Liity verkostomme!

Kazakstan

Kazakstanilla on etujen mukaista Afganistanin vakaus

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Mukaan Kazakstanin tiedotusvälineiden Kazakstanin suurlähettiläs Kabul, Alimkhan Esengeldiev, tapasi virkaa tekevän ulkoministerin Taleban-hallituksessa Afganistan, Amir Khan Muttaqi, 26. marraskuuta 2021, kirjoittaa Akhas Tazhutov, poliittinen analyytikko Euraasia-arvostelu.

Tapaamisessa osapuolet korostivat maiden välisen kaupan kehittämisen tärkeyttä ja ilmaisivat halukkuutensa laajentaa kahdenvälistä kauppayhteistyötä. Alimkhan Esengeldiev ilmaisi tyytyväisyytensä Afganistanin pääkaupungin turvallisuustilanteeseen ja kehotti kansainvälistä yhteisöä toimittamaan humanitaarista apua Afganistanille.

Amir Khan Muttaqi toisti Afganistanin uusien viranomaisten sitoumuksen luoda rauhanomaiset suhteet kaikkiin maihin, ensisijaisesti alueen naapurivaltioihin. Hän ilmaisi myös uuden hallituksen päättäväisyyden estää turvallisuusuhkien syntyminen Afganistanin alueelta.

Puolitoista kuukautta sen jälkeen, kun Kabul joutui kapinallisten käsiin, tulee aika, jolloin päivittäisen toimeentulon ongelmat nousevat jälleen esiin. Parin viime kuukauden aikana länsimaisten armeijajoukkojen vetäytymisen ja Talebanin valtauksen leimaamana Afganistan on kohdannut vakavia taloudellisia rajoituksia, jotka johtuvat maahan suuntautuvan ulkomaanavun tukosta. Afganistanin väestö kärsii elintarvikepulasta. Ruoan toimittamisen uudelleen aloittaminen Afganistaniin on siksi erittäin tärkeää maan tilanteen normalisoimiseksi. Näin ollen Kazakstanilla näyttää olevan suurin panos Afganistanin taloudellisen vakauden palauttamiseen.

Mainos

Se on ihan ymmärrettävää: ”Afganistanille, jossa valta (poliittinen kontrolli) on äskettäin vaihtanut omistajaa, Kazakstan on tärkein, ellei ainoa viljan toimittaja. Ja entinen neuvostotasavalta puolestaan ​​on voimakkaasti riippuvainen tästä maasta. Afganistanin osuus kaikesta viljaviennistä on puolet. Kazakstanin viljaliiton (KGU) edustajan Jevgeni Karabanovin mukaan sinne on päässyt yleensä noin 3-3.5 miljoonaa tonnia kazakstanilaista viljaa. Lisäksi afganistanilaiset maahantuojat ovat ostaneet Uzbekistanista jauhoja, jotka on valmistettu kazakstanilaisesta vehnästä. ( 'Kazakstan menettäisi ostajia, joiden osuus sen viljan viennistä on 50 prosenttia"- ROSNG.ru).

Dramaattinen vallanmuutos Afganistanin Talibanin vallankaappauksen ja sitä seuranneiden Afganistanin keskuspankin varojen jäädyttämiseen tähtäävien toimien jälkeen jätti Kazakstanin viljan viejille tarpeen löytää uusia ostajia noin 3 miljoonalle vehnätonnille. Mutta tämä oli tietysti erittäin vaikea tehtävä. Siksi ei ole yllättävää, että Nur-Sultan lopulta päätti, ettei Afganistanin markkinoilta ole mitään järkeä. Kazakstanin maatalousministeri Yerbol Karashukeev sanoi 21. syyskuuta että hänen maansa jatkaisi vehnän ja jauhojen vientiä Afganistaniin.

Vientiprosessi on hiljattain käynnistynyt uudelleen, maan maatalousministeriö kertoo. Syyskuun 29. päivänä noin 200,000 33,000 tonnia jauhoja ja XNUMX XNUMX tonnia viljaa on toimitettu Kazakstanista Afganistaniin Uzbekistanin kautta.

Mainos

Kuten maatalousministeriön kasvituotteiden tuotannon ja jalostuksen osaston johtaja Azat Sultanov sanoi tiedotustilaisuudessa, “Tällä hetkellä ei ole toimitusongelmia”. Hän kuvaili Afganistania "suuret vilja- ja vehnäjauhomarkkinat Kazakstanille ja strategiselle kumppanillemme".

Kazakstanin etujen kannalta Afganistanin strateginen olemus ei ole vain kahdenvälisten kauppasuhteiden kysymys. Ja on vielä eräs asia, joka on otettava huomioon analysoitaessa Kazakstanin asennetta ja politiikkaa Afganistania kohtaan. Nämä ovat asioita, jotka liittyvät maan turvallisuuden varmistamiseen ja sen tuotteiden pääsyn edistämiseen globaaleille markkinoille. 

Kazakstanin presidentin hallinnon tällä hetkellä ensimmäisen apulaisjohtajana toimivan Dauren Abajevin yli kaksi vuotta sitten esittämä mielipide ensimmäisestä numerosta on edelleen erittäin ajankohtainen. Puhuessaan tuolloin Khabar TV:n Avoin vuoropuhelu -televisio-ohjelmassa hän kommentoi joidenkin kazakstanilaisten tyytymättömyyttä tilanteeseen, jossa valtion oletetaan tarjoavan Afganistanille merkittävää humanitaarista tukea sen sijaan, että se auttaisi omia kansalaisiaan. tarpeessa.

Erityisesti hän sanoi seuraavaa:”Kazakstan ei ole ainoa maa, joka antaa apua Afganistanille. Nykyään koko maailma on vakavasti huolissaan tämän maan ongelmista. Sille on selitys. Kansainvälisen yhteisön on autettava tarjoamaan tarvittava ympäristö normaalin tilan palauttamiseksi Afganistaniin vuosikymmeniä kestäneen aseellisen selkkauksen jälkeen. Ellei niin tapahdu, ellei normaalia elämää palauteta tuossa sodan runtelemassa maassa, äärijoukkojen tunkeutumisen ja hyökkäysten riski, huumekaupan ja radikalismin uhka leijuu aina näkymättömästi meidän kaikkien yllä.".

Dauren Abayev sanoi, että toukokuussa 2019. Paljon on Afganistanissa muuttunut viimeisen kahden vuoden aikana. Erityisen huomionarvoista on viimeaikainen kehitys maassa. Mutta nyt afganistanilaiset tarvitsevat apua entistä enemmän "tarvittavan ympäristön tarjoamisessa normaalin palautumiselle". Tietoisuus tästä on saanut Kazakstanin viranomaiset esittämään ehdotuksen YK:n logistiikkakeskuksen perustamisesta humanitaarisen avun toimittamista varten Afganistaniin Almatyyn. 

Mitä tulee kysymykseen Kazakstanin tuotteiden pääsyn varmistamisesta maailmanlaajuisille markkinoille Afganistanin kautta, voidaan sanoa seuraavaa. Kazakstan on maa, joka sijaitsee pääasiassa Keski-Aasian pohjoisosassa ja osittain Itä-Euroopassa. Tämä Euraasian alue on melkein kauimpana maailman valtameristä ja meristä. Niin kauan kuin kansainvälinen kauppa perustuu pääosin merirahtiin, Keski-Aasia pysyy kansainvälisen talousjärjestelmän reuna-alueella.

Asia saattaa kuitenkin muuttua, koska Uzbekistan allekirjoitti Pakistanin kanssa helmikuussa 2021 sopimuksen 573 kilometrin pituisen rautatieosuuden rakentamisesta Afganistanin läpi ja yhdistäisi Uzbekistanin eteläisimmän kaupungin Termezin Peshawariin, Pakistanin Khyber Pakhtunkhwan maakunnan pääkaupunkiin.

Se yhdistäisi Keski-Aasian alueen Arabianmeren satamiin. Se merkitsisi myös pitkäaikaisen ajatuksen toteuttamista Keski-Aasian ja Etelä-Aasian yhdistämisestä. Yhdysvaltojen viime vuonna toteuttamat toimet toivat uutta pontta sen täytäntöönpanoon.

New Delhi Times sanoi Himanshu Sharman artikkelissa "USA yhdistää Etelä- ja Keski-Aasian" (20. heinäkuuta 2020): "Yhdysvallat ja viisi Keski-Aasian maata sitoutuivat "rakentamaan taloudellisia ja kauppasuhteita, jotka yhdistäisivät Keski-Aasian Etelä-Aasian ja Euroopan markkinoille". Heidän Washingtonissa heinäkuun puolivälissä antamassaan yhteisessä julkilausumassa vaadittiin Afganistanin tilanteen rauhanomaista ratkaisemista Etelä- ja Keski-Aasian alueiden suurempaa taloudellista yhdentymistä varten.

Toukokuun lopulla järjestetyssä kolmenvälisessä foorumissa Yhdysvallat, Afganistan ja Uzbekistan olivat tarkastelleet hankkeita Etelä- ja Keski-Aasian yhdistämiseksi alueellisen hyvinvoinnin edistämiseksi. Yhteisessä julkilausumassa julkistettiin suunnitelmat rautatieyhteyksien rakentamisesta Keski-Aasian ja Pakistanin välille sekä kaasuputki Pakistanin kautta Intiaan.

Pakistan saattaa joutua valitsemaan kahdesta rinnakkaisesta kauppareitistä, vaikka Kiina odottaisi ehdottomasti sen liittyvän taloussopimukseen Iranin kanssa, kun taas amerikkalaiset haluaisivat Islamabadin pysyvän yhteydessä Etelä- ja Keski-Aasiaan.

Washington on perustanut ryhmän nimeltä C5+1, johon kuuluvat Yhdysvallat, Kazakstan, Kirgisian tasavalta, Tadžikistan, Turkmenistan ja Uzbekistan. Toinen työryhmä kehittää Afganistanin kauttakulkupotentiaalia, mukaan lukien suurten projektien rahoitusta kansainvälisiltä rahoituslaitoksilta..

Edellä mainittujen lisäksi on syytä esittää seuraava huomautus. 30 Yhdysvaltain ulkoministeri sekä Kazakstanin tasavallan, Kirgisian tasavallan, Tadzikistanin tasavallan, Turkmenistanin ja Uzbekistanin tasavallan ulkoministerit tapasivat C2020+5-muodossa. Kuuden osapuolen foorumin osallistujat, kuten neuvottelujen päätteeksi annetussa yhteisessä lehdistötiedotteessa todettiin, "Kävimme laajan keskustelun keskinäisistä pyrkimyksistä rakentaa taloudellista joustavuutta ja vahvistaa edelleen turvallisuutta ja vakautta Keski-Aasiassa ja alueella. Osallistujat ilmaisivat vahvan tukensa pyrkimyksille ratkaista Afganistanin tilanne rauhanomaisesti ja rakentaa taloudellisia ja kauppasuhteita, jotka yhdistäisivät Keski-Aasian Etelä-Aasian ja Euroopan markkinoille..

Suoraan sanottuna tässä on kyse "suuren Keski-Aasian" muodostamisen idean muuntamisesta todellisuuteen sisällyttämällä Afganistan neuvostoliittolaisten jälkeisten Keski-Aasian tasavaltojen ryhmään. Mitä tulee erityisiin hankkeisiin, niitä on kaksi: rautatieyhteyksien rakentaminen Keski-Aasian ja Pakistanin välillä sekä kaasuputken laskeminen Afganistanin ja Pakistanin halki Turkmenistanista Intiaan.

Tällaisissa suunnitelmissa ei ole mitään uutta. Ensimmäistä niistä – Keski- ja Etelä-Aasian välisen rautatien rakentamista – ehdotti alun perin jo vuonna 1993 ECO:n (The Economic Cooperation Organisation) jäsenmaiden johtajien kokouksessa silloinen Pakistanin pääministeri Nawaz Sharif.

Hän sanoi: "Afganistanin vapautuminen ja kuuden itsenäisen valtion syntyminen entisestä Neuvostoliitosta, joilla on yhteiset siteet kanssamme, muodostavat perustan uudelle suhteelle, joka voisi olla katalysaattori alueemme talouselämän uudelleenmuovaamiselle. ECO on pinta-alallaan 6 miljoonaa neliökilometriä ja väkiluku 7 miljoonaa, ja se on ETY:n jälkeen toiseksi suurin taloudellinen ryhmittymä. Siten sillä on potentiaalia olla keskeinen alueellinen taloudellinen ryhmittymä, ja sillä on jo suunnitelmia monitahoisen yhteistyön aloittamisesta sen suojeluksessa. . Tie-, rautatie- ja lentoyhteyksien kehittämisessä on jo saatu hyvä alku.

Itse asiassa Pakistan näkee oman tieverkkonsa yhdistävän lopulta kauppaa ECO-maiden kanssa. Tämä yhteys on tärkeä Pakistanin pyrkimyksissä päästä 21-luvulle nykyaikaisena, edistyksellisenä ja tulevaisuuteen katsovana maana. Minulla ei ole epäilystäkään siitä, että ECO todennäköisesti toteuttaa potentiaalinsa dynaamisena ja elinvoimaisena organisaationa, jonka ihmisten taidot ja huomattava potentiaali auttavat parantamaan niiden 300 miljoonan ihmisen elämänlaatua, joilla on yhteinen tulevaisuus ja yhteinen kohtalo. parempi huomenna. Tarkoituksenamme täällä tänään on rakentaa olemassa oleville siteille ja luoda instituutioita, jotka helpottavat teknistä, kaupallista ja kulttuurista vuorovaikutusta jäsenmaiden välillä..

Hänen ehdotuksensa rautatien rakentamisesta Keski- ja Etelä-Aasian välille Afganistanin kautta ei ollut saanut todellista tukea asiaan liittyvissä maissa, ja se hylättiin. Tähän mennessä monet ihmiset eivät tiedä, kuka ensimmäisenä tarjosi tällaisen hankkeen. Uzbekistanin ja Pakistanin välisen rautatien rakentaminen mahdollistaisi Kazakstanin vientituotteiden pääsyn Karachin satamaan ja läheiseen Port Qasimiin. Siksi maa on erittäin kiinnostunut tämän hankkeen toteuttamisesta.

Toisen – kaasuputken reitityksen Intiaan Pakistanin kautta – oli Argentiinassa sijaitseva riippumaton öljy- ja kaasuholdingyhtiö Bridas Corporation hyväksynyt toteutettaviksi vuonna 1995. Hankkeen toteuttamisessa ei kuitenkaan edistytty. Talebanit nousevat valtaan Afganistanissa. Ja kaikki pysähtyi. Myöhemmin useat alueen maat yrittivät toistuvasti antaa tälle aloitteelle uutta pontta. Ketään ei näytä kiinnostavan. Toistaiseksi edistystä on kuitenkin vähän. Tämä pyrkimys tunnetaan nimellä 7.6 miljardin dollarin 1,814 XNUMX kilometriä pitkä Turkmenistan-Afganistan-Pakistan-Intia kansainvälinen kaasuputki (TAPI). Se kulkisi Galkynyshista, Turkmenistanin suurimmalta kaasukentältä, Afganistanin Heratin ja Kandaharin kautta, sitten Chamanin, Quettan ja Multanin kautta Pakistanissa ennen kuin päätyisi Fazilkaan, Intiaan, lähellä Pakistanin rajaa.

TAPI:n idea juontaa juurensa neljännesvuosisadan taakse. Vuonna 1995 Turkmenistan ja Pakistan tekivät yhteisymmärryspöytäkirjan. Turkmenistanin hallitus aloitti rakentamisen parikymmentä vuotta myöhemmin joulukuussa 2015. Tuolloin Ashgabat ilmoitti hankkeen valmistuvan joulukuussa 2019. Se osoittautui kuitenkin vain hyväksi tarkoitukseksi.

Tehokas toteutus on taloudellisten ongelmien vuoksi jäljessä Turkmenistanin hallituksen lupauksista. Samalla on mainittava, että ulkopuolisilla tarkkailijoilla on hyvin vähän konkreettista tietoa TAPI:n edistymisestä. Hankkeen odotetaan toistaiseksi käynnistyvän vuonna 2023. Taleban-hallinto on nyt paikallaan ja sen edustajat Afganistanissa ovat puhuneet myönteisesti TAPI-putkilinjasta. 

Puhuessaan Teheranissa 23. marraskuuta 2015 pidetyssä kaasunviejämaiden foorumin (GECF) kolmannessa huippukokouksessa Kazakstanin ulkoministeri Erlan Idrissov korosti, että Kazakstan on kiinnostunut TAPI-pääkaasuputkesta Turkmenistanista Afganistaniin, Pakistaniin ja Intiaan aina, kun se tapahtuu. on rakennettu. – Intian puolen kanssa käydään parhaillaan keskusteluja mahdollisuudesta lisätä putkilinjan kapasiteettia ottaen huomioon mahdolliset kaasutoimitukset Kazakstanista. Maamme on valmis kuljettamaan jopa 3 miljardia kuutiometriä vuodessa tätä putkea pitkin.”, hän sanoi. Tällainen näkökulma on edelleen varsin ajankohtainen.

Oli rauhoittavaa nähdä, että amerikkalaiset yrittivät antaa uutta sysäystä vanhojen hankkeiden toteuttamiseen. Jäljelle jää kysymys, voidaanko ne vihdoin toteuttaa. Siihen ei vieläkään ole vastausta. Mutta yksi asia on varma. Näiden hankkeiden toteuttaminen vaatii ennen kaikkea ponnisteluja poliittisen vakauden takaamiseksi Afganistanissa.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.
Mainos
Mainos

Nousussa