Ulkoasiat Mepit kannustaa #Serbia ja #Kosovo tehdä enemmän parantaa siteitä

l_kosovo_serbia_train_02082017_1Viimeaikainen edistyminen suhteiden normalisoimiseksi Belgradin ja Pristinan kuukausien vähän tai ei mitään, sai myönteisen vastaanoton parlamentin jäsenten tiistaina (28 helmikuu). Kuitenkin päätöslauselmat he kutsuvat molempia maita osoittamaan enemmän sitoutumista ja jatkuvaa poliittista tahtoa tämän tavoitteen saavuttamiseksi, joka on edellytys niiden liittymistä EU: hun.

"Serbia on sen matkalla kohti EU: ta. Serbian hallitus haasteisiin työpaikkojen luominen, lisätä kilpailukykyä ja kasvua. Tärkeää talousuudistukset on hyväksytty vahvistamiseksi liiketoimintaympäristön maassa ", sanoi esittelijä David McAllister (EPP, DE). "Vuonna 2017, Serbiassa olisi edelleen painottaa erityisesti vahvistamalla oikeusvaltiota, kuten korruptio ja järjestäytynyt rikollisuus ovat edelleen esteenä maan demokratiakehitykselle, sosiaalista ja taloudellista kehitystä", hän lisäsi.

Päätöslauselmassa Serbian kulki 55 puolesta 2, jossa 2 tyhjää, tyytyväinen neuvottelujen aloittamisesta useiden lukujen 2016 kuten luvut 23 (oikeuslaitos ja perusoikeudet) ja 24 (oikeuden, vapauden ja turvallisuus), jotka ovat keskeisiä prosessin . Se myös kehottaa Serbiaa yhdenmukaistaa ulkopolitiikassaan EU: n, mukaan lukien sen Venäjän-politiikkaa, varmistamaan oikeuslaitoksen riippumattomuuden käytännössä ja tarkistamaan perustuslakiaan.

Kosovo

"Tämänpäiväinen äänestys lähettää jälleen voimakkaan signaalin siitä, että itsenäisen Kosovon tulevaisuus on Euroopan unionissa. Vain muutamalla askeleella matkalla kohti viisumivapautta, mietinnössä kannustetaan kaikkia Kosovon poliittisia puolueita jatkamaan työtään Kosovolle rakentavalla tavalla ja eurooppalaisella hengellä ", totesi esittelijä Ulrike Lunacek (Verts / ALE, AT). "Kahden jäljellä olevan vertailuarvon voidaan täyttää ja sen on täytettävä pian Kosovo: rajavalvontasopimuksen ratifiointi Montenegron kanssa ja korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden korkeatasoiset vakaumukset", hän lisäsi.

Euroopan parlamentin jäsenet toivovat, että EU: n ja Kosovon vakautus- ja assosiaatiosopimus 1 April 2016in voimaantulo on "ensimmäinen sopimusperusteinen sopimus" ja Euroopan komission ehdotus koskien Kosovon kansalaisten viisumivapautta, vaikka tähän mennessä on tehty muutamia tärkeitä kriteerejä on vielä täytettävä. He ilmaisevat olevansa huolestuneita poliittisen maiseman jatkuvasta äärimmäisestä polarisaatiosta, mutta pahoittelevat Kosovon ponnistelujen hidasta kehitystä riittävän ja tehokkaan hallinnollisen kapasiteetin rakentamiseksi ja tuomitsevat väkivaltaiset häiriöt näiden maiden 2016-maiden ensimmäisellä puoliskolla.

Parlamentti ottaa huomioon, että viisi EU: n jäsenvaltiot eivät ole vielä tunnustaneet Kosovoa, lisäten, että jos kaikki EU: n jäsenvaltiot olivat siihen, tämä lisäisi EU: n uskottavuutta ulkopolitiikassaan ja auttaa normalisoimaan suhteet Kosovon ja Serbian.

Päätöslauselma Kosovosta läpäisi 40 puolesta 12, jossa 5 tyhjää.

Seuraavat vaiheet

Täydellinen parlamentti äänestää kahdessa päätöslauselmassa Strasbourgissa huhtikuun II istuntoon.

Tunnisteet: , , , , , , ,

Kategoria: Etusivu, Liittyminen, EU, Politiikka