Liity verkostomme!

Euroopan komissio

Amazon voittaa 303 miljoonan dollarin oikeudenkäynnin iskuina EU: n veriretkelle

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Amazon voitti taistelun EU: n käskystä maksaa noin 250 miljoonaa euroa (303 miljoonaa dollaria) takaisin veroja Luxemburgille toisessa iskussa kilpailupäällikkö Margrethe Vestagerille (Kuvassa) ristiretki etuuskohtelutarjouksia vastaan, kirjoittaa Foo Yun Chee.

Blokki ei osoittanut, että Luxemburg olisi myöntänyt yhdysvaltalaiselle verkkokaupalle erityiskohtelua valtiontukisääntöjen vastaisesti, EU: n yleinen oikeus päätti keskiviikkona.

Voitto johtui Vestagerin viime vuoden merkittävästä tappiosta Applea vastaan, joka oli kiistänyt määräyksen maksaa se 13 miljardia euroa (15 miljardia dollaria) irlantilaisina veroina.

Vestager kohdisti sekä Amazonin että Applen kampanjaan, jonka tarkoituksena oli torjua verosopimuksia, joita EU-maat, kuten Irlanti, Luxemburg ja Alankomaat, käyttivät houkuttelemaan suuryrityksiä. Komissio pitää tällaisia ​​sopimuksia epäoikeudenmukaisina.

"Komissio ei osoittanut oikeudellisesti riittävällä tavalla, että Amazon-ryhmän eurooppalaisen tytäryhtiön verorasitus olisi vähentynyt kohtuuttomasti", Luxemburgissa toimivat EU: n tuomarit totesivat.

Amazon oli lausunnossaan tyytyväinen päätökseen sanoen, että se oli sopusoinnussa sen "pitkäaikaisen kannan kanssa, että noudatimme kaikkia sovellettavia lakeja ja että Amazon ei saanut erityiskohtelua".

Vestager sanoi tutkivansa päätöstä ennen kuin se päättää valittaa Euroopan korkeimpaan oikeuteen.

Mainos

Se ei ollut kaikki huonoja uutisia Vestagerille. Keskiviikkona erillisessä tapauksessa ranskalainen sähköyhtiö Engie menetti valituksen EU: n määräyksestä maksaa takaisin 120 miljoonan euron verot Luxemburgille.

Mutta huomion keskipisteenä oli Amazonin päätös, jota ryhmät kritisoivat korkeammasta verotuksesta monikansallisille yrityksille.

EU: n Vestager sanoo tutkivan Amazonin verotukea ennen seuraavista vaiheista päättämistäAmazonin mukaan EU: n tuomioistuin myöntää, ettei sillä ollut erityistä Luxemburgin verokohtelua

"Tämän päivän päätös on isku", sanoi Chiara Putaturo, Oxfam EU: n veroasiantuntija. "Se osoittaa jälleen, että tapauskohtaiset tutkimukset eivät ratkaise suuria veropetoksia."

Amazon-päätöksessä kyseessä oleva summa oli pieni verrattuna miljardeihin dollareihin, jotka verkkokauppias ansaitsee vuosineljänneksittäin, mutta päätös voisi auttaa muita yrityksiä valituksissaan blokin verokokeista.

Vestager on onnistuneesti pannut Belgian, Irlannin, Luxemburgin ja Alankomaiden muuttamaan veropäätöskäytäntöjään ja kannustanut Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestöä (OECD) pyrkimään maailmanlaajuiseen sopimukseen siitä, kuinka monikansallisia yrityksiä verotetaan.

OECD ilmoitti viime viikolla, että mahdollisuudet maailmanlaajuiseen sopimukseen eivät ole koskaan olleet suuremmat.

Euroopan komissio kertoi keskiviikkona kaatuneessa vuoden 2017 päätöksessään, että Luxemburg säästeli Amazonia maksamasta veroja melkein kolmesta neljänneksestä EU: n toiminnasta saamastaan ​​voitosta kanavoimalla voittoja holdingyhtiölle verovapaasti.

Vuonna 2018 Engieä koskevassa päätöksessään EU sanoi, että Luxemburgin viranomaisten kanssa tehty järjestely vähensi keinotekoisesti yrityksen verorasitusta, mikä tarkoitti, että se maksoi tosiasiallisen 0.3 prosentin yhteisöverokannan tietyistä Luxemburgin voitoista noin vuosikymmenen ajan.

Tuomioistuin oli komission puolella ja sanoi, että ranskalainen laitos oli hyötynyt veroedusta.

Asiat ovat T-816/17 Luxemburg v. Komissio ja T-318/18 Amazon EU v. Komissio.

($ 1 = € 0.8243)

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa