Liity verkostomme!

Eurooppa-neuvosto

EU:n huipputyösopimus etenee Italian pääministerin protesteista huolimatta

SHARE:

Julkaistu

on

Eurooppa-neuvoston kokouksen 27. ja 28. kesäkuuta odotetaan tukevan sopimusta, joka antaa Ursula von der Leyenille toisen kauden komission puheenjohtajana. Keskustaoikeiston (EPP), keskustavasemmiston (sosialistit ja demokraatit) ja liberaalien (uudistus) poliittisten ryhmien johtajat ovat vahvistaneet pitkäaikaista valtaansa jakaa EU:n huipputehtäviä.

Portugalin António Costasta tulee neuvoston puheenjohtaja ja Viron Kaja Kallas ulkoasioiden korkeaksi edustajaksi. Toistaiseksi niin ennustettavissa, että ainoa yllätys oli EPP:n näkemys, jonka mukaan Costan pitäisi palvella vain kaksi ja puoli vuotta, riitautuminen. Siitä on nyt luovuttu, vaikka se voidaan herättää henkiin vuonna 2027, jos Euroopan parlamentti valitsee Costan sosialisteista ehdokkaan Roberta Metsolan seuraajaksi Euroopan parlamentin puhemieheksi.

Se on nöyryyttävä isku Italian pääministerille Giorgia Melonille, joka joutuu jäämään sopimuksen ulkopuolelle, vaikka hän johtaa EU:n kolmanneksi suurinta taloutta ja on yksi harvoista hallitusten päämiehistä, jotka selvisivät eurovaaleista vahvistuneena asemansa. Hän näytti myös pääsevän yhteisymmärrykseen von der Leyenin kanssa, joka saattaa hyvinkin tarvita ääniä Melonin ECR-ryhmältä saadakseen Euroopan parlamentin hyväksynnän hänen uudelleennimitykseensä. 

"On niitä, jotka väittävät, että kansalaiset eivät ole tarpeeksi viisaita tekemään tiettyjä päätöksiä ja että oligarkia on ainoa hyväksyttävä demokratian muoto, mutta olen eri mieltä", Meloni sanoi Italian parlamentille. Hän asettui "demokratian" voittajaksi, mikä tarkoittaa Euroopan parlamentin vaalien tulosta, mikä lisäsi Euroopan parlamentin jäsenten määrää ECR-ryhmässä, johon hän kuuluu. Hän väitti, että on "surrealistista" jättää huomiotta "äänestäjien signaalit".

Mutta hän on myös osa "oligarkiaa", Eurooppa-neuvostoa, jossa hänen protestinsa kääntyvät todennäköisesti sopimusten tekoon turvatakseen lohdutuspalkinnon ECR:lle ja ennen kaikkea Italialle. Roomassa pitämässään puheessa hän kutsui EU:ta "invasiiviseksi byrokraattiseksi jättiläiseksi" ja ehdotti, että italialainen komission jäsen pitäisi nimittää käymään sotaa byrokratiaa vastaan.

Hän toivoo, että hänen kollegansa hallitusten päämiehet eivät kutsuisi häntä bluffiksi ja tarjoa Italialle paperiliittimistä vastaavan komissaarin työtä. Todellisuudessa Meloni odottaa ainakin saavansa nimityksen komission italialaiseksi varapuheenjohtajaksi, jolla on vahva taloudellinen rooli. Se olisi myös palkinto ECR:lle, jonka puheenjohtaja hän on, ja se voisi myös auttaa von der Leyenin asiaa, kun hän yrittää saada äänet, joita hän tarvitsee, kun hänen nimityksensä käsitellään uudelleen Euroopan parlamentissa, luultavasti sen heinäkuun istunnossa. Strasbourgissa.

Mainos

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa