Liity verkostomme!

Tupakka

Tieteen ja innovaatioiden jättäminen pois nikotiinin sääntelystä jatkaa tupakointia, varoittaa Global Forum on Nicotine

SHARE:

Julkaistu

on

Kirjoittanut Nick Powell

"Entä jos löytäisimme rinnakkaisuniversumin, jossa ihmiset saivat nikotiininsa palamattomilla tavoilla, mutta he saivat kofeiininsa polttamalla teelehtiä? Jos joku haluaisi opettaa ihmisiä keittämään teetä sen sijaan, sanoisitko: "Voi luoja, ajattele lapsia?" Entä jos lapsi houkuttelee teen juomista? Entä jos joku, joka olisi lopettanut teelehtien tupakoinnin kokonaan, alkaa juoda teetä? Mitä jos näille teelle olisi makuja ja ihmiset pitivät sitä hyväksyttävämpänä? He saattavat jopa juoda enemmän! Me nauraisimme sellaisille asioille ja meidän pitäisi nauraa ihmisille, jotka väittävät nyt nikotiinista.

Tämä silmiinpistävä argumentti on esimerkki alkuperäisestä ajattelusta ja halukkuudesta haastaa yleissopimus, joka oli ominaista Varsovassa pidetylle 2024 Global Forum on Nikotine Forumille. Se tuli professori David Sweanorilta, Kanadan Ottawan yliopiston kansanterveyslain, -politiikan ja -etiikkakeskuksen neuvottelukunnan puheenjohtajalta. Hän on ollut aktiivisesti mukana tupakka- ja terveyspoliittisissa kysymyksissä 1980-luvun alusta lähtien.

Hän on yksi niistä monista terveydenhuollon ja lakialan ammattilaisista ja muista asiantuntijoista, jotka osallistuivat keskusteluihin siitä, kuinka tupakoinnin vitsaus voitaisiin kitkeä, jos vain poliitikot ja sääntelijät olisivat valmiita kuuntelemaan tiedettä - ja kuuntelemaan aikuisia, jotka haluavat lopeta tupakoimiseen liittyvien kauhistuttavien terveysriskien ottaminen.

Foorumin osallistujat kokivat liian usein tuntevansa, että useimmat Euroopan unionin jäsenvaltiot ja muut maat ympäri maailmaa ovat tulleet rinnakkaisuniversumiin. Haittoja vähentävät tuotteet, jotka on kehitetty auttamaan tupakoitsijoita saamaan nikotiininsa paljon turvallisemmalla tavalla, ovat kiellettyjä, verotettuja tai rajoitettuja, joten tupakka on yksi jatkuvasti saatavilla olevista tuotteista.

Mutta David Sweanoria rohkaisee tapa, jolla kuluttajat vastustavat. "Näemme muutoksen osittain, koska sitä ei voida pysäyttää", hän kertoi minulle. ”Innovaatio, häiritsevä teknologia, sitä ei voi pysäyttää nyt, koska internet tiedon hankkimiseen, sosiaalinen media sen jakamiseen ja kansainvälinen kauppa tuotteen hankkimiseksi, et voi estää kuluttajia liikkumasta. Voit muokata markkinoita, mutta et voi pysäyttää sitä."

Mainos

Missään ei tunneta voimakkaammin halua muokata markkinoita kuin Euroopan unionissa, joka on yksi ensimmäisistä osista maailmaa, joka säätelee tupakan haittoja vähentäviä tuotteita, erityisesti sähkösavukkeita, koska monia muita tuotteita ei ollut saatavilla, kun määräyksiä annettiin vuonna 2014. Nyt Terveysministerit keskustelevat siitä, pitäisikö uudempia tupakka- ja nikotiinituotteita, kuten maustettuja höyryjä, rajoittaa tai kieltää koko EU:ssa.

Konstantinos Farsalinos, lääkäri ja vanhempi tutkija, joka on erikoistunut kansanterveyteen Patrasin yliopistossa ja Länsi-Atticassa Kreikassa, on tehnyt laajaa tutkimusta tupakoinnista, tupakan haittojen vähentämisestä ja höyrystämisestä. Hän kertoi minulle, että monet yksittäiset jäsenvaltiot ovat jo ottaneet käyttöön uusia rajoituksia jättäen huomiotta niiden maiden todisteet, jotka ovat vastustaneet tätä suuntausta.

Merkittävin esimerkki on Ruotsi, jossa tupakointi on viimeisimpien tietojen mukaan laskenut 5.6 prosenttiin aikuisista miehistä. Se on ylivoimaisesti lähimpänä Maailman terveysjärjestön "savuttoman" määritelmän täyttämistä EU-maasta, jonka on määrä laskea alle 5 prosenttia.

Monille ruotsalaisille entisille tupakoitsijoille ratkaisu on ollut nuuska, perinteinen palamaton tupakkatuote, joka laitetaan huulen alle. "Nuska on ainoa haittoja vähentävä tuote, jolla on kiistaton pitkän aikavälin epidemiologinen näyttö, joka osoittaa sen olevan melkein vaaraton", Konstantinos Farsalinos sanoi.

Mutta se on kielletty Euroopan unionissa Ruotsia lukuun ottamatta, vaikka EU "on alue, jossa tappavimman nikotiinia sisältävän tuotteen, tupakkasavukkeiden myynti on ehdottoman laillista, niitä on saatavilla kaikkialla". Nuuskan kielto, josta Ruotsi sai kieltäytyä, oli seurausta terveyspelotuskampanjasta, jonka mukaan joidenkin tieteellisten tutkimusten mukaan tuotteella oli yhteys suun ja iensyöpään.

Tällaisia ​​tietoja ei ole, mutta Euroopan komission terveysasioiden pääosaston sääntelyviranomaiset eivät ole koskaan peruneet väitettä. He eivät myöskään ole oppineet virheistään. "He yrittävät lisätä uusia rajoituksia, he ajattelevat esimerkiksi, että jos kiellemme maut, lapset eivät käytä sähkösavukkeita", sanoi Konstantinos Farsalinos, joka väitti, että historia ja kokemus kaikista kieltoja käyttöönottaneista maista on ollut täydellinen katastrofi.

Hän mainitsi merkittävän esimerkin Intiasta, jossa ”e-savukkeet olivat niin harvinaisia, että niitä ei löytynyt; et voinut nähdä ihmisten höyrystävän. Mutta he halusivat noudattaa Maailman terveysjärjestön sääntöjä ja suosituksia, joten he sanoivat "kiellämme ne".

"Markkinat räjähtivät. Löydät tuotteita nyt joka kadulta, joka kolkasta ja jokaisesta suuresta kaupungista. Kaikki on mustaa pörssiä, laitonta, laitonta maahantuloa. Kukaan ei tiedä, mistä ne tulevat, mitä ne sisältävät… ja tietysti mustat markkinat houkuttelevat haavoittuvimman väestön, joka on nuoriso.

”Se on suoraa kansanterveydellistä haittaa, ja nyt hallitukset kaikkialla Euroopassa ovat tulossa pakkomielle makuihin. On niin paljon tutkimusnäyttöä siitä, että makuja markkinoidaan aikuisille. Maut parantavat aikuisten tupakoitsijoiden mahdollisuuksia lopettaa tupakointi, mutta viranomaiset väittävät, että maut ovat vain houkuttelevat lapsia.

"Tietenkin ihannetapauksessa kaikkien tupakoitsijoiden tulisi lopettaa tupakointi itse, mutta meillä on 1.2 miljardia tupakoitsijaa maailmanlaajuisesti ja kahdeksan miljoonaa kuolemaa vuodessa. Vältämme Ruotsin esimerkkiä. Joskus olet niin masentunut siitä, että sinusta tuntuu, ettei ole tervettä järkeä. Kyse ei ole pelkästään tieteestä, vaan ikään kuin tervettä järkeä ei voitaisi. Joka tapauksessa, olkaamme optimistisia!”

Optimismia riitti maailmanlaajuisessa nikotiinifoorumissa. David Sweanor väitti, että näemme perustavanlaatuisen muutoksen. "Sääntelyviranomaisten kiusaamisen sijaan kuluttajat löytävät asioita itselleen… käyttämällä usein tuotteita, joita hallitukset eivät ole hyväksyneet, joita hallitukset eivät ole rohkaisseet, varsinkin joita tupakanvastaiset ryhmät ovat lannistuneet.

"Ei ole kauan sitten ainoa maa, johon voit viitata, oli Ruotsi, mutta nyt voimme osoittaa Norjaa, Islantia, Japania, Uutta-Seelantia ja jopa maita, jotka ovat todella tehneet kovasti töitä estääkseen tämän tapahtuman, kuten Yhdysvallat, joka on käytännössä kieltänyt kaikki vaihtoehdot savukkeille… palamattomien tuotteiden osuus nikotiinimarkkinoista on mennyt 20–40 % vain viidessä vuodessa.

”Japanissa savukkeiden myynti on pudonnut puoleen seitsemässä vuodessa. Uudessa-Seelannissa tupakointi on puolitettu viidessä vuodessa. Joten näemme tämän todella suuren muutoksen meneillään vastustuksesta huolimatta. Kuinka nopeasti pääsisimme eroon tupakoinnista, jos todella yrittäisimme?”

Yrittämättä jättämisen hinnan maksavat ennen kaikkea tupakoitsijat, jotka eivät luovu savukkeista, millä on tuhoisia seurauksia itselleen ja perheilleen. Mutta David Sweanor varoittaa myös "luottamuksen heikkenemisestä hallitukseen, heikentyneestä luottamuksesta auktoriteettiin, joka on valtava ongelma maailmanlaajuisesti ja jota korostavat tämänkaltaiset toimet, joilla estetään kuluttajia saamasta totuudenmukaista tietoa, estetään heitä pääsemästä tuotteisiin, estetään heillä ei ole valtaa käsitellä omaa terveyttään."

Toinen Varsovassa puhunut Clive Bates, entinen johtaja Action on Smoking and Health (ASH) Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Hän havaitsi perustavanlaatuisen puutteen suuressa osassa nykyistä sääntelyä. ”Et voi olettaa – tai ei pidä olettaa – että asetus on luonnostaan ​​perusteltu. Se rajoittaa sitä, mitä ihmiset voivat tehdä. Se rajoittaa kaikkea.

”Sääntely on perusteltava omilla ansioillaan. Ja ne ovat joskus pelkkää illuusiota… lapsia käytetään luomaan tunteita herättäviä kampanjoita, luomaan eräänlaista moraalista paniikkia ja oikeuttamaan asioita, jotka eivät olisi oikeutettuja, jos ne tapahtuisivat aikuisille. Nikotiinituotteita käyttäviä aikuisia on 18 kertaa enemmän kuin nuoria Yhdistyneessä kuningaskunnassa, mutta kaikki poliittinen painopiste on vähäisessä määrässä höyryäviä nuoria.

Michael Landl, World Vapers Alliancesta, sanoi myös tunnistaneensa saman syyn suurelle osalle ongelmasta. ”Hieman liioitellen sanoisin, että jos koko maailmassa ei olisi yhtään lasta höyrystettynä, meillä olisi edelleen nuorten höyrytysongelma, koska havainto on todellisuutta tärkeämpi politiikan ja sääntelyn muotoilussa tällä alalla.

"Elämme tätä todella outoa aikaa, jolloin tupakkayhtiöt ovat positiivisempia auttamaan ihmisiä lopettamaan tupakoinnin tai siirtymään vähemmän haitallisiin tuotteisiin kuin kansanterveysjärjestöt ja WHO."

Se saattaa tuntua oudolta, mutta kenenkään ei pitäisi olla yllättynyt siitä, että teollisuudella on parhaat mahdollisuudet muuttaa ihmisten nikotiinin käyttöä. Viimeisten kymmenen vuoden aikana on lisääntynyt uusia palamattomia tuotteita, jotka ovat parempia vaihtoehtoja tupakoinnille.

Markkinat tarjoavat ratkaisut, kun kuluttajat etsivät tupakan haittoja vähentäviä tuotteita ja yritykset investoivat innovaatioihin, jotka antavat toivoa maailmasta ilman savukkeita. Sääntelyviranomaisten voi olla vaikea hyväksyä markkinalähtöisiä ratkaisuja, mutta poliitikkojen on tehostettava toimintaansa, vältettävä moraalista paniikkia ja vaadittava, että kansalaisilla on oikeus valita heille sopivia ratkaisuja, varsinkin kun heidän terveytensä on vaakalaudalla.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa