Liity verkostomme!

EU

Riistoa Komissio haluaa puolustaa äänioikeus EU: n kansalaisten ulkomailla

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

äänestysprosenttiEuroopan komissio antoi tänään (29. tammikuuta) ohjeita jäsenvaltioille, joilla on voimassa olevat säännöt, jotka johtavat kansalaisten äänioikeuden menettämiseen kansallisissa vaaleissa yksinkertaisesti siksi, että ne ovat käyttäneet oikeuttaan vapaaseen liikkuvuuteen EU: ssa. Viisi jäsenvaltiota (Tanska, Irlanti, Kypros, Malta ja Yhdistynyt kuningaskunta) soveltaa tällä hetkellä järjestelmiä, joilla on tällainen vaikutus. Vaikka nykyisten EU: n perussopimusten mukaan jäsenvaltiot ovat toimivaltaisia ​​päättämään, kenelle voidaan äänestää kansallisissa vaaleissa, äänioikeuden käyttämättä jättäminen voi vaikuttaa kielteisesti EU: n vapaan liikkuvuuden oikeuksiin. Lakien poissulkemiskäytännöt ovat myös ristiriidassa EU: n kansalaisuuden perustavan oletuksen kanssa, jonka tarkoituksena on antaa kansalaisille lisäoikeuksia sen sijaan, että he menettäisivät heiltä oikeuksia.

"Äänioikeus on yksi kansalaisuuden poliittisista perusoikeuksista. Se on osa demokratian rakennetta. Kansalaisten äänioikeuden menettäminen heidän muuttamisensa jälkeen toiseen EU-maahan merkitsee tosiasiallisesti kansalaisten rankaisemista siitä, että he ovat käyttäneet oikeuttaan vapaaseen liikkuvuuteen. Tällaiset käytännöt saattavat tehdä heistä toisen luokan kansalaisia ​​", sanoi varapuheenjohtaja Viviane Reding, EU: n oikeusasioista vastaava komissaari. ”Kirjeissä, vetoomuksissa ja kansalaisten vuoropuhelussa kansalaiset ovat tehneet meille selväksi, kuinka tärkeä asia heille on. Siksi komissio antoi vuoden 2013 EU: n kansalaisuusraportissa lupauksen puuttua asiaan. Tänään teemme osan työstämme. Kehotamme jäsenvaltioita osoittamaan suurempaa joustavuutta ja annamme oikeasuhteisia ohjeita viidelle asianomaiselle maalle, jotta kansalaiset pääsisivät takaisin kotimaansa vaaliluetteloon. Toivon, että jäsenvaltiot ovat valmiita vastaamaan näihin hyvin konkreettisiin huolenaiheisiin, koska oikeudenvaikeudet ovat iso asia asianomaisille henkilöille.

Viidessä EU-maassa on tällä hetkellä kansallisia sääntöjä, jotka johtavat kansallisten äänioikeuksien menettämiseen ulkomailla oleskelun aikana (Tanska, Irlanti, Kypros, Malta ja Yhdistynyt kuningaskunta). Säännöt vaihtelevat huomattavasti, kun Kyproksen kansalaiset menettävät äänensä, jos he eivät ole asuneet Kyproksessa kuusi kuukautta ennen vaaleja, kun taas Ison-Britannian kansalaisten on oltava rekisteröityä äänestämään osoitteessa Yhdistyneessä kuningaskunnassa viimeisen 15 vuoden ajan (katso yleiskatsaus liite). Eräät muut jäsenvaltiot, jotka antavat EU: n kansalaisilleen oikeuden säilyttää äänioikeus tietyissä olosuhteissa, kuten Itävalta, joka vaatii merentakaisten kansalaisten uusimista määräajoin rekisteröintiään vaaliluetteloon, tai Saksa, joka vaatii kansalaisten tuntemusta ja vaikutusvaltaa. kansallisen politiikan kautta.

Mainos

Pääoikeus valintaoikeuksien purkamiseen - että ulkomailla asuvilla kansalaisilla ei enää ole riittäviä yhteyksiä kotimaahansa - näyttää vanhentuneelta nykyisessä toisiinsa kytketyssä maailmassa.

Komission tämänpäiväisillä ohjeilla pyritään ratkaisemaan ongelma suhteellisella tavalla kutsumalla jäsenvaltioita:

  • Antaa kansalaisilleen, jotka käyttävät oikeuttaan vapaaseen liikkuvuuteen EU: ssa, mahdollisuuden säilyttää äänioikeutensa kansallisissa vaaleissa, jos he osoittavat jatkuvan kiinnostuksensa maansa poliittiseen elämään, muun muassa hakemalla pysyäkseen vaaliluettelossa.
  • kun sallitaan toisessa jäsenvaltiossa asuvien kansalaisten hakemus säilyttää äänensä, varmista, että he voivat tehdä sen sähköisesti, ja
  • tiedottaa kansalaisille oikea-aikaisesti ja tarkoituksenmukaisella tavalla ehdoista ja käytännön järjestelyistä äänioikeuden säilyttämiseksi kansallisissa vaaleissa.

Esimerkit

Mainos

Tanskalainen pariskunta muutti Puolaan työskentelemään siellä, kun taas tyttärensä pysyi Tanskassa lopettaakseen opintonsa. He menevät usein takaisin Kööpenhaminaan nähdäkseen perheensä ja ystävänsä ja pysyvät tiiviisti mukana poliittisessa ja sosiaalisessa kehityksessä Tanskassa, missä he aikovat palata lopulta. He eivät kuitenkaan voi äänestää kansallisissa vaaleissa, koska maasta lähtevät Tanskan kansalaiset saavat pysyä vaaliluetteloissa vain, jos he aikovat palata kahden vuoden kuluessa.

Brittiläinen eläkeläinen muutti Ranskaan eläkkeelle jääneensä, mutta hänellä on läheiset yhteydet ystävien ja perheen kanssa takaisin Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Hän omistaa edelleen asunnon Isossa-Britanniassa ja seuraa siellä tapahtuvaa poliittista kehitystä Britannian radion ja television ajankohtaisohjelmien kautta, jotka ovat laajalti saatavissa muissa EU-maissa. 15 vuotta eläkkeelle jäämisen jälkeen hän ei voi enää äänestää Ison-Britannian kansallisissa vaaleissa.

Tausta

EU: n kansalaisuus antaa EU: n kansalaisille oikeuden äänestää ja asettua ehdolle paikallisissa ja Euroopan parlamentin vaaleissa asuinmaassaan samoin ehdoin kuin kansalaiset. Nämä oikeudet eivät kuitenkaan ulotu kansallisiin vaaleihin, ja - 13 jäsenvaltiossa, joissa alueilla on lainsäädäntövalmiudet - alueelliset vaalit.

In 2010 unionin kansalaisuuteen vuonnaKomissio totesi, että oikeuden menettäminen on ongelma EU: n kansalaisille, jotka käyttävät vapaata liikkuvuutta koskevia oikeuksiaan, ja käynnisti keskustelun mahdollisista ratkaisuista.

Euroopan parlamentti ja komissio pitivät 19. helmikuuta 2013 kokouksen yhteinen kuuleminen EU: n kansalaisuudesta. Osallistujat, mukaan lukien kansalaiset, joita asia koskee, kansalaisyhteiskunnan edustajat, Euroopan parlamentin jäsenet ja asiantuntijat korostivat tarvetta arvioida uudelleen nykyinen politiikka, jolla kansalaisilta vapautetaan oikeudet, ja heidän perustelunsa, ottaen huomioon nykyinen kehitys kohti osallistavampaa demokraattista osallistumista EU: ssa.

Lisäksi äskettäisessä vaalioikeuksia koskevassa Eurobarometri-tutkimuksessa kaksi kolmasosaa vastaajista katsoi, ettei ollut perusteltua, että he menettävät äänioikeutensa alkuperämaan kansallisissa vaaleissa pelkästään siksi, että he asuvat toisessa EU-maassa.

- 2013 unionin kansalaisuuteen vuonna Esitti 12 konkreettista tapaa auttaa eurooppalaisia ​​hyödyntämään paremmin EU: n oikeuksiaan työn etsimisestä toisesta EU-maasta aina vahvemman osallistumisen varmistamiseen unionin demokraattisessa elämässä. Komissio sitoutui mietinnössä kehittämään rakentavia tapoja, joiden avulla EU: n kansalaiset voivat säilyttää äänioikeutensa alkuperämaansa kansallisissa vaaleissa.

Lisätietoja

Lehdistöpaketti (komission tiedonanto ja suositus)

Euroopan komissio - EU: n kansalaisuus - Vaalioikeudet

Kotisivu johtaja Viviane Reding

Seuraa johtaja Twitterissä: @ VivianeRedingEU

Seuraa EU: n oikeus- Twitterissä: @EU_Justice

EU

Viikko edessä: Tila, jossa olemme

Julkaistu

on

Tämän viikon suuri kokonaisuus on Euroopan komission puheenjohtajan von der Leyenin "EU: n tila" (SOTEU) puhe Euroopan parlamentille Strasbourgissa. Se on Yhdysvalloilta lainattua omahyväisyyttä, kun Yhdysvaltain presidentti puhuu kongressille jokaisen vuoden alussa ja esittelee suunnitelmiaan (ja se on aina ollut hän tähän mennessä) tulevaa vuotta varten. 

Olen aina hämmästynyt amerikkalaisesta itseluottamuksesta ja lähes tuhoutumattomasta uskosta, että Amerikka on maailman suurin kansakunta. Vaikka ajattelet olevasi loistava, sinun on oltava miellyttävä mielentila, mutta Yhdysvaltojen huono tilanne tällä hetkellä niin monella tasolla saa minut ajattelemaan, että eurooppalaisten liian kriittinen katse saattaa olla terveempi näkökulma. Silti joskus olisi mukavaa, jos voisimme tunnustaa EU: n monet plussat ja olla hieman "eurooppalaisempi ja ylpeämpi".

On vaikea arvioida, kuinka paljon SOTEU kiinnostaa EU: n toimiin eniten osallistuvien ulkopuolella. Yleensä eurooppalaiset, lukuun ottamatta pienintä joukkoa kaikkein uskollisimpia, eivät mene hämmästymään siitä, kuinka mahtava EU on, tai yleensä innostuneena suunnastaan. Vaikka olisimme miettineet vastakohtaista tilannetta, Yhdistynyt kuningaskunta on antanut jokaiselle EU: n kansalaiselle erittäin terävän ilmeen "mitä jos?" 

Mainos

Kun tarkastellaan maailman paikkaa, EU näyttää olevan terveemmässä tilassa kuin useimmat - tällä on myös kirjaimellinen merkitys tänä vuonna, olemme luultavasti rokotetuin maanosa maailmassa, ja meillä on kunnianhimoinen suunnitelma turvata taloutemme sen pandemian lama ja maanosa on työntänyt leuan ja päättänyt olla tekemättä mitään muuta kuin johtamaan maailmaa ilmastonmuutoksen torjunnassa. Tunnen henkilökohtaisesti suurta toivon nousua siitä, että olemme ilmeisesti päättäneet riittävästi kollektiivisesti, riittää EU: n sisällä niiden kanssa, jotka haluavat luopua demokraattisista arvoista ja oikeusvaltioperiaatteesta. 

Komissio esittää tällä viikolla useita ehdotuksia: Vestager esittelee suunnitelman "Euroopan digitaalinen vuosikymmen"; Borrell esittelee EU: n suunnitelmat yhteyksistä Intian ja Tyynenmeren alueeseen; Jourova hahmottaa EU: n suunnitelman toimittajien suojelemiseksi; ja Schinas esittelee terveyshätätilanteisiin vastaamista ja -valmiutta koskevan EU: n paketin. 

Se on tietysti parlamentin täysistunto. SOTEUn lisäksi keskustellaan Afganistanin humanitaarisesta tilanteesta ja EU: n suhteista Taleban -hallitukseen. tiedotusvälineiden vapaudesta ja oikeusvaltioperiaatteesta Puolassa, Euroopan terveysunionista, EU: n sinisestä kortista korkeasti koulutetuille siirtolaisille ja LGBTIQ -oikeuksista keskustellaan.

Mainos

Continue Reading

EU

Viikko edessä: Varoitus on esivarressa

Julkaistu

on

Komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič esittelee komission toisen vuosittaisen strategisen ennakointiraportin keskiviikkona (8. syyskuuta). Raportti tulee viikkoa ennen komission puheenjohtajan vuosittaista ”EU: n tila” -puhetta. Aloite on osa pyrkimystä varmistaa, että EU on kestävä haasteiden edessä, mutta kykenee myös valmistautumaan sisällyttämällä ennakoinnin kaikkiin päätöksenteon osa -alueisiin. Vuoden 2021 raportissa tarkastellaan rakenteellisia globaaleja megatrendejä kohti vuotta 2050, jotka vaikuttavat EU: hun, ja yksilöidään alueita, joilla EU voisi vahvistaa maailmanlaajuista johtajuuttaan. 

Tiistaina (7. syyskuuta) komissaari Hahn pitää lehdistötilaisuuden vihreiden joukkovelkakirjojen puitteiden hyväksymisestä. EUGBS (eurooppalainen vihreiden joukkovelkakirjojen standardi) pyrkii olemaan "vahva työkalu osoittamaan rahoittavansa laillisia vihreitä hankkeita, jotka EU: n taksonomia ”.

Eduskunta

Mainos

Eurooppa sopii digitaaliaikaan Johtaja ja kilpailukomissaari Margrethe Vestager tapaa (6. syyskuuta) parlamentissa viiden valiokunnan (INGE, ITRE, IMCO, LIBE, AIDA) puheenjohtajia vaihtaakseen näkemyksiä digitaalisesta agendasta. 

Naisten oikeuskomitea ja suhteista Afganistaniin vastaava valtuuskunta kokoontuvat keskustelemaan naisten ja tyttöjen oikeuksien tilanteesta.

Syövän voittamisesta vastaava erityiskomitea kokoontuu torstaina (9. syyskuuta) keskustelemaan terveystietojen vaihdosta ja syövän ehkäisyn ja hoidon digitalisoinnista sekä päivityksestä EU: n kestävän kehityksen kemikaalistrategian täytäntöönpanosta syövän ehkäisystä.

Mainos

Turvallisuuden ja puolustuksen alivaliokunta keskustelee Afganistanin tilanteesta sekä tutkimuksesta '' EU: n valmius ja vastaukset kemiallisiin, biologisiin, radiologisiin ja ydinaseisiin (CBRN) liittyviin uhkiin '' ja Sven Mikser, Euroopan parlamentin jäsen (S&D, EE), mietintöluonnos Haasteet ja tulevaisuudennäkymät monenvälisille joukkotuhoaseiden aseiden valvonta- ja aseriisuntajärjestelmille ''. 

Tuomioistuin

Euroopan unionin tuomioistuin antaa lausuntonsa 2.7 miljardin euron takaisinperimisestä Yhdistyneeltä kuningaskunnalta, koska se ei ole ottanut käyttöön riskipohjaista lähestymistapaa tullivalvontaan, vaikka OLAF, EU: n riippumaton petostentorjuntavirasto, on toistuvasti varoittanut. Tämän ongelman ratkaisematta jättäminen merkitsi myös sitä, että EU: n valmistajien oli kilpailtava EU: n kautta EU: hun tulevien aliarvostettujen tavaroiden kanssa. OLAFin luku kattaa vuodet 2011–2017. Muita tärkeitä tuomioita odotetaan turvapaikka-asioista (C-18/20, C-768/19).

neuvosto

Maatalous- ja kalastusministerit kokoontuvat epävirallisesti 5-7. Talous- ja valtiovarainministereillä on epävirallinen kokous videokonferenssilla 6. syyskuuta ja toinen epävirallinen kokous 10.-11. Kuten tavallista, euroryhmä kokoontuu ennen osallistavaa kokousta 10. 

EKP: n

Euroopan keskuspankki pitää säännöllisen kuukausikokouksensa torstaina, ja inflaatio ylittää nyt 2%: n tavoitteen. Kaikki katseet kiinnitetään siihen, mitä EKP tekee seuraavaksi.

Tunisia

EU: n korkea edustaja Josep Borrell vierailee Tunisiassa perjantaina (10. syyskuuta). Heinäkuussa Tunisian presidentti Kais Saied erotti pääministerin ja epäili parlamentin vetoavan hätävaltuuksiin mielenosoituksissa taloudellisista vaikeuksista ja Covid-19-tapausten lisääntymisestä. EU on kehottanut Tunisiaa kunnioittamaan perustuslakiaan ja oikeusvaltioperiaatettaan . 

Continue Reading

EU

Takaisin kouluun, EU -reportterin katse ensi viikkoon

Julkaistu

on

Niille teistä, jotka onnistuivat pääsemään palauttavalle kesälomalle, hyvin tehty, tarvitset sitä. Seuraava kausi on (toinen) kiireinen. 

Paljon lainsäädäntöä on aloittanut lainsäädäntömatkansa EU: n monimutkaisen päätöksentekokoneen läpi, ja paljon erittäin lihaisia ​​ehdotuksia on viipaloitu, kuutioitu ja maustettu ja lopulta heitetty sovittelukomitean paistinpannuun. sokeasilmäinen poliitikko vaikeasti saavutetuksi puheenjohtajakauden voitoksi. Biggiesin joukossa ovat Digital- ja Fit for 55 -ilmasuositukset. Ilmastosehdotukset lupaavat olevan erityisen mustelmia, kun otetaan huomioon, että hiilidioksidipäästöjä koskevat ilmastosäännökset on jo sovittu. Lopullisen tasapainon löytäminen ehdotusten välillä edellyttää toistaiseksi tuntemattoman hevoskauppaa.

Brysselin hihnat kulki elokuussa varsin lepotilassa, kunnes Afganistanin katastrofaaliset tapahtumat toivat 20 vuoden länsimaisen väliintulon vähemmän kuin voittoisaan paniikkitäyteiseen ja häikäilemättömään poistumiseen. "Länsi" on särkyneessä sotkussa, luottamus kaikkien aikojen alhaisimmalla tasolla. Von der Leyenin komissio esitti itsensä "geopoliittiseksi", Bidenin hallinto julisti "Amerikan takaisin!" - ja silti täällä ollaan. Yksi asia, jonka olen oppinut, on se, että asiat eivät ole koskaan niin huonoja, etteivät ne voisi muuttua pahemmiksi. Talebanien voitto ja julma muistutus siitä, että ISIS ei ole kadonnut, auttaa niitä, jotka tukevat heidän ihanteitaan muualla. Se ei ole kaunis kuva, mutta Euroopalla ja laajemmalla "länsimailla" on oltava rohkeutta paremmasta itsestään, joka puolustaa oikeuksia, demokratiaa, oikeusvaltiota ja vaurautta sekä kotimaassa että ulkomailla. 

Mainos

Ensi viikolla ulko- ja puolustusministerit kokoontuvat epävirallisiin neuvostoihin keskustelemaan viimeaikaisten tapahtumien seurauksista. Vakava epävakaus lähellä kotia Pohjois -Afrikassa, Libanonissa ja Valko -Venäjällä - muun muassa - ja tietysti Afganistanissa.

Puolustusministerit kokoontuvat keskustelemaan EU: n strategisesta kompassista. Tavoitteena on saada täydellinen asiakirja marraskuuhun mennessä. viimeaikaiset tapahtumat ovat osoittaneet, että EU: n on otettava enemmän vastuuta ja yhteistoimintaa turvallisuuden ja puolustuksen alalla.

Tiistaina (31. ottaa vastaan ​​miljoonia pakolaisia, jotka tarvitsevat enemmän taloudellista tukea.

Mainos

Lain sääntö

On vaikea olla majakka oikeusvaltioperiaatteelle ulkomailla, jos omat ainesosat repivät iloisesti normeja, mikä vie minut Puolaan ja Unkariin, jossa pysähtyneisyys on säilynyt kesän aikana.

Von der Leyen torjui Euroopan parlamentin jäsenet ja oikeudelliset asiantuntijat viiden sivun kirjeessä, jossa luetellaan, kuinka Unkari on rikkonut kuutta kahdeksasta oikeusvaltioperiaatteesta, jotka liittyvät EU: n talousarvion käyttämiseen, ja sen vuoksi sen pitäisi käynnistää äskettäin lyöty oikeusvaltion ehto mekanismi varojen väärinkäytön estämiseksi. Von der Leyen kirjoitti, että parlamentin jäsenet eivät olleet esittäneet riittävästi todisteita rikkomuksista ja että komissiota "ei ole asianmukaisesti kehotettu toimimaan".

Puolan laskupäivä 16. elokuuta ei ollut tapahtuma, ja komission päämaja varoitti edelleen. Ei voi olla ajattelematta, että komission oikeudellisessa yksikössä on joku, jonka seinään on kehystetty Douglas Adamsin lainaus: ”Rakastan määräaikoja. Rakastan sitä mölyävää melua, jota he aiheuttavat kulkiessaan ohi. ”

Komissio potkaisi tölkin tielle, kun he "lukivat ja analysoivat" Puolan vastausta. Varapresidentti Jourova vierailee Puolassa maanantaina (30. elokuuta). Oikeusministeri Zbigniew Ziobron äänet eivät ole rohkaisevia, ja he twiittasivat äskettäin, että EU on käynnissä "hybridisodassa" EU: ta vastaan. 

Sillä välin Slovenia pysähtyy edelleen asettamaan syyttäjiä Euroopan syyttäjänvirastoon, ja Slovenian pääministeri Jansa estää ehdokkaat.

Continue Reading
Mainos
Mainos
Mainos

Nousussa