Liity verkostomme!

Euroopan komissio

Komissio kuulee jäsenvaltioita ehdotuksesta valtiontuen väliaikaisen kriisi- ja siirtymäkehyksen vaiheittaisen lopettamisen aikataulun osittaiseksi mukauttamiseksi tulevan talven lämmityskauden vuoksi

SHARE:

Julkaistu

on

Euroopan komissio on lähettänyt jäsenmaille kuulemista varten ehdotusluonnoksen valtiontuen väliaikaisen kriisin ja siirtymäkauden kehyksen määräysten asteittaisen poistamisen aikataulun muuttamisesta. Tavoitteena on vastata kriisiin Venäjän Ukrainaa-vastaisen aggression ja energian ennennäkemättömän lisääntymisen jälkeen. hinnat.

Venäjän Ukrainaa vastaan ​​käymän sodan alusta lähtien ja sen välittömien ja välillisten vaikutusten yhteydessä EU:n talouteen hyväksyttiin valtiontuen tilapäinen kriisikehys. 23 maaliskuuta 2022, on antanut jäsenvaltioille mahdollisuuden tarjota oikea-aikaista, kohdennettua ja oikeasuhteista tukea sitä tarvitseville yrityksille. Puitteet ovat antaneet jäsenvaltioille mahdollisuuden toimia nopeasti ja tehokkaasti auttaakseen yrityksiä, jotka kärsivät merkittävistä taloudellisista epävarmuustekijöistä, häiriintyneistä kauppavirroista ja toimitusketjuista sekä poikkeuksellisen suurista ja odottamattomista hinnankorotuksista, erityisesti maakaasun, sähkön, lukuisten muiden tuotantopanosten ja raaka-aineiden hintojen noususta. materiaalit ja perushyödykkeet. Nämä vaikutukset yhdessä olivat aiheuttaneet vakavan häiriön kaikkien jäsenvaltioiden talouteen useilla talouden aloilla.

On 9 maaliskuuta 2023, komissio hyväksyi väliaikaisen kriisi- ja siirtymäkehyksen, jolla muutettiin ja jatkettiin osittain väliaikaista kriisikehystä ja edistetään tukitoimenpiteitä aloilla, jotka ovat keskeisiä siirtymisessä nollatalouteen. Green Dealin teollisuussuunnitelma.

Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan ​​jatkuessa EU:n taloudellinen tilanne on osoittanut joustavuutta sen kestämien sokkien edessä. Komission Kesän 2023 talousennuste panee merkille, että EU:n talous jatkaa kasvuaan, vaikkakin hitaammin. Tilanne energiamarkkinoilla ja erityisesti kaasun ja sähkön keskihinnat näyttävät vakiintuneen. Lisäksi energiapulan riskit ovat vähentyneet muun muassa jäsenmaiden energialähteiden monipuolistamistoimenpiteiden vuoksi. Samaan aikaan Kesän 2023 talousennusteessa todetaan, että Venäjän käynnissä oleva sota Ukrainaa vastaan ​​ja laajemmat geopoliittiset jännitteet erityisesti Lähi-idässä aiheuttavat edelleen riskejä ja ovat edelleen epävarmuuden lähde.

Tätä taustaa vasten komissio ehdottaa a rajoitettu 3 kuukauden pidennys säännöksistä, jotka antavat jäsenvaltioille mahdollisuuden jatkaa myöntämistä rajalliset tuet (kehysten 2.1 jakso) ja tukea korkeiden energianhintojen kompensoimiseksi (kehysten 2.4 jakso), 31 päivään maaliskuuta 2024 asti. Näin jäsenvaltiot voivat tarvittaessa laajentaa tukijärjestelmiään ja varmistaa, että kriisistä edelleen kärsivät yritykset eivät jää saamatta tarvittavaa tukea tulevalla talvilämmityskaudella. Puitteiden 2.4 kohdan mukaan jäsenvaltiot voivat jatkaa tuen myöntämistä kattamalla osia lisäenergiakustannuksista vain, jos energian hinnat ylittävät merkittävästi kriisiä edeltäneen tason.

Komission jäsenmaille lähetetty ehdotusluonnos ei vaikuta väliaikaisen kriisin ja siirtymäkauden puitteiden jäljellä oleviin säännöksiin. Muita puitteiden kriisiin liittyviä osia (eli valtiontakauksina ja korkotuetuina lainoina myönnettävää likviditeettitukea sekä sähkön kysynnän vähentämiseen tähtäävät toimenpiteet) ei jatketa ​​nykyisen voimassaolon päättymispäivän jälkeen. 31 joulukuu 2023. Ehdotusluonnos ei vaikuta kohtiin, joilla pyritään nopeuttamaan vihreää siirtymää ja vähentämään polttoaineriippuvuutta, ja ne ovat saatavilla nykyisen viitekehyksen perusteella 31. joulukuuta 2025 asti.

Jäsenvaltioilla on nyt mahdollisuus kommentoida komission ehdotusluonnosta. Komissio aikoo hyväksyä väliaikaisen kriisin ja siirtymäkauden kehyksen rajoitetun muutoksen lähiviikkoina ottaen huomioon jäsenvaltioilta saadun palautteen.

Mainos

Tausta

Valtiontuki Väliaikainen kriisikehys, hyväksytty 23 maaliskuuta 2022, antoi jäsenvaltioille mahdollisuuden käyttää valtiontukisääntöjen mukaista joustavuutta talouden tukemiseen Venäjän Ukrainaa vastaan ​​käymän sodan yhteydessä. Tilapäistä kriisikehystä muutettiin 20 heinäkuu 2022 täydentää Talvivalmiuspaketti ja sopusoinnussa REPowerEU-suunnitelma tavoitteita. Tilapäistä kriisikehystä on muutettu edelleen 28 lokakuu 2022 mukaisesti Asetus hätätoimista korkeiden energiahintojen ratkaisemiseksi ja Sääntely, joka lisää solidaarisuutta parantamalla kaasun ostojen koordinointia, luotettavia hintavertailuja ja kaasun vaihtoa rajojen yli.

On 9 maaliskuuta 2023, komissio hyväksyi nykyisen Väliaikainen kriisi- ja siirtymäkehys edistää tukitoimenpiteitä aloilla, jotka ovat keskeisiä siirtyminen nettonollatalouteen, mukaisesti Green Dealin teollisuussuunnitelma.

Tällä hetkellä voimassa olevassa väliaikaisessa kriisi- ja siirtymäkehyksessä määrätään seuraavantyyppisistä avuista, joita jäsenvaltiot voivat myöntää:

  • Rajoitetut tukimäärät (2.1 kohta), missä muodossa tahansa yrityksille, jotka kärsivät nykyisestä kriisistä tai myöhemmistä pakotteista ja vastapakotuksista enintään 250,000 300,000 euroon ja 2 XNUMX euroon asti maatalous- ja kalastus- ja vesiviljelyalalla ja enintään XNUMX miljoonaa euroa kaikilla muilla aloilla;
  • Likviditeettituki valtiontakauksilla ja korkotuetuilla lainoilla (kohdat 2.2 ja 2.3). Poikkeustapauksissa ja tiukkojen suojatoimien mukaisesti jäsenvaltiot voivat antaa energiayhtiöille niiden kauppatoimintaa varten julkisia takauksia, jotka ylittävät 90 prosentin kattavuuden, jos ne annetaan rahastoimattomina rahoitusvakuuksina keskusvastapuolille tai selvitysosapuolille;
  • Tuki korkeiden energiahintojen korvaamiseen (2.4 jakso). Tuki, jota voidaan myöntää missä tahansa muodossa, korvaa osittain yrityksille, erityisesti voimakkaille energiankäyttäjille, poikkeuksellisista kaasun ja sähkön hinnankorotuksista johtuvia lisäkustannuksia. Yksittäisen tuen määrä voidaan laskea joko aiemman tai nykyisen kulutuksen perusteella ottaen huomioon tarve säilyttää markkinakannustimet energiankulutuksen vähentämiseksi ja taloudellisen toiminnan jatkuvuuden varmistamiseksi. Lisäksi jäsenvaltiot voivat tarjota tukea joustavasti, myös niille erityisen paljon energiaa kuluttaville aloille, joihin liittyy takeita liiallisten korvausten välttämiseksi ja hiilijalanjäljen pienentämisen kannustamiseksi, jos tuki on yli 50 miljoonaa euroa. Jäsenvaltioita kehotetaan myös harkitsemaan syrjimättömällä tavalla ympäristönsuojeluun tai toimitusvarmuuteen liittyvien vaatimusten asettamista. Saatavilla on lisätietoja korkeiden energiahintojen tukimahdollisuuksista, mukaan lukien yksittäisten tukimäärien laskentamenetelmät tätä;
  • Toimenpiteet, jotka nopeuttavat uusiutuvan energian käyttöönottoa (kohta 2.5). Jäsenvaltiot voivat perustaa investointeja kaikkiin uusiutuviin energialähteisiin, mukaan lukien uusiutuva vety, biokaasu ja biometaani, varastointi ja uusiutuva lämpö, ​​mukaan lukien lämpöpumppujen avulla, yksinkertaistetuilla tarjousmenettelyillä, jotka voidaan toteuttaa nopeasti ja jotka sisältävät riittävät takeet tason suojelemiseksi. pelikenttä. Erityisesti jäsenvaltiot voivat suunnitella järjestelmiä tietylle teknologialle, joka edellyttää tukea kunkin kansallisen energiavalikoiman vuoksi. Edellytyksiä tuen myöntämiselle pienille hankkeille ja vähemmän kehittyneille teknologioille, kuten uusiutuvalle vetylle, on yksinkertaistettu poistamalla tarve tarjouskilpailuun tietyin suojatoimin.
  • Toimenpiteet, joilla helpotetaan teollisten prosessien hiilestä poistamista (kohta 2.6). Energiantoimitusten monipuolistamisen nopeuttamiseksi entisestään jäsenvaltiot voivat tukea investointeja, joilla pyritään luopumaan asteittain fossiilisten polttoaineiden käytöstä, erityisesti sähköistämällä, energiatehokkuudella ja siirtymällä käyttämään uusiutuvaa ja sähköpohjaista vetyä, joka täyttää tietyt ehdot laajemmilla mahdollisuuksilla. tukea teollisten prosessien hiilestä poistamista siirtymällä vetyperäisiin polttoaineisiin. Jäsenvaltiot voivat joko (i) perustaa uusia tarjouskilpailuihin perustuvia järjestelmiä tai (ii) tukea hankkeita suoraan ilman tarjouskilpailuja tietyin rajoituksin julkisen tuen osuudelle investointia kohden. Pienille ja keskisuurille yrityksille sekä erityisen energiatehokkaille ratkaisuille on suunniteltu erityisiä lisäbonuksia. Tarjousten puuttuessa on otettu käyttöön toinen yksinkertaisempi menetelmä enimmäistuen tason määrittämiseksi.
  • Sähkön kysynnän vähentämisen tukemiseen tähtäävät toimenpiteet (kohta 2.7)kiireellisistä toimista korkeiden energian hintojen ratkaisemiseksi annetun asetuksen mukaisesti; ja
  • Toimenpiteet investointien nopeuttamiseksi entisestään avainaloilla nollatalouteen siirtymiseksi (kohta 2.8), joka mahdollistaa investointituen strategisten laitteiden, nimittäin akkujen, aurinkopaneelien, tuuliturbiinien, lämpöpumppujen, elektrolyysilaitteiden ja hiilidioksidin talteenoton käytön ja varastoinnin valmistukseen sekä avainkomponenttien tuotantoon ja niihin liittyvien kriittisten raaka-aineiden tuotantoon ja kierrätykseen. Tarkemmin sanottuna jäsenvaltiot voivat suunnitella yksinkertaisia ​​ja tehokkaita järjestelmiä, jotka tarjoavat tukea, joka on rajoitettu tiettyyn prosenttiosuuteen investointikustannuksista tiettyihin nimellismääriin asti, riippuen investoinnin sijainnista ja edunsaajan koosta, ja suurempi tuki on mahdollista pienille ja keskisuuret yritykset ("pk-yritykset") sekä epäsuotuisilla alueilla sijaitsevat yritykset sen varmistamiseksi, että koheesiotavoitteet otetaan asianmukaisesti huomioon. Lisäksi jäsenvaltiot voivat poikkeustapauksissa myöntää suurempaa tukea yksittäisille yrityksille, jos on olemassa todellinen riski, että investoinnit ohjataan pois Euroopasta tietyin suojatoimin. Lisätietoa tukimahdollisuuksista nollanollatalouteen siirtymistä nopeuttaville toimenpiteille löytyy tätä.

Venäjän, Valko-Venäjän ja Iranin yhteisöt, joihin on määrätty pakotteita sellaisten toimien osalta, jotka heikentävät tai uhkaavat Ukrainan alueellista koskemattomuutta, suvereniteettia ja itsenäisyyttä, eivät kuulu näiden toimenpiteiden soveltamisalaan.

Lisätietoja tilapäisestä kriisi- ja siirtymäkehyksestä ja muista toimista, joihin komissio on ryhtynyt puuttuakseen Venäjän Ukrainaa vastaan ​​käymän sodan taloudellisiin vaikutuksiin ja edistääkseen siirtymistä kohti nollataloutta tätä.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.
Mainos

Nousussa