Liity verkostomme!

Euroopan komissio

Uudet oikeudet parantaa työ- ja perhe-elämän tasapainoa EU:ssa astuvat voimaan

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

2. elokuuta alkaen kaikkien jäsenvaltioiden on haettava hakemusta EU:n laajuiset säännöt, joilla parannetaan työ- ja perhe-elämän tasapainoa vanhemmille ja huoltajille Hyväksyttiin vuonna 2019. Näissä säännöissä asetetaan vähimmäisvaatimukset isyys-, vanhempain- ja hoitajavapaalle ja vahvistetaan lisäoikeuksia, kuten oikeus pyytää joustavia työjärjestelyjä, jotka auttavat ihmisiä kehittämään uraansa ja perhe-elämäänsä ilman, että kumpaakaan tarvitsee uhrata. Nämä oikeudet, jotka tulevat olemassa olevien äitiyslomaoikeuksien lisäksi, saavutettiin XNUMX Euroopan Pilari sosiaalisten oikeuksien ja se on tärkeä virstanpylväs tasa-arvoliiton rakentamisessa.

Työ- ja perhe-elämän tasapaino vanhemmille ja huoltajille

Työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisesta annetulla direktiivillä pyritään sekä lisäämään (i) naisten osallistumista työmarkkinoille että (ii) lisäämään perhevapaiden ottamista ja joustavia työjärjestelyjä. Kaiken kaikkiaan naisten työllisyysaste EU:ssa on 10.8 prosenttiyksikköä alhaisempi kuin miesten. Lisäksi vain 68 prosenttia hoitovelvollisista naisista työskentelee, kun miehistä samoissa tehtävissä on 81 prosenttia. Direktiivi sallii työntekijöiden hoitovapaan tukea tarvitsevien sukulaisten hoitamiseksi ja tarkoittaa yleisesti sitä, että vanhemmat ja huoltajat voivat sovittaa yhteen työ- ja yksityiselämän.

  • Isyysloma: Työssäkäyvällä isällä on oikeus vähintään 10 työpäivän isyysvapaaseen lapsen syntymän aikaan. Isyysvapaa on korvattava vähintään sairausajan palkkatasolla;
  • Vanhempainvapaa: Jokaisella vanhemmalla on oikeus vähintään neljän kuukauden vanhempainvapaaseen, josta kaksi kuukautta on palkallista ja ei-siirrettävää. Vanhemmat voivat pyytää vapaata joustavasti joko kokopäiväisesti, osa-aikaisesti tai osissa;
  • Omaishoitajien vapaat: Kaikilla sukulaiselle tai samassa taloudessa asuvalle henkilökohtaista hoitoa tai tukea tarjoavalla työntekijällä on oikeus vähintään viiden työpäivän hoitovapaaseen vuodessa;
  • Joustavat työjärjestelyt: Kaikilla työssäkäyvillä vanhemmilla, joilla on alle kahdeksanvuotiaat lapset, ja kaikilla omaishoitajilla on oikeus vaatia lyhennettyä työaikaa, joustavia työaikoja ja joustavuutta työpaikalla.

Seuraavat vaiheet

Kuten presidentti esitti von der Leyen hänen Poliittiset suuntaviivat, komissio varmistaa työ- ja perhe-elämän tasapainoa koskevan direktiivin täydellisen täytäntöönpanon, mikä auttaa saamaan enemmän naisia ​​työmarkkinoille ja auttaa torjumaan lasten köyhyyttä. Komissio tukee jäsenvaltioita uusien sääntöjen soveltamisessa muun muassa Euroopan sosiaalirahasto + parantaa varhaiskasvatus- ja hoitojärjestelmien laatua ja saatavuutta.

Jäsenvaltioiden on saatettava direktiivi osaksi kansallista lainsäädäntöään tähän päivään mennessä. Seuraavassa vaiheessa komissio arvioi kunkin jäsenvaltion ilmoittamien kansallisten toimenpiteiden täydellisyyttä ja vaatimustenmukaisuutta ja ryhtyy tarvittaessa toimiin.

Kollegion jäsenet sanoivat

Mainos

Arvot ja avoimuus Varapresidentti Věra Jourová sanoi: "Viimeisten kahden vuoden aikana monet eurooppalaiset ovat ryhtyneet toimiin keskittyäkseen siihen, mikä heille on todella tärkeää. Työ- ja perhe-elämän tasapainoa koskeva direktiivi tarjoaa heille lisää joustavuutta ja uusia oikeuksia turvaverkon, jonka avulla he voivat tehdä niin huoletta. Kaikkialla EU:ssa vanhemmilla ja hoitajilla on nyt taattu vapaata kohtuullisella korvauksella. Se tarkoittaa, että voimme välittää ihmisistä, joita rakastamme uhraamatta työmme rakkautta."

Demokratiasta ja väestötieteestä vastaava varapresidentti Dubravka Šuica sanoi: "Työn ja perhe-elämän tasapainoa koskevan direktiivin ansiosta EU:n kansalaisilla on nyt enemmän aikaa huolehtia haavoittuvista perheenjäsenistä, jotka sitä tarvitsevat. Hoitovapaan käyttöönotto on tärkeä askel, joka osoittaa, että EU välittää kansalaisistaan ​​kaikissa elämänvaiheissa. Yhteiskuntana meidän tulee välittää välittämisestä. Olemme viime aikoina nähneet, kuinka hauras terveys voi olla ja kuinka tärkeää yhteiskunnan solidaarisuus on. Joustavat työjärjestelyt ja mahdollisuus pitää vapaata tarpeen tullen osoittavat, kuinka EU on todellinen solidaarinen yhteiskunta. Luomme perustan nykyaikaisen työpaikan luomiselle, joka sopii kansalaisille ja kaikille perheenjäsenille.

Tasa-arvoasioista vastaava komissaari Helena Dalli sanoi: ”EU:n työ- ja perhe-elämän tasapainoa koskeva direktiivi kannustaa miehiä ja naisia ​​jakamaan paremmin vanhemmuuden ja hoitovastuun. Miehet ja naiset ansaitsevat yhtäläiset mahdollisuudet vanhempain- ja hoitovapaalle sekä yhtäläiset mahdollisuudet olla osa työmarkkinoita ja menestyä niillä. Tämä direktiivi antaa ihmisille työkalut kotitalous- ja hoitovelvollisuuksien jakamiseen oikeudenmukaisesti.

Tausta

Työ- ja perhe-elämän tasapainoa koskeva direktiivi on tulos komission vuosien työstä kannustaakseen jäsenvaltioita ja Euroopan parlamenttia parantamaan vanhemmille myönnettävää lomaa koskevaa lainsäädäntöä ja ottamaan ensimmäistä kertaa EU:n lainsäädännössä käyttöön oikeuden hoitovapaaseen. Komissio esitti ensimmäisenä ehdotus vuonna 2008 uudistaakseen vanhempaa äitiyslomaa koskevaa lainsäädäntöä, jonka se peruutti vuonna 2015 neuvottelujen pysähdyttyä. Jotta naisten aliedustukseen työmarkkinoilla voitaisiin puuttua laajasti, oikeus sopivaan lomaan, joustaviin työjärjestelyihin ja hoitopalvelujen saatavuuteen sisällytettiin työmarkkinalain periaatteeseen 9. Euroopan Pilari sosiaalisten oikeuksien, jonka Euroopan parlamentti, neuvosto kaikkien jäsenvaltioiden puolesta ja komissio julistivat yhdessä Göteborgissa marraskuussa 2017. Työ- ja perhe-elämän tasapainoa koskeva direktiivi on yksi Euroopan parlamentin toimista. Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin toimintasuunnitelma Pilarin periaatteiden täytäntöönpanon jatkamiseksi. Direktiiviehdotus hyväksyttiin 13. kesäkuuta 2019, ja jäsenmailla oli kolme vuotta 2. elokuuta asti aikaa saattaa se osaksi kansallista lainsäädäntöä. Uudet säännöt täydentävät alla olevia oikeuksia Direktiivi 92 / 85 raskaana olevista työntekijöistä, jonka mukaan naisilla on oikeus vähintään 14 viikon äitiyslomaan, joista vähintään kaksi on pakollista. Äitiyslomasta maksetaan vähintään valtakunnallisen sairausajan palkkataso.

Se kulkee myös käsi kädessä direktiivi avoimista ja ennakoitavista työoloista, joka jäsenvaltioiden oli saatettava osaksi kansallista lainsäädäntöään 1. elokuuta mennessä (lehdistötiedote). Direktiivillä ajantasaistetaan ja laajennetaan EU:n 182 miljoonan työntekijän oikeuksia ja puututaan erityisesti epävarmmissa työsuhteissa olevien työntekijöiden riittämättömään suojeluun ja samalla rajoitetaan työnantajien taakkaa ja säilytetään joustavuus sopeutua muuttuviin työmarkkinaolosuhteisiin.

Lisätietoja

Fakta - Uudet työ- ja perhe-elämän tasapainoa koskevat oikeudet

Verkkosivusto - Työ-ja yksityiselämän tasapaino

Verkkosivusto - Naisten tilanne työmarkkinoilla

Eurostat - Tilastot työllisyysasteista sukupuolen, iän ja koulutustason mukaan

Eurostat - Tilastot osa-aikatyöstä prosentteina kokonaistyöllisyydestä

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.
Mainos

Nousussa