Liity verkostomme!

Euroopan yhteisöjen tuomioistuin

EU:n jäsenvaltiot kohtaavat oikeusvaltion tilinpäätöksen Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen päätöksen jälkeen

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Viikkojen odotuksen jälkeen Euroopan yhteisöjen tuomioistuin sulkea helmikuussa 16th että EU:lla on valtuudet katkaista rahoitus niiltä jäsenmailta, jotka eivät täytä blokin oikeusvaltion periaatteita. Ensimmäistä kertaa Euroopan tuomioistuin lähettää sen tuomio livenä, merkki päätöksen maamerkkiluonteesta.

Päätös antaa Bryssel on uusi tehokas väline, jolla puututaan epäonnistumiseen Euroopan unionin perusarvojen vaalimisessa, ja parlamentin jäsenet kehottivat Ursula von der Leyeniä ottamaan sen välittömästi käyttöön. Unkari ja Puola ovat epäilemättä kaksi todennäköisintä kohdetta, kun otetaan huomioon niiden hälyttävä demokraattinen luopuminen. Varsovalla ja Budapestilla ei kuitenkaan ole kyseenalaisen hallinnon monopolia, ja konkreettinen pelko EU:n budjettivarojen menettämisestä toivottavasti painostaa muitakin oikeusvaltioon liittyviä maita, kuten Slovakiaa ja Sloveniaa, siivoamaan tekonsa.

Slovakia: korruption vastainen kampanja suistui poliittisista syistä

Todellakin, kun taas asiantuntijat ovat väitti että Visegrad Four on jakautumassa kahtia Unkarin ja Puolan muodostaessa illiberaalin akselin, kun taas Tšekki ja Slovakia pysyvät Euroopan kiertoradalla, todellisuus ei ole niin katkera ja kuiva. Slovakian koalitiohallitus, jota johtaa populistinen puolue OLaNO Tuskin pitää yhdessä ja turvautuu yhä ongelmallisempiin taktiikoihin välttääkseen ennenaikaiset vaalit, mikä voisi katso OLaNO-pyyhintä.

Slovakian hallituksen ilmeinen aseistautuminen luvattuun korruption vastaiseen kampanjaan on erityisen huolestuttavaa. Siirronvastaiset syytteet näyttävät yhä useammin poliittisten tulosten selvittämiseltä hallituksen virkamiesten kanssa juhlii sosiaalisessa mediassa, kun syyttäjät nostavat syytteitä tärkeimpiin oppositiopuolueisiin Smerin ja HLAS:iin liittyviä ihmisiä vastaan. Yksi huolestuttava merkki, monet näistä syytteet luottaa vahvasti muiden syytettyjen henkilöiden todistuksen perusteella, ja heistä tuli hallituksen todistajia. Joissakin tapauksissa jopa näistä kyseenalaisista todisteista on pulaa; Esimerkiksi Juraj Kožuchia, entistä valtion virkamiestä ja maanviljelijöille maksettavista maatalousmaksuista vastaavan viraston johtajaa vastaan ​​nostettu tapaus on ilmeisesti perustua vain yhden sellaisen käänteisen todistajan todistuksen perusteella.

Sääntöjenvastaisuudet itse syyttäjien kanssa ovat puolestaan ​​nostaneet kulmakarvoja. Erikoissyyttäjä Daniel Lipšic seurusti kiistaa jo nimittämisensä yhteydessä helmikuussa 2021 tarkkailijoiden kanssa, mukaan lukien Transparency International Slovakia varoitus että hänen lukemattomat yhteydensä OLaNO:n johtamaan hallitukseen ja oikeuslaitokseen voivat uhata kohtalokkaasti kaikkien Lipšicin johtamien syytteiden riippumattomuutta. Tilanne on vielä huolestuttavampi viime aikoina ilmoitus että poliisi on käynnistänyt rikossyytteen Lipšicia vastaan ​​siitä, kuinka hän sai huippusalaisen luotettavuusselvityksen, joka vaaditaan erityissyyttäjäksi.

Slovakian työministeri Milan Krajniak välitti Lipšicin selvityksen turvaamiseksi

Mainos

epätavallisen lyhyessä ajassa väliintuloa tutkitaan nyt mahdollisena virka-aseman väärinkäyttönä. Mukaan Smer:n johtaja Robert Fico, Lipšic ja Krajniak koordinoivat yhdessä Lipšicin viran keksimistä petoksella työministeriössä saadakseen selvityksen, johon hän ei muuten olisi ollut pätevä. Lipšicillä on vaati että hänen luotettavuusselvityksensä tutkinta ei vaikuta Slovakian korruption vastaiseen pyrkimykseen, mutta hänen syytteeseenpanonsa lisää poikkeuksetta kysymyksiä, jotka pyörivät siirronvastaisen työnnön ympärillä, jolle on tunnusomaista väitteet poliittisesta vainosta ja tukeutuminen todisteisiin siitä, että Slovakian tuomarit ovat varoitti on saatettu tuotettu pakon alaisena.

Slovenia: Janez Janša mukauttaa Viktor Orbánin mediakaappaustaktiikkaa

Jos Slovakian korruption vastaisia ​​syytteitä ympäröivät punaiset liput ovat erityisen huolestuttavia, koska ne tuovat mieleen Puolan ja Unkarin oikeuslaitoksen riippumattomuuden tasaisen heikkenemisen, Slovenia näyttää kulkea yhtä liukasta rinnettä.

Slovenian demokratian tila on heikentynyt merkittävästi sen jälkeen, kun pääministeri Janez Janša palasi valtaan maaliskuussa 2020, ja maa on romahtanut kansainvälisten valvontaelinten arvioinneissa, mukaan lukien Transparency International ja Freedom House. Joulukuussa 2021 Euroopan parlamentti hyväksytty päätöslauselma, jossa varoitetaan ensimmäistä kertaa eurooppalaisten arvojen tilasta Sloveniassa, asetetaan synkkä kulmakivi Slovenian EU-puheenjohtajuudelle ja lähetetään signaali, että eurooppalaiset poliitikot eivät saa toistaa sitä virhettä kääntämällä sokea silmä, kun Viktor Orbán tyrmäsi Unkarin demokratian.

Erityisesti Janša näyttää kopioivan unkarilaisen liittolaisensa mediakaappausstrategioita, lähdössä monitahoisessa kampanjassa Slovenian mediamaiseman uudistamiseksi puuttumalla poliittisesti yleisradioyhtiön toimintaan ja samalla tukahduttamalla riippumatonta lehdistöä. Julkisesti julistamassa "sota mediaa vastaan", Janša hallussa rahoitus julkiselle uutistoimistolle STA

panttivankina lähes vuoden ajan karitsanpoisto sen kattavuus hänen ja Orbánin välisestä tapaamisesta. Rahoitus jäätyy toi STA on taloudellisen tuhon partaalla, ja vaikka Ljubljana on vihdoin aloittanut maksut EU:n kovan painostuksen jälkeen, STA:n toimittajien luettelo tuhoutui taloudellisen paineen vuoksi.

Slovenian tukahduttaminen julkista lehdistöä kohtaan, jonka asiantuntijat ovat tehneet varoitti voi "antaa tappavan iskun" Slovenian demokratialle, on usein tullut erittäin henkilökohtaiseksi. Osana säälimättömiä hyökkäyksiä, jotka lopulta pakottivat STA:n johtajan Bojan Veselinovičin eroamaan, Janša itse tweeted out vääriä väitteitä, että Veselinovič olisi ollut "yhteistyökumppani" entisen STA:n toimittajan Borut Meškon "murhassa", joka itse asiassa kuoli kuolemaan johtavaan sairauteen. Panemakampanjat ovat kohdistuneet myös julkisen yleisradioyhtiön RTV Slovenian toimittajiin, joiden johtajina ovat muun muassa tv-ohjelmajohtaja Natalija Gorščak. potkut ilmeisenä kostona siitä, että hän kieltäytyi vesittämästä toimielimen riippumattomuutta.

Myös huolestuttavaa on ollut uptick SLAPP-oikeudenkäynneissä Slovenian hallituksen arvostelijoita vastaan. Toimittajat työskentely Esimerkiksi tutkiva uutislehti Necenzurirano on joutunut hämmästyttäviin 39 kunnianloukkausoikeuteen, kun hän raportoi laittomasta lainasta, jonka veroasiantuntija Rok Snežič väitti tarjouksen Jansan poliittiselle puolueelle.

Ljubljanan riippumatonta lehdistöä kohtaan harjoittama sorto kiihtyy todennäköisesti jyrkästi tulevina kuukausina, sillä Slovenia valmistelee huhtikuun vaaleissa voisi katso Janša syrjäytetty. Samaan tapaan Slovakian OLaNOlla on kiusaus painostaa oppositiohahmojen jatkamista syytteeseen ennenaikaisten vaalien haamuissa. EU on ollut pitkään kireä tällaisissa tapauksissa ilman tehokkaita välineitä saada hallitukset luopumaan oikeusvaltioperiaatteen heikentämisestä – inspiroiko sen uusi valta pidättää rahoitusta vastahakoisia jäsenvaltioita sitoutumaan tiiviimmin eurooppalaisiin arvoihin?

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa