Liity verkostomme!

Etusivu

Rakkaus on… monikielisyys

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Kiitos-monilla kielillä

Kuinka sanot 'pidän sinusta' 24 kielellä? Euroopan komissio toi nämä erittäin hyödylliset tiedot 26. syyskuuta Euroopan kielten päivänä (EDL). Se on vähimmäisvaatimus, jonka sinun on tiedettävä, jos aiot osallistua kansainväliseen EDL-treffitapahtumaan, jossa monikielisyys on rakkauden kieli. Cosmopolitan Berliini ja Praha isännöivät puhe-treffailta-iltoja kielellisesti seikkailunhaluisille: ja vaikka et olisikaan, pystyt ainakin sanomaan 'pidän sinusta' 24: llä EU: n virallisella kielellä. Euroopassa on myös satoja muita kieliin liittyviä tapahtumia, monikielisestä rap-konsertista Zagrebissa Think Think -uramessuille Glasgow'ssa ja kävelylle Kielikadulla Bratislavassa. Lisäksi 47 Euroopan maata, muualla maailmassa, kuten Kanada, Ranskan Polynesia ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat, järjestävät myös tapahtumia päivän juhlistamiseksi. Komissio ja Euroopan neuvosto tukevat Euroopan kielten päivää, ja löydät tietoja lähelläsi olevista tapahtumista täältä: http://edl.ecml.at/ & http://bit.ly/18UBpxo.

Koulutuksesta, kulttuurista, monikielisyydestä ja nuorisoasioista vastaava komissaari Androulla Vassiliou sanoi: "Euroopan kielten päivä on päivä, jolloin juhlimme Euroopan kielellistä monimuotoisuutta ja kielten oppimisen etuja. Kannatamme molempia, koska kielellinen monimuotoisuus on olennainen osa eurooppalaista kulttuuri-identiteettiamme - ja kyky puhua eri kieliä on passi mahdollisuuksien maailmaan. Koko Euroopassa on tapahtumia, luokkahuoneissa, kulttuurikeskuksissa, kulttuurilaitoksissa, ravintoloissa ja ulkona, joten näe, mitä lähelläsi tapahtuu ja liity juhliin "

Mainos

"Euroopan kielten päivä on kaikille! Enemmän kuin koskaan kieli ja viestintä edustavat yhteiskuntamme keskeisiä puolia. Kielten oppiminen tarjoaa mahdollisuuden avata mielemme uusille näkökulmille ja kulttuureille", lisäsi demokraattisen kansalaisuuden ja osallistumisen johtaja Ólöf Ólafsdóttir Euroopan neuvoston kanssa.

Komissio järjestää kaksi erityiskonferenssia EDL: n kunniaksi: tänään Vilnassa 400 osallistujaa osallistuu keskusteluun "Ykseys monimuotoisuudessa - kielet liikkuvuuden, työpaikkojen ja aktiivisen kansalaisuuden puolesta". Siinä keskitytään kielten merkitykseen liikkuvuuden ja työllisyyden näkökulmasta sekä monikielisen digitaalisen sisällön ja vähemmän opetettujen tai puhuttujen kielten tuen tarpeeseen. Tapahtuma järjestetään Liettuan kielen instituutin, Liettuan kielen valtion toimikunnan ja Vilnan yliopiston kanssa. Komissio järjestää huomenna (27. syyskuuta) Brysselissä konferenssin "Käännös ja äidinkieli", jossa keskitytään erityisesti italiaan ja espanjaan.

Erasmus +, EU: n uusi koulutus- ja nuoriso-ohjelma vuosille 2014--2020, tukee kielten oppimista kaikilla päätoimintalinjoillaan. Uuden ohjelman, jonka suunnitellaan olevan lähes 15 miljardin euron budjetti (+ 40% verrattuna nykyisiin EU: n liikkuvuusjärjestelmiin), myönnetään avustuksia yli 4 miljoonalle ihmiselle kansainvälisen kokemuksen ja taitojen hankkimiseksi ulkomailla opiskelun, koulutuksen tai vapaaehtoistyön mahdollisuuksien kautta. Online-kursseja tarjotaan opiskelijoille, oppisopimuskoulutuksessa oleville ja muille edunsaajille, jotka haluavat vahvistaa kielitaitoaan ennen ulkomaille lähtöä. Kielirahoitusta saavat myös toimet innovaatioiden ja hyvien käytäntöjen edistämiseksi sekä poliittisten uudistusten tukeminen.

Mainos

Kansallisia toimistoja, jotka vastaavat Erasmus +: n hallinnoinnista jäsenvaltioissa, kannustetaan myöntämään eurooppalainen kielimerkki innovatiivisille kielihankkeille.

Tausta

Euroopan kielipäivän järjesti ensimmäisen kerran Euroopan neuvosto vuonna 2001 osana Euroopan kielten vuotta. Euroopan komissio ja Euroopan nykykielten keskus osallistuvat aktiivisesti kielitapahtumien järjestämiseen päivän ympäri.

Euroopan kielten päivän tavoitteena on lisätä tietoisuutta Euroopassa käytetyistä kielistä, edistää kulttuurista ja kielellistä monimuotoisuutta ja kannustaa elinikäistä kielten oppimista. Aiemmin tänä vuonna Euroopan neuvosto ja komissio allekirjoittivat kumppanuussopimuksen yhteistyön vahvistamiseksi kieltenopetuksen ja -testauksen sekä kielitaidon arvioinnin tieto- ja viestintätekniikan välineiden edistämisessä.

Euroopan unionissa on 24 virallista kieltä, noin 60 alueellista ja vähemmistökieltä ja yli 175 siirtolaiskieliä. Maailmassa on 6–000 kieltä, joista eniten puhutaan Aasiassa ja Afrikassa. Ainakin puolet maailman väestöstä on kaksikielisiä tai monikielisiä, eli he puhuvat tai ymmärtävät kahta tai useampaa kieltä.

Kuinka sanoa "pidän sinusta" 24 virallisella kielellä

Bulgaria - Харесвам те

Kroatia - Sviđaš mi se

Tšekki - Líbíš se mi

Tanska - Jeg kan godt lide dig

Hollanti - Ik vind jou leuk

Englanti - pidän sinusta

Viro - Sa meeldid mulle

Maali - Tykkään sinusta

Ranska - Tu me plais

Saksa - Ich mag dich

Kreikka - Μου αρέσεις

Unkari - Tetszel nekem

Irlantilainen - Onko maith liom thú

Italia - Mi markkino

Latvia - Tu man patīc!

Liettua - Tu man patinki

Malta - Tog Tobni

Puola - Podobasz mi się

Portugali - Gosto de ti

Romania - Îmi placi

Slovakki - Páčiš sa mi

Sloveeni - Všeč si mi

Espanja - minä gustas

Ruotsi - Jag gillar dig

Lisätietoja Klikkaa tästä.

Talous

Vihreiden joukkovelkakirjojen liikkeeseenlasku vahvistaa euron kansainvälistä asemaa

Julkaistu

on

Euroryhmän ministerit keskustelivat euron kansainvälisestä roolista (15. helmikuuta) Euroopan komission 19. tammikuuta antaman tiedonannon "Euroopan talous- ja rahoitusjärjestelmä: vahvuuden ja sietokyvyn edistäminen" jälkeen.

Euroryhmän puheenjohtaja Paschal Donohoe sanoi: "Tavoitteena on vähentää riippuvuutta muista valuutoista ja vahvistaa autonomiaamme eri tilanteissa. Samalla valuuttamme lisääntynyt kansainvälinen käyttö merkitsee myös mahdollisia kompromisseja, joita jatkamme. Ministerit korostivat keskustelun aikana vihreiden joukkovelkakirjojen liikkeeseenlaskun mahdollisuutta parantaa euron käyttöä markkinoilla ja myötävaikuttaa samalla ilmastotavoitteemme saavuttamiseen.

Euroryhmä on keskustellut asiasta useita kertoja viime vuosina joulukuun 2018 eurohuippukokouksen jälkeen. Euroopan vakausmekanismin toimitusjohtaja Klaus Regling sanoi, että liiallinen riippuvuus dollarista sisälsi riskejä ja toi esimerkkeinä Latinalaisen Amerikan ja 90-luvun Aasian kriisin. Hän viittasi myös vinosti "uudempiin jaksoihin", joissa dollarin määräävä asema tarkoitti sitä, että EU: n yritykset eivät voineet jatkaa yhteistyötä Iranin kanssa Yhdysvaltain pakotteiden edessä. Regling uskoo, että kansainvälinen rahajärjestelmä on hitaasti siirtymässä kohti monipolaarista järjestelmää, jossa kolme tai neljä valuuttaa ovat tärkeitä, mukaan lukien dollari, euro ja renminbi. 

Mainos

Talouskomissaari Paolo Gentiloni oli samaa mieltä siitä, että euron roolia voitaisiin vahvistaa laskemalla liikkeeseen vihreitä joukkovelkakirjoja, mikä parantaa markkinoiden euron käyttöä ja myötävaikuttaa myös seuraavan sukupolven EU-varojen ilmastotavoitteidemme saavuttamiseen.

Ministerit olivat yhtä mieltä siitä, että euron kansainvälisen aseman turvaamiseksi tarvitaan laaja-alaisia ​​toimia euron kansainvälisen roolin tukemiseksi, mukaan lukien muun muassa talous- ja rahaliiton, pankkiunionin ja pääomamarkkinaunionin edistyminen.

Mainos

Continue Reading

EU

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tukee Saksaa Kunduzin iskutapauksessa

Julkaistu

on

By

Saksan komentaja määräsi Saksan tutkimuksen Afganistanin Kunduzin kaupungin lähellä vuonna 2009 tapahtuneesta tappavasta ilmaiskusta, jonka mukaan saksalainen komentaja noudatti elämään liittyviä oikeuksiaan, Euroopan ihmisoikeustuomioistuin antoi tiistaina 16. helmikuuta päätöksen. kirjoittaa .

Strasbourgissa sijaitsevan tuomioistuimen tuomio hylkää Afganistanin kansalaisen Abdul Hananin, joka menetti kaksi poikaa hyökkäyksessä, valituksen, jonka mukaan Saksa ei täyttänyt velvollisuuttaan tutkia tapausta tehokkaasti.

Syyskuussa 2009 Naton joukkojen saksalainen komentaja Kunduzissa kutsui yhdysvaltalaisen hävittäjän iskuun iskemään kaksi polttoaineautoa lähellä kaupunkia, jonka Naton mielestä Taleban-kapinalliset olivat kaapanneet.

Afganistanin hallitus ilmoitti, että silloin surmattiin 99 ihmistä, joista 30 oli siviilejä. Riippumattomien oikeuksien ryhmät tapettiin arviolta 60-70 siviiliä.

Mainos

Kuolleiden määrä järkytti saksalaisia ​​ja pakotti puolustusministerin lopulta eroamaan syytöksistä siviiliuhrien peittämisestä Saksan vuoden 2009 vaaleja edeltävänä aikana.

Saksan liittovaltion yleinen syyttäjäviranomainen oli todennut, ettei komentajalla ollut rikosoikeudellista vastuuta lähinnä siksi, että hän oli vakuuttanut ilmaiskun määräämällä, ettei siviilejä ollut paikalla.

Jotta hän olisi vastuussa kansainvälisen oikeuden nojalla, hänen olisi pitänyt todeta toimineensa tarkoituksella aiheuttaa liiallisia siviilejä.

Mainos
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tarkasteli Saksan tutkimuksen tehokkuutta, mukaan lukien se, perustiinko se tappavan voimankäytön. Se ei ottanut huomioon lentotapahtuman laillisuutta.

Afganistanissa olevasta 9,600 Naton joukosta Saksalla on toiseksi suurin joukko Yhdysvaltojen takana.

Talebanin ja Washingtonin välinen vuoden 2020 rauhansopimus kehottaa ulkomaisia ​​joukkoja vetäytymään 1. toukokuuta mennessä, mutta Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin hallinto tarkistaa sopimusta Afganistanin turvallisuustilanteen heikkenemisen jälkeen.

Saksa valmistautuu jatkamaan Afganistanin sotilasoperaationsa toimeksiantoa 31. maaliskuuta tämän vuoden loppuun asti, jolloin joukkojen taso pysyy jopa 1,300 XNUMX: ssa, Reutersin näkemän asiakirjaluonnoksen mukaan.

Continue Reading

EU

EU: n oikeusjärjestelmien digitalisointi: Komissio käynnistää julkisen kuulemisen rajat ylittävästä oikeudellisesta yhteistyöstä

Julkaistu

on

Euroopan komissio käynnisti 16. helmikuuta a julkisen kuulemisen EU: n oikeusjärjestelmien nykyaikaistamisesta. EU pyrkii tukemaan jäsenvaltioita niiden pyrkimyksissä mukauttaa oikeusjärjestelmiään digitaaliseen aikakauteen ja parantaa niitä EU: n rajat ylittävä oikeudellinen yhteistyö. Oikeusasioista vastaava komissaari Didier Reynders (Kuvassa) sanoi: "COVID-19-pandemia on edelleen korostanut digitalisaation merkitystä, myös oikeusalalla. Tuomarit ja asianajajat tarvitsevat digitaalisia työkaluja voidakseen toimia yhdessä nopeammin ja tehokkaammin.

Samalla kansalaiset ja yritykset tarvitsevat verkkotyökaluja oikeudenkäytön helpottamiseksi ja avoimemmaksi pienemmillä kustannuksilla. Komissio pyrkii edistämään tätä prosessia ja tukemaan jäsenvaltioita niiden pyrkimyksissä muun muassa helpottamaan yhteistyötään rajat ylittävissä oikeudellisissa menettelyissä digitaalisilla kanavilla. " Joulukuussa 2020 komissio hyväksyi viestintä hahmotellaan toimet ja aloitteet, joilla pyritään edistämään oikeusjärjestelmien digitalisointia kaikkialla EU: ssa.

Julkisessa kuulemisessa kerätään näkemyksiä EU: n rajat ylittävien siviili-, kauppa- ja rikosoikeudellisten menettelyjen digitalisoinnista. Julkisen kuulemisen tulokset, johon voi osallistua laaja joukko ryhmiä ja yksilöitä ja joka on käytettävissä tätä 8. toukokuuta 2021 saakka, osallistuu rajat ylittävän oikeudellisen yhteistyön digitalisointia koskevaan aloitteeseen, jonka odotetaan olevan tämän vuoden lopussa, kuten Komission työohjelma vuodelle 2021.

Continue Reading
Mainos
Mainos
Mainos

Nousussa