Liity verkostomme!

Politiikka

Diktaattorien meemaaminen: Kuinka sosiaalisen median huumori kaataa tyranteja

SHARE:

Julkaistu

on

2000-luvun valtavassa digitaalisessa basaarissa sosiaalisen median meemit ovat kehittyneet voimakkaimmiksi laajalle levinneen halveksunnan aseiksi. Nämä röyhkeät, sarkastiset huumorihiput tekevät enemmän kuin vain saavat meidät nauramaan; ne voivat horjuttaa diktatuurien ydinrakenteita. Iran, jossa on sekoitus uskonnollista tekopyhyyttä ja anteeksiantamattomia ihmisoikeusrikoksia, osoittaa, kuinka haavoittuvia autoritaariset hallitukset ovat hyvin sijoitettujen meemien vallalle.

Iran: Meem Warfare Against the Mullahs

Aloitetaan Iranista, jossa hallitsevat mullahit ovat oveltaneet juuri sillä välineellä, jota he haluavat hallita. Korkeimmasta johtajasta Ali Khameneista tuli meemiarvoinen sarjakuvahahmo, joka juoksi läpi politiikan rikossirkusklovnin armolla. Iranilaiset ovat kääntyneet Instagramin ja Telegramin puoleen luodakseen ja levittääkseen näitä satiirisia kuvauksia, jotka korostavat hallinnon väitteiden naurettavuutta sen toimiin nähden.

Kun IRGC ampui "vahingossa" alas Ukraine International Airlinesin lennon 752, internet räjähti meemeistä, jotka esittelivät hallinnon epäpätevyyttä ja petosta. Kuvittele Khamenei jongleeraavan ohjuksia, joissa on merkintä "hups" tai Raisi yrittää korjata räjähtävää matkustajakonetta pienellä sideaineella – nämä kuvat kulkivat nopeammin kuin hallinto saattoi estää ne. Hallituksen uskonnollisen kielen ja sen toimien välistä terävää vastakohtaa ei ole koskaan osoitettu koomisemmin tai menestyksekkäämmin.

Viime viikkoina Twitter-tili @TalkhandMedia on levinnyt Iranin johtoon kohdistuneiden hellittämättömien ja hauskojen hyökkäysten vuoksi. TalkhandMedia on noussut majakana ihmisille, jotka haluavat tehdä koskettavan huomautuksen nauraessaan diktatuurille. Tämä kertomus on käyttänyt mestarillisesti huumoria tuhotakseen hallinnon propagandan. (https://x.com/TalkhandMedia/status/1792525073926295561)

Muut sivut ja tilit, kuten @iranianmemes_, paljastavat loistavasti hallinnon epäonnistumiset ja tekopyhyyden. Esimerkiksi Iran Wiren sarjakuvaosa on terävien, hauskojen kommenttien aarrekaivos, jotka osuvat jatkuvasti naulan päähän. (https://www.instagram.com/p/COdYdvdn0JB/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==)

Mainos

Maailmanlaajuinen meemivallankumous

Satiirinen jäävuori on paljon suurempi kuin Iran. Otetaan Venezuela, jossa Maduron talouspolitiikkaa arvostelevista meemeistä on tullut kansallinen peli. Verkkosivusto #MaduroChallenge, jossa paikalliset huijaavat hänen huomautuksiaan ja tanssiliikkeitä, on esimerkki siitä, kuinka huumori voi muuttaa epätoivon kollektiiviseksi sietokyvyksi.

Luksusasuntoa ympäröivien korruptioepäilyjen keskellä "Putin huutaa kuin ankka" -meemi levisi Venäjällä. (https://x.com/DarthPutinKGB/status/987411711929012224). Kuvittele, että Putin, joka loistaa auktoriteettistaan, on pelkistetty vauhdikkaaksi ankkaaksi – yksinkertaiseksi mutta voimakkaaksi kuvaksi, joka kaikui Twitterissä ja Instagramissa. Samoin Egyptissä Facebook-sivut, kuten "Asa7be Sarcasm Society", parodioivat presidentti Sisiä ja kritisoivat sensuuria ja talouspolitiikkaa satiirilla. (https://www.facebook.com/asa7bess/?locale=ar_AR)

Jopa Turkissa satiiriset kampanjat, kuten "TAMAM" (riittävästi) -liike, ovat saavuttaneet suosiota, ja meemit kritisoivat Erdoğanin liian pitkää hallituskautta. Sillä välin Kiinassa presidentti Xi Jinpingiä Nalle Puhiin vertaavat meemit ovat nerokkaasti välttäneet sensuurin ja pilkanneet hallinnon pyrkimyksiä saada täydellistä hallintaa jokaisella osakkeella. Meemi aseena

Miksi meemit ovat niin tehokkaita? Koska ne tiivistävät monimutkaisen poliittisen kritiikin saatavilla olevaksi, jaettavaksi tiedoksi. Ne ohittavat tavalliset mediareitit ja leviävät kulovalkean tavoin Internetissä. Heidän huumorinsa tekee niistä mukaansatempaavia ja houkuttelevia, jolloin ihmiset voivat ajatella kriittisesti nauraen. Autoritaarisissa yhteiskunnissa, joissa suora kritiikki on riskialtista, huumori tarjoaa turvapaikan toisinajattelulle.

Meemillä on ainutlaatuinen kyky kiinnittää kansainvälistä huomiota paikallisiin syihin. Kun meemi leviää viraaliksi, se ylittää rajat ja kiinnittää maailmanlaajuisen huomion epäoikeudenmukaisuuksiin, jotka muuten jäisivät raportoimatta. Tämä globaali valokeila voi lisätä paineita autoritaarisiin hallintoihin, mikä vaikeuttaa niiden toimintaa rankaisematta.

Kun siis nautimme suositusta meemistä, joka arvostelee diktaattorin viimeisintä virhettä, pohdi tätä näppärää arvoitusta: Jos meemi verkossa voi syrjäyttää diktaattorin, kuinka monta LOL:ia tarvitaan demokratian perustamiseen? Ja tässä on kicker: kuka johtaa maata, kun viranomaisillamme on kiire sensuroida Nalle Puhia ja ankkapukuja?

Kuva: TalkhandMedia-kanava Twitterissä

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa