Liity verkostomme!

Euroopan parlamentin vaalit 2024

Tällä suuren epävakauden hetkellä Euroopan unioni etsii uusia johtajia

SHARE:

Julkaistu

on

Entinen Britannian liberaalien Euroopan parlamentin jäsen Andrew Duff.

Sen kohtaamat päätökset ovat herkkiä ja kriittisiä. Kun kansalliset Euroopan parlamentin vaalit järjestetään 27 jäsenvaltiossa 6.–9. kesäkuuta, kysymys kuuluu: pystyvätkö ne toimittamaan EU:n tarvitseman johtajuuden?

Puolueryhmien johtajista koostuva Euroopan parlamentin puheenjohtajakokous (CoP) kokoontuu Brysselissä 11. kesäkuuta arvioimaan vaalituloksia. Rekrytoijien ja loikkarien näkemisen jälkeen parlamentin lopullinen kokoonpano ratkeaa vasta, kun uusi parlamentti avaa ensimmäisen täysistuntonsa 16. heinäkuuta. Ensi viikolla tiedämme voittajat ja häviäjät. Mutta tärkein tarina on oikeiston eteneminen.

Suurin ryhmä on edelleen konservatiivinen Euroopan kansanpuolue (EPP), jota johtaa sitkeästi veteraani Manfred Weber. Hän ehdottaa todennäköisesti eduskunnan nykyisen puheenjohtajan Roberta Metsolan (EPP) ehdolle toiselle kaudelle. Hän vaatii myös Ursula von der Leyenia (EPP) toiselle kaudelle komission puheenjohtajaksi.

Jotkut mepit haluavat sitoa von der Leyenin ehdokkuuden vasta neuvoteltuun politiikkaohjelmaan Saksan koalitiohallitussopimusten mukaisesti. Se olisi suuri virhe. Ensinnäkin varsinainen oikeus nimittää komission puheenjohtaja on Eurooppa-neuvostolla, ei parlamentilla. Lisäksi käsite EU:n hallitukselta on parhaimmillaankin hämärä, ja toimeenpanovalta jakautuu epävakaasti komission ja Eurooppa-neuvoston kesken. Valheellisen poliittisen sopimuksen neuvotteleminen riitelevien ryhmien kesken vie aikaa (syyskuuhun asti), johon EU:lla tuskin on varaa.

Joka tapauksessa kokemus viittaa siihen, että parlamentin pyrkimykset esityslistan laatimiseksi ovat yleensä lyhytaikaisia. Aikana, jolloin unionin työtaakkaa määräävät pääasiassa ulkoiset tapahtumat, varsinkin Ukraina, jonkinasteinen pragmatismi tekisi parlamentille hyvää. Parlamentin enemmistö vaihtuu käsiteltävänä olevan lainsäädäntö- tai budjettiasian mukaan, mutta parlamentti on edelleen pahasti jakautunut perustuslakikysymyksissä federalistien ja nationalistien välillä.

Näkymä ylhäältä

Eurooppa-neuvosto puolestaan ​​kokoontuu 17. kesäkuuta epäviralliseen tapaamiseen eroavan puheenjohtajansa Charles Michelin kanssa, joka on puhunut Metsolan kanssa hyväksyäkseen Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 17 artiklan 7 kohdan mukaisen koreografian. Siinä määrätään, että "[T]ottaen huomioon Euroopan parlamentin vaalit ja käytyään asianmukaiset neuvottelut Eurooppa-neuvosto ehdottaa määräenemmistöllä Euroopan parlamentille ehdokasta komission puheenjohtajaksi". Tällainen herkkä voimadynamiikka ansaitsee käytännön ilmentymisen. Michelin tulisi saapua parlamenttiin mieluiten jalkaisin TV-kamerat mukana tapaamaan osapuolet 20. kesäkuuta.

Eurooppa-neuvosto kokoontuu 27.–28. kesäkuuta tekemään virallisen nimityksen. Komission puheenjohtaja von der Leyen todennäköisesti nimitetään uudelleen, jos hän edelleen haluaa tehtävän. Unkarin illiberaali johtaja Viktor Orban on tässä vaiheessa hylättävä ideologisista syistä, aivan kuten hän oli vuonna 2019. Slovakia saattaa tällä kertaa tukea häntä. Mutta jokainen tekee omat laskelmansa von der Leyenin mahdollisuuksista tulla valituksi uudelleen eduskuntaan. Hän tarvitsee Euroopan parlamentin jäsenten ehdottoman enemmistön, 361 positiivista ääntä (tyhjäänään ei lasketa). Äänestys, joka on määrä järjestää Strasbourgissa 20. heinäkuuta, on salainen. Ryhmäkuri on heikko. Muistetaan, että hän astui virkaan vasta vuonna 2019 yhdeksällä äänellä, mitä siinä vaiheessa tukivat monet brittiläiset Euroopan parlamentin jäsenet sekä Orbanin Fidesz-puolueen ja Puolan laki ja oikeus (PiS).

 
Vasen ja oikea

Von der Leyenin dilemma on ilmeinen. Vaikka hän on ollut pätevä ja ahkera presidentti haastavissa olosuhteissa, hänellä on nyt ennätys puolustettavana. Monet sosialistijäsenet ihmettelevät, miksi heidän pitäisi taas olettaa äänestävän Saksan kristillisdemokraatteja liittokansleri Scholzin ohjeesta. Presidentti Macronin Renew-ryhmä näyttää jakautuneen keskeltä. Ja vihreät epäilevät von der Leyenin sitoutumista ilmastonmuutospolitiikkaan. Vaikka neljän keskustalaisen ryhmän virallinen linja on tukea von der Leyeniä, tyytymättömien määrä tulee olemaan suuri. Hän ei selviä toista kertaa, jos poistumisprosentti on yli 20 %.

Kampanjan edetessä käy ilmeiseksi, että mitä enemmän von der Leyen esiintyy EPP:n ehdokkaina, sitä epätodennäköisemmin hänen mahdollisuus valita uudelleen on. Joidenkin epämiellyttävien hahmojen, kuten Boyko Borissovin, syleileminen ei paranna hänen mainettaan. Jos hän poikkeaa oikealle - erityisesti tuomitakseen Giorgia Melonin Fratelli d'Italian (ECR) oikeistopopulistisia ääniä - hän menettää ääniä keskustassa. Jopa jotkut PPE:n Euroopan parlamentin jäsenet (French Républicains) ovat jo sanoneet, etteivät he äänestä häntä.

Sillä välin vaaleissa hyvin pärjäävät populistisen ja nationalistisen oikeiston hajanaiset voimat valmistelevat vihollisuuksia liberaalia keskustaa vastaan. Euroopan konservatiivit ja reformistit (ECR) ja Identiteetti ja demokratia (ID) ovat parhaillaan järjestämässä puolueiden uudelleenjärjestelyjä. Odottaa volatiliteettia. Orbanin Fidesz ja Marine Le Penin Rassemblement National, vaihtelevasti antisemitistiset ja islamofobiset, voivat pelata voimakkaita villikortteja.

Uusi parlamentti tulee olemaan paljon polarisoituneempi kuin ennen. Perinteinen "eurooppamielinen" yksimielisyys, joka on rakennettu ranskalais-saksalaisen akselin ympärille, on vähemmän varma. Ukrainan sodan ja lisääntyvän laittoman maahanmuuton aiheuttamat uhat Euroopan turvallisuudelle ovat häirinneet EU:n politiikkaa. Unioni on ajautunut perustuslailliseen umpikujaan, ja reitit sisäisiin uudistuksiin sekä laajentumiseen näyttävät olevan tukossa. Sen ei pitäisi olla yllätys eikä nöyryytys, jos von der Leyen ei selviä toiselle kaudelle.

 
Plan B

Mitä sitten? Jos parlamentti hylkää von der Leyenin, tulee poliittinen tauko, mutta ei perustuslaillista kriisiä. Itse asiassa parlamentin veto-oikeus jäsenmaiden ehdokkaille voisi olla merkittävä virstanpylväs kohti liittovaltiota Eurooppaa. Lissabonin sopimus varaa tämän mahdollisuuden. Hallituksen päämiehillä on kuukausi aikaa esittää uusi keskustalainen ehdokas. Henkilökohtainen kaliiperi ja poliittinen uskottavuus huipputasolla ovat keskeisiä kriteerejä, ei puolue tai kansallisuus (vaikka saatamme olettaa, että se ei ole saksalainen).

Euroopan keskuspankin arvostetusta entisestä pääjohtajasta ja Italian pääministeristä Mario Draghista on jo spekuloitu paljon. Puolueen sitoutumaton Draghi valmistelee jo laajaa raporttia EU:n talouden tulevaisuudesta. Vaikka hänen taipumusnsa saattaa johtaa hänet Michelin seuraajaksi Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaksi, hän saattaa hyvinkin tulla, jos hänet kutsutaan komissioon. Meloni olisi velvollinen tukemaan häntä, joten Draghi-ehdokkuuden asettaminen poistaisi helposti parlamentaarisen esteen 16.-19. syyskuuta pidettävässä täysistunnossa. Draghin etsiminen on kuitenkin herkkää bisnestä. Jos hänen ehdokkuutensa vahvistettaisiin ennen 20. heinäkuuta, von der Leyenin mahdollisuudet heikkenevät.

Joka tapauksessa, kuka tahansa pääsee komission puheenjohtajuuteen, puolueryhmien keskuudessa käydään silloin kiistaa muista huipputehtävistä. Alueellinen ja sukupuolten välinen tasapaino ovat tärkeitä lisätekijöitä. Puolustussalkusta vastaavan komission jäsenen perustaminen on tällä kertaa todennäköinen lisäpalkinto. EU tarvitsee myös valtiovarainministerin ja oikeusministerin. Syksyllä parlamentti grillaa komissaariehdokkaat, todennäköisesti erottaa joitakin ja mukauttaa salkkuja, ennen kuin hyväksyy koko uuden kollegion nimenhuutoäänestyksessä.

Kun uusi johto on paikallaan, sen pitäisi pohtia syvästi sitä, miksi Euroopan parlamentin vaalit olivat niin musertava kokemus äänestäjille, ehdokkaille ja tiedotusvälineille. Äänestysprosentti tulee jälleen olemaan surkea. Kampanjan eurooppalainen ulottuvuus on ollut naurettava. Kunnollinen pohdiskelu saattaisi viimeinkin pakottaa jäsenvaltiot hyväksymään parlamentin vaaliuudistuksen, jossa otetaan käyttöön yleiseurooppalainen vaalipiiri, johon osa Euroopan parlamentin jäsenistä voitaisiin valita ylikansallisilta listoilta. Liittovaltion poliittisia puolueita, joita puolustaa oikea Spitzenkandidaten, tarvitaan kipeästi seuraavien vuoden 2029 vaalien eurooppalaistamiseksi ja unionin demokraattisen legitiimiyden vahvistamiseksi. Näin EU:n uudet johtajat tulevat.

Yksi paikka, jossa ensimmäistä kertaa 45 vuoteen ei pidetty Euroopan parlamentin vaaleja, oli Yhdistynyt kuningaskunta. Brexitin myötä britit luopuivat oikeuksistaan ​​EU-kansalaisina, joista tärkein on äänioikeus ja oikeus asettua Euroopan parlamenttiin. Yhdistynyt kuningaskunta näyttää olevan tietämätön edustuksensa menetyksestä Euroopan parlamentissa. Mutta ironista on, että Yhdistynyt kuningaskunta kääntyy päättäväisesti vasemmalle 4. heinäkuuta järjestettävissä omissa parlamenttivaaleissaan, aivan kuten muu Eurooppa suuntaa oikealle. Pysähdy miettimään.

Mainos


Andrew Duff on European Policy Centren akateeminen stipendiaatti. Hän on entinen Euroopan parlamentin jäsen (1999–2014), liberaalidemokraattien varapuheenjohtaja, liittovaltion säätiön johtaja ja Euroopan federalistien liiton (UEF) puheenjohtaja. Hän twiittasi @AndrewDuffEU

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa