Liity verkostomme!

Kazakstan

Kazakstanin ja Yhdistyneen kuningaskunnan yhteistyö: Pohja uudelle luvulle kaupassa ja investoinneissa

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Viimeaikaiset tapahtumat Kazakstanin ja Iso-Britannian yhteistyössä ovat avaneet molemmille maille uusia näköaloja kaupan ja investointien hyödyn maksimoimiseksi. Ajan koe ja geopoliittinen kehitys ovat osoittaneet tämän kumppanuuden vakauden, minkä ansiosta maat voivat edelleen vahvistaa liikesuhteita ja työskennellä yhdessä nousevien taloudellisten ja ympäristöhaasteiden ratkaisemiseksi. kirjoittaa Assem Assaniyaz in Toimittajan valinnat, Op-Ed

Öljy-, kaasu- ja kaivosteollisuus olivat suurimmat taloudellisen yhteistyön edunsaajat suhteen alkuvuosista lähtien. Nykyiset taloussuhteet Kazakstanin ja Ison-Britannian välillä ovat muotoutuneet kiinnostukseen perustuvaksi yhteistyöksi, jossa etusijalla ovat vihreä energia ja teknologia, maatalousliiketoiminta, koneenrakennus, petrokemian ja kemianteollisuus, kaivos- ja metallurgia, elintarviketuotanto, koulutus ja infrastruktuuri. 


Assem Assaniyaz, kirjoittaja osoitteessa Astana Times.

Kazakstan on Keski-Aasian ylemmän keskitulotason maana Ison-Britannian tärkein kauppakumppani alueella. Iso-Britannia on Kazakstanin 15 suurimman kauppakumppanin joukossa. Huolimatta toimitusketjujen pirstoutumisesta Venäjän viime vuoden hyökkäyksestä Ukrainaan, Kazakstanin ja Ison-Britannian välinen kauppa nousi 1.847 miljardiin dollariin vuonna 2022, mikä on 58.7 prosenttia enemmän kuin vastaavana ajanjaksona vuonna 2021. Viime vuoden vienti kasvoi 71.1 prosenttia 1.4 miljardia dollaria (855 miljoonaa dollaria vuonna 2021), kun taas tuonti oli 384.3 miljoonaa dollaria, kasvua 24.4 prosenttia (308.9 miljoonaa dollaria vuonna 2021). 

 Kazakstan toimittaa raakaöljyä ja öljytuotteita, hopeaa, kuparia, alumiinia, kromia, ferroseoksia, etyylialkoholia ja kivennäislannoitteita Isoon-Britanniaan, kun taas Iso-Britannia puolestaan ​​vie henkilöautoja, risteilyaluksia, tie- ja rakennustarvikkeita, lääkkeitä ja alkoholijuomia. ja paperia Kazakstanille. 

 Ulkomaiset suorat sijoitukset (FDI) ovat edelleen Kazakstanin talouskasvun moottori. Vuonna 2022 suorien sijoitusten kokonaisvirta Kazakstanissa oli 28 miljardia dollaria, mikä on 17.7 prosentin kasvua vuoteen 2021 verrattuna. Siitä brittiyritykset sijoittivat viime vuonna yli 661 miljoonaa dollaria Kazakstanin talouteen ja sijoittivat Iso-Britannian yhdeksänneksi kymmenen suurimman sijoittajan listalla. Kaiken kaikkiaan Iso-Britannia on investoinut yli 10 miljardia dollaria öljy- ja kaasu-, kaivos-, rahoitus-, kemikaali-, koneenrakennus-, metallurgia- ja siviili-ilmailun aloille Kazakstanissa.

 Kazakstanin ulkoministeriön mukaan Kazakstanissa on rekisteröity yli 550 brittiläistä yritystä, yhteisyritystä ja edustustoa, joissa on brittiläinen osakkuus. Ne toimivat pääasiassa tieteen, teknologian, kaupan, rahoituksen, valmistuksen, kaivostoiminnan ja logistiikan aloilla. Kazakhstan Foreign Investors' Council Association (KFICA), neuvoa-antava ja neuvoa-antava investointielin, johon kuuluvat Yhdistyneessä kuningaskunnassa toimiva Shell, Ernst & Young (EY) ja Deloitte jäseninä sekä PricewaterhouseCoopers (PwC) tarkkailijana.  

Mainos

Teollisella yhteistyöllä maiden välillä on myös lupaava tulevaisuus, sillä Kazakstanin vahvat mahdollisuudet kriittisten mineraalien etsinnässä ja kehittämisessä ovat linjassa Lontoon viime heinäkuussa hyväksytyn kriittisten mineraalien strategian kanssa, jonka tavoitteena on varmistaa yhteistyö kansainvälisten kumppaneiden kanssa ja vahvistaa kansainvälisiä markkinoita. Strategiassa määritellyistä 18 kriittisestä mineraalista Kazakstanissa on neljä tuotannossa (vismutti, gallium, harvinaisten maametallien alkuaineet, pii) ja 10 tutkittu (vanadiini, volframi, tina, tantaali, niobium, magnesium, litium, indium, grafiitti, koboltti).

Iso-Britanniassa toimivia yrityksiä, jotka toimivat nykyään Kazakstanin kaivos- ja metallurgiasektorilla, ovat Arras Minerals, Central Asia Metals, Rio Tinto ja Ferro-Alloy Resources. Jälkimmäinen työskentelee Balasauyskandykin vanadiinimalmiesiintymän jatkuvan kehittämisen parissa Kyzylordan alueella. Toinen brittiläinen yritys Meritan House allekirjoitti äskettäin sopimuksen kazakstanilaisen harvinaisten metallien tuottajan Zhezkazganredmetin kanssa reniumin tuotannosta ja harvinaisten maametallien metallurgian louhintatekniikoiden houkuttelemisesta.

Kazakstanin ja Yhdistyneen kuningaskunnan välisten taloudellisten siteiden vahvistuminen johti Kazakstanin ja Ison-Britannian hallitustenvälisen kauppa-, talous-, tiede-, tekninen ja kulttuuriyhteistyön (IGC) perustamiseen vuonna 2013. HVK:n täysistunnot kattavat kaikki politiikan, talouden, ja sosiaalinen sitoutuminen. 

Viimeisimmässä, yhdeksännessä kokouksessaan Lontoossa viime helmikuussa Kazakstanin terveysministeriö allekirjoitti pitkäaikaisen yhteistyöpöytäkirjan brittiläis-ruotsalaisen lääkeyhtiön AstraZenecan kanssa. Se edistää kansainvälisten käytäntöjen integroimista Kazakstanin terveydenhuoltojärjestelmään ja kazakstanin tuotantoon perustuvien AstraZenecan innovatiivisten lääkkeiden lokalisointia.           

Vuonna 2015 Kazakstanin kaupungissa Almatyssa avattu British Chamber of Commerce on Ison-Britannian ensimmäinen kahdenvälinen liike-elämän yhdistys Keski-Aasiassa. Se vastaa yritysverkostojen kehittämisestä, auttaa luomaan uusia liikesuhteita ja ylläpitämään olemassa olevia osapuolten välillä. 

Toinen kauppa- ja investointimahdollisuuksia edistävä alusta on British-Kazakh Society (BKS). Yli 20 vuoden ajan BKS on varmistanut tiedon jakamisen Kazakstanin ja Iso-Britannian tiede- ja liike-elämän piirien, valtion rakenteiden ja kansalaisjärjestöjen välillä.   

Kazakstan otti suuren askeleen luoessaan parempia olosuhteita sijoittajille, kun se hyväksyi Englannin ja Walesin yleisen lain Astanan kansainvälisen rahoituskeskuksen (AIFC) lailliseksi toimintatavaksi. Se on alueellinen keskus, jonka avulla ulkomaiset yritykset ja rahoituslaitokset voivat hyödyntää Euraasian markkinat. Englannin yleisen oikeuden periaatteita soveltaa ja hallinnoi brittiläinen tuomaripaneeli AIFC:n tuomioistuimessa ja kansainvälisessä välimieskeskuksessa, jotka ovat molemmat itsenäisiä oikeushenkilöitä, joissa englanti on virallinen kieli. AIFC tarjoaa nollaa yritys-, kiinteistö- ja maaveroprosenttia, nollatuloveroprosenttia ulkomaalaisille työntekijöille vuoteen 2066 asti, ei vaadi lupia ulkomaisen työvoiman houkuttelemiseen ja tarjoaa erityisen viisumijärjestelmän. Tähän mennessä yli 1,850 70 ulkomaista yritystä XNUMX maasta on rekisteröitynyt AIFC:hen.

 Presidentti Kassym-Jomart Tokajev on asettanut tavoitepäiväksi 2060, jolloin Kazakstan tulee hiilineutraaliksi. Sekä Kazakstan että Yhdistynyt kuningaskunta ovat linjassa ilmastonmuutoksen torjumiseen tähtäävissä politiikoissaan. Kazakstan vahvisti sitoumuksensa vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 15 prosentilla vuoteen 2030 mennessä YK:n 26. ilmastonmuutoskonferenssissa (COP26) Skotlannin Glasgow'n kaupungissa vuonna 2021. Maa, joka on myös allekirjoittanut Pariisin ilmastonmuutossopimuksen, aikoo viisinkertaistaa uusiutuvan energian tuotannon 3 prosentista 15:een vuoteen 2030 mennessä ja kaksinkertaistaa uusiutuvilla energialähteillä tuotetun energian 20 prosentista 38 prosenttiin. Maalle, jonka vauraus riippuu niin massiivisesti kaivannaisenergiasektorista, talouskasvun ja ympäristönsuojelun tasapainottaminen ei ole helppo haaste.  

Avointen ovien politiikka ulkomaisille investoinneille on edelleen Kazakstanin strateginen prioriteetti. Sitoutuneena vähentämään valtion roolia taloudessa, maa perusti vuonna 2017 kansallisen Kazakh Invest -yhtiön yhdeksi neuvottelijaksi hallituksen puolesta tarjoamaan sijoittajille palveluita yhden luukun periaatteella. Investointihankkeiden tueksi Kazakstan on perustanut 13 erityistalousvyöhykettä (SEZ). Ne tarjoavat verotuksellisia kannustimia, kuten tukia, vapautusta yhtiöverosta, arvonlisäverosta, maaverosta ja kiinteistöverosta, sekä ei-verokannustimia, kuten ilmaisia ​​tontteja ja infrastruktuuria, jotka tarjoavat sijoittajille pääsyn vakiintuneisiin digitaalisiin verkkoihin.      

COVID-19-pandemian aikana Kazakstan on nopeuttanut valtion palveluiden digitalisaatiota ja toimittamista, mukaan lukien investointisopimusten ja sijoittajaviisumihakemusten tekeminen. Nopeasti kehittyvä digitaalinen muutos Kazakstanissa kattaa lähes kaikki alat sekä tavaroiden ja palveluiden tuotannon. Vuonna 2020 Kaspi Bank, maan teknologiajohtaja maksujärjestelmien ja sähköisen kaupankäynnin alalla, nimettiin Lontoon pörssin (LSE) toiseksi suurimmaksi listautumisatavaksi ja toi listautumisestaan ​​yli miljardi dollaria.   

Viime maaliskuussa Britannian ulkoministeri James Cleverly teki ensimmäisen vierailunsa Kazakstanin pääkaupunkiin, jossa osapuolet allekirjoittivat muistiot vihreän vedyn ja kriittisten mineraalien tuotannosta. He harkitsivat myös logistiikkasektoria, mukaan lukien Trans-Kaspian International Transport Route, joka tunnetaan myös nimellä Middle Corridor, kehittäminen, jota testataan Kazakstanin öljyn ja uraanin lähetyksiä varten länsikohteisiin.  

Euroopan ja Aasian välisten mannertenvälisten liikennekäytävien risteyksessä sijaitseva Kazakstan helpottaa idän ja lännen välistä kauppaa. Maalla on keskeinen rooli Kiinan Belt and Road -aloitteen (BRI) toteuttamisessa, sillä yli 3,000 25 kilometriä eli XNUMX prosenttia BRI:n maakäytävästä kulkee Kazakstanin alueen läpi. Sitä kutsutaan yleisesti myös uudeksi silkkitieksi. Keskiajalla brittiläinen Macclesfieldin kaupunki Cheshiressä oli perimmäinen läntinen kohde Suuren silkkitien reiteille, jotka ulottuivat kaukaisesta Kiinasta. Nykyään brexitin jälkeisessä todellisuudessaan Yhdistynyt kuningaskunta voi asettaa uudet alan standardit ja samalla "vihreyttää" BRI-käytävän puhtaan energian innovaatioilla ilmastonmuutoksen torjunnan johtajana ja markkinasuuntautuneena maana varmistaa hankkeen merkityksen saavuttaa Atlantin valtameren.    

Kazakstan on hiljattain liittynyt Ison-Britannian hallituksen rahoittamaan ja Maailmanpankin sekä teknisen yhteistyön ja kehityksen viraston toteuttamaan EGED-ohjelmaan Keski-Aasiassa. Alun perin vuonna 2020 tehostaakseen Kirgisian, Tadžikistanin ja Uzbekistanin talouspolitiikan tehokkuutta, vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä käynnistetty EGED-ohjelma laajennetaan nyt Kazakstaniin vahvistamaan valmiuksia koko alueella. 

Se on symbolinen Kazakstanin tenge-setelit, kansallinen valuutta, jonka alun perin suunnittelivat Kazakstanin keskuspankin setelitehdas ja brittiläinen De La Rue -valuuttayhtiö. International Bank Note Society (IBNS) valitsi Kazakstanin parhaaksi poikkeukselliseksi seteliksi vuosina 2011, 2012 ja 2013. Tämä on ainoa kerta, kun yhden maan setelit voittivat kolme kertaa peräkkäin. Nykyään tenge-setelit ovat esillä maailmankuulussa British Museumissa Lontoossa.   

Viimeisten kolmen vuosikymmenen aikana Kazakstan ja Iso-Britannia ovat rakentaneet monitahoista strategista yhteistyötä, joka kukoistaa edelleen ja vahvistuu entisestään. Kazakstan monipuolistaa talouttaan rajoittaakseen liiallista riippuvuutta kaivannaissektorista ja etsii vaihtoehtoisia tapoja viedä Kazakstanin tuotteita. Se edistää investointikiinnostusta uusiutuviin energialähteisiin, konepajateollisuuteen, kuljetuksiin, logistiikkaan, lääkkeisiin, kemikaaleihin ja matkailuun. 

Ison-Britannian erottua Euroopan unionista Kazakstanista voi tulla porttina Keski-Aasian, Länsi-Kiinan ja Kaspianmeren maiden markkinoille, ja siitä voi tulla suosituin maa, jossa Yhdistynyt kuningaskunta voi kasvattaa kauppaa ja investointeja ulkomaille ja tutkia uusia alueen talouskehitystä ja tekijöitä.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa