Liity verkostomme!

EU

Puolan poliittinen skandaali painaa uutta valtion byrokratiaa

SHARE:

Julkaistu

on

c6a27__75680130_75677406Martin Pankit

Puolan valtion byrokratia joutuu ensi kuussa uuden painostuksen kohteeksi Brysselissä, kun kiista syvenee Puolan poliisin ja turvallisuusasiamiehien kanssa ryöstämällä puolalaisen viikkolehden toimituksia. Wprost.

Hyökkäys, jota pidetään yhtenä Euroopan viimeaikaisen historian pahimmista esimerkeistä valtion valtaa väärinkäyttäessä tiedotusvälineitä vastaan, on Puolassa suuri poliittinen kiista.

Hallinnollisia virkamiehiä, joita kutsutaan "korkeakätisiksi", syytettiin poliisiasioiden käytöstä yrittäessään tukahduttaa toimittajia Puolassa julkaisemasta Puolan viranomaisille kiusallista materiaalia.

Tapaus on herättänyt laajan kansainvälisen tuomion väitetystä vallan väärinkäytöstä, josta Puolan valtion oikeus- ja poliisivirastot syyttävät.

Sillä on yhtäläisyyksiä "ennaltaehkäisevän pidätyksen" skandaaleihin, joita puolalaisia ​​veropoliiseja ja syyttäjiä on syytetty vahingoittamalla yrityksiä Puolassa, jotka eivät tue virkamiesten, poliitikkojen ja oikeuslaitosten paikallisia verkostoja - ns. Uklad-verkostoja.

Erikoistapahtumassa Brysselissä heinäkuu 9, annetaan tietoja ennaltaehkäisevien pidätysten käytöstä ihmisten pidättämiseksi ja vangitsemiseksi ilman maksua. Transparency International ja Euroopan neuvosto ovat jo tuominneet tämän.

Mainos

Samaan aikaan vastavalittuja parlamentin jäseniä, mukaan lukien puolalaiset jäsenet, jotka kokoontuvat ensimmäistä kertaa Euroopan parlamentin vaalien jälkeen, pyydetään tutkimaan ongelmaa ja antamaan suosituksia Euroopan komissiolle neuvoa ja tarvittaessa Varsovaa vastaan.

Eräs puolalainen Euroopan parlamentin jäsen sanoi: "Lopullisena tavoitteena on varmistaa, että puolalaiset yritykset voivat toimia normaalisti pelkäämättä poliittisesti motivoituja hyökkäyksiä ja pidätyksiä, jotka tukahduttavat yrittäjyyden Puolassa."

Brysselin konferenssiin osallistuvat parlamentin jäsenet, komission edustajat sekä muut asiasta kiinnostuneet osapuolet, mukaan lukien entinen Ison-Britannian Eurooppa-ministeri Denis MacShane.

Yksi esimerkki ennaltaehkäisevästä pidätyksestä on puolalainen syntynyt liikemies Marek Kmetko, jonka puolalainen veropoliisi koetti.

He syyttivät vaimonsa rahanpesusta, jonka hän piti "poliittisena hyökkäyksenä".

Syyskuussa 2010 Wroclawin syyttäjänvirasto pyysi Saksan poliisia tutkimaan Kmetkon ja heidän koulutytärensä väitetyn rahanpesun vuoksi.

Saksan poliisi määräsi etsinnät kaikista Kmetko-tileistä ja paperista, joita hänellä oli pääkonttorissaan Berliinissä, mutta ei löytänyt mitään ja tapaus lopetettiin. Myös Wrocławin osavaltion syyttäjä lopetti asian.

Tästä huolimatta Kmetkon yritykset ryöstettiin ja yksi heidän vuoden 2013 loppupuolella pidätetyistä naisista oli Dagmara Natkaniec, joka työskentelee Kmetkossa, mutta jolla ei ole toimeenpanovastuuta tai tietoa toiminnastaan ​​Puolassa.

Hän oli valmis lähettämään takuita ja ilmoittamaan asiasta vastaaville poliisiviranomaisille, mutta Wroclawin syyttäjä kieltäytyi. Hänet on edelleen pidätettynä.

Samaan aikaan Puolan oikeusministeri on sanonut äskettäisen kiistanalaisen raidan hallitusta nolostuneiden vuotaneiden nauhojen löytämiseksi "ei olisi koskaan pitänyt tapahtua".

Marek Biernacki sanoi, että Wprostin toimistoihin tehty hyökkäys oli herättänyt "oikeutettua huolta".

Hänen kommenttinsa Wprostin jälkeen julkaisi väitetyn yksityisen keskustelun, jossa Puolan ylin pankkiiri keskustelee seuraavista vaaleista ministerin kanssa.

Puolan lain mukaan keskuspankin on pysyttävä politiikasta riippumattomana.

Tallennukset, jotka on tehty Varsovan ravintolassa, joka on suosittu poliitikkojen keskuudessa, julkaistiin, ja nauhoituksessa sisäministeri Bartlomiej Sienkiewiczin väitetään kuulevan puhuvan Puolan keskuspankin johtajan Marek Belkan kanssa.

Belka on ilmeisesti kuullut vaativansa valtiovarainministeri Jacek Rostowskin erottamista vastineeksi pankin tuesta talouskriisin sattuessa. Rostowski vaihdettiin neljä kuukautta myöhemmin - mutta pääministeri Donald Tusk kiistää tämän johtuvan nauhoitetusta keskustelusta.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.
Mainos

Nousussa