Liity verkostomme!

Politiikka

"Pelkään, että seuraavana päivänä sota lisääntyy:" Borrell lupaa tukea ukrainalaisia ​​Venäjän sodan keskellä

SHARE:

Julkaistu

on

EU:n ulkoministerit keskustelivat Ukrainan tilanteesta Venäjän siellä toteutettavan sotilasoperaation lähestyessä seitsemättä viikkoa. Ministerit kokoontuivat Luxemburgiin ulkoasiainneuvostoon, jossa he keskustelivat Venäjän pakotteiden vaikutuksista ja hiljattain hyväksytystä viidennestä pakotekierroksesta. Kaikki nämä keskustelut käydään Venäjän jatkuvan aggression taustalla.

"Pelkään, että venäläiset joukot kerääntyvät itään hyökätäkseen Donbasiin", EU:n korkea edustaja Josep Borrell sanoi. "Ukrainalaiset ovat hyvin tietoisia siitä. Joten pelkään, että seuraavana päivänä sota lisääntyy Donbasissa."

Tapaaminen järjestetään aikana, jolloin Venäjän joukot ovat toistuvasti pommittaneet siviilikohteita ja diplomatiayritykset ovat katkenneet. Sairaalat, koulut ja juuri viime perjantaina rautatieasema täynnä pakenevia siviilejä ovat kaikki joutuneet venäläisten pommien kohteena. EU arvioi, että noin 7 miljoonaa ihmistä on joutunut siirtymään maan sisällä ja noin 4 miljoonaa on joutunut pakolaiseksi EU:ssa ja muualla. 

"Aiomme keskustella siitä, kuinka voimme paremmin tukea [Ukrainan] kansaa ja myös kuinka voimme tukea kansainvälistä rikostuomioistuinta, joka on juuri tavannut yleisen syyttäjän", Borrell sanoi. "Annamme niin paljon tukea kuin pystymme operaatiomme [Ukrainassa] kautta."

Uusia pakotteita ovat hiilikielto, polttoaineen vientikielto, kuljetuspakotteet ja muut taloudelliset toimenpiteet, joiden tarkoituksena on vaikeuttaa varakkaiden venäläisten omaisuuden varastointia EU:ssa. Euroopan komissio ennustaa, että kivihiilikielto vaikuttaa noin neljännekseen Venäjän kivihiilen viennistä ja että venäläisten pankkien katkaiseminen Euroopan yhtenäismarkkinoilta sulkee noin 23 % Venäjän taloudesta, mikä lamauttaa entisestään. 

"Ukrainasta keskusteleminen tarkoittaa varmasti keskustelua sanktioidemme tehokkuudesta", Borrell sanoi. "Pakotteista on jo päätetty ja ministerit keskustelevat jatkotoimista."

Ministerit keskustelivat kuitenkin myös Global Gatewayn täytäntöönpanosta. Komission aloite on suunniteltu parantamaan maailmanlaajuisia yhteyksiä eurooppalaisten investointien avulla. Aloite tarjoaa jopa 300 miljoonaa euroa vuoteen 2027 mennessä työskentelyyn muiden maiden kanssa tutkimuksen, terveydenhuollon, koulutuksen, liikenteen ja muun kriittisen maailmanlaajuisen infrastruktuurin alalla. Tänään ministerit keskustelivat Global Gatewayn roolista Ukrainan toipumisessa sodan jälkeen.

Mainos

"Meidän on kohdattava sodan seuraukset", Borrell sanoi. "Eivät pakotteet, vaan sota."

Muita tärkeitä aiheita ovat Malin konflikti, Libyan instituutiot, Länsi-Balkan ja Ruotsin ulkoministerin äskettäinen matka Jemeniin.

Jaa tämä artikkeli:

Nousussa