Liity verkostomme!

Kazakstan

Kierros siitä, mitä tarkoittaa olla kristitty monikulttuurisessa Kazakstanissa

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Kazakstan on erilaisten kulttuurien ja uskontojen maa. Ne elävät rinnakkain harmoniassa, kunnioituksessa ja suvaitsevaisessa mielessä. Ei ole sattumaa, että Maailman ja perinteisten uskontojen johtajien 7. kongressi järjestetään maan pääkaupungissa Nur-Sultanissa 14. ja 15. syyskuuta. Samana aikana myös paavi vierailee maassa. Valtio paavi Franciscuksen vierailu järjestetään ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun paavi Johannes Paavali II vieraili Kazakstanissa vuonna 2001 mottona "Rakasta toisiaan". kirjoittaa Mauricio Ruiz.

Laskeutuessaan Kazakstanissa tänään (13. syyskuuta) paavi vierailee Kazakstanin presidentin Kassym-Jomart Tokajevin luona sekä pitää virallisen puheen maahan akkreditoidulle diplomaattikunnalle ja kansalaisyhteiskunnalle. Keskiviikkona hän rukoilee hiljaisen hetken uskonnollisten johtajien kanssa ja puhuu heille kongressin avajaisissa ja täysistunnossa. Paavi tapaa sitten joitain johtajia yksityisesti. Iltapäivällä hän viettää messun maan katolilaisten puolesta.

Kongressiin odotetaan osallistuvan noin 100 delegaatiota 60 maasta, mukaan lukien islamin, kristinuskon, juutalaisuuden, shintolaisuuden, buddhalaisuuden, zoroastrismin, hindulaisuuden ja muiden uskontojen edustajia. Heidän joukossaan ovat paavi Franciscus, Al-Azharin korkein imaami Ahmed Mohamed Ahmed at-Tayeb, Jerusalemin patriarkka Theophilos III, ashkenazi-päärabbi David Lau, Israelin päärabbi Yitzhak Yosef ja muut uskonnolliset johtajat sekä useiden uskonnollisten johtajien edustajat. kansainvälisistä järjestöistä.

Maan itsenäistymisestä vuonna 1991 lähtien sen ensimmäinen presidentti Nursultan Nazarbajev on edistänyt vuoropuhelua ja kulttuurien ja uskontojen keskinäistä ymmärtämystä. Hän kannatti maailman ja perinteisten uskontojen johtajien kongressin perustamista. Syyskuussa 2001 hän toivotti Johannes Paavali II:n tervetulleeksi maan itsenäisyyden 10-vuotispäivänä.

Presidentti Nazarbajev paavi Johannes Paavali II:n kanssa syyskuussa 2001 © Kazakhstanskaya Pravda

Tänä vuonna kongressin teemana on "Maailman ja perinteisten uskontojen johtajien rooli ihmiskunnan sosiaalis-hengellisessä kehityksessä pandemian jälkeisenä aikana". Järjestetään neljä paneelisessiota, joissa keskitytään kysymyksiin uskontojen roolista hengellisten ja moraalisten arvojen vahvistamisessa, koulutuksesta ja uskonnontutkimuksesta uskontojen rauhanomaisen rinnakkaiselon edistämisessä, ääriliikkeiden, radikalismin ja terrorismin torjunnassa erityisesti uskonnollisista syistä sekä panokseen. yhteiskunnan hyvinvointiin ja kestävään kehitykseen.

Kazakstanin yhteiskunnalle eri etnisten ryhmien uskonnollisista perinteistä on tullut silta, joka yhdistää erilaisia ​​yhteisöjä ja rakentaa yhteenkuuluvuutta koko maassa. Tämä asenne on ruokkinut keskinäistä kunnioitusta ja suvaitsevaisuutta toisiaan kohtaan. Lähes 19 miljoonan asukkaan Kazakstan tarkoittaa kotia yli 135 etniselle ryhmälle ja 18 uskontokunnalle.

Noin 65 prosenttia Kazakstanin 18.6 miljoonasta asukkaista on muslimeja, joista suurin osa on Hanafi-opetuskoulua noudattavia sunneja. Noin 26 % kazakstanilaisista on kristittyjä (laaja enemmistö ortodokseja, vähemmistö katolilaisia), ja loput 5 % noudattaa juutalaisuutta tai muita uskomuksia.

Mainos

Suurin osa kristityistä kansalaisista on venäläisiä, ukrainalaisia ​​ja valkovenäläisiä, jotka kuuluvat Kazakstanin itäortodoksiseen kirkkoon Moskovan patriarkaatin alaisuudessa. Noin 1.5 prosenttia väestöstä on etnisesti saksalaisia, joista suurin osa on katolilaisia ​​tai luterilaisia. Siellä on myös monia presbyteereitä, Jehovan todistajia, seitsemännen päivän adventisteja ja helluntailaisia. Myös metodistit, mennoniitit ja mormonit ovat rekisteröineet kirkkoja maassa.

Historioitsijat uskovat, että jo toisella vuosisadalla jKr. Mervin kaupungissa, joka tunnetaan nykyään nimellä Maria, ((Turkmenistanissa, ei liian kaukana Kazakstanin rajasta) roomalaisten sotilaiden joukossa oli kristittyjä, jotka joutuivat vangiksi persialaisia ​​vastaan ​​menetetyn taistelun jälkeen.

Yksi 13- ja 14-luvun suurimmista lähetystyödiplomaateista oli italialainen Giovanni da Montecorvino (1247-1328). Vuonna 1307 paavi Klemens V nimitti Montecorvinon arkkipiispaksi Kambalikin kaupungissa ja Kaukoidän patriarkaksi. Giovanni da Montecorvinon kuoleman jälkeen XIV vuosisadan alussa Kazakstan oli ilman katolista piispaa 600 vuotta.

Rooman observatorion mukaan katolisen kirkon historia Kazakstanissa jatkui 20-luvulla, kun Stalin määräsi karkotettavaksi Keski-Aasiaan kokonaisia ​​katolisen perinteen kansoja. Providence muutti pirullisen suunnitelman lähetystyötapahtumaksi, joka ylitti edes Propaganda Fiden tai kenen tahansa lähetystyöstrategin rohkeimmat unelmat. Vuodesta 1930 lähtien monia pappeja karkotettiin ja lähetettiin keskitysleireille Kazakstanissa.

Piispa Chira paljasti henkilöllisyytensä vuonna 1980, kun Karagandan Pyhän Joosefin kirkko vihittiin käyttöön. Se rakennettiin loputtomien kiistojen jälkeen Neuvostoliiton viranomaisten ja kansan, ei vain katolisten, välillä. On liikuttavaa ajatella tätä piispaa, joka nöyrästi opettaa uskoa sadoille nuorille ihmisille, monille tuleville papeille (mukaan lukien piispa Joseph Werth, Bulnan tituari ja latinalaisten Länsi-Siperian apostolinen hallintovirkailija) paljastamatta auktoriteettiaan edes seurakunnan papilleen.

Vuonna 1991 paavi Johannes Paavali II nimitti Fr Pavel Lengan Karagandan apostoliseksi hallintovirkailijaksi katolisille latinalaisen rituaalin katolisille Kazakstanissa ja neljälle muulle entiselle Neuvostoliiton alueelle kuuluvalle Keski-Aasian tasavallalle, Uzbekistanille, Talikistanille, Kirgisialle ja Turkmenistanille. Hänet vihittiin Krasnoarmiejskissä, mutta piispanistuin on Karaganda, Kazakstanin katolisuuden pääkeskus.

Piispa Lenga pyhitti Kazakstanin 25. kesäkuuta 1995 Marian rauhankuningattarelle Oziornojessa, Pohjois-Kazakstanissa sijaitsevassa Neitsyt Marialle omistetussa pyhäkössä. Tämä on ainoa Marian pyhäkkö tässä osassa maailmaa. Sen rakensivat kiitoksena karkotetut puolalaiset, jotka vuonna 1941 kirjaimellisesti kuolivat nälkään. Läheinen järvi täyttyi ihmeellisesti kaloja ja ihmiset selvisivät hengissä. Vuonna 1994 solmittiin diplomaattiset suhteet Pyhän istuimen ja Kazakstanin välille.

Vuonna 1999 Astana sai apostolisen hallinnon samoin kuin Almaty ja Atyran. Seurakuntia on 250; Tähän mennessä on rakennettu 20 kirkkoa, pappeja on 63, uskonnollisia sisaruksia 74 ja vuonna 1998 avattiin suuri seminaari, jonka nimi oli Maria, kirkon äiti.

Katoliset rakenteet

1. Fatiman Siunatun Neitsyt Marian katedraali

Karagandassa sijaitseva Fatiman Neitsyt Marian katedraali on Kazakstanin suurin katolinen kirkko. Sen rakentamisessa mallina käytettiin Saksan Kölnin katedraalia. Tuomiokirkon vihkiminen tapahtui 9. Lämpimänä vuodenaikana siellä järjestetään myös urku-, sinfonisen ja kuoromusiikin konsertteja.

2. Pieni Pyhän Joosefin basilika Karagandassa

Pyhän Joosefin basilika rakennettiin 1970-luvulla, kun Kazakstan oli Neuvostoliiton tasavalta, maanpaossa olevien katolilaisten pyynnöstä. Kirkko hyväksyttiin vuonna 1977 ja vihittiin käyttöön vuonna 1980, jolloin siitä tuli maan katolisen yhteisön keskipiste. Syyskuussa 2020 Vatikaani on nimennyt Pyhän Joosefin kirkon ensimmäiseksi pieneksi basilikaaksi Keski-Aasiassa, alueella, johon kuuluvat Kazakstan, Uzbekistan, Tadžikistan, Kirgisia ja Turkmenistan.

Ortodoksiset rakenteet

1. Ascension Cathedral Almatyssa

Almatyn Pyhän taivaaseenastumisen temppelin (1904-1907) katedraali, joka tunnetaan myös nimellä Zenkovin katedraali (sen arkkitehti Andrei Zenkovin kunniaksi), sijaitsee 28 Panfilov-kaartin puistossa. Se on tärkein Venäjän ortodoksinen kirkko Kazakstanissa, ja se sisältyy Kazakstanin historiallisten ja kulttuuristen monumenttien luetteloon. Kirkko yhdistää paikallista ja venäläistä arkkitehtuuria, sillä sen rakentamiseen osallistuivat sekä kazakstanilaiset että venäläiset.

Kirkko on yksi maailman korkeimmista puurakennuksista ja korkein ortodoksinen puukirkko. Pääkupolin ristin yläpään korkein kohta on 39.64 metriä, kellotornin huipulla 46 metriä.

2. Pyhän Ristin Korotuksen kirkko Almatyssa

Tämä ortodoksinen kirkko sijaitsee Almatyssa, Karasun alueella (Vysokovoltnaja-katu). Vuonna 2011 rakennettu kirkko Pyhän Ristin Korotuksen kunniaksi on suunniteltu bysanttilaiseen tyyliin, ja sen korkeus on 33 metriä.

3. Neitsyt taivaaseenastumisen katedraali Nur-Sultanissa

Tällä katedraalilla on kauniit siniset katot, joissa on puolikupolit. Tämä vuonna 2009 valmistunut 68 metriä korkea rakennus toimii Nur-Sultanin ortodoksisten kristittyjen pääpalvontapaikkana. Kolmikerroksinen 18 metriä korkea ikonostaasi, jossa on yli 50 ikonia, kullatut ovet, taidokkaat puukaiverrukset ja kultalehtiset seinämaalaukset, luo majesteettisen tunnelman, jota katedraalin akustiikka parantaa.

4. Pyhän Nikolauksen katedraali Almatyssa

Venäjän ortodoksinen kirkko Almatyn Almalyn alueella. Pienessä vehreässä puistossa, jossa on koristeelliset kullatut kupolit, jotka eroavat valkoisten ja vaalean syaanien seinistä, sisätiloissa on taidokkaasti maalatut seinät, katto ja ikonit.

© Creative Commons

Siinä on 20 eri pyhän pyhäinjäännöksiä kirkossa. Katedraalin vieressä on kirjasto ja vastaanottosali, ja pääsisäänkäynnille johtavien portaiden vieressä on luonnollisen kokoinen Pyhän Nikolauksen patsas. Aiemmin ateismin museona ja tallina toiminut kirkko on avattu jälleen palvojille vuodesta 1980 lähtien.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa