Liity verkostomme!

EU

Lausunto: Eurooppa - polkuja minnekään!

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

_Muotokuva_Henri_Malosse_0034Euroopan talous- ja sosiaalikomitean (ETSK) puheenjohtaja Henri Malosse (kuvassa)

Eurooppalaisten äänestäjien on 25. toukokuuta 2014 valittava parlamentin jäsenet ehdokkaiden joukosta, joista he eivät ole luultavasti koskaan kuulleet, jotka istuvat parlamentissa, jonka vastuista ja valtuuksista he eivät tiedä juurikaan.  

Tärkeimmät kampanjakysymykset muotoutuvat vähitellen kussakin EU-maassa. Ja kuten tavallista, keskusteluja hallitsevat kansalliset poliittiset kysymykset ja pelit, jolloin kukin puolue kehittää omaa retoriikkaansa ja lisää ulkonäön vuoksi eurooppalaisen ulottuvuuden. Tässä esiintymispelissä Euroopan kansalaiset kohtaavat usein kolme vaihtoehtoa, eli kolmen tyyppisiä poliittisia toimijoita: ne, jotka ovat tehneet Euroopan kanssa; ne, jotka kannattavat suurta harppausta; ja ne, jotka yrittävät pysyä kiinni vallitsevasta tilanteesta. Mielestämme mikään näistä vaihtoehdoista ei vie meitä mihinkään, ja meidän on ehdotettava toista tietä Euroopalle.

Mainos

1. euroskeptisyys  
Ensinnäkin meillä on euroskeptikot - äärivasemmasta äärioikeistoon ja väliintuleva joukko kansallismielisiä ja suverenistisia liikkeitä - jotka haluavat puhtaasti hallitustenvälisen Euroopan. He perustavat väitteensä vanhentuneeseen yhteiskuntamalliin, nimittäin yhteen kansakuntaan, yhteen kieleen, valtioon. Radikaaleimmat heistä eivät epäröi ehdottaa EU: n toimielinten lakkauttamista, rajojen palauttamista, euroalueelta poistumista jne. Eurooppa on kuitenkin jo kokeillut tätä tietä, ja tiedämme, mihin se päättyi. Tämänhetkinen suurvalta Saksa voi toimia yhdessä joidenkin Itä- ja Keski-Euroopan maiden, Alankomaiden ja mahdollisesti Pohjoismaiden kanssa, jolloin muut Euroopan maat etsivät vaihtoehtoista koalitiota. Emmekö ole nähneet jotain tällaista aiemmin? Uusien konfliktien uhan lisäksi todellinen pelko on, että maanosamme voi liukua peruuttamattomasti kansainväliseen taantumaan.

2. Euroopan federalismi
Taajuuden toisessa päässä on euro-harrastajia, kuten Spinelli-ryhmä, jotka kannattavat nopeaa etenemistä kohti federaalista Eurooppaa Euroopan Yhdysvaltojen tapaan. Tämä vuosikymmenien ajan ollut ajatus on paljon enemmän kosketuksissa ruohonjuuritason todellisuuden kanssa kuin koskaan ennen. Kun otetaan huomioon EU: n toimielinten epäsuositus eurooppalaisten kanssa (viimeisimmän Eurostatin tutkimuksen mukaan yli 60 prosenttia EU: n kansalaisista ei luota tai ei enää luota heihin), miten heitä voidaan pyytää tukemaan hanketta, johon sisältyy sekä taloudellisten että poliittista suvereniteettia Brysseliin, jonka he rinnastavat säästötoimenpiteisiin ja teknokratiaan, jotka tekevät heidän elämästään niin vaikean?

3. Nykyinen tilanne
Suurin osa perinteisistä puolueista yrittää tarttua hybridi-malliin Euroopasta, joka on puoliksi hallitustenvälinen, puoliksi unionin. Viime vuosina tälle mallille on ominaista joukko kriisikokouksia, väsyneitä lausuntoja ja epätyydyttäviä toimielinten ehdotuksia. Kuka voi vakavasti uskoa, että 6 miljardin euron suunnitelma (eli 300 euroa työnhakijaa kohti) todennäköisesti heikentää merkittävästi Euroopan työttömyyslukuja? Eurooppa, jossa komission ja neuvoston presidentit edelleen hölmöivät paikkansa valtionpäämiesten joukossa, on Eurooppa, jossa noin viidenkymmenen vuoden kuluttua Kissingerin kysymys - "Kenelle soitan, jos haluan soittaa Eurooppaan?" - on edelleen merkityksellinen. Pahin valinta olisi itse asiassa olla tekemättä mitään ja antaa eurooppalaisen hankkeen ajautua asteittain, kunnes siitä tulee ikuinen kriisi.

Mainos

Neljäs polku? 
Kolme polkua, kolme umpikujaa! Ei ole mikään yllätys, että suurin osa eurooppalaisista aikoo viettää 25. toukokuuta 2014 kävelyretkiä maassa, kalastaa tai mielenosoituksia heitä unohtaneen Euroopan kanssa.

Mutta voisiko olla toinen tapa, käytännöllisempi polku? Toiset ovat onnistuneet edessämme - vie Jean Monnet, joka sai eurooppalaisen projektin raiteilleen toisen maailmansodan tuhojen jälkeen.

Eurooppa on mennyt kurssilta varsinkin kriisin jälkeen, ja sen taloudelliset ja sosiaaliset mallit ovat yhä erilaisempia tai yksinkertaisia ​​ja yksinkertaisia. Kun vähimmäispalkat vaihtelevat 1: stä 12: een koko EU: ssa, kehitysvajeet kasvavat edelleen, ja Brysselistä annetut ohjeet kurkkujen koosta tai huuhtelulaitteiden laadusta eivät tee mitään tämän estämiseksi.

Ensisijaisena tavoitteena tulisi olla palauttaa yleisön luottamus ja Euroopan sisäinen solidaarisuus ja palata lähentymisen tielle. Tästä syystä meidän on luotava asianmukaiset välineet ja aikataulu niiden toteuttamiseksi, varsinkin talousarvion, verotuksen ja sosiaalihuollon aloilla. Eurooppalainen budjettilaitos mahdollistaisi ensisijaisten tavoitteiden asettamisen lähentymisen ja yhteisvastuullisuuden odotettavissa olevien kilpailuetujen perusteella. Euroopan uudelleen teollistaminen olisi merkittävä yritys, joka palauttaisi sen kasvun ja työllisyyden polulle, kuten Saksassa tapahtui Schröderin aikakaudella. Kannustamalla kansallisia yrityksiä työskentelemään yhdessä edistäisimme kansainvälisillä markkinoilla kilpailukykyisten eurooppalaisten johtajien, kuten Airbusin, syntymistä, joka on edelleen harvinainen esimerkki aidosta eurooppalaisesta menestystarinasta.

Seuraava askel olisi asettaa aikataulu finanssipoliittiselle ja sosiaaliselle lähentymiselle samalla tavalla kuin euron käyttöönottoa edeltävä rahakäärme. Tällöin voitaisiin päästä yhteisymmärrykseen useista periaatteista, kuten ratkaisevasta tarpeesta lisätä teollisuutta ja välttämättömästä yksinkertaistamisesta. Kolmas askel olisi, että EU hyväksyisi nimensä arvoisen budjetin - nykyisin se on alle 1 prosentti BKT: stä - ja mahdollistaisi siten alueellisen toimijan, jolla on kyky vaikuttaa kansainvälisiin päätöksiin.

Tätä tietä, jota kutsun vakaaksi ja yhteisvastuulliseksi Euroopaksi, ei voida kuljettaa ilman eurooppalaisten - kansallisten parlamenttien, Euroopan parlamentin, kansalaisaloitteiden ja kansalaisyhteiskunnan - pysyvää osallistumista. Jean Monnet perusteli perustellusti EHTY: n talous- ja työmarkkinaosapuolten komitean vuonna 1951 ja myöhemmin talous- ja sosiaalikomitean vuonna 1958. Kun EU: n jäsenvaltiot kieltäytyivät tukemasta EU: ta näiden välttämättömien muutosten kautta, sen on kääntyä Euroopan kansalaisten puoleen. Ja tätä varten Euroopan on vakuutettava heidät siitä, että he ovat huolenaiheidensa keskipisteessä.

Siksi, kun aika tulee, olisi perustettava eurooppalainen valmistelukunta perustuslakisopimukseen perustuvan mallin pohjalta, mutta tällä kertaa sen ei tarvitse sopia määränpäästä, vaan itse polusta.

Kuten Buddha sanoi, onnellisuus ei ole matka. Tämä pätee yhtä lailla Eurooppaan kuin eurooppalaisiin.

Henri Malosse

EU

Viikko edessä: Tila, jossa olemme

Julkaistu

on

Tämän viikon suuri kokonaisuus on Euroopan komission puheenjohtajan von der Leyenin "EU: n tila" (SOTEU) puhe Euroopan parlamentille Strasbourgissa. Se on Yhdysvalloilta lainattua omahyväisyyttä, kun Yhdysvaltain presidentti puhuu kongressille jokaisen vuoden alussa ja esittelee suunnitelmiaan (ja se on aina ollut hän tähän mennessä) tulevaa vuotta varten. 

Olen aina hämmästynyt amerikkalaisesta itseluottamuksesta ja lähes tuhoutumattomasta uskosta, että Amerikka on maailman suurin kansakunta. Vaikka ajattelet olevasi loistava, sinun on oltava miellyttävä mielentila, mutta Yhdysvaltojen huono tilanne tällä hetkellä niin monella tasolla saa minut ajattelemaan, että eurooppalaisten liian kriittinen katse saattaa olla terveempi näkökulma. Silti joskus olisi mukavaa, jos voisimme tunnustaa EU: n monet plussat ja olla hieman "eurooppalaisempi ja ylpeämpi".

On vaikea arvioida, kuinka paljon SOTEU kiinnostaa EU: n toimiin eniten osallistuvien ulkopuolella. Yleensä eurooppalaiset, lukuun ottamatta pienintä joukkoa kaikkein uskollisimpia, eivät mene hämmästymään siitä, kuinka mahtava EU on, tai yleensä innostuneena suunnastaan. Vaikka olisimme miettineet vastakohtaista tilannetta, Yhdistynyt kuningaskunta on antanut jokaiselle EU: n kansalaiselle erittäin terävän ilmeen "mitä jos?" 

Mainos

Kun tarkastellaan maailman paikkaa, EU näyttää olevan terveemmässä tilassa kuin useimmat - tällä on myös kirjaimellinen merkitys tänä vuonna, olemme luultavasti rokotetuin maanosa maailmassa, ja meillä on kunnianhimoinen suunnitelma turvata taloutemme sen pandemian lama ja maanosa on työntänyt leuan ja päättänyt olla tekemättä mitään muuta kuin johtamaan maailmaa ilmastonmuutoksen torjunnassa. Tunnen henkilökohtaisesti suurta toivon nousua siitä, että olemme ilmeisesti päättäneet riittävästi kollektiivisesti, riittää EU: n sisällä niiden kanssa, jotka haluavat luopua demokraattisista arvoista ja oikeusvaltioperiaatteesta. 

Komissio esittää tällä viikolla useita ehdotuksia: Vestager esittelee suunnitelman "Euroopan digitaalinen vuosikymmen"; Borrell esittelee EU: n suunnitelmat yhteyksistä Intian ja Tyynenmeren alueeseen; Jourova hahmottaa EU: n suunnitelman toimittajien suojelemiseksi; ja Schinas esittelee terveyshätätilanteisiin vastaamista ja -valmiutta koskevan EU: n paketin. 

Se on tietysti parlamentin täysistunto. SOTEUn lisäksi keskustellaan Afganistanin humanitaarisesta tilanteesta ja EU: n suhteista Taleban -hallitukseen. tiedotusvälineiden vapaudesta ja oikeusvaltioperiaatteesta Puolassa, Euroopan terveysunionista, EU: n sinisestä kortista korkeasti koulutetuille siirtolaisille ja LGBTIQ -oikeuksista keskustellaan.

Mainos

Continue Reading

EU

Viikko edessä: Varoitus on esivarressa

Julkaistu

on

Komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič esittelee komission toisen vuosittaisen strategisen ennakointiraportin keskiviikkona (8. syyskuuta). Raportti tulee viikkoa ennen komission puheenjohtajan vuosittaista ”EU: n tila” -puhetta. Aloite on osa pyrkimystä varmistaa, että EU on kestävä haasteiden edessä, mutta kykenee myös valmistautumaan sisällyttämällä ennakoinnin kaikkiin päätöksenteon osa -alueisiin. Vuoden 2021 raportissa tarkastellaan rakenteellisia globaaleja megatrendejä kohti vuotta 2050, jotka vaikuttavat EU: hun, ja yksilöidään alueita, joilla EU voisi vahvistaa maailmanlaajuista johtajuuttaan. 

Tiistaina (7. syyskuuta) komissaari Hahn pitää lehdistötilaisuuden vihreiden joukkovelkakirjojen puitteiden hyväksymisestä. EUGBS (eurooppalainen vihreiden joukkovelkakirjojen standardi) pyrkii olemaan "vahva työkalu osoittamaan rahoittavansa laillisia vihreitä hankkeita, jotka EU: n taksonomia ”.

Eduskunta

Mainos

Eurooppa sopii digitaaliaikaan Johtaja ja kilpailukomissaari Margrethe Vestager tapaa (6. syyskuuta) parlamentissa viiden valiokunnan (INGE, ITRE, IMCO, LIBE, AIDA) puheenjohtajia vaihtaakseen näkemyksiä digitaalisesta agendasta. 

Naisten oikeuskomitea ja suhteista Afganistaniin vastaava valtuuskunta kokoontuvat keskustelemaan naisten ja tyttöjen oikeuksien tilanteesta.

Syövän voittamisesta vastaava erityiskomitea kokoontuu torstaina (9. syyskuuta) keskustelemaan terveystietojen vaihdosta ja syövän ehkäisyn ja hoidon digitalisoinnista sekä päivityksestä EU: n kestävän kehityksen kemikaalistrategian täytäntöönpanosta syövän ehkäisystä.

Mainos

Turvallisuuden ja puolustuksen alivaliokunta keskustelee Afganistanin tilanteesta sekä tutkimuksesta '' EU: n valmius ja vastaukset kemiallisiin, biologisiin, radiologisiin ja ydinaseisiin (CBRN) liittyviin uhkiin '' ja Sven Mikser, Euroopan parlamentin jäsen (S&D, EE), mietintöluonnos Haasteet ja tulevaisuudennäkymät monenvälisille joukkotuhoaseiden aseiden valvonta- ja aseriisuntajärjestelmille ''. 

Tuomioistuin

Euroopan unionin tuomioistuin antaa lausuntonsa 2.7 miljardin euron takaisinperimisestä Yhdistyneeltä kuningaskunnalta, koska se ei ole ottanut käyttöön riskipohjaista lähestymistapaa tullivalvontaan, vaikka OLAF, EU: n riippumaton petostentorjuntavirasto, on toistuvasti varoittanut. Tämän ongelman ratkaisematta jättäminen merkitsi myös sitä, että EU: n valmistajien oli kilpailtava EU: n kautta EU: hun tulevien aliarvostettujen tavaroiden kanssa. OLAFin luku kattaa vuodet 2011–2017. Muita tärkeitä tuomioita odotetaan turvapaikka-asioista (C-18/20, C-768/19).

neuvosto

Maatalous- ja kalastusministerit kokoontuvat epävirallisesti 5-7. Talous- ja valtiovarainministereillä on epävirallinen kokous videokonferenssilla 6. syyskuuta ja toinen epävirallinen kokous 10.-11. Kuten tavallista, euroryhmä kokoontuu ennen osallistavaa kokousta 10. 

EKP: n

Euroopan keskuspankki pitää säännöllisen kuukausikokouksensa torstaina, ja inflaatio ylittää nyt 2%: n tavoitteen. Kaikki katseet kiinnitetään siihen, mitä EKP tekee seuraavaksi.

Tunisia

EU: n korkea edustaja Josep Borrell vierailee Tunisiassa perjantaina (10. syyskuuta). Heinäkuussa Tunisian presidentti Kais Saied erotti pääministerin ja epäili parlamentin vetoavan hätävaltuuksiin mielenosoituksissa taloudellisista vaikeuksista ja Covid-19-tapausten lisääntymisestä. EU on kehottanut Tunisiaa kunnioittamaan perustuslakiaan ja oikeusvaltioperiaatettaan . 

Continue Reading

EU

Takaisin kouluun, EU -reportterin katse ensi viikkoon

Julkaistu

on

Niille teistä, jotka onnistuivat pääsemään palauttavalle kesälomalle, hyvin tehty, tarvitset sitä. Seuraava kausi on (toinen) kiireinen. 

Paljon lainsäädäntöä on aloittanut lainsäädäntömatkansa EU: n monimutkaisen päätöksentekokoneen läpi, ja paljon erittäin lihaisia ​​ehdotuksia on viipaloitu, kuutioitu ja maustettu ja lopulta heitetty sovittelukomitean paistinpannuun. sokeasilmäinen poliitikko vaikeasti saavutetuksi puheenjohtajakauden voitoksi. Biggiesin joukossa ovat Digital- ja Fit for 55 -ilmasuositukset. Ilmastosehdotukset lupaavat olevan erityisen mustelmia, kun otetaan huomioon, että hiilidioksidipäästöjä koskevat ilmastosäännökset on jo sovittu. Lopullisen tasapainon löytäminen ehdotusten välillä edellyttää toistaiseksi tuntemattoman hevoskauppaa.

Brysselin hihnat kulki elokuussa varsin lepotilassa, kunnes Afganistanin katastrofaaliset tapahtumat toivat 20 vuoden länsimaisen väliintulon vähemmän kuin voittoisaan paniikkitäyteiseen ja häikäilemättömään poistumiseen. "Länsi" on särkyneessä sotkussa, luottamus kaikkien aikojen alhaisimmalla tasolla. Von der Leyenin komissio esitti itsensä "geopoliittiseksi", Bidenin hallinto julisti "Amerikan takaisin!" - ja silti täällä ollaan. Yksi asia, jonka olen oppinut, on se, että asiat eivät ole koskaan niin huonoja, etteivät ne voisi muuttua pahemmiksi. Talebanien voitto ja julma muistutus siitä, että ISIS ei ole kadonnut, auttaa niitä, jotka tukevat heidän ihanteitaan muualla. Se ei ole kaunis kuva, mutta Euroopalla ja laajemmalla "länsimailla" on oltava rohkeutta paremmasta itsestään, joka puolustaa oikeuksia, demokratiaa, oikeusvaltiota ja vaurautta sekä kotimaassa että ulkomailla. 

Mainos

Ensi viikolla ulko- ja puolustusministerit kokoontuvat epävirallisiin neuvostoihin keskustelemaan viimeaikaisten tapahtumien seurauksista. Vakava epävakaus lähellä kotia Pohjois -Afrikassa, Libanonissa ja Valko -Venäjällä - muun muassa - ja tietysti Afganistanissa.

Puolustusministerit kokoontuvat keskustelemaan EU: n strategisesta kompassista. Tavoitteena on saada täydellinen asiakirja marraskuuhun mennessä. viimeaikaiset tapahtumat ovat osoittaneet, että EU: n on otettava enemmän vastuuta ja yhteistoimintaa turvallisuuden ja puolustuksen alalla.

Tiistaina (31. ottaa vastaan ​​miljoonia pakolaisia, jotka tarvitsevat enemmän taloudellista tukea.

Mainos

Lain sääntö

On vaikea olla majakka oikeusvaltioperiaatteelle ulkomailla, jos omat ainesosat repivät iloisesti normeja, mikä vie minut Puolaan ja Unkariin, jossa pysähtyneisyys on säilynyt kesän aikana.

Von der Leyen torjui Euroopan parlamentin jäsenet ja oikeudelliset asiantuntijat viiden sivun kirjeessä, jossa luetellaan, kuinka Unkari on rikkonut kuutta kahdeksasta oikeusvaltioperiaatteesta, jotka liittyvät EU: n talousarvion käyttämiseen, ja sen vuoksi sen pitäisi käynnistää äskettäin lyöty oikeusvaltion ehto mekanismi varojen väärinkäytön estämiseksi. Von der Leyen kirjoitti, että parlamentin jäsenet eivät olleet esittäneet riittävästi todisteita rikkomuksista ja että komissiota "ei ole asianmukaisesti kehotettu toimimaan".

Puolan laskupäivä 16. elokuuta ei ollut tapahtuma, ja komission päämaja varoitti edelleen. Ei voi olla ajattelematta, että komission oikeudellisessa yksikössä on joku, jonka seinään on kehystetty Douglas Adamsin lainaus: ”Rakastan määräaikoja. Rakastan sitä mölyävää melua, jota he aiheuttavat kulkiessaan ohi. ”

Komissio potkaisi tölkin tielle, kun he "lukivat ja analysoivat" Puolan vastausta. Varapresidentti Jourova vierailee Puolassa maanantaina (30. elokuuta). Oikeusministeri Zbigniew Ziobron äänet eivät ole rohkaisevia, ja he twiittasivat äskettäin, että EU on käynnissä "hybridisodassa" EU: ta vastaan. 

Sillä välin Slovenia pysähtyy edelleen asettamaan syyttäjiä Euroopan syyttäjänvirastoon, ja Slovenian pääministeri Jansa estää ehdokkaat.

Continue Reading
Mainos
Mainos
Mainos

Nousussa