Liity verkostomme!

Tupakka

Tupakkatuotedirektiivin tarkistus: Mahdollisuus antaa iskutupakka isolle tupakalle vuonna 2021?

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Jonkin sisällä opiskella julkaistiin 6. tammikuuta, Lontoon King's College -tutkijat ovat vihdoin rauhoittaneet myyttiä siitä, että tupakoitsijat nauttivat tietyssä määrin COVID-19: stä. Heidän tutkimuksensa oli selvä: tupakoitsijat, jotka saavat uuden koronaviruksen, kärsivät todennäköisemmin vakavista oireista kuin tupakoimattomat, ja joutuvat kaksinkertaisesti todennäköisemmin sairaalaan. Kuitenkin huolimatta huikeasta 209 miljoonasta tupakoitsijasta laajemmalla Euroopan alueella (29% koko väestöstä) hallitukset näyttävät tekevän arvokasta vähän tupakkateollisuuden höyhenten rypistämiseksi läpi vuoden 2020. Onko vuosi 2021 erilainen, kirjoittaa Louis Auge.

Varhaiset merkit eivät näytä hyvältä. Marraskuun lopulla 57 maata käsittelevän kansalaisjärjestöjen koalition julkaisema raportti varoitti että tupakkateollisuus onnistui hyödyntämään hallitusten huolta Covid-19-pandemiasta edistääkseen niiden asialistaa ja suosiakseen sääntelijöitä. Monet Euroopan maat ovat joko lähellä pohja luettelosta (Romania) tai ovat valinneet kevyet säädökset (Saksa, Espanja), kansanterveyden pahoinpitelyn kannalta. Valtiosta riippumattomien järjestöjen mukaan Big Tobacco käytti erilaisia ​​taktiikoita saavuttaakseen tavoitteensa, kuten lääketieteellisten laitteiden lahjoittamisen, entisten virkamiesten palkkaamisen tai aggressiivisen lobbauksen lämmitetyille tupakkatuotteilleen.

EU: n tupakkatuotedirektiivin (TPD) tulevan tarkistuksen myötä - joka on tarkoitus valmistaa myöhemmin tänä vuonna - jäsenvaltiot voivat kuitenkin saada uuden kiinnostuksen siitä, että koronaviruspandemia on herättänyt tehokasta kansanterveyspolitiikkaa ennätyksen korjaamiseksi. Vaikka sääntelytaistelun on tarkoitus olla sotkuinen, viime aikoina yksi areena on noussut johtavaksi ehdokkaaksi, joka voisi antaa iskun Big Tobacyn kuristimelle: rinnakkaiselle tupakakaupalle.

Tarina kahdesta kaupasta

Rinnakkainen tupakakauppa viittaa savukkeiden ostamiseen eri maassa kuin siinä, jossa niitä savustetaan. EU: n naapurimaiden välisten hintaerojen ansiosta tuottoisat varjomarkkinat ovat nousseet kaikkialle mantereelle, mikä on edistänyt tupakoinnin yleisyyttä ja maksanut hallituksille miljardeja menetettyjä verotuloja.

Vaikka tupakkateollisuus on jo kauan yrittänyt vähentää huomiota ongelmasta, tilaamalla opinnot KPMG: ltä (jotka ovat olleet avoin koska vetoamalla väärennettyihin tietoihin ja virheellisiin menetelmiin) väittää ilmiön johtuvan väärennettyjen savukkeiden lisääntymisestä, todellisuus on paljon yksinkertaisempi. Tupakkayhtiöt itse tarjoavat ylitarjontaa tietyille maille, jotta tupakoitsijat, jotka asuvat alueilla, joilla savukkeiden hinnat ovat korkeammat, voivat hyötyä alemmista hinnoista. Esimerkiksi Luxemburgissa asiakkaat, jotka eivät asu maassa, ostavat 80% kaikista siellä myydyistä savukkeista.

Ranskassa viime aikoina vallinneet skandaalit ovat tuoneet rinnakkaisen tupakakaupan takaisin Euroopan unionin asialistalle. Joulukuun lopulla ranskalainen kansanedustaja François-Michel Lambert aloitti a puku Philip Morris Internationalia (PMI) vastaan ​​heidän roolistaan ​​rinnakkaiskaupassa, tapauksella, jolla voi olla vakavia seurauksia tupakkajätille. Seuraavaksi, tammikuun alussa, Ranskan 'Vihaisten tupakkakauppiaiden yhdistys' (ABEC) ilmoitti että he olivat tehneet valituksen Brysselissä tupakan hintaeroista jäsenvaltioiden välillä.

Mainos

Heillä on asia. Tilastojen mukaan ranskalaiset tupakoivat 54 miljardia savuketta joka vuosi, mutta osta vain 38 miljardia 24,000 16 tupakkakaupasta, jotka muodostavat virallisen tupakkamyyntiverkoston. Tämä tarkoittaa, että XNUMX miljardia Ranskassa savustettua savuketta tulee rajan toiselta puolelta. Puolet näistä savuista on jäljitettävissä Ranskan välittömiin naapureihin - Belgiaan, Luxemburgiin, Saksaan, Italiaan, Espanjaan ja Andorraan -, joilla kaikilla on alhaisemmat tupakkaverot ja houkuttelevat tupakoitsijoita halvemmilla hinnoilla. Fuchs, on sanonut pöydän a rohkea laki sillä olisi kauaskantoisia vaikutuksia koko mantereella, jos se hyväksytään. Ehdotettu laki vaatii vuoden 2018 WHO: n keskeisen osan tiukkaa täytäntöönpanoa Pöytäkirja tupakkatuotteiden laittoman kaupan lopettamisesta. Fuchs vaatii erityisesti tupakan toimituskiintiöiden perustamista maakohtaisesti, joka on sidottu yksinomaan kotimaiseen kulutukseen estääkseen tupakkayrityksiä tarjoamasta ylitarjontaa tietyille maille. WHO: n pöytäkirjan on jo ratifioinut 60 maata (ja EU), joten kyseessä olisi vain sopimuksen kirjeen täytäntöönpano. Ja koska tämä kansainvälinen asiakirja on korkeammalla kansainvälisen oikeuden hakutoiminnassa kuin eurooppalaiset direktiivit ja kansalliset lait, sen ei pitäisi aiheuttaa oikeudellisia ongelmia.

Fuchsin ristiretki on löytänyt liittolaisia ​​Euroopan parlamentista, jossa kaksi johtavat parlamentin jäsenet, Cristian Busoi ja Michèle Rivasi ovat pitkään vaatineet pöytäkirjan tiukkaa täytäntöönpanoa. Heidän mukaansa TPD on tällä hetkellä ristiriidassa WHO: n asiakirjan kanssa, koska yritykset, joilla on vahvat siteet Big Tobacco -yritykseen, ovat tunkeutuneet tärkeimpään rinnakkaiskaupan vastatoimenpiteeseen, teollisuuden puuttumattomaan seuranta- ja jäljitysmekanismiin. Joulukuun lopulla järjestetyssä yhteisessä verkkoseminaarissa kaksi parlamentin jäsentä huomauttivat, että TPD: n 15 artiklassa annetaan tupakkateollisuudelle mahdollisuus valita seuranta- ja jäljitettävyystietojen tallentamiseen valtuutetut yritykset. Lisäksi valmistajilla on mahdollisuus valita tilintarkastajat, joiden on tarkoitus hallita heitä ja joihin heillä on myös läheiset suhteet.

Fuchs, Busoi ja Rivasi osoittavat selvästi, että poliittinen halu suurten tupakoiden ottamiseksi on elossa ja hyvin Euroopassa, ja tupakan käytön ja uuden koronaviruksen todistettu korrelaatio on jälleen yksi esimerkki tupakoinnin tuhoisista vaikutuksista ihmiskehoon. TPD: n tarkistaminen vuonna 2021 WHO: n pöytäkirjan mukaisesti tosiasiallisesti tappaisi kaksi lintua yhdellä kivellä: se olisi hyöty kansanterveydelle johtamalla alhaisempaan tupakointitasoon kaikkialla Euroopassa ja antaisi taloudellisen iskun Big Tobacco -yrityksen käyttämään sotarintaan. pysäyttää merkitykselliset määräykset. Se ei ole järkevää.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa