Liity verkostomme!

Tupakka

Ukrainan pitkä marssi laitonta tupakkakauppaa vastaan

SHARE:

Julkaistu

on

Yli 2022 maassa korruption epäoikeudenmukaisuuden lopettamiseksi toimivan kansalaisjärjestön Transparency Internationalin vuoden 100 korruptiohavaintoindeksin mukaan Ukraina on yksi harvoista jäljitetyistä maista, joka vähentyi viime vuonna – kirjoittaa taloustieteen tohtori Tetiana Koshchuk. ), verotuksen asiantuntija Growford Institutessa.

Ensimmäistä kertaa Kiova hyötyy taistelustaan ​​vallitsevaa korruptiota vastaan. Kymmenen vuoden takaiseen verrattuna Ukraina saa nyt 8 pistettä enemmän. Tämä nostaa kokonaismäärän 33:een, mikä on historiallinen ennätys puolustussotaa käyvälle maalle.

Maalla on pitkät perinteet ja huono korruptio. Korruptiokäytännöt ja järjestäytynyt rikollisuus ovat juurtuneet syvälle Ukrainan yhteiskuntaan, jossa oligarkit ovat vastuussa. Lainvalvontaviranomaisilla on tunnetusti huono maine. Maan yli 1 500 kilometriä pitkä raja EU:n kanssa on perinteisesti ollut laittoman kaupan vihreä kenttä, jossa savukkeet ovat tavaraluettelon kärjessä sekä kannattavuuden että kuljetusten helppouden suhteen. Asiat muuttuvat nykyään nopeasti. 

Vuodesta 2019 lähtien presidentti Zelenskyn hallitus on työskennellyt lujasti torjuakseen laitonta tupakkakauppaa. Viime vuosina on otettu kiitettävää ja samalla kunnianhimoista askelta näiden käytäntöjen torjumiseksi. 

Zelenskyn uudistusohjelma ei jätä juurikaan epäilystäkään hänen aikomuksestaan ​​kitkeä laittomat käytännöt ja tehostaa korruption torjuntaa. Ukrainan presidentti erotti äskettäin kymmenkunta neuvonantajaa, varaministeriä, syyttäjää ja aluehallinnon virkamiestä, jotka ovat olleet mukana erilaisissa skandaaleissa. 

Virkaan astuttuaan Zelensky on korostanut kansainväliselle yhteisölle, että hän asettaa korruption torjunnan kotimaassaan poliittiseksi painopisteeksi. Olennainen osa Zelenskyn korruption vastaista politiikkaa on laittoman tupakkakaupan torjunta, koska sillä on läheiset yhteydet rikolliseen toimintaan, järjestäytyneeseen rikollisuuteen ja mustaan ​​kauppaan.  

Laittomien tupakkatehtaiden sulkemiset ja niiden laitteiden ja tuotteiden takavarikointi, korruptoituneiden virkamiesten pidätykset osoittavat, että korruption torjunta ei ole vain ikkunoiden pukemista, se on puhetta. 

Mainos

Zelenskyllä ​​on paljon kunniaa kansansa keskuudessa selviytyäkseen tästä taistelusta. Hänen suosionsa nousi 84 prosenttiin viime vuoden lopussa. 

Zelensky tietää, että hänen korruption vastainen politiikkansa on ratkaiseva maan jatkuvan kansainvälisen tuen kannalta. Tämä näkyi hänen puheessaan 24. tammikuuta, joka oli suurelta osin omistettu tälle aiheelle. 

Hänen puheensa ei jäänyt huomaamatta, sillä sekä Saksa että Yhdysvallat ilmoittivat melkein välittömästi lähettävänsä panssarivaunuja Ukrainaan. 

Ukraina oli pitkään ollut johtava laittomien savukkeiden kauttakulkumaa Eurooppaan. Mutta viime vuosina laiton tuotanto kotimarkkinoille on lisääntynyt dramaattisesti. Tämän seurauksena laiton tupakkakauppa on saavuttanut suurimman osuutensa maan itsenäistymisen jälkeen vuonna 1991.

Voisi luulla, että Venäjän hyökkäys pysäyttää korruption vastaisen politiikan. Korruption, järjestäytyneen rikollisuuden ja laittoman tupakkakaupan torjunta on kuitenkin osansa nykyisen sodan ratkaisemisessa. Se määrittää myös nopeuden, jolla Ukraina voi saada lipun EU-jäsenyyteen.

Kiovan seitsenvuotissuunnitelman käyttöönotto vuonna 2018, joka sisälsi tupakan valmisteverojen korottamisen 20 prosentilla vuosittain vuoteen 2025 asti – EU:ssa vallitsevan vähimmäisvalmisteverokannan saavuttamiseksi – on kiistatta kiihdyttänyt Ukrainan laittoman savukekaupan ennennäkemättömän korkealle. .  

Sopimuksen ensimmäisenä vuonna valmisteverot nousivat heti 30 prosenttia. Tämän seurauksena vuoteen 2021 mennessä laittoman tupakkakaupan markkinaosuus nousi 20.4 prosenttiin. Se oli kaksinkertainen edelliseen vuoteen verrattuna. 

Vuonna 2017 laittoman tupakan osuus tupakan kokonaiskulutuksesta oli vain 2 prosenttia. Vuonna 2022 tämä prosenttiosuus nousi edelleen 21.9 prosenttiin. 

Laittoman kaupan nousukauden ja valmisteverojen tasaisen nousun välillä on kiistaton yhteys. Historiallisesti Ukrainassa oli aina alhaiset tupakan hinnat, mikä tarkoitti, että laittomalla kaupalla ei ollut mahdollisuuksia. Vuonna 2016 laittomien savukkeiden markkinaosuudeksi arvioitiin vain 1.1 prosenttia.

Olisi tragediaa, jos Ukraina joutuisi kestämään taloudellista valua, jonka samat huonosti ajatellut toimet ovat tuottaneet esimerkiksi Ranskassa, jossa tupakan valmisteveron nopeutettu ja liioiteltu korotus lähes kolminkertaisti laittoman markkinaosuuden KPMG:n lukujen mukaan. tarkoittaa Ranskan valtiolle yhteensä 6 miljardin euron tappiota.

Sodan syttymisen jälkeen helmikuussa 2022 tilanne paheni ja laiton tupakkakauppa nousi uusiin ennätyksiin. Muun muassa heikentynyt taloudellinen tilanne, logististen kanavien katkeaminen, inflaatiosta johtuva ostovoiman heikkeneminen (lähes 24 prosenttia elokuussa 2022) ja samanaikainen tupakkatuotteiden valmisteverojen korotus saivat yhä enemmän ihmisiä etsimään halvempaa. laittomien tupakantuottajien käsiin.

Vaikutus Ukrainan valtionkassaan oli ilmeinen. Kiova menetti yli 375 miljoonaa euroa muunnettuja verotuloja vuonna 2021 laittoman tupakkakaupan vuoksi. Vuonna 2022 liikevaihdon menetyksen arvioitiin olevan lähes puoli miljardia euroa. Tulot, joita maa kipeästi tarvitsee rahoittaakseen sodan Venäjää vastaan. 

Valmisteveronkorotusten käyttöön ottaminen ei tuonut lisää tuloja valtionkassaan, mutta jonkin verran vähemmän, ja laiton tupakkakauppa houkutteli tavallista tupakkamarkkinoiden hintojen noustessa. 

Zelenskyn hallinto ei ole ollut toimettomana katsojaa katsomassa laittoman kaupan kasvua. Päinvastoin. Hallinto painosti lainvalvontaviranomaisia ​​tukahduttamaan ainakin kuusi kotimaisille ja kansainvälisille markkinoille tarkoitettujen savukkeiden valmistuspaikkaa. Ja jos kuvittelet "autotallin käsittelyn" - olet väärässä! Nämä olivat hyvin varusteltuja yrityksiä, joilla oli kunnolliset koneet. Väitetään, että virastot ja jopa paikalliset lainvalvontaviranomaiset seisoivat takana suojellakseen heitä sulkemiselta.

Tuotantolaitosten sulkeminen on tärkeä ensimmäinen askel. Jos Ukraina haluaa kääntää tilanteen ja voittaa sodan kukoistavaa laitonta kauppaa vastaan, sen on jatkettava ja tehostettava ponnistelujaan. Kuitenkin tasapainon löytäminen toisaalta tupakan valmisteveron nousun ja toisaalta laittoman savukekaupan torjunnan välillä on haastava ja monimutkainen tehtävä, joka vaatii tarvittavia toimenpiteitä ja ponnisteluja. 

Esimerkiksi keskitetty koordinointi korkeimmalla hallinnollisella tasolla, tehostettu yhteistyö EU-maiden kanssa, alueellisen ja kansainvälisen yhteistyön vahvistaminen, virkamiesten tarkastukset, tulli- ja rajatarkastajien valvonta, poliisivoimien ja lainsäädännön vahvistaminen, tiedotuskampanjat jne. 

Sodan ja heikentyneen taloudellisen tilanteen sekä savukkeiden valmisteveron vuosittaisen korotuksen seurauksena Zelenskyn korruption vastainen politiikka luo pohjan pitkälle ja kestävälle marssille laittoman tupakkakaupan torjunnassa.

Tetiana Koshchuk, Ph. D. (taloustiede), on verotuksen asiantuntija Growford Institutessa

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa