Liity verkostomme!

Euroopan komissio

Viljatuotannon jyrkkä lasku vuonna 2022

SHARE:

Julkaistu

on

Vuonna 2022 viljaa oli arviolta 270.9 miljoonaa tonnia korjattu poikki EU. Se oli 26.7 miljoonaa tonnia vähemmän kuin vuonna 2021, mikä vastaa 9 prosentin laskua. 

Ranskassa korjattiin 59.9 miljoonaa tonnia viljaa vuonna 2022; se oli EU:n suurin viljan tuottaja ja sen osuus EU:n kokonaistuotannosta oli 22 prosenttia. Saksassa korjattiin 43.5 miljoonaa tonnia viljaa (16 % EU:n kokonaismäärästä), Puolassa 35.0 miljoonaa tonnia (13 %), Espanjassa 19.3 miljoonaa tonnia (7 %) ja Romaniassa 18.9 miljoonaa tonnia (myös 7 % EU:n kokonaismäärästä).

Pääviljojen tuotanto EU:ssa, milj. tonnia, 2012-2022

Lähdetietojoukko: apro_cpsh1

EU:n korjatun viljantuotannon yleinen lasku vuonna 2022 johtui kehityksestä kuivuudesta kärsimässä Romaniassa (-32 %: lasku 8.9 miljoonaa tonnia), Ranskassa (-10 %: laskua 7.0 miljoonaa tonnia) ja Espanjassa ( -24 %: laskua 6.2 miljoonaa tonnia) ja Unkaria (-35 %: laskua 4.9 miljoonaa tonnia). Hyvin harvoissa maissa viljan kokonaissato kasvoi, mutta niihin kuuluivat muun muassa Saksa (+3 %, kasvua 1.1 miljoonaa tonnia), Suomi (+39 %, 1.0 miljoonan tonnin nousu vuoden 2021 huonon sadon jälkeen). ) ja Puola (+3 %, kasvua 1.0 miljoonaa tonnia).

Vehnän ja speltin, viljamaissin ja rukiin tuotanto laskee vuonna 2022

EU:ssa korjattiin 126.7 miljoonaa tonnia tavallista vehnää ja spelttiä vuonna 2022, 3.2 miljoonaa tonnia vähemmän kuin vuonna 2021, eli 2 prosenttia vähemmän. Viljamaissin ja maissintähkäseoksen korjattu tuotanto putosi 53.0 miljoonaan tonniin vuonna 2022, 20.0 miljoonaa tonnia vähemmän kuin vuonna 2021, mikä vastaa 27 prosentin laskua. Tämä jyrkkä lasku johtui pääasiassa EU:ssa laajalle levinneen kuivuuden kielteisistä vaikutuksista. EU:n ohran sato vuonna 2022 pysyi lähes ennallaan 52.0 miljoonassa tonnissa ja kauran tuotanto 7.5 miljoonalla tonnilla. Sen sijaan rukiin tuotanto laski 8 prosenttia 7.8 miljoonaan tonniin vuonna 2022.

Laaja kuivuus ja lämpöstressi vaikuttivat viljan kokonaistuotantoon

Mainos

Kasvintuotanto on erittäin herkkä sääolosuhteille sekä kasvukaudella että sadonkorjuun aikana. Monilla alueilla Euroopassa kesän 2022 korkeimmat päivälämpötilat olivat lämpimimmät tai toiseksi lämpimimmät mitattuna vuoden 1991 jälkeen. Näiden korkeiden lämpötilojen aiheuttama lämpöstressi ja kuivuus vaikuttivat osaltaan joidenkin viljojen pienempään sadontuotantoon, erityisesti viljamaissia useilla EU:n alueilla. 

Päivittäiset enimmäislämpötilat, kesä-elokuu 2022, suhteutettuna historiallisiin vuosiin vuodesta 1991

Nämä tiedot ovat peräisin äskettäin julkaistuista tiedoista vuoden 2022 kasvinviljelystä peltoalalla. Se kuvastaa vain osaa yksityiskohtaisemmin saatavilla olevista tiedoista Tilastot selitti artikkeli viljelykasveilla. Artikkeli kattaa viljan, perunan, sokerijuurikkaan, öljysiementen, hedelmien, vihannesten, viinirypäleiden ja öljyyn tarkoitettujen oliivien korjatun tuotanto- ja maataloushintatilastot.  

Lisätietoja

Metodologiset huomautukset

  • Kartta päivittäisistä enimmäislämpötiloista vuodesta 1991 lähtien on tuotettu Euroopan komission yhteisen tutkimuskeskuksen (JRC) kehittämän Monitoring Agricultural Resource (MARS) -tietojen perusteella.

 Jos sinulla on kysyttävää, käy osoitteessa ottaa yhteyttä sivu.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.
Mainos

Nousussa