Liity verkostomme!

Kazakstan

Kansalaisten voimaannuttaminen: Euroopan parlamentin jäsenet kuulevat perustuslain muutoksesta Kazakstanissa ja Mongoliassa

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Kaksi Aasian suurinta maata, Kazakstan ja Mongolia, ovat äskettäin aloittaneet suuria perustuslakiuudistuksia. Yhteinen tapahtuma Euroopan parlamentissa antoi Euroopan parlamentin jäsenille mahdollisuuden kuulla, kuinka molemmat maat vahvistavat ihmisten ääntä poliittisissa prosesseissaan, kirjoittaa poliittinen toimittaja Nick Powell.

"Perustuslakiuudistus voi olla vaikeaa, se voi olla hidasta", totesi Euroopan unionin ihmisoikeusedustaja Eamon Gilmore pohtiessaan ihmisoikeusuudistuksia, jotka tulivat hitaasti ja pitkän kamppailun jälkeen kotimaassaan Irlannissa. Hän oli yksi pääpuhujista Euroopan parlamentin pyöreän pöydän keskustelussa, jossa keskusteltiin siitä, kuinka muutosvauhti sekä Kazakstanissa että Mongoliassa on kiihtynyt.

Kazakstanin suurlähettiläs Margulan Baimukhan kuvaili, kuinka "poliittisen järjestelmän järjestelmällinen muutos on suoritettu, luoden uusi, demokraattisempi hallintomalli". Reilussa vuodessa tapahtuneet muutokset ovat vahvistaneet parlamentin alahuonetta, Mazhileja, sekä rajoittaneet presidentin yhdeksi seitsemäksi vuodeksi. Myös kunnallishallinnossa on tehty merkittäviä uudistuksia.

Nämä muutokset ovat jo herättäneet kansainvälistä huomiota, sillä ne hyväksyttiin kansanäänestyksessä ja monipuoluevaaleissa. Suurlähettiläs korosti Kazakstanin "vahvan vuoropuhelun merkitystä Euroopan parlamentin kanssa, mikä on meille ratkaisevan tärkeää parhaiden lainsäädäntökäytäntöjen vaihtamisen kannalta". Pyöreän pöydän keskustelu tarjosi Euroopan parlamentin jäsenille mahdollisuuden saada lisätietoja uudistusten toisesta tärkeästä näkökulmasta, perustuslakituomioistuimen perustamisesta.

Sen puheenjohtaja Elvira Azimova oli matkustanut Brysseliin selittämään hovinsa roolia. "Äskettäin perustettu perustuslakituomioistuin on maan tärkein instituutio... ihmisoikeuksien suojelujärjestelmän tärkein perusta", hän vakuutti. Se on elin, joka on muutettu edellisestä perustuslakineuvostosta, ja "sen laajennettu toimivalta … merkitsee humanistista ja ihmisoikeuksiin keskittyvää lähestymistapaa perustuslakiuudistukseen Kazakstanissa".

Kansalaiset voivat pyytää sitä päättämään, ovatko säädökset, jotka vaikuttavat suoraan perustuslaissa vahvistettuihin oikeuksiin ja vapauksiin, perustuslaillisesti päteviä. Erityisesti ihmisoikeusvaltuutetulla, jolla on nyt perustuslailliset takeet ja vapaudet, on oikeus valittaa perustuslakituomioistuimeen.

Mongolian tapauksessa tärkeä uudistus on lisätä parlamentin kokoa, joka on vain 76 jäsenellä yksi maailman pienimmistä. Pyöreän pöydän kokouksessa käsiteltiin yhdeltä jäseneltä Tserenjamts Munkhtsetsegin laatimaa asiakirjaa, joka johtaa Mongolian ja Euroopan parlamenttien välistä kokousta.

Mainos

Hän väitti, että jäsenten lisääminen lisäisi eduskunnan kykyä valvoa tehokkaasti lainsäädäntöä ja politiikkaa, mutta myös vähentäisi kunkin yksittäisen jäsenen valtaa. Hän näki jäsenmäärän nostamisen 152:een poliittisten puolueiden kehitystä kannustavana ja äänestäjille erilaisia ​​vaihtoehtoja tarjoavana.

Eamon Gilmore korosti, että ihmisoikeuksien kunnioittaminen on Euroopan ulkopolitiikan perusta. Hän näki vastuulliset ja avoimet instituutiot noita oikeuksia kunnioittavan perustuslain kulmakivenä. "Pidämme toisiamme vastuussa näistä arvoista", hän sanoi.

Włodzimierz Cimoszewicz toivotti molempien maiden edustajat tervetulleiksi Euroopan parlamenttiin, ja Euroopan parlamentin jäsen kuvaili Kazakstania ja Mongoliaa "sekä jatkuvasti parantavan perustuslakejaan, demokraattisia normejaan ja demokraattisia vapauksiaan". Parlamentin perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Salvatore De Meo sanoi, että Kazakstan on EU:lle erittäin tärkeä kumppani. "Olemme vieneet suhteen seuraavalle tasolle."

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa