Liity verkostomme!

Eurooppa-neuvosto

EU:n työpaikkoja karsittiin puoleenyöhön mennessä, mutta putoaminen kestää viikkoja, kuukausia - jopa vuosia

SHARE:

Julkaistu

on

Perinteinen EU-myönteisyys on säilyttänyt valta-asemansa Eurooppa-neuvostossa ja nimittänyt Ursula von der Leyenin toiselle kaudelle Euroopan komission puheenjohtajaksi ja Viron Kaja Kallasen ulkoasioiden korkeaksi edustajaksi. Von der Leyenin on nyt saatava enemmistön kannatus Euroopan parlamentissa, ja Kallasin rooli Euroopan komissiossa edellyttää myös parlamentin jäsenten hyväksyntää.

Neuvosto ei ole vastuussa kenellekään muulle siitä, että se valitsi omaksi puheenjohtajakseen Portugalin António Costan, mutta ajatus siitä, että hänet voitaisiin vaihtaa kahden ja puolen vuoden kuluttua, ei ole mennyt pois. Yksikään vaihtoehdoista ei ollut yksimielinen, sillä Italian pääministeri Giorgia Meloni purki vihansa siitä, että hänet jätettiin pois sopimuksentekoprosessista, pidättäytymällä äänestämästä von der Leyenin hyväksymisestä ja äänestämällä Costaa ja Kallasia vastaan. 

Toinen oikeistolainen johtaja, joka on pitkään tottunut olemaan näissä tilanteissa häviäjässä vähemmistössä, on Unkarin Viktor Orbán. Hän esitti protestinsa hieman eri tavalla. Hän äänesti Ursula von der Leyenia vastaan, mutta pidättyi äänestämästä, jolloin Kaja Kallas ja António Costa saivat työpaikkansa.

Portugalin pääministeri Luís Montenegro ylisti edeltäjänsä nimitystä voittona "koko portugalilaiselle". Mutta hän huomautti myös, että neuvoston puheenjohtajan tehtävä on aluksi kaksi ja puoli vuotta. On edelleen mahdollista, että Euroopan kansanpuolue, joka toivoo olevansa vahvemmin edustettuna neuvostossa vuoden 2027 puoliväliin mennessä, voisi yrittää korvata sosialistisen Costan omalla.

X-viestissä António Costa vahvisti hyväksyvänsä viran ja otti tehtävän Charles Micheliltä 1. joulukuuta. "Olen täysin sitoutunut edistämään yhtenäisyyttä kaikkien 27 jäsenvaltion välillä ja keskittymään strategisen toimintaohjelman raiteilleen saattamiseen, joka … antaa Euroopan unionille ohjeita seuraavien viiden vuoden ajan", hän kirjoitti.

Viron pääministeri Kaja Kallas julkaisi X:llä olevansa "kunnioitus tulla nimitetyksi EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan ehdokkaaksi", ja lisäsi, että "sota Euroopassa, lisääntyvä epävakaus naapurustossamme ja maailmanlaajuisesti ovat tärkeimpiä haasteita Euroopan ulkopolitiikalle."

Mainos

Molemmat odottivat innolla työskentelyä Ursula von der Leyenin kanssa, mutta hänen toinen kautensa ei ole vieläkään valmis. Hänen on saatava enemmistö Euroopan parlamentissa, jossa hän onnistui vasta viisi vuotta sitten brittiläisten Euroopan parlamentin jäsenten tuella, joiden mandaatti on peruutettu Brexitin seurauksena.

Tällä kertaa PPE:n, sosialistien ja reformiryhmän yhteenlasketut äänet riittäisivät teoriassa. Mutta kaikki heidän europarlamentaarikkonsa eivät noudata linjaa, jolloin von der Leyenin on saatava ainakin jonkin verran tukea ECR-ryhmän oikeistolta tai vihreiltä - tai jopa jollain tavalla molemmilta.

Eurooppa-neuvosto päättyi juuri ennen puoltayötä, mutta se ei ole vielä kovin iloinen aamu komission puheenjohtajalle.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa