Liity verkostomme!

Kazakstan

EU:n ja Kazakstanin johtajat tapaavat keskustellakseen tulevasta yhteistyöstä

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.


EU:n ja Kazakstanin yhteistyön entistä tiiviimmän tavoitteet ovat esillä Brysselissä tänään (perjantaina 26. marraskuuta) pidettävässä huipputason kokouksessa. Kazakstanin presidentti Kassym-Jomart Tokajev jatkaa vierailuaan Brysseliin tapaamisilla EU-johtajien kanssa.

Hänen vierailunsa osuu Kazakstanin itsenäisyyden 30-vuotisjuhliin, ja osapuolet ovat kiinnostuneita keskustelemaan EU:n ja Kazakstanin tulevan yhteistyön näkymistä.

Tokajev on äskettäin puhunut Kazakstanista johtavasta roolista Keski-Aasiassa. Hän keskittyy kuitenkin myös Kazakstanin taloudellisten siteiden vahvistamiseen EU:n sisällä, ja hän todennäköisesti käyttää kaksipäiväisen matkan Belgian pääkaupunkiin tukeakseen entisestään tavoitteitaan lisätä diplomatiaa ja taloudellisia yhteyksiä.

Presidentti Tokajev tapasi torstaina EU-johtajia, mukaan lukien neuvoston puheenjohtaja Charles Michelin, ja Belgian johtajia. Hän tapaa myös EU-maiden liike-elämän edustajia.

Mainos

Vierailu on ajankohtainen, sillä se tapahtuu maan itsenäisyyden 30-vuotispäivänä.

Sen jälkeen kun maa itsenäistyi 16. joulukuuta 1991, maa on hyötynyt merkittävästä taloudellisesta ja sosiaalisesta kehityksestä sekä suhteidensa laajentumisesta kansainvälisiin kumppaneihin, kuten EU:hun. EU:n ja Kazakstanin kumppanuus on kehittynyt huomattavasti kahdenvälisten suhteiden solmimisen jälkeen vuonna 1992, ja se sisältää nyt useita yhteistyö- ja vuoropuhelumuotoja useista aiheista, kuten vihreästä taloudesta, ihmisoikeuksista, oikeuslaitoksen uudistuksista, kaupasta, suorista ulkomaisista sijoituksista, kulttuurista ja koulutus.

Kaikista näistä keskustellaan presidentin tämän viikon vierailun aikana.

Mainos

Kauppa on keskeinen kysymys, sillä EU on nyt Kazakstanin suurin talouskumppani, jonka osuus sen ulkomaankaupasta on 41 prosenttia ja tavarakaupasta 30 prosenttia.

Eräs komission lähde sanoi, että EU on "pannut tyytyväisenä merkille" Kazakstanin kehityksessä saavutetun edistyksen samalla kun "pyrkii jatkuvasti vaihtamaan ideoita ja arvoja sosioekonomisen kehityksen lisäämiseksi".

Tämä tulee lähteen mukaan EU:n Keski-Aasiaa koskevan strategian ja EU:n ja Kazakstanin välisen tehostetun kumppanuus- ja yhteistyösopimuksen (EPCA) puitteissa, jotka tulivat voimaan vuonna 2020.

Osapuolet toivovat Brysselissä käytävien neuvottelujen mahdollistavan yhteistyön ja vuoropuhelun syventymisen ja laajentumisen seuraavien parin vuoden aikana. Vaikka pandemian jälkeinen toipuminen on eturintamassa heidän välisissä suhteissaan, kauppa- ja investointimahdollisuudet, ilmastonmuutos, energia, liitettävyys ja digitalisaatio ovat myös näkyvästi esillä keskusteluissa, jotka päättyvät myöhemmin perjantaina.

Presidentin vierailun aikana keskustellaan muun muassa Kazakstanin ja Belgian sekä Kazakstanin ja EU:n ajankohtaisista suhteista sekä yhteistyöstä alueellisella ja kansainvälisellä tasolla.

Komission lähde sanoi: "Eri osapuolet tutkivat myös, kuinka edelleen syventää kumppanuuttaan useilla aloilla, mukaan lukien kauppa ja investoinnit, ilmasto, vihreä kehitys ja ympäristö, liikenne ja energia ja digitalisaatio."

Tapaamisissa yritysten edustajien kanssa keskitytään "nykyisten liikesuhteiden ja kaupallisten sopimusten optimointiin ja uusien mahdollisuuksien tunnistamiseen".

 Ihmisoikeudet ovat myös asialistalla, ja Tokajevin ansioksi on annettu useita ihmisoikeusuudistuksia,

EU on tukenut Kazakstanin taloudellista kehitystä aiemmin, ja EU:n odotetaan jatkossakin olevan kumppani, mikäli se saa takeet ihmisoikeuksista.

Bryssel on tunnustanut Kazakstanin edistymisen poliittisten uudistusten täytäntöönpanossa demokratian ja ihmisoikeuksien suojelun alalla, ja kansalaisyhteiskunnan osallistumisen edistämiseksi Kazakstan isännöi äskettäin Almatyssa EU:n ja Keski-Aasian kansalaisyhteiskuntafoorumin, johon osallistui lähes 300 kansalaisyhteiskunnan ja hallitusten edustajaa. ja keskittyi edistämään ponnisteluja kohti kestävää COVIDin jälkeistä elpymistä Keski-Aasian alueella.

Liike ja kauppa ovat myös tärkeällä sijalla presidentin tämän viikon ohjelmassa.

EU on Kazakstanin tärkein kauppa- ja investointikumppani, ja sen osuus sen ulkomaankaupasta on yli 40 prosenttia. Noin 50 prosenttia ulkomaisista suorista sijoituksista Kazakstanissa on houkutellut EU:sta, mukaan lukien 85.4 miljardia euroa Hollannista, 14.8 miljardia euroa Ranskasta, 7.6 miljardia euroa Belgiasta, 6 miljardia euroa Italiasta ja 4.4 miljardia euroa Saksasta. .

Sekä Kazakstan että EU ovat aiemmin ilmaisseet sitoutumisensa ilmastonmuutoksen torjuntaan, joka on toinen johtajien keskeinen kysymys neuvotteluissaan - ja ponnistelujen lisäämiseen Pariisin ilmastosopimuksen tehokkaan täytäntöönpanon puolesta.

Presidentti Tokajev sitoutui saavuttamaan Kazakstanin talouden täydellisen hiilestä poistamisen vuoteen 2060 mennessä ja nostamaan uusiutuvien energialähteiden osuuden maan energiavalikoimassa 15 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.

Hän keskustelee myös liikenne- ja energiakysymyksistä EU:n kanssa ennen Bryssel-vierailun päättymistä.

Kazakstan on merkittävä energiantoimittaja EU:lle ja myötävaikuttaa toimituslähteiden monipuolistamiseen EU:n markkinoille. 70 % Kazakstanin öljyn viennistä menee EU:hun (6 % EU:n öljyn kysynnästä). Kazakstan on myös EU:n ydinenergiateollisuuden suurin yksittäinen toimittaja.

Myös koulutus ja kulttuuri ovat olleet esillä keskusteluissa, ja kazakstanilainen lähde huomautti, että kazakstanilaisia ​​opiskelijoita opiskelee jo eurooppalaisissa yliopistoissa ja eurooppalaisia ​​opiskelijoita Kazakstanin yliopistoissa, mukaan lukien pilvilaskenta, kemiallinen nanotekniikka, innovatiivinen lääketiede ja muilla aloilla.

"Kazakstan ja EU ovat vuosien mittaan jatkuvasti kehittäneet ja vahvistaneet suhteitaan", hän sanoi.

Kun se viettää 30 vuotta itsenäisyydestään vuonna 2021, on huomionarvoista, että Kazakstan on saavuttanut merkittävää taloudellista edistystä, sisäistä vakautta ja osoittanut sitoutumisensa sääntöihin perustuvaan kansainväliseen järjestykseen.

Molempia osapuolia hyödyttävän yhteistyön pohjalta Kazakstan on vakiinnuttanut asemansa EU:n keskeisenä kumppanina Keski-Aasiassa.

Brysselissä sijaitsevan European Institute for Asian Studies -instituutin lähde sanoi: ”Kazakstanin ja EU:n suhteissa saavutettiin virstanpylväs, kun osapuolet allekirjoittivat vuonna 2015 tehostetun kumppanuus- ja yhteistyösopimuksen (EPCA), joka tuli voimaan maaliskuussa 2020.

”EPCA on ensimmäinen laatuaan EU:n sopimus Keski-Aasian maan kanssa. Tämä sopimus asettaa oikeudelliset puitteet yhteistyölle useilla aloilla keskinäisen kaupan, investointien ja infrastruktuurin edistämisestä turvallisuuteen, kulttuuriin, ilmastonmuutoksen torjuntaan sekä yhteistyöhön koulutuksen ja tutkimuksen alalla.

Nyt toivotaan, että tällä viikolla Brysselissä pidettävä korkean tason kokous antaa uutta pontta jo ennestään kukoistavaan kumppanuuteen.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.
Mainos
Mainos

Nousussa