Liity verkostomme!

Euroopan komissio

Unionin tila -puhe korostaa EU:n puutteellista lähestymistapaa elintarvikekriisiin

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

EU:n solidaarisuus Ukrainaa kohtaan oli Euroopan komission johtajan Ursula von der Leyenin 14. syyskuuta pitämässä unionin tilaa koskevassa puheessa ylivoimainen painopiste sodan tullessa mahdolliseen käännekohtaan. Kharkovaa vapauttavan Ukrainan keventävän vastahyökkäyksen myötä von der Leyenin oli selvästi lähetettävä vahva tukiviesti. Mutta Ukrainan ja energiakriisin hallitsema puhe jätti huomiotta muut kiireelliset haasteet huippukokouksessa, jonka tarkoituksena oli määrittää blokin laajempi poliittinen asialista.

Kyberturvallisuus, vihreä liikenne ja pitkän aikavälin ympäristöratkaisut saivat vain ohimeneviä mainintoja, mikä herätti kysymyksiä näiden ratkaisevien asioiden edistymisestä. Elintarvikekriisi oli kuitenkin räikein huolimattomuus, etenkin kun otetaan huomioon energiakriisin vaikutukset maatalouselintarvikkeiden tuottajiin ja kuluttajiin. Tulevien vaikeiden kuukausien aikana EU:n on varmistettava, että sen toimet menevät pidemmälle kuin tässä puheessa ehdotetaan. Tämä on ratkaisevan tärkeää mukauttamalla ja innovoimalla maatalouselintarvikepolitiikkaansa vastaamaan ennennäkemättömiin haasteisiin.

Energiakriisi lisää elintarviketurvaa

EU:n huippudiplomaatti Josep Borrell yhdistää oikeutetusti nämä kaksi kriisiä, painotti toimittajille syyskuun YK:n yleiskokouksessa, että "sodan aiheuttamat korkeat energian ja elintarvikkeiden hinnat ovat synnyttäneet alkavan talouskriisin".

EU:ssa lannoitteiden ja sähkön hintojen räjähdysmäisesti nousevat lannoitteiden ja sähkön hinnat, jotka liittyvät Venäjän kaasuviennin aseistamiseen – sähkön hintoihin suoraan liittyvän lannoitteiden tuotannon olennaiseen panos – tuhoavat maatalouselintarvikkeiden tuottajia, kun taas kesän ennätykselliset kuivuudet ovat vähentäneet tärkeimpien kaasujen tuotantoa. elintarvikkeita. EU:n maanviljelijöiden yhdistyksen COPA-COGECA:n mukaan karkaava inflaatio jättää yhä useammat yritykset eksistentiaaliseen taisteluun, jonka seuraukset vaihtelevat väliaikaisista tuotannon jäädytyksistä ja henkilöstön irtisanomisista pysyviin sulkemisiin.

Belgiassa hämmästyttävät neljä kymmenestä elintarvikeyrityksestä on vaarassa kaatua, mikä helpottaa jyrkästi maatalouselintarviketeollisuuden nykyistä haurautta. Pienet ja keskisuuret yritykset (pk-yritykset) ovat suurimmassa uhan alla, ja eniten energiaa kuluttavien elintarvikkeiden – myös maitotuotteiden – tuottajat kärsivät erityisen ankarasti. Kun otetaan huomioon tämä heikentynyt tilanne ja alan varoitukset siitä, että maatalouselintarvikejärjestelmään kohdistuvat paineet saattavat jatkua ensi vuonna, EU:n on tuettava alaa ennennäkemättömällä tavalla.

EU:n ruokapolitiikka leikkiä tulella

Mainos

EU on kuitenkin edelleen itsepintaisesti sitoutunut "Farm to Fork" (F2F) -strategiaansa, jonka tavoitetta rakentaa kestävä, terveellinen eurooppalainen elintarvikejärjestelmä heikentää harhaanjohtavien politiikkojen vuoksi. F2F:n luomuviljelytavoitteet – mukaan lukien kemiallisten torjunta-aineiden käytön puolittaminen, synteettisten lannoitteiden leikkaaminen 20 %:lla ja 25 % maatalousmaasta luomuviljely vuoteen 2030 mennessä – paljastavat ideologisen, tieteellisesti kyseenalaisen lähestymistavan, joka leikkaa merkittävästi blokin elintarviketuotantoa pula- ja inflaation aikana. .

Euroopan parlamentin jäsenet arvostelivat ankarasti EU:n komissiota äskettäisessä kokouksessaan siitä, että se ei tunnustanut tuhoisia vaikutuksia, joita sen vuoden 2030 torjunta-ainetavoitteella olisi elintarvikehuoltoon. Komission oma Yhteinen tutkimuskeskus (JRC) paljasti viime vuonna julkaistussa raportissaan. YTK:n tutkimuksessa todettiin, että F2F:n käyttöönotto nykyisessä muodossaan vähentäisi EU:n vilja-, vihannes-, liha- ja maidontuotantoa vastaavasti 15 %, 12 %, 14 % ja 10 %.

Johtava ehdokas EU:n laajuiseen Front of Package (FOP) -elintarvikkeiden merkintäjärjestelmään, joka on toinen F2F:n keskeinen pilari, uhkaa pahentaa eurooppalaisten maanviljelijöiden kohtaamia vakavia haasteita. Ranskan tukema Nutri-Score pyrkii, kuten kaikki FOP-järjestelmät, parantamaan ruokavalion terveyttä ja torjumaan liikalihavuutta tarjoamalla ostajille ravintoarvotietoja. Silti sen virheellinen algoritmi, joka pisteyttää elintarvikkeita käyttämällä A-to-E, vihreästä-punaiseen -luokitusjärjestelmää, joka perustuu 100 ml/g annokseen, ei pysty arvioimaan ruoan terveellisyyttä vivahteikas ja kattavasti.

Nutri-Score rankaisee sokeri-, natrium- ja rasvapitoisuutta ottamatta huomioon tuotteen sopivaa annoskokoa ja laajempia ravitsemuksellisia etuja, kun sitä kulutetaan kohtuudella osana tasapainoista ruokavaliota. Näin tietyt eurooppalaiset perustuotteet, kuten oliiviöljy, parmankinkku ja Roquefort-juusto, saavat epäoikeudenmukaisen ankarat "D" ja "E" Nutri-pisteet, kun taas ultraprosessoidut ruoat, kuten Chocapic-murot, saavat harhaanjohtavan "A", mikä uhkaa lisätä merkittäviä taloudellisia haittoja maatalouselintarvikkeiden tuottajille, jotka jo nyt kamppailevat energiakriisin ja kuivuuden aiheuttamien sadonmenetysten kanssa.

Innovaatiot ulospääsynä kriisistä

Selviytyäkseen nykyisestä elintarvikekriisistä ja edistyäkseen pitkän aikavälin vihreässä siirtymisessä EU:n on mukautettava jäykkää politiikkaansa ja tuettava maatalousinnovaatioita. Jäsenmaista on ilmaantunut hauraita toivon merkkejä, mutta komission "tule Jeesuksen luo" -hetki ei ole vielä tulossa.

Zdeněk Nekula, Tšekin maatalousministeri ja nykyinen EU:n maatalouskalaneuvoston puheenjohtaja, on noussut johtavana muutoksen kannattajana Brysselissä, ja hän on äskettäin kannattanut uusien genomitekniikoiden (NGT) käyttöä, jotka voivat geeniteknisesti muokata luotettavan tuottavuuden kannalta tärkeitä sadon ominaisuuksia, mukaan lukien kuivuuden sietokyky. Tämä idea on otettu lämpimästi vastaan ​​Ruotsin, Liettuan, Alankomaiden, Maltan, Irlannin, Italian, Unkarin, Romanian ja Belgian maatalousministereiltä sekä COPA-COGECAlta.
Mutta päästääkseen valloilleen NGT:n mahdollisuudet maataloustuotannon kestävään tehostamiseen, EU:n on muutettava liian rajoittavia viljelykasvien bioteknologiaa koskevia säännöksiään, jotka estävät viljelykasvien jalostukseen liittyviä innovaatioita ja ruokkivat aivovuotoa. Komission on tultava järkiinsä ja varmistettava, että sen jatkuva tämän lainsäädännön uudelleenarviointi johtaa geenimuunneltujen viljelykasvien kaupallistamiseen mahdollisimman pian.


Pitääkseen maataloutensa maailman kärjessä, EU:n tulisi hakea inspiraatiota sellaisista maista kuin Argentiina, josta tuli vuonna 2015 ensimmäinen maa, joka vapautti useimmat geenimuunneltujen viljelykasvien tyypit geenimuunneltuja viljelykasveja koskevista säännöksistä, mikä nopeuttaa maatalouden innovaatioita ja tukee taloudellista kehitystä. ja innostaa vastaavia sääntelyinnovaatioita Brasiliassa, Israelissa ja Yhdysvalloissa.


Ottaen huomioon tuhoisat vaikutukset, joita energiainflaatiolla on sen maatalouselintarviketeollisuuteen ja kansalaisiin, EU:n on varmistettava, että von der Leyenin unionin tilaa koskeva puhe ei heijastele sen tulevia toimia toisiinsa liittyvien elintarvike- ja energiakriisien ratkaisemiseksi. Tulevien vaikeiden kuukausien aikana Brysselin on mukautettava maatalouspolitiikkaansa tuottajien ja kuluttajien suojelemiseksi ja samalla edistettävä tieteeseen perustuvaa lähestymistapaa, joka mobilisoi innovatiivisia teknisiä ratkaisuja sekä elintarviketurvan että pitkän aikavälin kestävyyden edistämiseksi.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa