Liity verkostomme!

Euroopan komissio

Euroopan komissio laski onnistuneesti liikkeeseen 8 miljardia euroa vuoden 2023 viimeisessä syndikoidussa kaupassa

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Euroopan komissio, joka laskee liikkeeseen EU-obligaatioita EU:n puolesta, on kerännyt vielä 8 miljardia euroa EU-obligaatioita 11.th syndikoitu transaktio vuodelle 2023. Kaksiosainen kauppa koostui uudesta 5 miljardin euron 5 vuoden joukkovelkakirjalainasta, joka erääntyy 5. joulukuuta 2028, ja 3 miljardin euron lainasta NextGenerationEU Green Bondista, joka erääntyy 4. helmikuuta 2048.

Kauppa herätti suurta kiinnostusta sijoittajilta, jotka tekivät yhteensä yli 66 miljardin euron tarjoukset uudesta 5 vuoden obligaatiosta ja yli 70 miljardia euroa 24 vuoden NGEU Green Bondista. Tämä vastaa noin 13-kertaista ja 24-kertaista ylitilausastetta.

Kauppa nostaa NextGenerationEU:n vihreiden joukkovelkakirjalainojen kokonaismäärän 47.2 miljardiin euroon, ja tuotot käytetään vihreiden hankkeiden rahoittamiseen jäsenvaltioiden kansallisista elvytys- ja selviytymissuunnitelmista (RRP) eli NextGenerationEU:n menojen etenemissuunnitelmista. NGEU:n vihreiden joukkovelkakirjalainojen liikkeeseenlaskuja tukee merkittävä joukko tukikelpoisia hankkeita, ja ne on kalibroitu tarkasti jäsenvaltioiden raportoitujen vihreiden menojen mukaan, jotka ovat nyt vauhdissa.

Kauppa oli EU:n viimeinen syndikoitu kauppa tälle vuodelle. Tämä nostaa liikkeeseenlaskujen kokonaismäärän tämän vuoden toisella puoliskolla 34.2 miljardiin euroon. Komissio on ilmoittanut saavansa päätökseen tämän vuoden joukkovelkakirjojen liikkeeseenlaskunsa jopa 4 miljardin euron huutokaupalla 27. marraskuuta.

Saatavilla on täydellinen yleiskatsaus kaikista tähän mennessä toteutetuista EU-tapahtumista verkossa.

Tausta

Euroopan komissio lainaa kansainvälisiltä pääomamarkkinoilta Euroopan unionin puolesta ja maksaa varat jäsenvaltioille ja kolmansille maille eri lainaohjelmien puitteissa. EU:n lainanotto on taattu EU:n talousarviosta, ja EU:n talousarvioon suorittaminen on EU:n perussopimusten mukainen ehdoton oikeudellinen velvoite kaikille jäsenvaltioille.

Mainos

Euroopan komissio on tammikuusta 2023 lähtien laskenut liikkeeseen yksittäisiä EU-obligaatioita yksittäisten ohjelmien erikseen merkittyjen joukkovelkakirjojen sijaan. Näistä yksibrändilainoista saadut tuotot kohdistetaan asiaankuuluviin ohjelmiin sovellettavissa sopimuksissa määrättyjen menettelyjen mukaisesti. NextGenerationEU:n vihreiden joukkolainojen liikkeeseenlaskuilla rahoitetaan edelleen vain NextGenerationEU:n vihreiden joukkolainojen puitteissa tukikelpoisia toimia.

Vuoden 2021 puolivälistä lähtien kerättyjen EU-obligaatioiden ja NextGenerationEU:n vihreiden joukkolainojen perusteella komissio on tähän mennessä maksanut 174.7 miljardia euroa avustuksia ja lainoja EU:n jäsenvaltioille elvytys- ja selviytymisvälineestä sen lisäksi, että se on myöntänyt lisätukea muille EU-maille. ohjelmat, jotka hyötyvät NextGenerationEU-rahoituksesta.

Elvytys- ja selviytymisvälineen puitteissa jäsenvaltioille maksetuista varoista 58.3 miljardia euroa on ilmoitettu vihreiden joukkovelkakirjalainojen rahoitukseen. NextGenerationEU:n vihreiden joukkovelkakirjalainojen ohjelmassa menot vahvistetaan vihreiden joukkovelkakirjalainojen rahoituskelpoisiksi jälkikäteen, kun EU-maat ovat osoittaneet, mihin varat on käytetty.

Reaaliaikaiset tiedot tukikelpoisista ja kohdennetuista menoista ovat saatavilla osoitteessa NextGenerationEU vihreän joukkolainan kojelauta. Komissio on myös sitoutunut julkaisemaan vuosittain raportteja NGEU:n vihreiden joukkolainojen tuottojen kohdentamisesta ja vaikutuksista. Ensimmäisen jälkeen jakoraportti, joka julkaistiin syksyllä 2022, komissio julkaisee ensimmäisen kattavan NGEU:n vihreiden joukkolainojen allokaatio- ja vaikutusraporttinsa myöhemmin tänä vuonna.  

Komissio on myös maksanut Ukrainalle 15 miljardia euroa makrotaloudellisen avun + -ohjelman puitteissa, ja 1.5 miljardin euron lisämaksu on määrä suorittaa myöhemmin tässä kuussa. Tämä ohjelma, joka toimittaa Ukrainalle 18 miljardia euroa koko vuoden 2023 aikana, on seurausta komission maksamasta 7.2 miljardin euron makrotaloudellisista hätälainoista Ukrainalle vuonna 2022. Sitä ennen EU oli myöntänyt Ukrainalle yli 5 miljardia euroa viiden vuoden aikana. MFA-ohjelmat vuodesta 2014.

EU-obligaatioiden jälkimarkkinoiden likviditeetin lisäämiseksi edelleen komissio on ottanut käyttöön kehyksen, jonka avulla sijoittajat voivat tarjota EU:n arvopapereiden hintanoteerauksia sähköisissä alustoissa. EU:n ensisijaiset jälleenmyyjät aloittivat EU-obligaatioiden hintojen noteerauksen 01. marraskuuta 2023. Komissio työskentelee myös järjestelyn luomiseksi, jolla tuetaan EU-obligaatioiden käyttöä takaisinostosopimusten välineenä (ottaa käyttöön vuoden 2024 puoliväliin mennessä).

Tämän päivän joukkovelkakirjalaina 5-vuoden joukkovelkakirjalaina Laina erääntyy 5, ja sen kuponkikorko on 2028 %, ja sen uudelleentarjoustuotto oli 3.125 %, joka vastaa 3.226 %:n uudelleentarjoushintaa. Ero mid-swapiin on +99.535 bps, mikä vastaa +4 peruspistettä yli 54.8. lokakuuta 19 erääntyvän Bundin ja +2028 bps yli OAT:n 20.3. Lopullinen tilauskanta oli yli 25 miljardia euroa. 24 vuoden NextGenerationEU Green Bond -hana Laina erääntyy 4. helmikuuta 2048, ja sen kuponkikorko on 2.625 %, ja sen uudelleentarjoustuotto oli 3.759 %, joka vastaa 82.173 %:n uudelleentarjoushintaa. Ero mid-swapiin on +72 bps, mikä vastaa +83.8 peruspistettä yli 15. elokuuta 2046 erääntyvän Bundin ja +5.8 bps yli OAT:n 25. toukokuuta 2048. Lopullinen tilauskanta oli yli 70 miljardia euroa. Tämän kaupan yhteiset pääjohtajat olivat Barclays, BNP, LBBW, Morgan Stanley ja Nordea.

Tietoa allokoinnista eri sijoittajille on saatavilla tapahtumat-osiossa EU:sta lainanottajan verkkosivustona.

EU:n rahoitusohjelma on osoittautunut erittäin kestäväksi kaikkien liikkeeseenlaskijoiden haastavissa olosuhteissa vuonna 2023. Siksi on sopivaa, että komissio saavutti näin vahvan tuloksen tämänpäiväisessä kaupassamme, vuoden viimeisessä syndikaatiossamme. Kaupan vihreän linjan vahva kysyntä osoittaa myös sijoittajien luottamuksen EU:n NextGenerationEU-vihreä joukkovelkakirjalainaohjelmaan. Jatkamme tämän luottamuksen rakentamista julkaisemalla NGEU:n vihreiden joukkolainojen allokoinnin vaikutusraportin myöhemmin tänä vuonna – tämä on keskeinen tulos avoimuuteen sitoutumisessamme.

Budjetti- ja hallintokomissaari Johannes Hahn (kuvassa) 13

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.
Mainos

Nousussa