Liity verkostomme!

Kazakstan

Mies, joka johti kansansa valistukseen: Kazakstan viettää 150-vuotisjuhlaa merkittävästä tutkijasta Akhmet Baitursynovista

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Arkistokuva Akhmet Baitursynovista (ensimmäinen rivi keskellä) otettu vuonna 1922. Kuva: e-history.kz

Opettajan urasta ensimmäisen kazakstanilaisen aakkoston perustajaksi ja ensimmäisen kansallisen sanomalehden perustamiseen Akhmet Baitursynov jätti merkittävän jäljen kazakstanin lukutaidon historiaan, ja häntä kutsutaan oikeutetusti Ult Ustazyksi (kansakunnan opettaja). Tänä vuonna Kazakstan juhlii Baitursynovin 150-vuotisjuhlaa, joka on sisällytetty Unescon vuosien 2022-2023 vuosipäivien luetteloon. kirjoittaa Aibarshyn Akhmetkali in Kulttuuri.

Baitursynov syntyi vuonna 1872 pienessä kylässä Kostanain alueella. Hän aloitti opettajanuransa vuosina 1895-1909 venäläis-kazakstanilaisissa kouluissa Aktoben, Kostanain ja Karkaralinskin piirissä, ja hänestä tuli Karkaralinskin kaupungin koulun rehtori.

Baitursynov tunnustettiin Ult Ustazyksi (kansakunnan opettajaksi) syystä. Hän on tehnyt enemmän kuin kukaan muu kielitieteilijä kehittääkseen kazakstanin lukutaitoa 20-luvulla. Koko hänen uransa ajan massalukutaidon kehittäminen oli hänen päätavoitteensa. 

Baitursynovin saavutus tässä pyrkimyksessä oli vuosia käytetyn arabian aakkosten muuntaminen mukauttamaan se Kazakstanin kielen oikeinkirjoitukseen ja foneettisiin erityispiirteisiin. 

Tärkeimmät syyt arabian kirjoitusten uudistamiseen olivat kazakstanin ja arabian kielten äänten yhteensopimattomuus ja yleisesti hyväksyttyjen aakkosten puuttuminen. Esimerkiksi eri opettajat voivat kirjoittaa yhden äänen eri kirjaimilla. Ei ollut tarpeeksi kirjaimia vokaalien merkitsemiseen. Vain kolme merkkiä (a, y, i) oli omistettu edustamaan yhdeksää vokaalia kazakstanin kielessä.

Tästä johtuen äänten erottamisessa ja lukemisessa oli vaikeuksia, ja se oli este massalukutaidolle. Baitursynov päätti uudistaa arabian aakkoset kazakstanin kielen foneettisten lakien mukaisesti nostaakseen lukutaidon kansalliselle tasolle.

Mainos

Kuten nykyään tiedetään, Baitursynovin aakkoset otettiin käyttöön vuonna 1912. Uudessa aakkosessa, nimeltään "Zhana Yemle" (Uusi ortografia), oli 24 kirjainta ja yksi erikoismerkki. Hän poisti aakkosista ylimääräiset kirjaimet, jotka eivät vastaa kazakstanin kieltä, ja lisäsi kazakstanin kielelle ominaisia ​​kirjaimia. 

Myöhemmin, vuonna 1926, Baitursynov keskusteli myös latinalaisiin aakkosiin siirtymisen eduista.

Valtava halu kouluttaa kazakstanilaisia ​​sai Baitursynovin yhdessä lähimpien ystäviensä ja kollegoidensa Alikhan Bokeikhanin ja Mirzhakyp Dulatulyn kanssa perustamaan ensimmäisen viikoittain valtakunnallisen yhteiskunnallis-poliittisen ja kirjallisen sanomalehden Qazaq, joka julkaistiin kazakstanin kielellä arabialaisin aakkosin vuosina 1913–1918.

Viikkolehden ensimmäinen painos Qazaq sanomalehti. Kuvan luotto: e-history.kz

Ensimmäisessä numerossa Baitursynov kuvaili Qazaq-sanomalehden historiallista merkitystä seuraavasti: ”Ensinnäkin sanomalehti on ihmisten silmät, korvat ja kieli… Ihmiset ilman sanomalehtiä ovat kuuroja, tyhmiä ja sokeita. Et tiedä mitä maailmassa tapahtuu, et kuule mitä sanotaan, sinulla ei ole mielipidettä.”

Sanomalehti kehotti kazakstanilaisia ​​hallitsemaan taidetta ja tiedettä ja nosti esiin kazakstanin kielen kehityksen ongelman. Sillä oli yli 3,000 XNUMX tilaajaa, ja sitä luettiin Kazakstanin aroilla, Kiinassa ja Venäjällä.

Baitursynov loi myös vahvan ja kestävän maineen runoilijana ja kääntäjänä. Tässä pyrkimyksessä hän seurasi suuren kazakstanilaisen runoilijan Abain polkua ja yritti päästä Kazakstanin kansan sydämiin kääntämällä venäläisen kirjallisuuden, erityisesti venäläisen runoilijan ja fabulistin Ivan Krylovin suuria teoksia. Krylovin satujen kazakstanilainen käännös julkaistiin Pietarissa vuonna 1909 otsikolla ”Neljäkymmentä satua”. Tarinoiden eläintarinat edustivat yhtenäisyyden, koulutuksen, henkisyyden, moraalin, kulttuurin, kovan työn ja siirtomaapolitiikan hienovaraista kritiikkiä koskevia teemoja. 

Baitursynovin omat kansalaisunelmat ja -ajatukset julkaistiin erillisenä kirjana nimellä "Masa" vuonna 1911. Samanimisen runon avausriveissä sanotaan:

Lentäen nukkuvien ympärillä,

Kunnes siivet väsyvät.

Eikö se häiritse hieman heidän unta,

Jos hän sumisee korvaasi jatkuvasti? (tekijän käännös)

Nuo "Masan" rivit kuvaavat Baitursynovin omaa pyrkimystä herättää yhteiskunta passiivisesta, laiskasta, uneliaasta tilasta valaistumiseen jatkuvan runollisen ja kasvatuksellisen "surinansa" kautta. ”Masan” ideologinen perusta oli kutsua yleisö opiskelemaan taidetta ja saada asianmukainen koulutus, kehittää kulttuuria ja työmoraalia. Baitursynov käytti runoutta taitavasti keinona herättää ihmisiä, vaikuttaa heidän mieleensä, sydämeensä ja tunteisiinsa.

Koulutuksen ja kirjallisuuden lisäksi Baitursynov osallistui aktiivisesti Kazakstanin kansallisvaltioidean muodostumiseen. Baitursynovin poliittinen toiminta alkoi vuonna 1905. Hän oli yksi Karkaralyn vetoomuksen tekijöistä, joka herätti kysymyksiä paikallishallinnosta, julkisen koulutusjärjestelmän muutoksista ja uusien lakien hyväksymisestä. Tämä toiminta johti myöhemmin hänen ensimmäiseen pidätykseensä ja vangitsemiseen Semipalatinskin vankilassa vuonna 1909 autonomisen itsehallinnon ajatuksen levittämisestä ja etnisten vihamielisyyksien väitetysti yllyttämisestä.

Vasemmalta oikealle: Akhmet Baitursynov, Alikhan Bokeikhan, Mirzhakyp Dulatuky. Kuvan luotto: e-history.kz

Vuoden 1917 lokakuun vallankumous, joka johti väliaikaisen hallituksen kaatamiseen ja Neuvostoliiton vallan vakiinnuttamiseen, sai Baitursynovin pelkäämään mahdollista valtion epävakautta, liiallista radikalisoitumista ja maan mahdollista romahtamista luotettavan auktoriteetin puuttuessa. Baitursynov, Bokeikhan ja Dulatuly näkivät, että ainoa tie ulos vaikeasta tilanteesta oli järjestää luja valta, jonka Kazakstanin kansa tunnustaisi.

Tämän seurauksena Baitursynov, Bokeikhan ja Dulatuly päättivät perustaa Kazakstanin alueiden autonomian ja nimetä sen Alashiksi. Ensimmäinen poliittinen ryhmä ja liike – Alash-puolue ja Alashordan hallitus perustettiin.

Alashordan ydin oli yhden autonomisen valtion luominen demokraattiseen Venäjän liittotasavaltaan, joka mahdollistaisi autonomiset päätökset paikallisen väestön edun mukaisesti. Baitursynovista tuli tämän ponnistelun takana olevan älymystön henkinen johtaja.

Kazakstanin alue ja rajat dokumentoitiin ja vahvistettiin laillisesti ensimmäistä kertaa myös tänä Alash-hallinnon aikana.

Baitursynov ja monet kazakstanilaisen älymystön jäsenet joutuivat stalinistisen sorron uhreiksi. Vuonna 1929 Baitursynov pidätettiin uudelleen syytettynä vastavallankumouksellisesta toiminnasta ja aseellisen kapinan valmistelusta Kazakstanin aroilla. Hänet tuomittiin teloituksiin, mutta vuonna 1931 hänen tuomionsa muutettiin 10 vuodeksi leiriin ja vuonna 1932 hänet karkotettiin Arkangeliin ja sitten Tomskiin. 

Vuonna 1934 Baitursynov vapautettiin Kansainvälisen Punaisen Ristin pyynnöstä ja palasi Almatiin yhdistämään perheensä. Vuodesta 1934 lähtien Baitursynov kuitenkin kesti elämänsä vaikeimmat vuodet. Sorron uhrina hän kärsi terveytensä ja elämänsä vakauden menettämisestä. Hänen poliittinen "epäluotettava" taustansa heikensi hänen mahdollisuuksiaan saada kunnollinen työpaikka. Viranomaiset pelkäsivät hänen vaikutusvaltaansa ja kunnioitustaan ​​ihmisten keskuudessa, joten Baitursynov päätyi vaihtamaan työpaikkaansa usein: hän työskenteli Keskusmuseon kuraattorina, lipuntarkastajana ja sairaalan hoitajana tuberkuloosiklinikalla.

Hänet pidätettiin uudelleen 8. lokakuuta 1937 ja ammuttiin kaksi kuukautta myöhemmin, joulukuussa. Vuonna 1988 tutkija vapautettiin syytteestä ja hänelle annettiin kaikki hänen ansaitsemansa tunnustus kansallisella tasolla.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa