Liity verkostomme!

Kazakstan

EBRD tukee osallistavaa luotonantoa Kazakstanissa

SHARE:

Julkaistu

on

Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki (EBRD) tukee osallistavaa luotonantoa Kazakstan tarjoamalla uusia varoja maan johtavalle mikrorahoittajalle, KMF. KMF on ollut EBRD:n asiakas lähes kaksi vuosikymmentä, ja enintään 25 miljoonan Yhdysvaltain dollarin (23.2 miljoonan euron) suuruinen rahoituspaketti maksetaan paikallisessa valuutassa, Kazakstanin tengeissä (KZT) tai Yhdysvaltain dollareissa, mikä antaa yrityksille, joita hallinnoi tai omistaa naisyrittäjien tai nuorten henkilöiden pääsy kipeästi tarvittaviin varoihin ilman valuuttakurssiriskejä.

Se koostuu enintään 15 miljoonan Yhdysvaltain dollarin (9.3 miljoonan euron) lainasta EBRD:n Women in Business (WiB) -ohjelmasta Keski-Aasialle, jota tukee Women Entrepreneurs Finance Initiative. KMF saa myös WiB:n teknistä apua, joka edistää naisten yrittäjyyttä ja yritystoimintaa. Sen asiakkaat, naisten johtamat pienet ja keskisuuret yritykset, saavat myös teknistä neuvontaa pankin kautta. Neuvoja pienyrityksille -ohjelma.

Paketin toinen osa on enintään 10 miljoonan Yhdysvaltain dollarin (9.3 miljoonan euron) laina EBRD:n Youth in Business -ohjelmasta Keski-Aasiassa, joka on suunnattu nuorten henkilöiden johtamille tai omistamille mikroyrityksille, pienille ja keskisuurille yrityksille. 35-vuotiaat. Tukikelpoiset lainanottajat saavat avustuksia ja edullisia yhteisrahoitusta, jonka tarkoituksena on edistää osallistavaa lainaa ja nuorten yrittäjyyttä.

Kazakstan on tähän mennessä investoinut maahan yli 10.3 miljardia euroa 322 hankkeen kautta, joten se on EBRD:n suurin ja pisimpään toiminut pankkitoiminta Keski-Aasiassa, jossa pankki ennustaa vahvaa kasvua vuoteen 2025 asti. Kazakstanin talous kasvaa 5.5 prosenttia vuonna 2025 huolimatta vuoden 2024 tilapäisestä hidastumisesta.

Uusimpien Alueelliset talousnäkymät (REP) Raportin mukaan Keski-Aasian talouksien kokonaiskasvun odotetaan hidastuvan 5.4 prosenttiin vuonna 2024. Vuonna 5.9 odotetaan kuitenkin elpyvän 2025 prosenttiin.

Raportissa todetaan, että vuonna 2023 monien Keski-Aasian talouksien merkittävä kasvuntekijä Venäjän kanssa käytävä välikauppa on nyt saavuttanut tasangon. Kovat tulvat ja erittäin kylmä sää Kazakstan ja Mongolia, vastaavasti, vaikuttavat negatiivisesti niiden kasvuun lyhyellä aikavälillä, mutta alueen näkymät sekä vuodelle 2024 että 2025 ovat edelleen erittäin positiiviset.

Mainos

Alueella on viimeisen kahden vuoden aikana lisääntynyt huomattavasti julkisesti ja yksityisesti rahoitettuja investointeja kuljetuksiin, logistiikkaan ja vientiin suuntautuneeseen tuotantokapasiteettiin. Palkkojen ja reaalitulojen voimakas kasvu sekä kansainvälisten tulojen ja matkailun voimakas kasvu vauhdittivat kulutusbuumia, jota tuki edelleen kulutusluottojen tekninen kehitys.

Alueiden välinen kauppa, investoinnit ja matkailu jatkoivat kasvuaan, ja sitä auttoi huomattavasti parantunut alueellinen yhteistyö yhteisissä haasteissa, jotka vaihtelivat vesi- ja energiapulasta liikenteen ja rajavalvonnan pullonkauloihin. Inflaatio hidastui yksinumeroiselle tasolle kaikissa maissa laajemman globaalin trendin mukaisesti, minkä ansiosta useimpien Keski-Aasian maiden keskuspankit pystyivät priorisoimaan kasvua ja alkamaan pehmentää rahapolitiikkaansa.

EBRD odottaa, että alueen julkisia poliittisia asialistaa vuosina 2024-25 hallitsevat tarve parantaa kiireellisesti infrastruktuuria ja julkisen hallinnon käytäntöjä, toteuttaa poliittisesti herkkiä tariffiuudistuksia ja pyrkiä saavuttamaan laaja alueellinen sopimus yhteisten resurssien käytöstä. kuten liikenne, vesi ja energia.

Vuonna 2023 alueen suurin talous, Kazakstan, kasvoi ensisijaisesti kulutuskysynnän ja julkisten menojen voimalla (osittain kansallisen rahaston korotetuilla siirroilla). Vähittäis- ja tukkukauppa olivat pääasiallinen kasvun veturi, jota tukivat palkkojen nousu ja kulutusluotot. Öljyn vientitulot laskivat hintojen laskun vuoksi, mutta vienti Euraasian talousliiton maihin lisäsi öljyn ulkopuolista toimintaa, mikä johti tuotannon ja kiinteän pääoman investointien kasvuun. Tämä suuntaus jatkui vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä, kun BKT:n kasvua tuki muiden kuin öljysektorien, kuten rakentamisen, viestinnän, kuljetuksen ja varastoinnin, kasvu.

REP-raportin mukaan näkymien heikkenemisriskit liittyvät vakaviin tulviin, jotka iskevät maahan maaliskuun lopulla ja huhtikuussa 2024. Vaikka julkisten menojen nousun odotetaan lieventävän niiden vaikutusta kokonaiskysyntään, tulvien kokonaisvaikutusta ei ole vielä arvioitu. . EBRD ennustaa Kazakstanin BKT:n kasvavan 4.5 prosenttia vuonna 2024. Vuonna 2025 talouskasvu todennäköisesti kiihtyy 5.5 prosenttiin öljyntuotannon kasvun, maatalouden elpymisen ja mahdollisten yksityistämisten ansiosta.

EBRD:n REP ennustaa, että käynnissä olevat tariffiuudistukset auttavat leikkaamaan energiatukia ja vähentämään julkisia menoja arviolta 1.5 prosenttiyksikköä suhteessa BKT:hen. Talouden ennustetaan kasvavan 6.5 prosenttia vuonna 2024 ja 6.0 prosenttia vuonna 2025 kiinteän pääoman investointien ja nettoviennin vahvan panoksen myötä. Yksityistäminen ja markkinalähtöiset uudistukset voivat vahvistaa näkymiä houkuttelemalla suoria ulkomaisia ​​sijoituksia. Huonona puolena kasvua rajoittaa todennäköisesti krooninen energia- ja vesivaje.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa