinen sopimus on käynnissä

SHARE:

Julkaistu

on

Eurovaalit eivät ole vielä täysin ohi. Maanantai-iltaan mennessä yksi jäsenvaltio - Irlanti - oli toistaiseksi vain vahvistanut, kuka on yksi sen 14 jäsenestä. Mutta uuden parlamentin yleinen kokoonpano on riittävän selkeä, jotta sen puheenjohtajakokous pääsee töihin, kirjoittaa poliittinen toimittaja Nick Powell.

"Rakennalliset Eurooppa-myönteiset voimat pysyvät enemmistönä", oli Euroopan parlamentin tiedottaja luottavainen arvio tulevien päivien aikataulusta. On jopa mahdollista, että kun Euroopan kansanpuolueella, sosialisteilla ja Reformilla on edelleen kokonaisenemmistö välillään, he voivat siirtyä eduskunnan ylimpien tehtävien jakamisesta sopimukseen, joka lopulta turvaa kansanedustajavaalin. komission puheenjohtaja.

Jos Ursula von der Leyen saa ajoissa Eurooppa-neuvoston nimityksen toiselle toimikaudelle, äänestys voisi tulla heti parlamentin avajaisissa Strasbourgissa 16.-19., vaikka seuraava istunto 16.-19. todennäköisesti veto.

Kaikessa on "business as usual" -tunnelma. Kuten EU Reporterin vaalianalyytikko, Irlannin entinen Eurooppa-ministeri Dick Roche sanoi, "äärioikeistolainen tsunami ei tapahtunut. Oikeistopuolueet saavuttivat voittoja erityisesti Ranskassa ja Italiassa, mutta paljon puhuttu perinteisten keskustapuolueiden kaato ei syntynyt.  

”Brexitin jälkeinen poliittinen tasapaino yhdeksännessä parlamentissa on kestänyt. Keskus pysyi ja Ursula von der Leyenin asema näyttää erittäin turvalliselta. Seuraava siirto, kuten EPP-ryhmän johtaja Manfred Weber totesi sunnuntai-iltana pitämässään puheessa, on liittokansleri Scholz. 

Scholzin SPD:llä olisi saattanut olla huonot tulokset, mutta hän pysyy Saksan liittokanslerina, joten hänen entisen ministerikollegansa nimittäminen Berliinissä on välttämätöntä von der Leyenille uudelleenvalintaa varten. Kuitenkin, että hän tekee juuri niin, on kirjattu hänen vihreiden ja liberaalin FDP:n kanssa tehtyyn koalitiosopimukseen.

Mainos

Kuten Weber myös huomautti, komission puheenjohtaja tarvitsee myös viisi vuotta sitten nimensä esittäneen Ranskan presidentin Emmanuel Macronin tukea. Hänen oma huono vaalituloksensa - ja parhaillaan käynnissä olevat ennenaikaiset kansalliset parlamenttivaalit - karkottavat todennäköisesti kaikki ajatukset, joita hänellä oli yrittää korvata suojeltavansa.

Lopullisia vaalituloksia ei vielä tiedetä. Varsinkin Irlannissa äänestys jatkuu, ja vain yksi ehdokas on julistettu valituksi maanantai-iltaan mennessä. Maan yhden siirrettävän äänestysjärjestelmän ansiosta äänestäjät voivat valita ehdokkaiden välillä ja samalla varmistetaan pitkälti suhteellinen lopputulos, mutta se edellyttää äänien uudelleen jakamista useaan kertaan, koska vähiten kannatetut ehdokkaat eliminoidaan ja lopulta menestyneimmät julistetaan valituiksi monijäsenisissä vaaleissa. vaalipiireihin.

Sean Kelly (EPP) Fine Gaelista (EPP) juhlii jo Irlannin eteläosassa, joka on yksi kolmesta vaalipiiristä, jotka palauttavat tasavallan 14 jäsentä. Häntä todennäköisesti seuraa Billy Kelleher Fianna Fáilista (Reform), vaikka se voi viedä useita lisäarvoja.

Midlands-North-Westissä ei ole valittu ehdokkaita kolmen äänestyksen jälkeen. Edessä on riippumaton Luke Ming Flanagan, jota seuraa Fianna Fáilin Barry Cowen ja Fine Gaelin Nina Carberry.

Dublinissa Fianna Fáilin Barry Andrews johtaa kenttää, Fine Gaelin Regina Doherty on toisella sijalla ja Sinn Féinin Lynn Boylan myös aikoo ottaa paikan. Mutta vaalit ovat olleet pettymys Sinn Féinille (GUE/NGL), joka on viime vuosina asettanut vahvan haasteen Fianna Fáilille ja Fine Gaelille, jotka ovat pitkään olleet Irlannin politiikan hallitsevia voimia.

Perinteiset kilpailijat, nyt koalitiokumppanit, ovat kärjessä, eikä ole mitenkään varmaa, että Sinn Féin saa useamman kuin yhden paikan. Irlannin äänestysprosentti oli 50 % eli hieman alle EU:n keskiarvon, 51 %.

Parlamentin virkamiehet lohduttavat, että hieman yli puolet Euroopan äänestäjistä oli osallistunut toisiin peräkkäisiin vaaleihin. Mutta tässä on jätettävä huomiotta se tosiasia, että vuoden 2019 luku sisälsi Yhdistyneen kuningaskunnan, jossa osallistumisprosentti oli vain 37 prosenttia maan matkalla kohti Brexitiä.

"Saatavilla olevat äänestysprosenttiluvut ovat pettymys", sanoi Dick Roche. "Tämä oli ehkä puhutuimmat EU-vaalit sitten vuoden 1979. "Tulevan parlamentin on pohdittava pitkään ja hartaasti, miten se ottaa yhteyttä eurooppalaisiin äänestäjiin."

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa