Liity verkostomme!

Kroatia

Kroatia, Ranska ja Puola liittyvät EU:n strategisiin reserveihin kemiallisia, biologisia ja radiologisia hätätilanteita varten

SHARE:

Julkaistu

on

Parantaakseen EU:n valmiutta ja reagointia kemiallisiin, biologisiin, säteily- ja ydinuhkiin (CBRN) komissio rakentaa strategisia valmiusvarantoja EU:n pelastuspalvelumekanismin ja terveyshätävalmius- ja torjuntaviranomaisen (HERA) kautta. Kroatia, Ranska ja Puola ovat liittyneet Suomi isännöiessään rescEU varastojen yhteisarvo on 545.6 miljoonaa euroa.

Varastot sisältävät vastalääkkeet, antibiootit, rokotteet, rauhoittavat lääkkeet ja profylaktiset hoidot sekä erityiset CBRN-vastauslaitteet, kuten ilmaisimet ja dekontaminaatiotarvikkeet ja henkilösuojaimet (esim. kaasunaamarit ja suojapuvut).

Neljän varaston perustaminen edustaa EU:n terveys- ja pelastuspalveluviranomaisten välistä monialaista yhteistyötä. Perustamisen jälkeen jäsenvaltiot voivat pyytää tarvittavan varaston mobilisointia hätäapukoordinointikeskuksen (ERCC) kautta. 

Samaan aikaan komissio on juuri julkaissut ylimääräisen ehdotuspyynnön, jonka kokonaisarvo on 636 miljoonaa euroa. Tällä kertaa keskitytään pandemiapotentiaalia aiheuttaviin taudinaiheuttajiin, CBRN-uhkiin ja mikrobilääkeresistenssiin.

Tausta

Ihmiset voivat altistua CBRN-aineille tahattomien katastrofien (esim. kemiantehtaan vuoto, ydinvoimalaitosonnettomuudet, tartuntataudin leviäminen) tai tahallisten välikohtausten (esim. terrori-iskun) seurauksena. Lisäksi Venäjän hyökkäyssota Ukrainaa vastaan ​​korosti entisestään tarvetta saada strategisia varastoja saatavilla kriittisiä lääketieteellisiä vastatoimia ja CBRN-valvontalaitteita EU:n kansalaisten suojelemiseksi, erityisesti CBRN-hyökkäysten tai onnettomuuksien varalta.

Kautta EU: n pelastuspalvelumekanisminCBRN-apua hankittiin luontoissuorituksina 26 jäsenvaltiosta ja olemassa olevista rescEU:n strategisista varannoista. Niihin kuuluivat kemialliset ilmaisimet, radiometriset instrumentit, dekontaminaatio ja henkilönsuojaimet sekä terapeuttiset aineet, kuten kaliumjodiditabletit ja vastalääkkeet.

Mainos

Pandemia korosti kuitenkin välttämättömien lääketieteellisten vastatoimien, kuten henkilönsuojaimien, varakapasiteetin puutetta. Esiin tulevat uhat, kuten koronavirus, mutta myös CBRN-tapaukset voivat ylittää EU:n jäsenvaltioiden kyvyn auttaa toisiaan, varsinkin kun useat Euroopan maat kohtaavat samantyyppisen katastrofin samanaikaisesti.

Varastoja valvovat Euroopan pelastuspalvelu- ja humanitaarisen avun operaatiot (ECHO) ja Euroopan terveysalan hätävalmius- ja reagointiviranomainen (HERA).

HERA on keskeinen pilari Euroopan terveysliitto ja perustavanlaatuinen voimavara EU:n terveyshätätoimien ja -valmiuden vahvistamisessa. HERA:n ydintavoitteena on varmistaa keskeisten lääketieteellisten vastatoimien kehittäminen, valmistus, hankinta ja tasapuolinen jakelu, jotta voidaan korjata mahdolliset puutteet sen saatavuudessa ja saatavuudessa.

Heinäkuussa 2022 HERA esitteli a prioriteettilista kolmesta suurimmasta terveysuhkista jotka edellyttävät toimenpiteiden koordinointia EU:n tasolla lääketieteellisten vastatoimien yhteydessä. Nämä kolme uhkaa, jotka voivat levitä eri jäsenvaltioihin, ovat: (1) taudinaiheuttajat, joilla on suuri pandemiapotentiaali(2) kemialliset, biologiset, säteily- ja ydinuhatja (3) uhat, jotka johtuvat mikrobilääkeresistenssin. Strategisten reservien nykyinen perustaminen on suora vastaus toiseen tunnistettuun uhkaan. rescEU tarjoaa ylimääräisen suojakerroksen ja varmistaa nopeamman ja kattavamman reagoinnin katastrofeihin. rescEU-varannot ovat 100-prosenttisesti EU:n rahoittamia, ja EU:n komissio valvoo niiden toimintaa tiiviissä yhteistyössä varantomaiden kanssa. RescEU:n strategiset reservit tarjoavat hätätilanteessa apua ensisijaisesti EU:n jäsenvaltioille ja Euroopan pelastuspalvelumekanismiin osallistuville valtioille.   

Lisätietoja

Terveydentilan valmiusraportti

Tietosivu terveydentilasta valmiusraportti ja HERA-työsuunnitelma

HERA-verkkosivusto

rescEU-tietolehti

EU:n pelastuspalvelumekanismin tietolehti

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa