Liity verkostomme!

Kazakstan

Kazakstanin puheenjohtajuus ylistettiin, kun SCO:n 24. huippukokous kokoontuu Astanassa

SHARE:

Julkaistu

on

Kazakstanin johtaman Shanghain yhteistyöjärjestön (SCO) valtionpäämiesten neuvoston 24. huippukokous pidettiin tänään pääkaupungissa Astanassa. "Monenvälisen vuoropuhelun vahvistaminen – pyrkimys kestävään rauhaan ja vaurauteen" -huippukokouksessa hyväksyttiin Astanan julistus sekä noin 25 asiakirjaa ja valtionpäämiesten lausuntoa, mukaan lukien aloite maailman yhtenäisyydestä oikeudenmukaisen rauhan puolesta. Harmony, and Development, jota SCO:n jäsenet tukivat. 

Huippukokouksessa Kazakstanin presidentti Kassym-Jomart Tokajev totesi, että SCO:sta on tullut tehokas valtioiden välisten suhteiden mekanismi, joka toimii ystävyyden, hyvän naapuruuden, tasa-arvon ja keskinäisen tuen "Shanghain hengen" pohjalta. Hän korosti SCO:n ja tapahtuman merkitystä. ”SCO-tilassa asuu yli kolme miljardia ihmistä. Organisaatioon kuuluvat maailman suurimmat ja nopeimmin kasvavat taloudet, joiden osuus maailman BKT:sta on kolmannes. Tämä osoittaa selvästi organisaatiomme valtavan potentiaalin ja globaalin roolin, hän sanoi.

Presidentti Tokajevin mukaan Kazakstanin puheenjohtajuuskaudella järjestettiin noin 150 tapahtumaa eri tasoilla, mukaan lukien digitaaliset, matkailu-, energia- ja yritysfoorumit sekä SCO:n nuorisoneuvosto. Valmisteltiin XNUMX uutta asiakirjaa, mukaan lukien huumeiden vastainen strategia, taloudellisen yhteistyön strategian toimeenpanosuunnitelma, ympäristönsuojelusopimus ja energiayhteistyön kehittämisstrategia. SCO:n kanssa yhteistyötä tekevien kansainvälisten järjestöjen piiri on laajentunut. Investointien erityistyöryhmän toiminta on käynnistynyt uudelleen ja siirtyminen kansallisissa valuutoissa tapahtuvaan maksuun on vauhdittunut. 

Kazakstanin johtaja lisäsi, että Kazakstan on täyttänyt täysin kaikki edellisessä huippukokouksessa asetetut tavoitteet.

Kiinan presidentti Xi Jinping, Iranin islamilaisen tasavallan vt. presidentti Mohammad Mokhber tunnusti yhdessä muiden johtajien kanssa Kazakstanin myönteisen roolin SCO:n johtamisessa. Xi Jinping huomautti: "Haluan erityisesti korostaa puheenjohtajavaltio Kazakstanin merkittävää panosta yhteistyön edistämisessä ja SCO:n toiminnan edistämisessä. Epäilemättä Astanan huippukokous nostaa organisaatiomme uusiin korkeuksiin. Vt. presidentti Mokhber sanoi: "Ilmainen kiitollisuuteni presidentti Tokajevin ja Kazakstanin hallituksen ponnisteluista kuluneen vuoden aikana SCO:n puheenjohtajuuden aikana."

Presidentti Tokajev hahmotteli strategisesti tärkeitä avainalueita kaikille "Shanghai Ten" -maille, mukaan lukien keskinäisen luottamuksen ja yhteistyön vahvistaminen turvallisuusalalla, kauppa- ja taloussuhteiden laajentaminen, liikenneyhteyksien parantaminen luomalla tehokkaita käytäviä ja luotettavia toimitusketjuja sekä SCO on uudistettava ja nykyaikaistettava. 

Mainos

”Jäljellä oleva järjestön laajentamisprosessi avaa uusia mahdollisuuksia ja vauhdittaa sen kehitystä. Maamme SCO:n puheenjohtajana esitti tasapainoisia ehdotuksia järjestön muuttamisesta entistä tehokkaammaksi monenväliseksi yhteistyömekanismiksi. Kannatamme erityisesti SCO:n sihteeristön ja pääsihteerin roolin vahvistamista”, presidentti painotti.

Myös Yhdistyneiden Kansakuntien pääsihteeri António Guterres osallistui SCO+-muodon avajaiskokoukseen. Hän korosti aiemmin puhuessaan Kazakstanin tärkeää ääntä YK:ssa. "Mielestäni meidän on tunnustettava, että kun Kazakstan toimii rauhan puolesta, kun Kazakstan toimii tuodakseen yhteen konfliktin osapuolet ratkaistakseen ongelmansa, kun Kazakstan on tämä rehellinen välittäjä kansainvälisissä asioissa, Kazakstanista tulee erittäin tärkeä väline YK:n tavoitteita, hän sanoi.

SCO+ -kokouksessa presidentti Tokajev ehdotti useita keskeisiä strategioita monenvälisen yhteistyön tehostamiseksi SCO:n jäsenmaiden välillä. Näitä olivat muun muassa YK:n roolin vahvistaminen globaalissa turvallisuudessa, Kiinan suunnitelman tukeminen SCO-kaupan liikevaihdon kasvattamiseksi 3 biljoonaan dollariin ja suuren Euraasian kauppavyöhykkeen kehittäminen, joka hyödyntää yli 350,000 XNUMX kilometriä rautateitä. Hän huomautti, että "kahdeksankymmentä prosenttia Aasian ja Euroopan välisestä maaliikenteestä kulkee Kazakstanin kautta."

Tokajev korosti myös ilmastonmuutoksen hillitsemistä ottamalla käyttöön uusia vettä säästäviä teknologioita ja saavuttamalla YK:n ympäristötavoitteet. Lisäksi hän kannatti kulttuuri- ja humanitaarista yhteistyötä perustamalla kulttuurikeskuksia, sitouttamalla nuoria, laajentamalla SCO-yliopistoja ja lisäämällä opiskelijoille suunnattuja apurahoja erityisesti teknisillä aloilla.

Valko-Venäjä hyväksyttiin huippukokouksessa virallisesti SCO:n täysjäseneksi. Presidentti Tokajev onnitteli Valko-Venäjän presidenttiä Aleksandr Lukashenkoa tästä tilaisuudesta.

SCO-huippukokoukseen osallistui useita maailman johtajia, mukaan lukien Azerbaidžanin presidentti Ilham Alijev, Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko, Kiinan presidentti Xi Jinping, Intian ulkoministeri Subrahmanyam Jaishankar, Kazakstanin presidentti Kassym-Jomart Tokajev, Kirgisian presidentti Sadyr Zhaparov, Mongolian presidentti Khükhrelnaagi , Pakistanin pääministeri ShehbazSharif, Qatarin emiiri sheikki Tamim bin Hamad Al Thani, Venäjän presidentti Vladimir Putin, Tadžikistanin presidentti Emomali Rahmon, Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan, Uzbekistanin presidentti Shavkat Mirziyoyev ja YK:n pääsihteeri António Guterres.

Huippukokouksen jälkeen Kiinasta tuli SCO:n kiertävä puheenjohtajamaa vuosille 2024-2025.

SCO:n taustaa

• Shanghain yhteistyöjärjestön perustivat Shanghaissa 15. kesäkuuta 2001 kuusi perustajavaltiota: Kazakstan, Kiina, Kirgisian tasavalta, Venäjä, Tadžikistan ja Uzbekistan. 

• Tämä hallitustenvälinen organisaatio kehittyi aiemmasta Shanghai Five -mekanismista, mikä kuvastaa kasvavaa alueellisen yhteistyön ja turvallisuuden tarvetta.

• SCO:ssa on nyt 10 jäsentä, mukaan lukien Intia, Iran ja Pakistan, Valko-Venäjä, perustajajäsenten lisäksi. Tarkkailijavaltioita on kaksi – Afganistan ja Mongolia – sekä 14 vuoropuhelukumppania, mukaan lukien Azerbaidžan, Armenia, Qatar, Yhdistyneet arabiemiirikunnat, Saudi-Arabia ja Türkiye. 

• SCO edustaa 40 prosenttia maailman väestöstä, ja jäsenmaiden osuus maailmanlaajuisesta BKT:sta on noin 23 biljoonaa dollaria.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa