Liity verkostomme!

Kulttuuri

Mahtavampi kuin miekka: Saharov-palkinnon saajat keskustella merkitystä lehdistönvapauden

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

20150422PHT44607_originalSarjakuva näyttää lapsi piirustus tulevaa muodossa uuden talon aurinko paistaa rauniot tuhoa ja tuhoa aiheuttama sorto kaikissa muodoissaan © علي Ali Ferzat

Euroopan parlamentti on myöntänyt Saharov ajattelunvapauden useiden toimittajien ja kannattajien lehdistönvapauden koska se käynnistettiin vuonna 1988. Puhuimme joidenkin palkinnonsaajien kokemuksistaan, nykyisiin haasteisiin ja tärkeyden lehdistön edessä maailman lehdistönvapauden päivänä sunnuntaina 3 toukokuuta.

Syyrialainen sarjakuvapiirtäjä ja Saharov-palkinnon saaja Ali Ferzat muistuttaa vuonna 2011, kuinka hän yritti välttää mediahallintaa vuosien ajan Syyriassa käyttämällä symboleja sanojen sijaan. "Olen tarkoituksellisesti käyttänyt symboleja sarjakuvissani voidakseni ylittää sensuurin esteen ennen julkaisemista, mutta tiedustelupalvelut kutsuivat minua silti ajoittain kriittisten sarjakuvieni takia, jotka yleensä suosivat yleisöä", hän sanoi. Hänen täytyi paeta maastaan ​​ja asuu nyt maanpaossa Kuwaitissa, kun Assad-hallinnolle uskollinen miliisiryhmä oli pahoinpidellyt hänet ja jättänyt kaduille kuolleiksi vuonna 2011.
Syyrialainen toimittaja Razan Zaitounehis, joka sai myös Saharov-palkinnon vuonna 2011, siepattiin kapinallisten hallussa olevalla alueella Damaskoksen lähiöissä joulukuussa 2013, ja hänen sijaintinsa ja sieppaajansa ovat edelleen tuntemattomia.
Välittää totuus

"Tärkein asia painottaa lehdistönvapautta on välittää totuus", painotti Zhanna Litvina Valkovenäjän toimittajien liitosta, joka sai Saharov-palkinnon vuonna 2004. "Jos todistat [jotain] omin silmin ja jos olet ammattilainen, sinun täytyy kirjoittaa siitä totuudesta. ”
"Ilman vapaata lehdistöä, toisin sanoen kykyä tiedottaa kansalaisille asianmukaisesti ja antaa kansalaiskeskusteluille tarvittavat näkemykset, demokratia amputoidaan", sanoi algerialainen toimittaja, kirjailija ja naisoikeusaktivisti Salima Ghezali ja Saharov-palkinnon saaja 1997 .

Tämän päivän haasteet

Litvina, joka on Valkovenäjän toimittajien liiton puheenjohtaja vuodesta 1995, on seurannut mediatilannetta maassa vuosikymmenien ajan. Hän sanoi, että Valkovenäjän "informaatiotilaa" ovat hallinneet valtion omistamat tiedotusvälineet: "Menetimme monia itsenäisiä sanomalehtiä vuoden 2001 [presidentinvaalien] jälkeen. Joko he lopettivat toimintansa tai valtio pakotti heidät lopettamaan. " Hän lisäsi, että Internet-median tilanne on pahentunut, kun valtion virastot voivat sulkea Internet-uutisportaalin ilman, että heidän on mentävä oikeuteen.

Mainos

"Tavallaan toimittajana oleminen on tavallaan nykyään vaikeampi kuin 20 vuotta sitten", sanoi Ghezali syyttäen "konfliktialueiden lisääntymistä, josta on mahdotonta raportoida oikein, poliittisen etiikan heikkenemistä hallitsevassa eliitissä ja kasvavaa työpaikkaa epävarmuus ”.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön pääsihteeri Christophe Deloire, joka sai Saharov-palkinnon vuonna 2005, sanoi: "Tilanteen pitäisi olla parempi uusien tekniikoiden ansiosta, jotka avaavat uudet ovet lehdistön vapaudelle." Uutta tekniikkaa käytetään kuitenkin myös tiedon vapauden hallintaan, kun taas toimittajiin kohdistuva "vanha väkivalta" on edelleen erittäin korkea. "Olemme ikään kuin olemme siirtymässä uuteen propagandan aikakauteen, koska eri voimien, hallitusten tai radikaaliryhmien on nykyään erittäin helppoa välttää ja tukahduttaa journalistista tietoa ja levittää sitten propagandaa suoraan verkkosivustojen tai muiden keinojen kautta ja väittää sen olevan tietoa."

Hän jatkoi: ”Haasteena on tukea riippumatonta tietoa voimien tai etujen sponsoroimalla” tiedolla ”. Yhteiskunnat tarvitsevat journalismin kolmanneksi osapuoleksi, jotta he näkevät maailman sellaisena kuin se on, eivätkä vallat, hallitukset, yritykset ja uskonnolliset ryhmät haluavat meidän näkevän sen. "

Mainos

Seuraa lisää uutisia sosiaalisessa mediassa käyttämällä hashtageja #PressFreedom, #SakharovPrize ja #FreeRazan.

Kulttuuri

Komissio julkaisee Luova Eurooppa -kutsut kulttuurin ja luovien alojen tukemiseksi

Julkaistu

on

Komissio on käynnistänyt jäljellä olevat kulttuuri - ja luovien alojen ehdotuspyynnöt Creative Europe -ohjelma, jolloin käytettävissä on yhteensä 88 miljoonaa euroa. Tämä budjetti kattaa eurooppalaiset yhteistyöhankkeet kulttuurin, eurooppalaisten kirjallisten teosten levityksen ja lisääntyneen monimuotoisuuden alalla ja tarjoaa koulutus- ja esiintymismahdollisuuksia nuorille muusikoille.

Innovaatio-, tutkimus-, kulttuuri-, koulutus- ja nuorisokomissaari Mariya Gabriel sanoi: "Kulttuuri ja luominen ovat eläviä aloja, jotka ovat kärsineet pahasta pandemiasta. Nyt kun rajoituksia poistetaan, on aika keskittyä kulttuuritoimintojen ja tapahtumapaikkojen kestävään elpymiseen. Luovan Euroopan budjetti seuraavien seitsemän vuoden ajan on kasvanut huomattavasti, ja tänä vuonna 88 miljoonaa euroa on jo käytettävissä tukemaan taiteilijoita, kirjailijoita ja esiintyjiä, jotka ovat yhteydessä Euroopan yleisöön. Kutsun kaikkia osapuolia tarkistamaan puheluiden ehdot ja käyttämään tätä mahdollisuutta. "

Ehdotuspyynnöt keskittyvät muun muassa eurooppalaiseen taiteelliseen yhteistyöhön ja innovaatioihin esimerkiksi yleisön sitoutumisen, sosiaalisen yhteenkuuluvuuden digitalisoinnin ja panoksen Euroopan vihreä sopimus. Eurooppalaisille foorumeille omistettu kutsu lisää erityisesti uusien taiteilijoiden näkyvyyttä, ohjelmointia ja mainostamista. Kiinnostuneet organisaatiot voivat nyt jättää hakemuksia, joiden määräajat vaihtelevat elokuun lopusta syyskuun loppuun hakemusten mukaan. Lisätietoja ja neuvoja eri puheluista on saatavilla osoitteessa tämä verkkosivu.

Mainos

Continue Reading

Kulttuuri

Luova Eurooppa: Yli 2 miljardia euroa kulttuuri- ja luovien alojen elpymisen, sietokyvyn ja monimuotoisuuden tukemiseen

Julkaistu

on

Komissio on käynnistänyt uudet toimet kulttuuri- ja luovien alojen tukemiseksi Euroopassa ja muualla ensimmäisen hyväksymisen jälkeen vuotuinen työohjelma Luova Eurooppa 2021--2027. Vuonna 2021 Luova Eurooppa myöntää ennennäkemättömän noin 300 miljoonan euron budjetin kulttuurialan ammattilaisten ja taiteilijoiden auttamiseksi yhteistyössä tieteenalojen ja rajojen yli uusien mahdollisuuksien löytämiseksi ja uusien yleisöjen tavoittamiseksi.

Hyväksyminen luo perustan uuden ohjelman ensimmäisille ehdotuspyynnöille. Nämä ehdotuspyynnöt ovat avoinna kaikille kulttuuri- ja luovilla aloilla toimiville organisaatioille. Seitsemän vuoden kokonaisbudjetti, 2.4 miljardia euroa, on kasvanut 63% edelliseen verrattuna. Luova Eurooppa pyrkii myös lisäämään kulttuurialan kilpailukykyä tukemalla samalla heidän pyrkimyksiään tulla vihreämmiksi, digitaalisemmiksi ja osallistavammiksi. Erityistä huomiota kiinnitetään kulttuuri- ja luovien alojen sietokyvyn ja elpymisen vahvistamiseen pandemian valossa.

Innovaatio-, tutkimus-, kulttuuri-, koulutus- ja nuorisokomissaari Mariya Gabriel sanoi: "Yli 8 miljoonaa ihmistä eri puolilla EU: ta työskentelee kulttuuritoiminnassa. Kulttuuri ei tunne rajoja eikä kansallisuuksia. Taide edustaa ikkunaa maailmaan ja auttaa rakentamaan siltoja meille kaikille. Aikana, jolloin museot, elokuvateatterit, kulttuuriperintökohteet, teatterit alkavat avata uudelleen, haluan toistaa komission tuen kulttuuri- ja luoville aloille. Lisääntyneen budjetin avulla Luova Eurooppa pyrkii vahvistamaan alojen elpymistä ja edistämään samalla niiden tarjoamaa valtavaa monimuotoisuutta ja luovuutta. "

Sisämarkkinoista vastaava komissaari Thierry Breton sanoi: "Taiteellinen ja luova ilmaisu on kulttuuri- ja luovien alojen sekä eurooppalaisen identiteettimme ytimessä. Uudistettu Luova Eurooppa -ohjelma antaa vauhtia maailmanlaajuisesti resonoiville eurooppalaisille tarinoille ja kasvattaa Euroopan luojia, tuottajia , jakelijoita ja näytteilleasettajia, joita pandemia on kärsinyt niin pahasti. Tukemalla yhteistyötä arvoketjun ja kielirajojen yli sekä uusia innovatiivisia liiketoimintamalleja, MEDIA tukee elävää ja kulttuurisesti monimuotoista audiovisuaalista ekosysteemiä. median moniarvoisuuden kasvavien uhkien aikana Luova Eurooppa tukee myös terveellistä ja kestävää uutismediasektoria kaikkialla unionissa. "

A lehdistötiedote on saatavilla verkossa.

Continue Reading

Kulttuuri

EU lisää kulttuuria

Julkaistu

on

Parlamentin jäsenet ovat hyväksyneet kaikkien aikojen suurimman budjetin EU: n kulttuuri- ja luoville aloille - 2.5 miljardia euroa vuosiksi 2021--2027. yhteiskunta 

Luova Eurooppa on ainoa EU: n ohjelma, joka tukee yksinomaan kulttuuri- ja audiovisuaalialoja. COVID-19-pandemiaan liittyvien rajoitusten vuoksi taiteilijoille ja koko sektorille karkean jakson jälkeen parlamentti ja neuvosto sopivat 2.5 miljardin euron budjetista vuosille 2021--2027 joulukuussa 2020. hyväksyi sopimuksen toukokuussa 2021 pidetyssä täysistunnossa.

Parempi vastaus eri aloihin ja niiden tarpeisiin

Mainos

Luova Eurooppa on jaettu kolmeen eri osaan, jotta voidaan kunnioittaa eri alojen erityisluonteita ja vastata paremmin niiden tarpeisiin:

Kulttuuri keskittyy verkostoitumiseen, valtioiden väliseen ja monialaiseen yhteistyöhön kulttuuri- ja luovilla aloilla sekä vahvemman eurooppalaisen identiteetin ja arvojen edistämiseen kiinnittäen erityistä huomiota musiikkialaan, kuten parlamentin jäsenet neuvottelevat.

Media on omistettu edistämään rajat ylittävää yhteistyötä, liikkuvuutta ja innovaatioita; lisätään eurooppalaisten audiovisuaalisten teosten näkyvyyttä uudessa ympäristössä ja tehdä siitä houkutteleva erilaisille yleisöille, erityisesti nuorille.

Mainos

Alojen välinen Tavoitteena on kannustaa innovaatioihin, tukea monialaisia ​​hankkeita, parhaiden käytäntöjen vaihtoa ja vastata yhteisiin haasteisiin. Luova Eurooppa tukee myös: 

  • Euroopan kulttuuriperintötunnus 
  • Euroopan rakennusperintöpäivät 
  • Eurooppalaiset palkinnot musiikista, kirjallisuudesta, perinnöstä ja arkkitehtuurista  
  • Euroopan kulttuuripääkaupungit  
Tuki toiminnalle, jolla on EU: n lisäarvoa

Luova Eurooppa tukee toimia, jotka edistävät EU: n yhteisiä juuria, kulttuurista monimuotoisuutta ja rajat ylittävää yhteistyötä.

Osallisuuden ja sukupuolten tasa-arvon edistäminen

Parlamentin jäsenet varmistivat, että keskitytään osallisuuteen ja sukupuolten tasa-arvoon, edistetään vammaisten, vähemmistöjen ja epäedullisessa asemassa olevien ihmisten osallistumista sekä tuetaan naislahjakkuuksia.

Luova Eurooppa 

Continue Reading
Mainos
Mainos
Mainos

Nousussa