Liity verkostomme!

Politiikka

Viikko edessä: Les jeux sont faits

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Jos jäit paitsi, Ranska on aloittanut Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajakautensa. Viime viikon lopulla (6.-7. tammikuuta) puheenjohtajavaltio Ranska kutsui komissaarien kollegion Pariisiin aloittamaan virallisen virkaansa ruorissa. Von der Leyen päätti vierailun uuvuttavalla kiertueella, johon liittyi puheita senaatissa, yleiskokouksessa, Panthéonissa sekä yhteinen julkilausuma ja kysymyksiä (vain neljä).

Puheenjohtajuus, jota ohjaa pääasiassa EU:n jo ennestään pullollaan oleva asialista, voi olla tilaisuus vakiintuneelle virkamiehelle nostaa jalkaa tiettyjen asiakirjojen käsittelyyn. EU on jatkuva neuvottelu, ja jokaisen puheenjohtajavaltion on valittava taistelunsa. Macron on kunnianhimoinen ja taistelija, joten odota heiltä paljon. 

Macron sai jonkin verran kritiikkiä presidentin virkaan ryhtymisestä (järjestystä voidaan muuttaa), kun hän myös taistelee presidentinvaaleja vastaan. Vaikka hän ei ole vielä virallisesti ilmoittanut nimityksestään, hänen uskotaan käyttävän ylimääräistä presidentin roolia korostaakseen, mitä Ranska voi saavuttaa Euroopan unionin (tai ehkä jopa "") johtavana valona. Muutoin euroskeptisellä ja eurokyynisellä alalla tämä erottaa hänet muista juoksijoista. Erittäin seremoniallinen vierailu Panthéoniin Jean Monnet'n ja Euroopan parlamentin entisen puheenjohtajan Simone Veilin roolin kunnioittamiseksi ja kunniaksi korosti, kuinka EU on osa ranskalaista "patrimoinea" ja yhtä paljon sen identiteettiä kuin Riemukaari. . 

Listalla on pitkä lista prioriteetteja, mukaan lukien digitaalisten markkinoiden ja digitaalisten palveluiden lain saattaminen yli linjan, sopiminen vähimmäisyhtiöverosta sekä vähimmäispalkkasäännöistä, uusi turvallisuusarkkitehtuuri Euroopalle ja laaja EU:n ja Afrikan huippukokous. Tämä on luettelo, joka vastaa joihinkin ranskalaisen väestön huolenaiheisiin Euroopan unionista hankkeena, joka edistää yritysten etuja ottamatta vain huomioon vaikeuksissa olevaa työntekijää tai pienempiä yrityksiä, mutta joka sisältää myös tarpeen vastata tulevaisuuden haasteisiin. Ydinenergian sisällyttäminen vihreiden investointien taksonomiaan Macron voi jo saavuttaa yhden tärkeän voiton. 

Mainos

"Tapahtumia rakas poika, tapahtumia"

Mikä voi mennä pieleen? Ylilainattu, tiedän, mutta kun toimittaja kysyi Britannian entiseltä pääministeriltä Harold Macmillanilta hänen hallintoaan koskevista haasteista, hänen sanotaan vastanneen: "Tapahtumia, rakas poika, tapahtumia".

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kutsui perjantaina 7. tammikuuta koolle ylimääräisen kokouksen keskustelemaan Venäjän joukkojen laajamittaisesta kasautumisesta Ukrainan rajoille, mikä uhkaa välittömällä hyökkäyksellä. Nato ja EU ovat luvanneet vastata rajoittavilla pakotteilla, jos Venäjä ryhtyy lisätoimiin. Tilannetta on vaikeuttanut entisestään Kazakstanin myllerrys, jonka presidentti Tokajev on pyytänyt Venäjän avuksi Kollektiivisen turvallisuussopimuksen järjestön (CSTO) kautta vakauden palauttamiseksi. CSTO on kollektiivinen turvallisuusjärjestö, joka pitää itseään Naton kaltaisena, mutta ilmeisten erojen joukossa Natoa ei ole koskaan kutsuttu suojelemaan jäseniään sisäisiltä mielenosoituksilta. 

Mainos

Kaikki katseet kohdistuvat Yhdysvaltain ja Venäjän välisiin keskusteluihin Genevessä tänään. Venäjä tulee pöytään pitkällä listalla vaatimuksista, joita ei voida hyväksyä. Yhdysvallat pitää korttinsa lähellä rintaansa, mutta tiedottaja sanoi viime viikolla: "Näissä neuvotteluissa, jotka ovat vakavia ja konkreettisia, mutta luonteeltaan tutkivia, ei anneta lujaa sitoutumista. Kaiken keskusteltavan on palattava Washingtoniin harkittavaksi ja myös kumppanien ja liittolaisten kanssa myöhemmin tällä viikolla. 

EU:n puolustus- ja ulkoministerit tapaavat epävirallisesti Brestissä, Ranskassa, myöhemmin tällä viikolla keskustellakseen kehityksestä. 

Ylös, ylös ja pois

Euroopan inflaatio saavutti viime kuussa uuden ennätyksen, 5 %. Bundesbankin uuden pääjohtajan astuessa virkaan kasvaa huoli siitä, pysyykö tilanne helpottavana tulevina kuukausina, kun toimitusketjut mukautuvat ja energian hinnat - toivottavasti - helpottavat. Äskettäin, Isabel Schnabel, Euroopan keskuspankin johtokunta myönsi, että vihreään siirtymiseen liittyy merkittäviä inflaation kiihtymisen riskejä: ”Lyhyellä aikavälillä riittämättömän uusiutuvan energian tuotantokapasiteetin, fossiilisten polttoaineiden vaimeiden investointien ja hiilidioksidin hintojen nousun yhdistelmä tarkoittaa, että uhkaamme kohtaamaan mahdollisesti pitkittyneen siirtymäkauden, jonka aikana energialasku nousee."

Euroopan parlamentti palaa töihin kiireiseen täysistuntoa edeltävään valiokuntien ja poliittisten ryhmien kokouksiin Brysselissä. Eduskunnan tulevasta puheenjohtajuudesta päätetään maltalaisen EPP:n europarlamentaarikon Roberta Metsolan odotetaan saavan tunnustuksen. 

Eduskunnan tärkeimmät asiat

Poliittiset mainokset: TSisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunta käynnistää keskustelun poliittisen mainonnan avoimuutta ja kohdentamista koskevasta lainsäädäntöehdotuksesta. Lakiehdotus edellyttäisi, että kaikki poliittiset mainokset merkitään selkeästi ja sisältävät tiedot siitä, kuka niistä maksoi ja kuinka paljon. Ehdotetut säännöt luovat turvallisemman ympäristön kuluttajille, koska ne sisältävät myös vahvistustekniikoiden käyttöä koskevia toimenpiteitä. (Maanantai).

Valko-Venäjä/EU rajat: Kansalaisvapauksien valiokunta kuulee komission varapuheenjohtaja Schinasin ja sisäasioista vastaavan komission jäsenen Johanssonin äskettäisestä ehdotuksesta tilapäisistä toimenpiteistä kolmansien maiden kansalaisten äkillisen tulvan varalta. Nämä toimenpiteet antaisivat Puolalle, Latvialle ja Liettualle enemmän joustavuutta käsitellä Lukašenkan hallinnon järjestämää siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden saapumista rajoilleen (torstaina).

EU:n uudet tulolähteet: Budjettivaliokunta keskustelee komission jäsenen Hahnin kanssa EU:n talousarvioon ehdotetusta kolmesta uudesta "omavarasta", jotka perustuvat tarkistettuun EU:n päästökauppajärjestelmään (ETS), hiilidioksidipäästöjen mukauttamismekanismiin (CBAM) ja sisältävät osuuden tulevista lisätuloista. yhtiöverotuotot, odotettavissa, kun OECD/G20-sopimus on saatu aikaan EU:n tasolla (torstaina).

Rokotteet/kehitysmaat: Kehitys- ja ulkoasiainvaliokunnat keskustelevat kansainvälisten järjestöjen edustajien kanssa COVID-19-rokotteiden saatavuudesta kehitysmaissa, mukaan lukien EU:n sitoumuksesta jakaa 700 miljoonaa annosta vuoden 2022 puoliväliin mennessä.

EP:n puhemiehen ja puheenjohtajiston valinta: Poliittiset ryhmät valmistautuvat 17.–20. tammikuuta Strasbourgissa pidettävään täysistuntoon, jossa Euroopan parlamentin jäsenet valitsevat puheenjohtajansa, 14 varapuhemiestään ja viisi kvestoria. Parlamentti päättää myös pysyvien valiokuntiensa ja alakomiteoidensa kokoonpanosta ja keskustelee Ranskan tulevan EU-puheenjohtajuuskauden painopisteistä presidentti Emmanuel Macronin kanssa.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.
Mainos
Mainos

Nousussa