Liity verkostomme!

Politiikka

Parlamentin jäsenet ovat huolissaan Janšan epäonnistumisesta nimittää syyttäjiä EPPO: hon ja tiedotusvälineisiin kohdistuneista hyökkäyksistä

Julkaistu

on

Pääministeri Slovenia Janez Janša

Pääministeri Slovenia Janez Janša osallistui Euroopan parlamentin täysistuntoon Slovenian kuuden kuukauden puheenjohtajakauden alkaessa. Puheenjohtajavaltio keskittyy EU: n seuraavan sukupolven elvytyspaketin oikea-aikaiseen täytäntöönpanoon, kansallisten elvytyssuunnitelmien hyväksymisen helpottamiseen ja Euroopan tulevaisuutta käsittelevään konferenssiin. Parlamentin jäsenet käyttivät tilaisuutta ottaakseen huolensa lehdistönvapaudesta Sloveniassa ja hallituksen epäonnistumisesta nimittää kaksi syyttäjää Euroopan syyttäjänvirastoon (EPPO). 

Janša sanoi olevansa pahoillaan viivästyksestä, mutta se ei tarkoita, että Slovenia vetäytyisi tästä mekanismista: ”Itse asiassa haluaisimme kaikkien jäsenvaltioiden osallistuvan EPPO: han. Uskomme, että tämä on välttämätön mekanismi EU-rahastojen hyvälle valvonnalle ja että se on yhteisen edun mukaista. " Hän sanoi, että viivästykset johtuivat uuden oikeusministerin nimittämiseen liittyvistä menettelyllisistä komplikaatioista ja että syyttäjät nimitetään syksyyn mennessä. 

Janšan hallitus peruutti kahden syyttäjän nimityksen (jonka Euroopan syyttäjänvirasto hyväksyy), mikä johti oikeusministeri Lilijana Kozlovičin eroon. Jonkin sisällä selvitys, Euroopan pääsyyttäjä Laura Kövesi kirjoitti: "Slovenian viranomaisten ilmeinen vilpittömän yhteistyön puute EPPO: n kanssa heikentää vakavasti luottamusta EU: n varojen hallinto- ja valvontajärjestelmien tehokkaaseen toimintaan Sloveniassa."

Parlamentin jäsenet ovat myös esittäneet huolta median vapaudesta mainitsemalla Toimittajat ilman rajoja 2020 -raportin, jossa raportoitiin, että pääministerin puolue SDS on: "Tehostanut toimittajiin kohdistuvia tahroja ja uhkauksia sekä sosiaalisessa mediassa että tiedotusvälineissä, jotkut jotka nyt omistaa KESMA, säätiö, joka vastaa Unkarin hallitusmielisten tiedotusvälineiden verkostosta. Median omistajuuden suuri keskittyminen Sloveniassa heikentää moniarvoisuutta ja kannustaa itsesensuuriin. "

Janša vastasi, että toimittajat eivät vain ymmärtäneet kieltä ja että heidän ei pitäisi uskoa, mitä heille kerrottiin. Hän sanoi, että toimittajien tulisi tulla Sloveniaan viikoksi tulkin kanssa tulkkaamaan hallituksen asenne lehdistöön. 

Ennen Slovenian puheenjohtajakautta Toimittajat ilman rajoja nimeltään kehottaa EU-maita olemaan valppaana, kun Janša yrittää estää yrityksiä vahvistaa tiedotusvälineiden vapautta Euroopassa: "Pääministeri Janez Janša ja hänen hallitus ovat siitä lähtien, kun he tulivat valtaan maaliskuussa 2020, osoittaneet välinpitämättömyyttä tiedotusvälineiden vapaudesta. He ovat usein hyökänneet slovenialaisiin ja kansainvälisiin toimittajiin sosiaalisissa verkostoissa, yrittäneet heikentää RTV SLO: n julkisen television toimituksellista ja taloudellista riippumattomuutta ja keskeyttäneet mielivaltaisesti kansallisen lehdistötoimiston STA: n rahoituksen. Kriittisiä tiedotusvälineitä painostaa valtion mainonnan syrjivä jakelu, kun taas Sloveniassa on yksi kauhistuttavimmista esimerkeistä väärinkäyttäjiä koskevista oikeusjutuista, joita kutsutaan SLAPPiksi, muun muassa sellaisen henkilön kanssa, jolla on läheinen yhteys Janez Janšaan. 

"Slovenian pääministeri Viktor Orbanin liittolainen on vienyt maansa Unkarin hallinnon polulle. Tämä lasku heijastuu Slovenian pudotessa 4 sijaa 36. sijalle World Press Freedom -indeksi julkaissut Toimittajat ilman rajoja vuonna 2021. "

EU Reporter

Kesäaika ja elävä aika ei ole aina niin helppoa

Julkaistu

on

Parlamentti on virallisesti lomalla, komissiolla oli viimeinen kollegion kokous ennen kesälomaa ja neuvostolla on viimeiset ministerikokoukset ensi viikolla. Tarkoittaako tämä sitä, että voimme onnellisesti pakata ämpärit ja lapiot ja suunnata rannalle?

No, kyllä, mutta EU Reporter ei lähde lomalle, koska jotain tapahtuu aina ja jokin edellyttää yleensä EU: n reaktiota tai jopa toimia. On myös hyvä pysyä varpaillasi kesällä, siltä varalta, että komissio haluaa hiljaa julkaista jotain, jonka haluaisi lentävän tutkan alle. 

Toisinaan komissio voi yllättää uneliaisia ​​Brysselin kirjeenvaihtajia, jotka haluavat nauttia Ricardista vain terassilla, jotain melko suurta, kuten elokuussa 2016, kun Vestager ilmoitti, että Applen pitäisi maksaa miljardeja laitonta valtiontukea Irlannin hallitukselle valikoivasta verosta etuja, joista se hyötyi. 

Joten pysy kuulolla EU Reporter, mutta uutiskirje nauttii elokuun tauosta.

Valtiovarainministerit eivät ripusta saappaitaan vasta tiistaina, maanantaina on epävirallinen talous- ja valtiovarainministeri (ECOFIN) keskustelemaan uusista rahanpesun vastaisista ehdotuksista, jotka komissio esitti viime viikolla, ja ministereillä oli mahdollisuus ilmaista heidän näkemyksensä. Ne todennäköisesti antavat myös nyökkäyksen neljälle uudelle kansalliselle elvytys- ja sopeutumissuunnitelmalle.

EU: n äskettäiset Puolan oikeusjärjestelmää koskevat tuomiot ja jatkuvasti lisääntyvä huoli Unkarin EU: n arvojen ja oikeusvaltioperiaatteen laiminlyönnistä - joka ilmeni viimeksi LGBTQ-laissa - aaltoilevat edelleen kesäkuukausien ajan.

Keskeinen päivämäärä on 16. elokuuta, päivä, jonka komissio on antanut Puolalle tuomioistuimen tuomioiden noudattamiseksi. Jos ei, ja puolalaiset lähteet viittaavat siihen, että ei, tämä tarkoittaa huomattavan päivittäisen sakon soveltamista. Se tarkoittaa melkein varmasti sitä, että parlamentti ja monet EU-maat vaativat "oikeusvaltion ehdollisuuden" soveltamista pysäyttääkseen molempien maiden saaman runsaan EU-rahoituksen. 

Keskiviikkoiltana Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen johtaa COVID-19: n neuvoa-antavan komitean kokousta. Delta-muunnoksen nousu kaikkialla Euroopassa voi aiheuttaa tuhoja, vaikka EU tekee erittäin hyvää työtä saavuttaakseen tavoitteensa, jonka mukaan 70 prosenttia kaikista EU: n aikuisista on rokotettu syyskuuhun mennessä. 

Joten nauti lomastasi, pysy turvassa ja odotamme syyskuussa!

Continue Reading

Euroopan komissio

EU listaa Unkaria ja Puolaa koskevat oikeusvaltioperiaatteet, jotka ovat keskeisiä COVID-varojen vapauttamisessa

Julkaistu

on

Euroopan komissio on luetellut vakavia huolenaiheita oikeusvaltioperiaatteesta Puolassa ja Unkarissa raportissa, joka voi auttaa päättämään, saavatko ne miljardeja euroja EU: n varoja koronaviruspandemian elpymisen helpottamiseksi. kirjoittaa Jan Strupczewski.

Euroopan unionin toimeenpanovalta antoi Puolalle myös 16. elokuuta asti noudattaa EU: n ylimmän oikeuden viime viikolla tekemää, Varsovan huomiotta jättämää päätöstä, jonka mukaan Puolan tuomareiden kurinpitojärjestelmä rikkoi EU: n lakia ja se olisi keskeytettävä. Lue lisää.

Jos Puola ei noudata sääntöjä, komissio pyytää EU: n tuomioistuinta määräämään taloudellisia pakotteita Varsovaan, komission varapuheenjohtaja Vera Jourova kertoi tiedotustilaisuudessa.

Komissio oli jo esittänyt monia huolenaiheita viime vuoden kertomuksessa, mutta niillä voi nyt olla todellisia seurauksia, kun Bryssel on asettanut pääsyn avustusten ja lainojen takaisinperintärahastoon, jonka arvo on yhteensä 800 miljardia euroa, ehtona oikeusvaltion noudattamiselle.

Komission mukaan Puola ja Unkari heikentävät tiedotusvälineiden moniarvoisuutta ja tuomioistuinten riippumattomuutta. Ne ovat ainoat kaksi maata 27-jäsenisessä ryhmässä, jota EU: n virallinen tutkimus koskee oikeusvaltion vaarantamista.

"Komissio voi ottaa huomioon oikeusvaltioraportin ... tunnistaessaan ja arvioidessaan unionin taloudellisiin etuihin vaikuttavia oikeusvaltioperiaatteen rikkomuksia", komissio totesi lausunnossaan.

Puolan hallituksen tiedottaja Piotr Muller sanoi Twitterissä, että hallitus analysoi komission asiakirjoja EU: n tuomioistuinten päätösten noudattamisen tarpeesta.

Unkarin oikeusministeri Judit Varga sanoi Facebookissa, että komissio kiristää Unkaria lastensuojelulain takia, joka ei salli "LGBTQ-aktivisteja ja kaikkea seksuaalista propagandaa Unkarin päiväkoteihin ja kouluihin".

EU: n toimeenpanovirasto on jo viivästyttänyt Unkarin 7.2 miljardin euron hyväksymistä yrittäessään saada oikeusvaltio-myönnytyksiä pääministeri Viktor Orbanin hallitukselta, eikä se ole vielä antanut mahdollisuutta myöntää 23 miljardia euroa avustuksia ja 34 miljardia halpoja lainoja Puolalle.

Jourova sanoi, että hän ei voinut ennustaa, milloin Puolalle myönnettävät rahat voidaan hyväksyä, ja totesi, että Varsovan oli ensin vakuutettava komissio, että sillä on uskottava valvonta- ja tarkastusjärjestelmä EU: n varojen käytölle.

Raportin mukaan Unkari ei ole noudattanut komission pyyntöä vahvistaa oikeuslaitoksen riippumattomuutta ja että sen korruption vastainen strategia on liian rajallinen.

Vuosikymmenen aikana vallassa Orban on osittain käyttänyt miljardeja euroja valtion ja EU: n varoja rakentamaan uskollisen liikeeliitin, johon kuuluu joitain perheenjäseniä ja läheisiä ystäviä.

Komissio mainitsi pysyviä puutteita Unkarin poliittisten puolueiden rahoituksessa sekä asiakaskunnan ja nepotismin riskejä korkean tason julkishallinnossa.

Merkittävä määrä valtion mainontaa menee hallitusta tukevalle tiedotusvälineelle, kun taas riippumattomat myyntipisteet ja toimittajat kohtaavat esteitä ja pelottelua, se totesi.

Raportti ilmaisi myös huolensa Puolan nationalistisen laki ja oikeus -puolueen (PiS) vaikutuksesta oikeusjärjestelmään.

Siinä luetellaan PiS: n laittomasti tekemät nimitykset ja muutokset perustuslakituomioistuimelle ja muille elimille sekä Varsova hylkäsi EU: n tuomioistuinten päätökset, jotka sitovat kaikkia jäsenvaltioita.

Komissio totesi, että valtion korruption jäljittämisestä vastaava syyttäjäviranomainen oli samanaikaisesti Puolan oikeusministeri ja aktiivinen PiS-poliitikko.

Viime vuonna Puolan toimittajien ammatillinen ympäristö on heikentynyt "pelottavien oikeudenkäyntien, toimittajien suojelun lisääntyvän kyvyttömyyden ja väkivaltaisten mielenosoitusten aikana, mukaan lukien poliisivoimien joukossa".

Continue Reading

Euroopan komissio

Konferenssi Euroopan tulevaisuudesta: Suurempaa sananvaltaa alueille ja työmarkkinaosapuolille

Julkaistu

on

logo

Hallitus päätti jakaa enemmän paikkoja konferenssin täysistunnossa alueellisille ja paikallisille vaaleilla valituille edustajille sekä työmarkkinaosapuolille.

Konferenssin johtokunnan kuudes kokous oli ensimmäinen Slovenian puheenjohtajakaudella.

Hallitus muutti työjärjestystä lisäämällä konferenssin täysistuntoon kuusi valittua edustajaa alueellisista ja kuusi paikallisviranomaisista. He sopivat myös kasvattavansa työmarkkinaosapuolten edustajien määrää neljällä, yhteensä 12: lla.

Lisäksi hallintoneuvosto vaihtoi näkemyksiä Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission yhdessä laatimasta viestintäsuunnitelmasta. Kaikki kolme toimielintä pyrkivät jatkamaan toimintojensa koordinointia kansalaisten osallistumisen lisäämiseksi monikieliseen digitaaliseen alustaan ​​ja kannustavat muita elimiä, etenkin johtokuntaan ja täysistuntoon osallistuvia, tekemään samoin.

Hallitus sai päivityksen Euroopan kansalaispaneelien organisaatiosta. He keskustelivat myös niiden täysistuntotyöryhmien työskentelytavoista, joihin kyseisten paneelien edustajat osallistuvat.

Tämänpäiväisissä keskusteluissa Euroopan parlamentin yhteispuheenjohtaja Guy Verhofstadt sanoi: "Tämänpäiväiset keskustelut ja sääntömuutokset tarkoittavat, että olemme lähellä konferenssin suunnitteluvaiheen loppua. Odotamme nyt sisältövaihetta, jossa digitaalinen foorumi kerää parhaillaan kansalaisten ideoita yhdessä syyskuussa aloitettavien kansalaispaneelien ehdotusten kanssa. Nämä kaikki syötetään täysistuntoon, jotta voimme toteuttaa tehokkaamman, reagoivamman ja demokraattisemman unionin, jota kansalaisemme vaativat ja ansaitsevat. "

Slovenian EU-asioiden valtiosihteeri ja yhteispuheenjohtaja Gašper Dovžan totesivat EU: n neuvoston puheenjohtajavaltion puolesta: "Konferenssijärjestelyn tämän päivän päivityksen tarkoituksena on tuoda Eurooppa kauemmas sen pääkaupunkien ulkopuolelle ja antaa paremman äänen. kansalaisille kaikilta elämänaloilta. Jokaisella eurooppalaisella on omat unelmansa ja huolenaiheensa Euroopasta, ja Euroopan on kuunneltava kaikkia niitä keskustellessaan yhteisestä tulevaisuudestamme. Haluamme, että mahdollisimman moni eurooppalainen saisi sanansa, jotta voimme kuulla, millaista Eurooppaa he haluavat elää 30 vuoden kuluttua. "

Euroopan komission varapuheenjohtaja demokratiasta ja demografiasta sekä varapuheenjohtaja Dubravka Šuica sanoi: "Odotamme innolla prosessin seuraavaa vaihetta: Euroopan kansalaispaneelien neuvotteluja, mikä on todella innovatiivinen näkökulma tulevaisuuden konferenssille. Euroopassa. "

Tausta

Euroopan tulevaisuutta käsittelevä konferenssi yhdistää verkko- ja offline-, paikalliset, alueelliset, kansalliset ja Euroopan laajuiset tapahtumat, joita järjestävät kansalaisyhteiskunnan organisaatiot ja kansalaiset, EU: n toimielimet sekä kansalliset, alueelliset ja paikalliset viranomaiset. Näiden tapahtumien tulokset ja Euroopan tulevaisuuteen liittyvät ideat julkaistaan ​​monikielisellä digitaalisella alustalla. Ne ovat perusta jatkokeskusteluille neljässä Euroopan kansalaispaneelissa, jotka käsittelevät konferenssin pääaiheita. Noin 800 satunnaisesti valittua kansalaista, jotka heijastavat EU: n sosioekonomista, väestöllistä ja koulutuksellista monimuotoisuutta, osallistuu näiden neljän Euroopan kansalaispaneelin useisiin neuvotteluihin, joissa on 200 kansalaista kutakin paneelia kohti. He esittävät ideoita ja suosituksia, jotka syötetään konferenssin täysistuntoihin ja lopulta konferenssin loppuraporttiin.

Monikielinen digitaalinen foorumi on täysin vuorovaikutteinen: ihmiset voivat olla yhteydessä toisiinsa ja keskustella ehdotuksistaan ​​kaikkien jäsenvaltioiden kansalaisten kanssa EU: n 24 virallisella kielellä. Ihmisiä kaikilta elämänaloilta ja mahdollisimman suuressa määrin kannustetaan osallistumaan alustan kautta tulevaisuuden muokkaamiseen - ja myös mainostamaan alustaa sosiaalisen median kanavissa hashtagilla #TheFutureIsYours.

Seuraavat vaiheet

Syyskuussa järjestetään ensimmäiset Euroopan kansalaisten paneelien istunnot.

Lisätietoja

Monikielinen digitaalinen alusta

Continue Reading
Mainos
Mainos

Nousussa