Liity verkostomme!

Ilmastonmuutos

Keski-Aasian ja Euroopan on tehtävä yhteistyötä torjuakseen ilmastonmuutoksen seurauksia

SHARE:

Julkaistu

on

Toimimattomuus ilmastonmuutoksen ja sen seurausten torjumiseksi vaikuttaa kielteisesti alueidemme ja väestömme välisiin tiiviisiin talous-, kauppa- ja investointisuhteisiin, sanoo Kazakstanin ekologia- ja luonnonvaraministeri Zulfiya Suleimenova.

Ilmastokriisi on saavuttamassa käännekohtaa. Juuri viime kuussa Yhdistyneiden Kansakuntien hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli antoi viimeisen varoituksen ihmiskunnalle, koska kasvavat kasvihuonekaasupäästöt ajavat maailman peruuttamattomien vahinkojen partaalle, jotka voidaan välttää vain nopeilla ja radikaaleilla toimilla.

Muun maailman ohella Eurooppa ja Keski-Aasian alue ovat yhä alttiimpia ilmastonmuutokselle, kun lämpimät lämpötilat ja epävakaammat säät häiritsevät ekosysteemejä ja lisäävät äärimmäisten kuivuuden, tulvien, helleaaltojen ja metsäpalojen esiintymistiheyttä.Maailmanpankin mukaan jos toimenpiteisiin ei ryhdytä, Keski-Aasian kuivuuden ja tulvien aiheuttamien taloudellisten vahinkojen ennustetaan olevan jopa 1.3 prosenttia BKT:sta vuodessa, kun taas satojen odotetaan laskevan 30 prosenttia vuoteen 2050 mennessä, mikä johtaa noin 5.1 miljoonaa sisäistä ilmastomuuttajaa siihen mennessä.

Euroopan mailla ei mene paremmin. Ilman sopeutumista yli 400,000 2050 työpaikan odotetaan menetettävän vuosittain vuoteen 170 mennessä, ja ilmastoon liittyvien äärimmäisten sääolosuhteiden kokonaiskustannukset nousevat XNUMX miljardiin euroon vuosisadan loppuun mennessä.

Tällaisten skenaarioiden välttämiseksi Keski-Aasian ja Euroopan on työskenneltävä yhdessä ilmastonmuutoksen seurausten torjumiseksi.

Eri polku

Ei ole mikään salaisuus, että Keski-Aasian suurimman valtion Kazakstanin talous on ollut vahvasti riippuvainen kaivannaisteollisuudesta ja öljyvaroista. Tämä epäilemättä auttoi meitä nousemaan jaloillemme itsenäistyessämme vuonna 1991 Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen.

Mainos

Eurooppa on myös käyttänyt perinteisiä energiavarojamme. Kazakstan on Saksan kolmanneksi suurin öljyntoimittaja Norjan ja Iso-Britannian jälkeen. Yli 70 prosenttia öljyviennistämme suuntautuu EU:hun (kuusi prosenttia EU:n öljyn kysynnästä), joten Kazakstan on jo EU:n kolmanneksi suurin OPECin ulkopuolinen toimittaja.         

Ilmastonmuutoksen vaikutukset edellyttävät kuitenkin, että meidän on valittava toinen polku, joka johtaa kestävään kehitykseen ja vihreään talouteen. Tätä prosessia voidaan nopeuttaa, jos Kazakstan ja Eurooppa yhdistävät voimavaransa.

Sellaisenaan tärkeä askel kohti vähähiilistä tulevaisuutta on energia-alan uudelleenjärjestely ja vähäpäästöisten vaihtoehtojen käyttöönotto. Tämä edellyttäisi toimia kahdessa suunnassa – uusiutuvien energialähteiden sisällyttämistä energiataseeseen ja kestävän materiaalinsaannin varmistamista kestävää energiasiirtymää varten.

Erityisesti vuonna 2021 Kazakstan ilmoitti tavoitteestaan ​​vähentää kasvihuonekaasupäästöjä (vuoden 1990 tasosta) 15 prosenttia vuoteen 2030 mennessä ja saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2060 mennessä.

Tämä ei ole yksinkertaista, sillä riippuvuutemme perinteisestä energiasta on merkittävää. Kazakstanilla on kuitenkin valtavasti myös uusiutuvan energian potentiaalia, erityisesti tuulivoimaa, joka voi muodostaa perustan vähähiiliselle tulevaisuudelle.

Kazakstanin tavoitteena on viisinkertaistaa uusiutuvan energian tuotanto (kolmesta 15 prosenttiin). Lisäksi on asetettu tavoitteeksi vähentää hiilellä tuotetun energian osuutta lähes 30 prosentilla, 69 prosentista 40 prosenttiin. Vähennystoimenpiteet yhdistetään ponnisteluihin, joilla pyritään lisäämään kansallista hiilidioksidin imeytyskykyä istuttamalla kaksi miljardia puuta vuoteen 2025 mennessä.

Materiaalit siirtymiseen

Toinen tärkeä suunta on vihreän siirtymisen kannalta kriittisten harvinaisten maametallien kestävän saatavuuden varmistaminen. Kazakstanissa on suuria kulta-, kromi-, kupari-, lyijy-, litium- ja yhä halutuimpia harvinaisia ​​maametalleja, jotka ovat välttämättömiä teknologian valmistuksessa älypuhelimista ja tuuliturbiineista sähköajoneuvojen ladattaviin akkuihin.

Eurooppa on puolestaan ​​ryhtynyt toimiin monipuolistaakseen harvinaisten maametallien toimitusketjujaan. Viime marraskuussa Egyptissä COP27:n sivussa Euroopan komissio ja Kazakstan allekirjoittivat yhteisymmärryspöytäkirjan harvinaisten maametallien magnaattien, koboltin, litiumin ja polypiin toimitusten kehittämiseksi. Sopimus edistää vihreää muutosta keskittymällä varman ja kestävän raaka-aineiden ja jalostettujen materiaalien, uusiutuvan vedyn ja akkujen arvoketjujen kehittämiseen.

Kuten Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen korosti, "varma ja kestävä raaka-aineiden, jalostettujen materiaalien ja uusiutuvan vedyn saanti on keskeinen kerros, joka auttaa rakentamaan talouksillemme uutta, puhtaampaa perustaa, varsinkin kun muutamme pois. riippuvuudestamme fossiilisista polttoaineista."

Yhteistyö on ratkaisevan tärkeää

Ottaaksemme seuraavan askeleen eteenpäin meidän on rakennettava verkostoja, yhteenliittymiä ja luottamusta muiden sidosryhmien kesken. Kesäkuussa järjestettävä Astanan kansainvälinen foorumi tarjoaa tähän hyvän mahdollisuuden.

Foorumi kokoaa yhteen korkean tason hallitusten edustajia kaikkialta maailmasta sekä kansainvälisten järjestöjen ja liike-elämän edustajia pohtimaan tapoja navigoida ajankohtaisissa globaaleissa haasteissa, mukaan lukien ilmastonmuutos ja energiavarmuus.

Toimimattomuus ilmastonmuutoksen ja sen seurausten torjumiseksi vaikuttaa kielteisesti alueidemme ja väestömme välisiin tiiviisiin talous-, kauppa- ja investointisuhteisiin.

Siksi on ratkaisevan tärkeää, että teemme yhteistyötä rakentaaksemme yhteistyötä vihreän siirtymän puolesta, mikä hyödyttää meitä kaikkia – Keski-Aasiaa ja Eurooppaa.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa