Liity verkostomme!

Euroopan parlamentin vaalit 2024

Kuinka Romania ja Bulgaria äänestivät eurovaaleissa

SHARE:

Julkaistu

on

Sekä Romaniassa että Bulgariassa järjestettiin kansalliset vaalit Euroopan parlamentin vaalien rinnalla. Bulgariassa keskustaoikeistolainen GERB-puolue on nyt ensimmäisellä sijalla sunnuntain ennenaikaisten parlamenttivaalien jälkeen viimeisimmän exit-kyselyn mukaan. 

Alpha Researchin tekemä kysely osoittaa, että GERB sai 26.2 prosenttia äänistä, kun taas reformistinen puolue Me Jatkamme muutosta (PP) on toisella sijalla 15.7 prosentilla äänistä. Keskustaoikeisto johtaa myös eurovaaleissa.

Bulgaria tarvitsee vakauden ja toimivan hallituksen nopeuttaakseen EU-varojen virtaamista sen narisevaan infrastruktuuriin ja siirtyäkseen kohti euron käyttöönottoa ja täysimääräistä Schengen-jäsenyyttä. Sunnuntain äänestyksen, kuudennen kolmen vuoden sisään, laukaisi GERB:n ja PP:n muodostaman liittouman romahtaminen maaliskuussa.

"Kukaan ei saavuta menestystä tunnustamatta muiden apua. Luottavaiset tunnustavat tämän avun kiitollisina. Kiitos, GERB! Kiitos kaikille meitä tukeneille!", GERB:n johtaja ja entinen pääministeri Boiko Borisov sanoi äänestyksen jälkeen.

Romaniassa sosiaaliliberaali liitto sai suurimman osan äänistä. Sosialidemokraatit ja liberaalit päättivät asettua ehdolle yhdessä EU-vaaleissa, ei vain siksi, että he hallitsevat yhdessä Bukarestissa, vaan myös vastustaakseen populistien nousua, tai niin he sanoivat. Pääsyynä oli parantaa mahdollisuuksiaan saada enemmän ääniä, minkä he tekivätkin. Puolueet onnistuivat saamaan suurimman osan äänistä myös sen tempun ansiosta, että europarlamenttivaalit yhdistettiin pormestari- ja kunnallisvaaleihin. 

"Tänä iltana demokratia voitti. Sosiaalidemokraatit voittivat vaalit. Kaikki, mitä saavutimme tänään, edustaa luottamusta, jonka romanialaiset antoivat meille, mutta myös jokaisen kollegamme työtä. Tänään annettu äänestys vahvisti, että hallitsimme hyvin monimutkaisena aikana, ja Romanialaiset arvostivat PSD:n hallituksen toimia", sanoi sosiaalidemokraattien johtaja Marcel Ciolacu.

Mainos

Hänen koalitiokollegansa ja entinen pääministeri Nicolae Ciuca sanoi, että yli yhdeksän miljoonaa romanialaista äänesti niin, että liberaalipuolue edustaa heitä.

Yleisesti ottaen kunnallisvaalien tulos oli samanlainen kuin eurovaalien tulos.

Populistinen ja nationalistinen Romanialaisten liiton liitto sijoittui toiseksi 15 prosentilla äänistä ja nappasi kuusi paikkaa EU:n lainsäädäntöelimessä. Puolueen johtava europarlamenttiehdokas Cristian Terheş varoitti koko äänestyspäivän ajan, että tärkeimmät poliittiset puolueet saattavat valmistaa jotain ja kaikkien tarkkailijoiden tulee olla varuillaan. Hän sanoi äänestävänsä "ihmisiä, jotka pystyvät muuttamaan Romanian parempaan suuntaan, ja niitä, jotka ovat valmiita taistelemaan maansa puolesta Euroopan parlamentissa".

Kolmanneksi noussut Yhdistyneen oikeiston liitto, joka koostuu useista liberaaleista puolueista, onnistui saamaan vain kolme paikkaa Euroopan parlamentissa.

Äänestysprosentti oli 52.4 prosenttia, mikä on korkein sen jälkeen, kun Romania liittyi EU:hun vuonna 2007.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa