Liity verkostomme!

Kazakstan

Kazakstan toteuttaa poliittisia uudistuksia

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Yleisön luottamuksen puutteella poliittiseen johtajuuteen ympäri maailmaa on monia syitä. Mutta kenties mikään ei ole tärkeämpää kuin kansalaisten laajalle levinnyt – oikeudenmukaisesti tai epäoikeudenmukaisesti – usko, että heidän valtaan asetetut jättävät heidät huomiotta tai pitävät heitä itsestäänselvyytenä.

Kazakstanin presidentti Kassym-Jomart Tokajev on ensimmäisten kuukausien aikana osoittanut syytöksen, jota hän on päättänyt välttää. Viime vuonna valitustaan ​​lähtien hän on asettanut päätavoitteekseen valtion ja hallituksen uudistamisen, jotta ne vastaisivat paremmin kansalaisten tarpeita ja tavoitteita.

Tokajev hahmotteli yli 30 aloitetta ajankohtaisten sosiaalisten ja taloudellisten kysymysten käsittelemiseksi.

Kaikki aloitteet tähtäävät poliittisten ja sosioekonomisten muutosten jatkamiseen maassa, kertoi presidentin neuvonantaja Erlan Karin Telegram-kanavallaan.  

Mainos

Hänen huomautuksensa keskittyivät kuuteen pääosaan. Siinä keskityttiin maaseudun akimien (paikallispiirien päämiesten) vaalilaitoksen parantamiseen, koulutukseen liittyvien asioiden ratkaisemiseen, digitaalisten teknologioiden käyttöönottoon, pankkien vakuuspolitiikan parantamiseen ja arviointitoiminnan säätelyyn sekä vaalitoiminnan tehostamiseen. budjettipolitiikkaa ja ihmisoikeuksien suojelujärjestelmän vahvistamista edelleen.

Tokajev sanoi, että itsenäisyyden 30-vuotisjuhla on tärkeä virstanpylväs maan historiassa. ”Olemme vahva valtio ja yhtenäinen kansakunta. Poliittista nykyaikaistamista, talouden rakennemuutosta ja sosiaalisen sektorin kehittämistä on jatkettava. Yli 90 normatiivista säädöstä hyväksyttiin Kansallisen luottamusneuvoston aloitteiden ja ehdotusten pohjalta, hän sanoi. 

Maaseutupiirien akimien suorista vaaleista on tullut merkittävä askel kohti demokratisoitumista. Tänä vuonna valittiin yli 800 maaseudun akimia.

Mainos

Valtionpäämies kannatti ehdotusta vakiinnuttaa normi, joka mahdollistaa toisen asteen koulutuksen saaneiden henkilöiden asettamisen ehdolle kylissä akimin virkaan. Tämä lisää vaalien kilpailukykyä paikallistasolla. 

Presidentti puhui myös ihmisoikeusasioista. Hän sanoi, että kuolemanrangaistuksen poistaminen pitäisi hyväksyä. "Aiemmin maamme liittyi kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevan kansainvälisen yleissopimuksen toiseen valinnaiseen pöytäkirjaan, jonka tarkoituksena on poistaa kuolemantuomio. Äskettäisessä puheenvuorossa kehotin [hallitusta] yhdenmukaistamaan rikoslain normit sen määräysten kanssa ja hyväksymään lain”, hän sanoi. 

Myös rikosten ehkäisyä ja perheväkivaltaa tutkitaan kattavasti. Tokajev sanoi, että perheväkivaltaa on torjuttava. 

Keskeistä oli myös erityisten työolojen luominen yksinhuoltajille. Presidentti asetti tehtäväksi tarjota yksinhuoltajalle oikeus etätyöhön ja alennettu työsuhde. 

Maan muutosten pitäisi osaltaan vahvistaa demokraattisia periaatteita, lisätä ihmisten hyvinvointia ja "kuuntelevan valtion" käsitteen toteutumista, Tokajev totesi. ”Oikea päätös löytyy pääsääntöisesti keskustelun kautta... Meidän on oltava avoimia moniarvoisuudelle ja vapaita radikalismista. Tämä on politiikkamme pääperiaate”, presidentti sanoi.

Tokajev ehdotti standardoitujen vaatimusten kehittämistä oppilaitosten turvajärjestelmille. Päätös on erityisen tärkeä, koska ulkomaisten koulujen, korkeakoulujen ja yliopistojen turvallisuusrikkomukset lisääntyvät.

Jaa tämä artikkeli:

Kazakstan

EU:n ja Kazakstanin johtajat tapaavat keskustellakseen tulevasta yhteistyöstä

Julkaistu

on


EU:n ja Kazakstanin yhteistyön entistä tiiviimmän tavoitteet ovat esillä Brysselissä tänään (perjantaina 26. marraskuuta) pidettävässä huipputason kokouksessa. Kazakstanin presidentti Kassym-Jomart Tokajev jatkaa vierailuaan Brysseliin tapaamisilla EU-johtajien kanssa.

Hänen vierailunsa osuu Kazakstanin itsenäisyyden 30-vuotisjuhliin, ja osapuolet ovat kiinnostuneita keskustelemaan EU:n ja Kazakstanin tulevan yhteistyön näkymistä.

Tokajev on äskettäin puhunut Kazakstanista johtavasta roolista Keski-Aasiassa. Hän keskittyy kuitenkin myös Kazakstanin taloudellisten siteiden vahvistamiseen EU:n sisällä, ja hän todennäköisesti käyttää kaksipäiväisen matkan Belgian pääkaupunkiin tukeakseen entisestään tavoitteitaan lisätä diplomatiaa ja taloudellisia yhteyksiä.

Presidentti Tokajev tapasi torstaina EU-johtajia, mukaan lukien neuvoston puheenjohtaja Charles Michelin, ja Belgian johtajia. Hän tapaa myös EU-maiden liike-elämän edustajia.

Mainos

Vierailu on ajankohtainen, sillä se tapahtuu maan itsenäisyyden 30-vuotispäivänä.

Sen jälkeen kun maa itsenäistyi 16. joulukuuta 1991, maa on hyötynyt merkittävästä taloudellisesta ja sosiaalisesta kehityksestä sekä suhteidensa laajentumisesta kansainvälisiin kumppaneihin, kuten EU:hun. EU:n ja Kazakstanin kumppanuus on kehittynyt huomattavasti kahdenvälisten suhteiden solmimisen jälkeen vuonna 1992, ja se sisältää nyt useita yhteistyö- ja vuoropuhelumuotoja useista aiheista, kuten vihreästä taloudesta, ihmisoikeuksista, oikeuslaitoksen uudistuksista, kaupasta, suorista ulkomaisista sijoituksista, kulttuurista ja koulutus.

Kaikista näistä keskustellaan presidentin tämän viikon vierailun aikana.

Mainos

Kauppa on keskeinen kysymys, sillä EU on nyt Kazakstanin suurin talouskumppani, jonka osuus sen ulkomaankaupasta on 41 prosenttia ja tavarakaupasta 30 prosenttia.

Eräs komission lähde sanoi, että EU on "pannut tyytyväisenä merkille" Kazakstanin kehityksessä saavutetun edistyksen samalla kun "pyrkii jatkuvasti vaihtamaan ideoita ja arvoja sosioekonomisen kehityksen lisäämiseksi".

Tämä tulee lähteen mukaan EU:n Keski-Aasiaa koskevan strategian ja EU:n ja Kazakstanin välisen tehostetun kumppanuus- ja yhteistyösopimuksen (EPCA) puitteissa, jotka tulivat voimaan vuonna 2020.

Osapuolet toivovat Brysselissä käytävien neuvottelujen mahdollistavan yhteistyön ja vuoropuhelun syventymisen ja laajentumisen seuraavien parin vuoden aikana. Vaikka pandemian jälkeinen toipuminen on eturintamassa heidän välisissä suhteissaan, kauppa- ja investointimahdollisuudet, ilmastonmuutos, energia, liitettävyys ja digitalisaatio ovat myös näkyvästi esillä keskusteluissa, jotka päättyvät myöhemmin perjantaina.

Presidentin vierailun aikana keskustellaan muun muassa Kazakstanin ja Belgian sekä Kazakstanin ja EU:n ajankohtaisista suhteista sekä yhteistyöstä alueellisella ja kansainvälisellä tasolla.

Komission lähde sanoi: "Eri osapuolet tutkivat myös, kuinka edelleen syventää kumppanuuttaan useilla aloilla, mukaan lukien kauppa ja investoinnit, ilmasto, vihreä kehitys ja ympäristö, liikenne ja energia ja digitalisaatio."

Tapaamisissa yritysten edustajien kanssa keskitytään "nykyisten liikesuhteiden ja kaupallisten sopimusten optimointiin ja uusien mahdollisuuksien tunnistamiseen".

 Ihmisoikeudet ovat myös asialistalla, ja Tokajevin ansioksi on annettu useita ihmisoikeusuudistuksia,

EU on tukenut Kazakstanin taloudellista kehitystä aiemmin, ja EU:n odotetaan jatkossakin olevan kumppani, mikäli se saa takeet ihmisoikeuksista.

Bryssel on tunnustanut Kazakstanin edistymisen poliittisten uudistusten täytäntöönpanossa demokratian ja ihmisoikeuksien suojelun alalla, ja kansalaisyhteiskunnan osallistumisen edistämiseksi Kazakstan isännöi äskettäin Almatyssa EU:n ja Keski-Aasian kansalaisyhteiskuntafoorumin, johon osallistui lähes 300 kansalaisyhteiskunnan ja hallitusten edustajaa. ja keskittyi edistämään ponnisteluja kohti kestävää COVIDin jälkeistä elpymistä Keski-Aasian alueella.

Liike ja kauppa ovat myös tärkeällä sijalla presidentin tämän viikon ohjelmassa.

EU on Kazakstanin tärkein kauppa- ja investointikumppani, ja sen osuus sen ulkomaankaupasta on yli 40 prosenttia. Noin 50 prosenttia ulkomaisista suorista sijoituksista Kazakstanissa on houkutellut EU:sta, mukaan lukien 85.4 miljardia euroa Hollannista, 14.8 miljardia euroa Ranskasta, 7.6 miljardia euroa Belgiasta, 6 miljardia euroa Italiasta ja 4.4 miljardia euroa Saksasta. .

Sekä Kazakstan että EU ovat aiemmin ilmaisseet sitoutumisensa ilmastonmuutoksen torjuntaan, joka on toinen johtajien keskeinen kysymys neuvotteluissaan - ja ponnistelujen lisäämiseen Pariisin ilmastosopimuksen tehokkaan täytäntöönpanon puolesta.

Presidentti Tokajev sitoutui saavuttamaan Kazakstanin talouden täydellisen hiilestä poistamisen vuoteen 2060 mennessä ja nostamaan uusiutuvien energialähteiden osuuden maan energiavalikoimassa 15 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.

Hän keskustelee myös liikenne- ja energiakysymyksistä EU:n kanssa ennen Bryssel-vierailun päättymistä.

Kazakstan on merkittävä energiantoimittaja EU:lle ja myötävaikuttaa toimituslähteiden monipuolistamiseen EU:n markkinoille. 70 % Kazakstanin öljyn viennistä menee EU:hun (6 % EU:n öljyn kysynnästä). Kazakstan on myös EU:n ydinenergiateollisuuden suurin yksittäinen toimittaja.

Myös koulutus ja kulttuuri ovat olleet esillä keskusteluissa, ja kazakstanilainen lähde huomautti, että kazakstanilaisia ​​opiskelijoita opiskelee jo eurooppalaisissa yliopistoissa ja eurooppalaisia ​​opiskelijoita Kazakstanin yliopistoissa, mukaan lukien pilvilaskenta, kemiallinen nanotekniikka, innovatiivinen lääketiede ja muilla aloilla.

"Kazakstan ja EU ovat vuosien mittaan jatkuvasti kehittäneet ja vahvistaneet suhteitaan", hän sanoi.

Kun se viettää 30 vuotta itsenäisyydestään vuonna 2021, on huomionarvoista, että Kazakstan on saavuttanut merkittävää taloudellista edistystä, sisäistä vakautta ja osoittanut sitoutumisensa sääntöihin perustuvaan kansainväliseen järjestykseen.

Molempia osapuolia hyödyttävän yhteistyön pohjalta Kazakstan on vakiinnuttanut asemansa EU:n keskeisenä kumppanina Keski-Aasiassa.

Brysselissä sijaitsevan European Institute for Asian Studies -instituutin lähde sanoi: ”Kazakstanin ja EU:n suhteissa saavutettiin virstanpylväs, kun osapuolet allekirjoittivat vuonna 2015 tehostetun kumppanuus- ja yhteistyösopimuksen (EPCA), joka tuli voimaan maaliskuussa 2020.

”EPCA on ensimmäinen laatuaan EU:n sopimus Keski-Aasian maan kanssa. Tämä sopimus asettaa oikeudelliset puitteet yhteistyölle useilla aloilla keskinäisen kaupan, investointien ja infrastruktuurin edistämisestä turvallisuuteen, kulttuuriin, ilmastonmuutoksen torjuntaan sekä yhteistyöhön koulutuksen ja tutkimuksen alalla.

Nyt toivotaan, että tällä viikolla Brysselissä pidettävä korkean tason kokous antaa uutta pontta jo ennestään kukoistavaan kumppanuuteen.

Jaa tämä artikkeli:

Continue Reading

Kazakstan

Kazakstanilla on etujen mukaista Afganistanin vakaus

Julkaistu

on

Mukaan Kazakstanin tiedotusvälineiden Kazakstanin suurlähettiläs Kabul, Alimkhan Esengeldiev, tapasi virkaa tekevän ulkoministerin Taleban-hallituksessa Afganistan, Amir Khan Muttaqi, 26. marraskuuta 2021, kirjoittaa Akhas Tazhutov, poliittinen analyytikko Euraasia-arvostelu.

Tapaamisessa osapuolet korostivat maiden välisen kaupan kehittämisen tärkeyttä ja ilmaisivat halukkuutensa laajentaa kahdenvälistä kauppayhteistyötä. Alimkhan Esengeldiev ilmaisi tyytyväisyytensä Afganistanin pääkaupungin turvallisuustilanteeseen ja kehotti kansainvälistä yhteisöä toimittamaan humanitaarista apua Afganistanille.

Amir Khan Muttaqi toisti Afganistanin uusien viranomaisten sitoumuksen luoda rauhanomaiset suhteet kaikkiin maihin, ensisijaisesti alueen naapurivaltioihin. Hän ilmaisi myös uuden hallituksen päättäväisyyden estää turvallisuusuhkien syntyminen Afganistanin alueelta.

Puolitoista kuukautta sen jälkeen, kun Kabul joutui kapinallisten käsiin, tulee aika, jolloin päivittäisen toimeentulon ongelmat nousevat jälleen esiin. Parin viime kuukauden aikana länsimaisten armeijajoukkojen vetäytymisen ja Talebanin valtauksen leimaamana Afganistan on kohdannut vakavia taloudellisia rajoituksia, jotka johtuvat maahan suuntautuvan ulkomaanavun tukosta. Afganistanin väestö kärsii elintarvikepulasta. Ruoan toimittamisen uudelleen aloittaminen Afganistaniin on siksi erittäin tärkeää maan tilanteen normalisoimiseksi. Näin ollen Kazakstanilla näyttää olevan suurin panos Afganistanin taloudellisen vakauden palauttamiseen.

Mainos

Se on ihan ymmärrettävää: ”Afganistanille, jossa valta (poliittinen kontrolli) on äskettäin vaihtanut omistajaa, Kazakstan on tärkein, ellei ainoa viljan toimittaja. Ja entinen neuvostotasavalta puolestaan ​​on voimakkaasti riippuvainen tästä maasta. Afganistanin osuus kaikesta viljaviennistä on puolet. Kazakstanin viljaliiton (KGU) edustajan Jevgeni Karabanovin mukaan sinne on päässyt yleensä noin 3-3.5 miljoonaa tonnia kazakstanilaista viljaa. Lisäksi afganistanilaiset maahantuojat ovat ostaneet Uzbekistanista jauhoja, jotka on valmistettu kazakstanilaisesta vehnästä. ( 'Kazakstan menettäisi ostajia, joiden osuus sen viljan viennistä on 50 prosenttia"- ROSNG.ru).

Dramaattinen vallanmuutos Afganistanin Talibanin vallankaappauksen ja sitä seuranneiden Afganistanin keskuspankin varojen jäädyttämiseen tähtäävien toimien jälkeen jätti Kazakstanin viljan viejille tarpeen löytää uusia ostajia noin 3 miljoonalle vehnätonnille. Mutta tämä oli tietysti erittäin vaikea tehtävä. Siksi ei ole yllättävää, että Nur-Sultan lopulta päätti, ettei Afganistanin markkinoilta ole mitään järkeä. Kazakstanin maatalousministeri Yerbol Karashukeev sanoi 21. syyskuuta että hänen maansa jatkaisi vehnän ja jauhojen vientiä Afganistaniin.

Vientiprosessi on hiljattain käynnistynyt uudelleen, maan maatalousministeriö kertoo. Syyskuun 29. päivänä noin 200,000 33,000 tonnia jauhoja ja XNUMX XNUMX tonnia viljaa on toimitettu Kazakstanista Afganistaniin Uzbekistanin kautta.

Mainos

Kuten maatalousministeriön kasvituotteiden tuotannon ja jalostuksen osaston johtaja Azat Sultanov sanoi tiedotustilaisuudessa, “Tällä hetkellä ei ole toimitusongelmia”. Hän kuvaili Afganistania "suuret vilja- ja vehnäjauhomarkkinat Kazakstanille ja strategiselle kumppanillemme".

Kazakstanin etujen kannalta Afganistanin strateginen olemus ei ole vain kahdenvälisten kauppasuhteiden kysymys. Ja on vielä eräs asia, joka on otettava huomioon analysoitaessa Kazakstanin asennetta ja politiikkaa Afganistania kohtaan. Nämä ovat asioita, jotka liittyvät maan turvallisuuden varmistamiseen ja sen tuotteiden pääsyn edistämiseen globaaleille markkinoille. 

Kazakstanin presidentin hallinnon tällä hetkellä ensimmäisen apulaisjohtajana toimivan Dauren Abajevin yli kaksi vuotta sitten esittämä mielipide ensimmäisestä numerosta on edelleen erittäin ajankohtainen. Puhuessaan tuolloin Khabar TV:n Avoin vuoropuhelu -televisio-ohjelmassa hän kommentoi joidenkin kazakstanilaisten tyytymättömyyttä tilanteeseen, jossa valtion oletetaan tarjoavan Afganistanille merkittävää humanitaarista tukea sen sijaan, että se auttaisi omia kansalaisiaan. tarpeessa.

Erityisesti hän sanoi seuraavaa:”Kazakstan ei ole ainoa maa, joka antaa apua Afganistanille. Nykyään koko maailma on vakavasti huolissaan tämän maan ongelmista. Sille on selitys. Kansainvälisen yhteisön on autettava tarjoamaan tarvittava ympäristö normaalin tilan palauttamiseksi Afganistaniin vuosikymmeniä kestäneen aseellisen selkkauksen jälkeen. Ellei niin tapahdu, ellei normaalia elämää palauteta tuossa sodan runtelemassa maassa, äärijoukkojen tunkeutumisen ja hyökkäysten riski, huumekaupan ja radikalismin uhka leijuu aina näkymättömästi meidän kaikkien yllä.".

Dauren Abayev sanoi, että toukokuussa 2019. Paljon on Afganistanissa muuttunut viimeisen kahden vuoden aikana. Erityisen huomionarvoista on viimeaikainen kehitys maassa. Mutta nyt afganistanilaiset tarvitsevat apua entistä enemmän "tarvittavan ympäristön tarjoamisessa normaalin palautumiselle". Tietoisuus tästä on saanut Kazakstanin viranomaiset esittämään ehdotuksen YK:n logistiikkakeskuksen perustamisesta humanitaarisen avun toimittamista varten Afganistaniin Almatyyn. 

Mitä tulee kysymykseen Kazakstanin tuotteiden pääsyn varmistamisesta maailmanlaajuisille markkinoille Afganistanin kautta, voidaan sanoa seuraavaa. Kazakstan on maa, joka sijaitsee pääasiassa Keski-Aasian pohjoisosassa ja osittain Itä-Euroopassa. Tämä Euraasian alue on melkein kauimpana maailman valtameristä ja meristä. Niin kauan kuin kansainvälinen kauppa perustuu pääosin merirahtiin, Keski-Aasia pysyy kansainvälisen talousjärjestelmän reuna-alueella.

Asia saattaa kuitenkin muuttua, koska Uzbekistan allekirjoitti Pakistanin kanssa helmikuussa 2021 sopimuksen 573 kilometrin pituisen rautatieosuuden rakentamisesta Afganistanin läpi ja yhdistäisi Uzbekistanin eteläisimmän kaupungin Termezin Peshawariin, Pakistanin Khyber Pakhtunkhwan maakunnan pääkaupunkiin.

Se yhdistäisi Keski-Aasian alueen Arabianmeren satamiin. Se merkitsisi myös pitkäaikaisen ajatuksen toteuttamista Keski-Aasian ja Etelä-Aasian yhdistämisestä. Yhdysvaltojen viime vuonna toteuttamat toimet toivat uutta pontta sen täytäntöönpanoon.

New Delhi Times sanoi Himanshu Sharman artikkelissa "USA yhdistää Etelä- ja Keski-Aasian" (20. heinäkuuta 2020): "Yhdysvallat ja viisi Keski-Aasian maata sitoutuivat "rakentamaan taloudellisia ja kauppasuhteita, jotka yhdistäisivät Keski-Aasian Etelä-Aasian ja Euroopan markkinoille". Heidän Washingtonissa heinäkuun puolivälissä antamassaan yhteisessä julkilausumassa vaadittiin Afganistanin tilanteen rauhanomaista ratkaisemista Etelä- ja Keski-Aasian alueiden suurempaa taloudellista yhdentymistä varten.

Toukokuun lopulla järjestetyssä kolmenvälisessä foorumissa Yhdysvallat, Afganistan ja Uzbekistan olivat tarkastelleet hankkeita Etelä- ja Keski-Aasian yhdistämiseksi alueellisen hyvinvoinnin edistämiseksi. Yhteisessä julkilausumassa julkistettiin suunnitelmat rautatieyhteyksien rakentamisesta Keski-Aasian ja Pakistanin välille sekä kaasuputki Pakistanin kautta Intiaan.

Pakistan saattaa joutua valitsemaan kahdesta rinnakkaisesta kauppareitistä, vaikka Kiina odottaisi ehdottomasti sen liittyvän taloussopimukseen Iranin kanssa, kun taas amerikkalaiset haluaisivat Islamabadin pysyvän yhteydessä Etelä- ja Keski-Aasiaan.

Washington on perustanut ryhmän nimeltä C5+1, johon kuuluvat Yhdysvallat, Kazakstan, Kirgisian tasavalta, Tadžikistan, Turkmenistan ja Uzbekistan. Toinen työryhmä kehittää Afganistanin kauttakulkupotentiaalia, mukaan lukien suurten projektien rahoitusta kansainvälisiltä rahoituslaitoksilta..

Edellä mainittujen lisäksi on syytä esittää seuraava huomautus. 30 Yhdysvaltain ulkoministeri sekä Kazakstanin tasavallan, Kirgisian tasavallan, Tadzikistanin tasavallan, Turkmenistanin ja Uzbekistanin tasavallan ulkoministerit tapasivat C2020+5-muodossa. Kuuden osapuolen foorumin osallistujat, kuten neuvottelujen päätteeksi annetussa yhteisessä lehdistötiedotteessa todettiin, "Kävimme laajan keskustelun keskinäisistä pyrkimyksistä rakentaa taloudellista joustavuutta ja vahvistaa edelleen turvallisuutta ja vakautta Keski-Aasiassa ja alueella. Osallistujat ilmaisivat vahvan tukensa pyrkimyksille ratkaista Afganistanin tilanne rauhanomaisesti ja rakentaa taloudellisia ja kauppasuhteita, jotka yhdistäisivät Keski-Aasian Etelä-Aasian ja Euroopan markkinoille..

Suoraan sanottuna tässä on kyse "suuren Keski-Aasian" muodostamisen idean muuntamisesta todellisuuteen sisällyttämällä Afganistan neuvostoliittolaisten jälkeisten Keski-Aasian tasavaltojen ryhmään. Mitä tulee erityisiin hankkeisiin, niitä on kaksi: rautatieyhteyksien rakentaminen Keski-Aasian ja Pakistanin välillä sekä kaasuputken laskeminen Afganistanin ja Pakistanin halki Turkmenistanista Intiaan.

Tällaisissa suunnitelmissa ei ole mitään uutta. Ensimmäistä niistä – Keski- ja Etelä-Aasian välisen rautatien rakentamista – ehdotti alun perin jo vuonna 1993 ECO:n (The Economic Cooperation Organisation) jäsenmaiden johtajien kokouksessa silloinen Pakistanin pääministeri Nawaz Sharif.

Hän sanoi: "Afganistanin vapautuminen ja kuuden itsenäisen valtion syntyminen entisestä Neuvostoliitosta, joilla on yhteiset siteet kanssamme, muodostavat perustan uudelle suhteelle, joka voisi olla katalysaattori alueemme talouselämän uudelleenmuovaamiselle. ECO on pinta-alallaan 6 miljoonaa neliökilometriä ja väkiluku 7 miljoonaa, ja se on ETY:n jälkeen toiseksi suurin taloudellinen ryhmittymä. Siten sillä on potentiaalia olla keskeinen alueellinen taloudellinen ryhmittymä, ja sillä on jo suunnitelmia monitahoisen yhteistyön aloittamisesta sen suojeluksessa. . Tie-, rautatie- ja lentoyhteyksien kehittämisessä on jo saatu hyvä alku.

Itse asiassa Pakistan näkee oman tieverkkonsa yhdistävän lopulta kauppaa ECO-maiden kanssa. Tämä yhteys on tärkeä Pakistanin pyrkimyksissä päästä 21-luvulle nykyaikaisena, edistyksellisenä ja tulevaisuuteen katsovana maana. Minulla ei ole epäilystäkään siitä, että ECO todennäköisesti toteuttaa potentiaalinsa dynaamisena ja elinvoimaisena organisaationa, jonka ihmisten taidot ja huomattava potentiaali auttavat parantamaan niiden 300 miljoonan ihmisen elämänlaatua, joilla on yhteinen tulevaisuus ja yhteinen kohtalo. parempi huomenna. Tarkoituksenamme täällä tänään on rakentaa olemassa oleville siteille ja luoda instituutioita, jotka helpottavat teknistä, kaupallista ja kulttuurista vuorovaikutusta jäsenmaiden välillä..

Hänen ehdotuksensa rautatien rakentamisesta Keski- ja Etelä-Aasian välille Afganistanin kautta ei ollut saanut todellista tukea asiaan liittyvissä maissa, ja se hylättiin. Tähän mennessä monet ihmiset eivät tiedä, kuka ensimmäisenä tarjosi tällaisen hankkeen. Uzbekistanin ja Pakistanin välisen rautatien rakentaminen mahdollistaisi Kazakstanin vientituotteiden pääsyn Karachin satamaan ja läheiseen Port Qasimiin. Siksi maa on erittäin kiinnostunut tämän hankkeen toteuttamisesta.

Toisen – kaasuputken reitityksen Intiaan Pakistanin kautta – oli Argentiinassa sijaitseva riippumaton öljy- ja kaasuholdingyhtiö Bridas Corporation hyväksynyt toteutettaviksi vuonna 1995. Hankkeen toteuttamisessa ei kuitenkaan edistytty. Talebanit nousevat valtaan Afganistanissa. Ja kaikki pysähtyi. Myöhemmin useat alueen maat yrittivät toistuvasti antaa tälle aloitteelle uutta pontta. Ketään ei näytä kiinnostavan. Toistaiseksi edistystä on kuitenkin vähän. Tämä pyrkimys tunnetaan nimellä 7.6 miljardin dollarin 1,814 XNUMX kilometriä pitkä Turkmenistan-Afganistan-Pakistan-Intia kansainvälinen kaasuputki (TAPI). Se kulkisi Galkynyshista, Turkmenistanin suurimmalta kaasukentältä, Afganistanin Heratin ja Kandaharin kautta, sitten Chamanin, Quettan ja Multanin kautta Pakistanissa ennen kuin päätyisi Fazilkaan, Intiaan, lähellä Pakistanin rajaa.

TAPI:n idea juontaa juurensa neljännesvuosisadan taakse. Vuonna 1995 Turkmenistan ja Pakistan tekivät yhteisymmärryspöytäkirjan. Turkmenistanin hallitus aloitti rakentamisen parikymmentä vuotta myöhemmin joulukuussa 2015. Tuolloin Ashgabat ilmoitti hankkeen valmistuvan joulukuussa 2019. Se osoittautui kuitenkin vain hyväksi tarkoitukseksi.

Tehokas toteutus on taloudellisten ongelmien vuoksi jäljessä Turkmenistanin hallituksen lupauksista. Samalla on mainittava, että ulkopuolisilla tarkkailijoilla on hyvin vähän konkreettista tietoa TAPI:n edistymisestä. Hankkeen odotetaan toistaiseksi käynnistyvän vuonna 2023. Taleban-hallinto on nyt paikallaan ja sen edustajat Afganistanissa ovat puhuneet myönteisesti TAPI-putkilinjasta. 

Puhuessaan Teheranissa 23. marraskuuta 2015 pidetyssä kaasunviejämaiden foorumin (GECF) kolmannessa huippukokouksessa Kazakstanin ulkoministeri Erlan Idrissov korosti, että Kazakstan on kiinnostunut TAPI-pääkaasuputkesta Turkmenistanista Afganistaniin, Pakistaniin ja Intiaan aina, kun se tapahtuu. on rakennettu. – Intian puolen kanssa käydään parhaillaan keskusteluja mahdollisuudesta lisätä putkilinjan kapasiteettia ottaen huomioon mahdolliset kaasutoimitukset Kazakstanista. Maamme on valmis kuljettamaan jopa 3 miljardia kuutiometriä vuodessa tätä putkea pitkin.”, hän sanoi. Tällainen näkökulma on edelleen varsin ajankohtainen.

Oli rauhoittavaa nähdä, että amerikkalaiset yrittivät antaa uutta sysäystä vanhojen hankkeiden toteuttamiseen. Jäljelle jää kysymys, voidaanko ne vihdoin toteuttaa. Siihen ei vieläkään ole vastausta. Mutta yksi asia on varma. Näiden hankkeiden toteuttaminen vaatii ennen kaikkea ponnisteluja poliittisen vakauden takaamiseksi Afganistanissa.

Jaa tämä artikkeli:

Continue Reading

Kazakstan

COP26 – Kazakstan toteuttaa kansallista ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelmaa.

Julkaistu

on

Kazakstan on 2.72 miljoonan neliökilometrin kokonaispinta-alallaan maailman suurin sisämaavaltio ja yhdeksänneksi suurin maa. Euraasian mantereen keskustassa sijaitseva Kazakstan yhdistää strategisesti Kaakkois-Aasian ja Länsi-Euroopan markkinat.

Sen ennustetut ilmastonmuutoksen vaikutukset vaihtelevat eri puolilla maata, mutta Kazakstanissa on jo alkanut kokea yhä enemmän kuivuutta, tulvia, maanvyörymiä, mutavirtoja ja jäätukoksia, jotka vaikuttavat maatalouteen, kalastukseen, metsiin, energiantuotantoon, veteen ja terveyteen.

Muuttuvat sademallit lisäävät kuivuuden voimakkuutta ja esiintymistiheyttä. Suurin osa maan topografiasta on luokiteltu aroiksi, autiomaaksi tai puoliaavikoiksi, joten ilmastonmuutos asettaa lisätaakkaa maan vesivarojen hallintaan ja lähes 13 prosentin toimeentuloon erittäin kuivuudelle alttiilla alueilla. Vähäisten sateiden vuoksi vuosina 2012 ja 2014 esiintyi vakavaa vesipulaa maan kahden suuren joen vedenpinnan laskun seurauksena.

Tulvien ja niihin liittyvien mutavirtojen lisääntyminen on johtanut tuhansien kazakilaisten siirtymiseen. Tällaiset tapahtumat maan eteläosissa viime vuonna vaikuttivat 51 siirtokuntiin, tulvivat yli 2,300 13,000 taloa, joutuivat siirtymään noin 125 1.8 ihmistä ja aiheuttivat taloudellisia menetyksiä, joiden arvo on arviolta XNUMX miljoonaa dollaria. Kaiken kaikkiaan lähes kolmasosa Kazakkien väestöstä asuu alueilla, jotka ovat alttiita mutavyörymille, mukaan lukien Kazakstanin suurimman kaupungin, Almatyn, lähes XNUMX miljoonaa asukasta. Viimeaikaiset ilmastoennusteet ennustavat, että niitä esiintyy useammin rankkasateiden lisääntyessä.

Mainos

Liika riippuvuus öljyntuotannosta tekee Kazakstanin talouden haavoittuvaiseksi öljypohjaisten tuotteiden kysyntään sidoksissa oleville markkinavoimille, joten asiantuntijat sanovat, että sen taloudellisesti merkittävien alojen ilmastonkesto edellyttää kestävämpää ja osallistavampaa talouskasvua.

Kansallisen sopeutumissuunnitelman laatiminen on askel siihen suuntaan, jonka hallitus tunnustaa perustavanlaatuiseksi prosessiksi, jolla voidaan suojata investointejaan muuttuvan ilmaston mahdollisilta vaikutuksilta.

Kazakstan on esimerkiksi asettanut etusijalle aavikoitumisen, veden niukkuuden ja maaperän heikkenemisen pysäyttämisen metsityksen ja hylättyjen viljelymaiden ennallistamisen avulla.

Mainos

Vaikka tällaiset ponnistelut keskittyvät lieventämiseen, Kazakstan on parhaillaan kehittämässä ja tehostamassa ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelmia ja sisällyttää niitä lainsäädäntö- ja institutionaalisiin järjestelyihin. Yksi esimerkki parhaillaan kehitteillä olevasta sopeutumisstrategiasta on mukautuvan viljelyteknologian käyttöönotto kompensoimaan kevätsatojen edellyttämien suotuisten ilmasto-olosuhteiden odotettua heikkenemistä.

Ilmastonmuutoksella voi olla kielteisiä vaikutuksia väestön terveyteen sekä eteläisten alueiden lämpöstressin voimistumisen että tautien leviämisen vuoksi.

Kazakstan kuitenkin tunnustaa yhä enemmän maan ilmastonmuutoksen haavoittuvuuden vähentämisen tärkeyden ja on alkanut laajentaa investointejaan ilmastonmuutokseen sopeutumiseen.

Tietystä edistyksestä huolimatta ilmastonmuutoksen aiheuttamia riskejä ei voi välttyä.

Ennustetut ilmastonmuutoksen vaikutukset vaihtelevat eri puolilla maata, ja Kazakstan on jo alkanut kokea tämän jollain tavalla.

Jaa tämä artikkeli:

Continue Reading
Mainos
Mainos

Nousussa