Liity verkostomme!

Kazakstan

Ihmisoikeuksien laajentaminen uudessa Kazakstanissa

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

5. kesäkuuta 2022 muistetaan käännekohtana Kazakstanin historiassa. Tuona päivänä ylivoimainen enemmistö kansastamme äänesti joukon perustuslakiin ehdotettuja uudistuksia, joiden tarkoituksena oli luoda oikeudenmukaisempi järjestelmä, jossa on suurempi avoimuus, vastuuvelvollisuus ja laajemmat vapaudet. Tänä kansanäänestyspäivänä esitetyt laajat demokraattiset muutokset ovat syvälle juurtuneita ja järjestelmällisiä. He seuraavat mielekästä prosessia kuunnella ihmisiä ja ottaa huomioon heidän valituksensa, kirjoittaa Akerke Akhmetova.

Käsittelyä vaativat kysymykset ovat monia ja erilaisia, ja ne vaikuttavat Kazakstanin sosiaalisen, poliittisen ja taloudellisen kulttuurin kaikkiin osa-alueisiin. Tämä pitkän aikavälin uudistusohjelma rakentaa kohti Uuden Kazakstanin visiota, jonka on luonut valtionpäämies, presidentti Kassym-Jomart Tokayev. New Fair Kazakhstan on maa, jossa on Kazakstanin nykyaikalaisten ihmisoikeudet, vapaudet, kilpailukyky ja mahdollisuudet yhdistettynä Keski-Aasialaisen perintömme kulttuuriin ja perinteisiin.

Yksi merkittävistä innovatiivisista uudistuksista on hallituksen asetus nro 258, joka tunnetaan nimellä "Ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion seurantasuunnitelma", jonka Kazakstanin hallitus hyväksyi 28. huhtikuuta 2022. Tämä ehdotus sisältää 27 toimenpidettä, jotka on jaettu kahdeksaan osaan. suojella ja laajentaa ihmisten oikeuksia keskittyen syrjäytyneisiin ja vähemmistöryhmiin kaikkialla Kazakstanissa. Se perustuu Kazakstanin tasavallan presidentin 871. huhtikuuta tänä vuonna ja 597. kesäkuuta 13 päivättyihin asetuksiin nro' 9 ja 2021 "Kazakstanin tasavallan jatkotoimista ihmisoikeuksien alalla".

Tämän seurantasuunnitelman toimet ovat ennennäkemättömiä Kazakstanin 31-vuotisen itsenäisyyden aikana sen jälkeen, kun Neuvostoaika oli hiipunut. Niillä pyritään poistamaan naisten syrjintä, edistämään miesten ja naisten yhtäläisiä oikeuksia ja mahdollisuuksia, suojelemaan yhdistymisvapautta, vammaisten, ihmiskaupan uhrien, maahanmuuttajien, kansalaisuudettomien ja pakolaisten oikeuksia sekä parantamalla mekanismeja vuorovaikutuksessa YK:n elinten kanssa.

Naisten syrjinnän lopettaminen ja sukupuolten tasa-arvon varmistaminen

Tämän hallituksen aiemmat ehdotukset käynnistivät prosessin naisten syrjinnän torjumiseksi – esimerkiksi poistamalla luettelo työpaikoista, joihin naisia ​​oli rajoitettu, mikä lisäsi työllistymismahdollisuuksia.

Uudella suunnitelmalla pyritään laajentamaan näitä etuja edistämällä sitoutumista tasa-arvopolitiikkaan paikallishallinnon tasolla ja antamalla naisille vahvempi äänivalta politiikassa lisäämällä edustusta hallituksessa ja valtioon liittyvissä neuvonantajatehtävissä. Se vaatii myös uusia mekanismeja naisiin ja lapsiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi ja sisältää ehdotuksen liittymisestä Kansainvälisen työjärjestön yleissopimukseen työväkivallan ja häirinnän poistamisesta.

Mainos

Yhdistymisvapaus

Suunnitelmaan sisältyy kaksi uutta lakiesitystä, joilla laajennetaan kansalaisjohtoisten organisaatioiden vapautta. Ensimmäinen niistä laajentaisi kansalaisten oikeuksia muodostaa julkisia yhdistyksiä ja organisoida toimintaansa, mikä vähentäisi valtion puuttumista prosessiin. Toinen parantaisi ammattiliittoja ja työriitojen ratkaisemista koskevaa lainsäädäntöä ja lainvalvontaa. Tämä suunnitelman osa on laadittu Kansainvälisen työjärjestön tuella ja suosituksilla.

Vammaiset henkilöt

Suunnitelman tässä osassa on tarkoitus esittää presidentin hallinnolle vuoden 2022 loppuun mennessä useita ehdotuksia ei-taloudellisista kannustimista sosiaali- ja pankkisektorin yrityksille ja organisaatioille sekä muille palveluntarjoajille mahdollisuuksien ja saavutettavuuden lisäämiseksi. vammaisille. Tällaiset ehdotukset eivät ole vain moraalisia pakotteita, vaan kuten monien lausekkeiden kohdalla, niillä pyritään myös luomaan olosuhteet merkityksellisille sosiaalisille ja taloudellisille vaikutuksille yksilöille itselleen sekä yhteiskunnalle laajemmin.

Rikosoikeus ja vankilauudistus

Tämä on suunnitelman laajin ja yksityiskohtaisin osa, joka perustuu jälleen kerran olemassa olevaan uudistusprosessiin sen varmistamiseksi, että sen hyödyt näkyvät kaikissa yhteiskunnan osissa, erityisesti niissä, jotka useimmiten jäävät huomiotta, syrjäytyneitä ja huonosti kohdeltuja. Sen toimenpiteet vaikuttavat olennaisesti hallituksen, korkeimman oikeuden, lainsäätäjien, vankilavirkailijoiden, kansalaisjärjestöjen ja yrityssektorin työhön ja tarjoavat perustavanlaatuisen ja elintärkeän uudistuksen olemassa oleviin prosesseihin.

Suuri osa tässä osiossa kuvatusta työstä sisältää ehdotuksia nykyisten menettelyjen nykyaikaistamiseksi, kuten sairauden tai vamman vuoksi ennenaikaista vapauttamista koskevat hakemukset (ja niiden sairauksien luettelon päivittäminen, joista sairastunut voidaan vapauttaa ennenaikaisesti), sekä keskitetyn tietokannan toimivuuden parantaminen. rangaistusjärjestelmä, virtaviivaistaa valituksen jättämisprosessia varmistaen samalla täydellisen luottamuksellisuuden ja automatisoi valintaprosessin tuomariluettelon laatimista varten. Myös rangaistuslaitoksen osalta ehdotetaan 17 nykyaikaisen rangaistuslaitoksen rakentamista ahtauden vähentämiseksi sekä olemassa olevien laitosten peruskorjausta ja parantamista.

Tähän jaksoon sisältyy myös ihmisoikeusjärjestöjen hallinnon ja valvonnan vapauttaminen, jotta varmistetaan, että ne voivat suorittaa työnsä suojellakseen palveluksessaan olevien oikeuksia ilman tarpeetonta ja ei-toivottua puuttumista asiaan, sekä heidän suojeluaan käsittelevän työryhmän perustaminen. Lainsäädäntöalalla tietyt muutettavat artiklat ja lait sisältävät säännöksiä syrjivästä politiikasta, hallinnollisista pidätyksistä ja "tietoisesti väärien tietojen levittämisestä".

Lopuksi on olemassa säännöksiä kidutuksen tutkimisesta Istanbulin pöytäkirjan mukaisesti ja lainvalvontaviranomaisten, erityisesti yleislääkäreiden, harjoittaman fyysisen voiman ja "erityiskeinojen" käytön tutkimisesta.

Ihmiskaupan uhrit, siirtolaiset, kansalaisuudettomat henkilöt ja pakolaiset

Kazakstanin viime vuosien ponnistelut ihmiskaupan vitsauksen torjumiseksi on tunnustettu Yhdysvaltain hallituksen vuosittaisessa Henkilökauppa raportti. Raportissa todettiin, että Kazakstan "tekee merkittäviä ponnisteluja", että maa on lisännyt ihmiskaupasta annettujen tuomioiden määrää toisena peräkkäisenä vuonna (mukaan lukien syyllinen virkamies) ja että hallitus on laajentanut yhteistyötään kansalaisjärjestöjen ja kansalaisjärjestöjen kanssa. kansainväliset järjestöt.

Osana näitä toimia suunnitelmassa esitetään ihmiskaupan torjuntaa koskevan lakiesityksen ja hallituksen toimintasuunnitelman 2024-2026 hyväksymistä ihmiskauppaan liittyvien rikosten ehkäisemiseksi ja torjumiseksi. Tämä perustuu olemassa olevan toimintasuunnitelman havaintoihin ja ihmisoikeustoimikunnan erityisraportissa esitettyihin suosituksiin. Yhdessä suunnitelman pykälässä tunnustetaan tällaisten asioiden globaali luonne ja siinä vaaditaan myös Kazakstanin hallitusta ehdottamaan kansainvälisiä sopimuksia kansalaisuudettomien henkilöiden ja Kazakstanissa tilapäisesti oleskelevien ulkomaalaisten ihmisoikeuksien turvaamiseksi.

Vuorovaikutus YK:n elinten kanssa

Moniin tämän suunnitelman laatimisen yhteydessä tunnistettuihin ongelmiin voidaan puuttua ja niitä voidaan vähentää tekemällä yhteistyötä kansainvälisten järjestöjen kanssa ja tukeutumalla olemassa olevaan tutkimusaineistoon ja protokolliin. Tässä hengessä suunnitelmassa edellytetään ihmisoikeuksien arviointiindikaattoreiden jatkamista YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston kehittämän Global Indicators -mallin pohjalta.

Tie moderniin demokratiaan

Ihmisoikeuksia ja oikeusvaltiota koskeva seurantasuunnitelma on jälleen yksi askel Kazakstanin matkalla rakentaa parempaa tulevaisuutta kansalaisilleen. Meillä ei ole illuusioita edessä olevan tehtävän laajuudesta – tie tulee olemaan pitkä ja kärsivällisyyttä tarvitaan joka puolelta.

Presidentti Tokajevin viimeisin kansallinen puhe aloittaa uuden poliittisen aikakauden Kazakstanissa. Presidentin painottama poliittinen modernisointi voi antaa merkittävän sysäyksen kansakunnan rakentamiselle "vahva presidentti - vaikutusvaltainen parlamentti - vastuullinen hallitus". Kuitenkin, kuten presidentti korostaa, joitain mielipiteiden moninaisuuteen liittyviä kiireellisiä kysymyksiä, sananvapaus, perheväkivalta ja sosioekonominen kehitys ovat edelleen ratkaisematta. 

Olen kuitenkin vakuuttunut siitä, että nämä uudistukset yhdessä johtavat maan valoisampaan taloudelliseen ja sosiaaliseen tulevaisuuteen. Ne rohkaisevat motivoituneempaa ja sitoutuneempaa keskiluokkaa, jolla on paremmat mahdollisuudet. He perustavat uusia kanavia vastatakseen kansalaistemme ääniin. Alueellisten ja maailmanlaajuisten myllerrysten aikakaudella, jolloin huolet demokratian taantumisesta tuntuvat laajalti monissa maissa, olen varma, että uusi Kazakstan kulkee päinvastaista tietä – tietä uuteen oikeudenmukaiseen Kazakstaniin. 

Lisätietoja Kazakstanin ihmisoikeuksia ja oikeusvaltiota koskevan seurantasuunnitelman hyväksymisestä löytyy viralliselta verkkosivusto oikeusministeriöstä.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa